Știri
Cum ne salutăm pe timp de pandemie: Cu ce putem înlocui strângerea mâinii, salutul tradițional românesc
Cum ne salutăm pe timp de pandemie: Cu ce putem înlocui strângerea mâinii, salutul tradițional românesc
Până de curând, în semn de salut, bărbații își strângeau mâna dreaptă. Dacă cineva avea mâna dreaptă ocupată sau accidentată, își cerea scuze când întindea stânga. Andreea Ștefănescu, expertă în etichetă, a povestit pentru „Libertatea” care este istoria acestui gest.
Acum, strângerea de mână a devenit periculoasă din cauza ușurinței cu care se transmite coronavirusul în cazul unui contact fizic. Odată cu ea, și alte metode de salut au devenit nesigure.
„Motivul pentru care am început să dăm mâna a fost acela de a indica celuilalt că venim cu intenții bune, că suntem un prieten, nu un inamic. În trecut, când porneau la luptă, bărbații trăgeau cu mâna dreaptă sabia din teaca purtată pe partea stângă. Așa că din acele vremuri bărbații au început să strângă mâna cu dreapta, să o întindă în față ca oamenii să vadă că nu poartă nicio armă și că au gânduri pașnice”, explică tânăra de 32 de ani care și-a făcut o carieră în domeniul bunelor maniere în Dubai, unde de altfel și locuiește de zece ani. Acum, strângerea de mână a devenit periculoasă din cauza ușurinței cu care se transmite coronavirusul în cazul unui contact fizic. Odată cu ea, și alte metode de salut au devenit nesigure. În Franța, oamenii își întindeau obrazul la pupat, la fel și în Italia, iar în Orientul Mijlociu bărbații se salutau atingându-și nasul unul de celălalt, într-un gest care se numește „khashmak”. Toate aceste tipuri de salut și de apropiere au fost abolite în această perioadă. Există metode însă la fel de călduroase de a ne saluta, de la distanță, ne asigură Andreea.
Fără strângere de mână, ne salutăm din priviri
„În primul rând prin contact cu privirea, zâmbind și arătându-ți intențiile prin expresiile faciale. În momentul în care cineva poate a uitat și încearcă să dea mâna cu tine, iar tu nu te simți confortabil cu acest gest, tot ce trebuie să faci este să ridici mâna, să o îndoi și să duci palma direct la inimă, în direcția inimii. Este un gest foarte practicat de cei din țările islamice. Și prim-ministrul Canadei face mereu gestul acesta când merge în vizită în țările respective. Îți îndrepți mâna dreaptă înspre inimă și lași puțin ochii în jos tocmai pentru a-i acorda timp persoanei care stă cu mâna întinsă să realizeze gestul și să-l imite”, ne sfătuiește experta în bune maniere.
Românca a lucrat câțiva ani și ca însoțitoare de zbor pentru familia regală din Emiratele Arabe, așa că a avut ocazia să exerseze adesea protocolul din preajma unor oameni cu rang înalt. „În familiile regale, gestul pe care îl fac membrii acestora nu este cel de a-și pune mâna pe inimă, ci cel de a-și prinde ei ambele mâini în față. O să vezi că foarte multe dintre prințese și ducese fac asta. În loc să dea mâna cu persoana respectivă, își prind ele mâinile în față. Din nou, arăți persoanei respective că ți-ai dori să dai mâna, nu este momentul potrivit, dar ești încântat să de cunoștință. Este un gest plin de grație”, spune Andreea Ștefănescu. Dacă în Vest strângerea de mână era aproape salutul universal, există multe zone ale lumii în care niciodată salutul nu a implicat vreo atingere de un fel. Cum sunt țările asiatice.
Învățăm de la asiatici cum să ne salutăm respectuos de la distanță
Tânăra expertă în etichetă internațională ne oferă și varianta thailandeză a salutului, prin care îți exprimi aprecierea și respectul pentru persoana din fața ta fără niciun fel de contact fizic: „De exemplu Wai, în Thailanda, când ne punem mâinile, palmele apropiate una de cealaltă. Mâinile trebuie să fie în direcția pieptului, a inimii. Apoi poți să te și apleci puțin în față. Singurii care nu trebuie să răspundă la Wai sunt călugării. În Japonia, în general, în țările asiatice, este evitat nu numai contactul fizic, dar și zâmbetul larg. Ei nu zâmbesc cu gura până la urechi, arătând dinții”, explică tânăra.
Andreea crede că va trebui ca și noi să învățăm să ne exprimăm mai mult emoțiile cu ochii în următoarea perioadă, de vreme ce vom fi obligați mare parte din timp să purtăm măști de protecție. Așa că ne mai oferă o variantă: „bow”, plecăciunea, împrumutată tot din Asia.
„Sănătate” după strănut, obicei împământenit de la pandemia de gripă spaniolă
Tot de politețe ține să spui „sănătate” după ce auzi pe cineva că strănută. Andreea Ștefănescu ne-a explicat cum de s-a împământenit această urare în ultima sută de ani: „Apropo de pandemii, noi atunci când strănută cineva spunem „sănătate!”. În engleză este „bless you”. Asta vine tot din perioada unei pandemii, cea de gripă spaniolă. În perioada aceea, călugării bisericii catolice se rugau mult pentru sănătatea lumii și Papa a făcut un decret prin care toată lumea trebuia să ofere o mică rugăciune pentru cei care începeau să strănute sau să tușească. Și de atunci a rămas urarea de „sănătate” adresată celui care strănută.”
Sursa:libertatea.ro
Știri
Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP
Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR
Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.
În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.
Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.
Știri
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.
Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C
Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video
Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D
Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice
Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software
Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier
Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2
Știri
22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.
Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.
Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
-
Știriacum 2 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o zi
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum o zi
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului