Știri
Cum sunt plătiți profesorii care corectează la examene: 8,10 lei pe lucrare la Evaluarea Națională, 10,2 lei pe lucrare la Bac
Un profesor evaluator din comisia zonala de evaluare sau din comisia de contestatii pentru evaluarea nationala a absolventilor clasei a VIII-a este platit cu 8,10 lei pentru fiecare lucrare corectata. Profesorii care vor corecta lucrarile la Bacalaureat 2019 vor primi 10,2 lei pentru fiecare lucrare.
Drepturile banesti pentru tot personalul implicat in organizarea si desfasurarea examenelor – evaluare nationala a VIII-a, bacalaureat – sunt achitate de catre scolile unde sunt organizate centrele de examen, centre zonale de evaluare, centre zonale de contestatii. Profesorii incheie un contract civil de furnizare de servicii pentru activitati independente ocazionale cu directorii acestor scoli.
Cheltuielile de transport, cazare si diurna pentru profesorii care participa la aceste examene sunt decontate de scolile unde aceste cadre didactice au functia de baza.
c) asistent- 52 lei/zi.
(2) Personalul didactic care face parte din comisiile din centrele zonale de evaluare /comisiile de contestatii pentru evaluarea nationala a absolventilor clasei a VIll-a, este platit dupa cum urmeaza:
a) presedintele:
(i) la o comisie de pana la 1000 de candidati (inclusiv) — 1033 lei:
(ii) la o comisie de peste 1000 de candidati — 1101 lei;
b) secretar, cadru didactic cu abilitati in operarea pe calculator/informatician, membru — 519 lei;
c) profesor evaluator — 8,10 lei/lucrare corectata.
(3) Pentru activitatea desfasurata in evaluarea nationala, persoana responsabila cu activitatea de comunicatii virtuale la nivelul inspectoratelor scolare/persoana de contact din unitatea de invatamant/ceritrul de comunicare este platita cu 708 lei.
(4) Pentru activitatea desfasurata in evaluarea nationala, persoana responsabila cu derularea si monitorizarea procesului de supraveghere audio-video este platita cu 402 lei.
Art. 2 (1) Personalul didactic care face parte din comisiile de bacalaureat din centrele de examen si din centrele zonale de evaluare este platit dupa cum urmeaza:
A) Comisii din centre de examen
a) presedintele:
(i) la o comisie de pana la 450 de candidati (inclusiv) — 1032 lei:
(ii)la o comisie de peste 450 de candidati – 1100 lei;
b) vicepresedinte, secretar, membru – 708 lei:
c) asistent — 62 lei/zi.
B) Comisii din centre zonale de evaluare
a) presedintele:
(i) la o comisie de pana la 1000 de candidati (inclusiv) — 1571 lei;
(ii)la o comisie de peste 1000 de candidati — 1627 lei:
b) vicepresedinte — 897 lei;
c) secretar, cadru didactic cu abilitati in operarea pe calculator/informatician — 775 lei:
d) membru – 708 lei;
e) profesor evaluator — 10,20 lei/lucrare corectata.
(2) Pentru activitatea desfasurata in cadrul examenului de bacalaureat, persoana responsabila cu activitatea de comunicatii virtuale la nivelul inspectoratelor scolare/persoana de contact din unitatea de invatamant liceal/centrul de comunicare este platita cu 775 lei.
(3) Pentru activitatea desfasurata in cadrul examenului de bacalaureat, persoana responsabila cu derularea si monitorizarea procesului de supraveghere audio-video este platita cu 597 lei.
Art. 3 (1) Personalul didactic care face parte din comisiile de evaluare a competentelor lingvistice si digitale in cadrul examenului de bacalaureat este platit dupa cum urmeaza:
A) La o comisie cu 10-25 elevi:
a) presedinte — 112 lei;
b) secretar, cadru didactic cu abilitati in operarea pe calculator/informatician – 48 lei;
c) membru — 48 lei;
d) asistent — 52 lei/zi;
e) profesor examinator:
(i) pentru proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana sau in limba materna, respectiv pentru proba de evaluare a competentelor digitale — 5,20 lei/candidat;
(ii) pentru proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba moderna – 8 lei/ candidat.
B) La o comisie cu 26-50 elevi:
a) presedinte — 150 lei;
b) secretar, cadru didactic cu abilitati in operarea pe calculator/informatician — 64 lei;
c) membru — 64 lei;
d) asistent — 52 lei/zi;
e) profesor examinator:
(i) pentru proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana sau in limba materna, respectiv pentru proba de evaluare a competentelor digitale — 5,20 lei/candidat;
(ii) pentru proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba moderna — 8,10 lei/ candidat.
C) La o comisie cu 51-100 elevi:
a) presedinte — 224 lei;
b) secretar, cadru didactic cu abilitati in operarea pe calculator/informatician — 97 lei;
c) membru — 97 lei;
d) asistent — 52 lei/zi;
e) profesor examinator:
(i) pentru proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana sau in limba materna, respectiv pentru proba de evaluare a competentelor digitale — 5,20 lei/candidat:
(ii) pentru proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba moderna — 8,10 lei/ candidat.
D) La o comisie peste 100 elevi:
a) presedinte — 449 lei;
b) secretar, cadru didactic cu abilitati in operarea pe calculator/informatician – 193 lei;
c) membru — 193 lei;
d) asistent — 52 lei/zi;
e) profesor examinator:
(i) pentru proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana sau in limba materna, respectiv pentru proba de evaluare a competentelor digitale — 5,20 lei/candidat;
(ii)pentru proba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba moderna — 8,10 lei/ candidat.
(2) Personalul didactic care face parte din comisiile de organizare si desfasurare a probelor specifice sustinute de elevii sectiilor bilingve francofone, in vederea obtinerii mentiunii speciale “sectie bilingva francofona” pe diploma de bacalaureat, este platit dupa cum urmeaza:
A) Pentru proba anticipata:
a) secretar, cadru didactic cu abilitati in operarea pe calculator/informatician — 193 lei;
b) membru — 193 lei;
c) profesor evaluator — 5,20 lei/candidat.
B) Pentru proba scrisa la disciplina non-lingvistica:
a) asistent — 52 lei/zi;
b) profesor evaluator — 10,20 lei/lucrare corectata.
(3) Pentru proba scrisa de cultura spaniola din cadrul examenului de bacalaureat, cu absolventii sectiilor bilingve romano-spaniole, personalul didactic este platit dupa cum urmeaza:
a) asistent — 52 lei/zi;
b) profesor evaluator — 10,20 lei/lucrare corectata.
Art. 4 Personalul didactic care face parte din comisiile judetene/regionale de contestatii pentru examenul de bacalaureat este platit dupa cum urmeaza:
a) vicepresedinte — 897 lei:
b) secretarul, cadru didactic cu abilitati in operarea pe calculator/informatician — 708 lei:
c) membru — 708 lei:
d) profesor evaluator — 10,20 lei/lucrare corectata.
Art. 5 (1) Personalul didactic care face parte din comisiile de examinare pentru certificarea calificarii absolventilor invatamantului liceal, filiera vocationala, este platit dupa cum urmeaza:
a) secretar — 192 lei;
b) membru evaluator — 4 lei/candidat examinat.
(2) Indrumatorii proiectului/lucrarii de specialitate sunt platiti dupa cu 12 lei/proiect coordonat si avizat favorabil pentru sustinere.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica si pentru personalul didactic care face parte din comisiile de examen pentru obtinerea atestatului profesional de catre absolventii claselor de matematica- informatica, matematica-informatica – intensiv informatica, precum si pentru obtinerea competentelor lingvistice pentru clasele cu studiu intensiv si bilingv al limbilor straine ori pentru clasele cu predare in limbile minoritatilor.
Art. 6 Personalul didactic care face parte din comisiile de examinare din centrele de examen pentru obtinerea certificatului de calificare profesionala – nivel de calificare 3, 4 sau 5 este platit dupa cum urmeaza:
a) secretar — 192 lei;
b) membru evaluator/examinator.:
(i) 9,35 lei/lucrare scrisa corectata;
(ii) 8,10 lei/lucrare practica evaluata/proba practica evaluata;
(iii) 2,65 lei/candidat pentru sustinerea proiectului/proba orala:
c) indrumator/coordonator — 12 lei/proiect coordonat si avizat favorabil pentru indrumatorii de proiect la stagii de pregatire practica de 720 de ore, liceu-filiera tehnologica, scoala postliceala si scoala de maistri;
d) asistent — 52 lei/zi.
Art. 7 Personalul didactic care face parte din comisiile judetene/comisia municipiului Bucuresti de contestatii pentru examenul de certificare a calificarii profesionale a absolventilor invatamantului postliceal este platit dupa cum urmeaza: evaluator – 9,35 lei/lucrare scrisa corectata.
Art. 8 (1) in situatia in care persoanele remunerate, care asigura desfasurarea activitatilor in cadrul comisiilor stabilite prin prezentele Norme metodologice, opteaza pentru achitarea drepturilor banesti in baza contractului civil de furnizare servicii pentru activitati independente ocazionale, personalul care face parte din comisiile prevazute la art. 1-7 este platit de unitatile de invatamant preuniversitar in care se organizeaza centre de examen/centre zonale de evaluare/centre zonale de contestatii, centre de examen pentru certificarea calificarii profesionale, in baza contractului civil de furnizare servicii pentru activitati independente ocazionale incheiat cu directorul unitatii de
invatamant.
(2) in situatia in care persoanele remunerate, care asigura desfasurarea activitatilor in cadrul comisiilor stabilite prin prezentele Norme metodologice, opteaza pentru achitarea drepturilor banesti in conditiile variantei mentionate la art 6 alin. (1) lit. b) din ordin, atunci:
a) unitatile de invatamant in care se organizeaza centre de examen si centre zonale de evaluare elibereaza o adeverinta care cuprinde informatiile necesare pentru plata activitatii depuse, pentru fiecare membru al comisiilor pentru evaluarea nationala, al comisiilor de bacalaureat, al comisiilor de examinare/examen din centrele de examen pentru obtinerea certificatului de calificare
profesionala de nivel 3, 4 sau 5, care nu face parte din unitatea de invatamant respectiva;
b) adeverinta este semnata de directorul unitatii de invatamant, pe baza listei alcatuit si semnate de presedintele comisiei respective;
c) pentru personalul didactic care face parte din comisia judeteana/regionala de contestatii adeverintele sunt eliberate de inspectoratul scolar;
d) drepturile salariale prevazute la art. 1-7 din prezentele Norme metodologice sunt platite de unitatile de invatamant preuniversitar/ inspectoratul scolar in care membrii comisiilor au functia de baza;
e) pentru presedintii comisiilor de bacalaureat din centrele de examen si din centrele zonale de evaluare, cadre didactice universitare, drepturile prevazute la art. 2 prezentele Norme metodologice se platesc de catre unitatile de invatamant preuniversitar in care este organizat centrul de examen/centrul zonal de evaluare respectiv.
Art. 9 Persoanele care fac parte din comisiile prevazute in prezentele Norme metodologice beneficiaza de decontarea cheltuielilor de cazare, transport si diurna, drepturile prevazute in Hotararea Guvernului nr. 714/2018 privind drepturile si obligatiile personalului autoritatilor si
institutiilor publice pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, precum si in cazul deplasarii in interesul serviciului. Aceste drepturi se acorda, dupa caz, de unitatea de invatamant sau de inspectoratul scolar in care acestea au functia de baza.
Art. 10 Pentru personalul remunerat conform prevederilor art. 1-7 din prezentele Norme metodologice, aflat in activitate in perioada desfasurarii evaluarii nationale a absolventilor clasei a VIll-a/examenului national de bacalaureat/examenelor de absolvire/certificare a calificarii profesionale pentru invatamantul profesional, liceal si postliceal, sesiunile anului 2019, participarea la aceste activitati se realizeaza cu conditia recuperarii activitatilor corespunzatoare functiei de baza, din perioada respectiva.
Știri
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc
Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.
Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.
Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.
In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.
Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.
Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.
Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar
Citește și crestinortodox.ro
Știri
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal
Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.
Servus!
Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.
Etimologie
Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).
Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).
„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).
Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.
În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.
De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.
Sursa:sibiunews.net
Știri
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană
Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.
Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.
Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!
În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.
Termenul de finalizare este anul 2030.
-
Știri14 ore ago
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știri9 ore ago
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știrio zi ago
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știri5 zile ago
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știri4 zile ago
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știri6 ore ago
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știrio săptămână ago
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateo săptămână ago
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului