Știri
Cum funcționa medicina românească în epoca medievală: Leacuri băbești, dar și progrese în știința medicală
În Ţările Române, lipsa de cultură şi analfabetismul menţinute de clasele exploatatoare, au făcut să persiste în rândurile unora dintre neştiutorii de carte încrederea în leacurile şi tratamentele băbeşti şi neîncrederea în medicamentele şi tratamentele descoperite de ştiinţa medicală a timpului .
Aşa se explică de ce în ciuda progresului ştiinţei medicale, alături de ea s-a menţinut şi medicină populară (drept exemplu, încrederea în dansul căluşarilor demonstrată de faptul că puţini ştiu că dansul căluşarilor nu este un joc ca oricare altul, ci în trecut el se făcea numai în anumite zile ale anului, cu un scop bine definit şi anume acela de a izgoni duhurile aducătoare de molimi, demonstrând astfel caracterul populaţiei româneşti neîncrezătoare în medicina ştiinţifică).
Bezoarul este întâlnit prima dată în relatări vechi despre inventarierea bunurilor confiscate lui Nicolae Mavrocordat de către nemţii căpitanului Pivoda în 1716, astfel că se menţionează că pe lângă celelalte lucruri confiscate au fost găsite şi ridicate şi medicamente în valoare de 500 leventhalleri ca “ambră, bezoar şi lignum aloe2 ”.
Bezoarul reprezenta o substanţă cu caracter spongios, format din săruri fosfatice, fiind incolor, inodor şi insipid, fiind folosit ca antidot împotriva otrăvurilor, acesta reintrând în circuitul medieval românesc odată cu 1605.
Odată cu 1794 se găseşte în mod frecvent în inventarele neguţătorului braşovean M. Ţambru, care furniza medicamente de acest gen şi alte derivate din Veneţia, prin Viena şi Timişoara 3.
Mumia este un alt medicament care se întâlneşte în părţile noastre odată cu secolele al XIII-lea şi al XIV-lea, intrând în compoziţia unei oblojeli pentru vătămătură 4, recomandându-se “facerea unei turte de făină de secară, cu oţet tare, tămâie, momia şi camfor, cu care se acoperea toată suprafaţa abdominală, ţinută 3 zile, după care era înlocuită cu o altă oblojeală cu iarba lui Tatin 5”. Dar acest remediu ajunge să fie respins în epocă având parte de contracarări de exemplu din partea lui Iosif Pylarino, fostul medic al lui Şerban Cantacuzino şi Constantin Brâncoveanu, care ironizează puterea curativă a mumiei în tratatul său de variolizare preventivă6 .
Teriaca este întâlnită prima dată în documentele vremii în 17767 , fiind folosită în tratarea deopotrivă a oamenilor cât şi a animalelor. Folosinţa sa în tratarea animalelor reiese dintr-un manuscris din 1819 care relata următoarele “să tai o felie de pâine, să o ungi cu tiiriac, sa-i dai calului să mănânce”. Era folosită în tratarea greţii, durerilor de picioare, de oase, în tratarea limbricilor, frigurilor, etc.
Cel mai vechi indiciu privind data exactă când a pătruns în Tara Românească şi Moldova este semnalat în 1603, când pe capacele borcanelor care conţineau medicamentul era scrisă denumirea de tiriacă, ulterior în literatura istorică românească descrindu-se 7 tipuri de teriacă, în prezent nemaiexistând în ţară decât un singur exemplar complet (cutie şi capac), aflat în colecţia Marcela Karadja din Bucureşti 8.
Câţiva ani mai târziu se înregistra un eveniment letal în cronica lui Athanasie Comen Ipsilanti şi anume faptul că în 1752 moare la Bucureşti Grigore Ghica Vodă, în urma tratamentului prescris de doftorul cel mare Mihalache Manu, tratament constând în aplicarea de teriacă.
Totodată, un manuscris medical românesc arată cum se foloseşte “Theriaculu de Andromacu adus de la Aptika Veneţii a sfântului Evanghelistu Marco, izcodita dă cei mari şi aleşi mediconi, adică dohtori”, având puternice caracteristici vindecătoare, putând vindeca şi ciuma după cum reiese în document- “a se lua pre inima goală, dimineaţa, cu floarea rozmarinului”.
Mai găsim în documentele vremii importante informaţii cu privire la teriacă şi circulaţia sa pe teritoriul românesc, astfel că Registrele Companiei Greceşti menţionează între 1790 şi 1793 operaţiile comerciale ale casei de negoţ a lui Zuan Marco din Braşov cu teriacă adusă din Veneţia şi furnizată ulterior lui Zamfir Preda, Nicoliţa Ioan Hristu din Craiova, Similachi Stati din Cluj, Plastara şi Dimitrie Vlad din Ţara Românească.
De asemenea, un anume N. D. Paciura scria din Sibiu la 20 noiembrie 1812 lui Constantin Isailov din Bucureşti în vederea achiziţionării unei cutii de teriacă.
Cea mai veche menţiune tarifară vamală este din 1765, când în Moldova se taxa ocaua de teriacă importată cu 22 de aspri, adică “tot atât cât şi o blană de sobol 10”, în timp ce în Ţara Românească, teriaca se taxa cu 18 bani de oca.
La începuturile ei, după cum am mai menţionat, medicina ştiinţifică s-a desprins din experienţa medicinei empirice, ulterior îmbogăţindu-se din aportul experienţei oamenilor simpli puşi faţă în faţă cu pericolul deteriorării sănătăţii. Astfel ea a continuat să se îmbine cu medicina populară, şi viceversa, astfel ca leacurile populare au de cele mai multe ori o bază ştiinţifică, după cum reiese de exemplu în cazul poporului român care ştiau de beneficiile usturoiului în tratarea ameţelilor şi ameliorarea digestiei, fapt dovedit mai târziu de ştiinţă care atestă că în usturoi sunt într-adevăr anumite substanţe care ajuta la îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi au efect de nimicire a microbilor.
Dar cu toate că medicina populară nu este desconsiderată de reprezentanţii medicinei ştiinţifice, trebuie totuşi să se ţină cont de faptul că e necesară o examinare medicală pentru o mai bună tratare şi prevenţie a bolii, de exemplu în situaţia în care există un bolnav care este răcit şi tuşeşte, leacul este desigur ceaiul de soc, bun decongestionant, dar acesta funcţionează doar în cazul în care bolnavul suferă de tuse simpla-bronşită, nu şi în cazul în care acesta suferă de pneumonie sau pleurezie- apa la plămâni; în medicina populară de leac neputându-se face diferenţa.
Populaţia românească se folosea mai întotdeauna de ceremoniale de descântece, de cele mai multe ori leacul fiind însoţit de acestea şi aproape niciodată fără ele. Drept exemplu, ceremonialul de descântec în momentul naşterii ; una din babe ‘scormoneşte’ sub prispă, în timp ce alta rosteşte primul farmec; prima babă scoate de sub prispă o frântură de seceră ruginită şi murdară care a fost păstrată cu grijă în pământ special pentru momente ca acestea, fiind necesară la tăierea buricului nou-născutului. După, acesta este spălat în timp ce se rostesc farmece menite să aducă noroc în viaţă şi sănătate.
Praful de gândăcei (sau în medicina populară, de cantaride), era un leac important folosit în tratarea turbării, care folosit împreună cu tăierea căţeilor de la turbă, de sub limbă (venele), şi cu afumarea bolnavului cu fire de păr aruncate pe foc ale câinelui de la care s-a preluat boala, în timp ce o babă descânta, se spunea că scapă bolnavul de turbare.
Miron Constin relatează în Letopiseţul Ţării Moldovei de la Aron Vodă o întâmplare cu boierul Bucioc căruia i s-a dat otravă în timpul ospăţului dat de voievodul Gaspar Graţiani “Închinându la Bucioc cu veselie (…) au pus de i-a dat otravă. În loc s-au simţit Bucioc otrăvit şi s-au sculat de la masă şi s-au dus la gazdă, având ierbi împotriva otravei, date de la un doftor priiatin (…). Îndată au luatu ierbi şi au început a vărsa otrava, cu mare cumpănă de viaţă. A doa dzi s-au facutu războlit11 şi Gaspar Vodă, dându vina stolnicilor că au fost bucatele cotlite 12”.
Acest eveniment reprezintă unul din puţinele acte de otrăvire menţionate în cronici, în afară de cea a lui Alexandru Lăpuşneanu şi Alexandru Iliaşi. Ce este cel mai important, acest eveniment aduce în prim plan faimoasele ‘ierbi’ apărătoare de otrăvuri, sau leacuri.13
La câteva decenii după încercarea de otrăvire a boierului Bucioc, se tipăreau pravilele româneşti, întâlnindu-se în cuprinsul lor un text identic cu un număr de referinţe la plantele de leac. Astfel că încă din Predoslovia mitropolitului Ştefan acestea se găsesc în chiar definiţia pravilei “o adunare de legi, cu drept cuvânt numită vrăciuitoare de obşte, pentru că amestecă ierburile şi leacurile de le da bolnavilor, ca să-i vindece, atât numai că unora le da ierburi tari, adică pedepse grele, iar altora, mai blânde leacuri ”.
Faptul că ierburile de leac aveau dublă folosinţă, putând fi folosite şi în scopuri negative, de a face rău, este reprezentat în pravilă de următoarele: “cine dă iarbă de omoară om săvârşeşte o ucidere de voie, cum face tâlharul sau ostaşul”, în timp ce “curvele care vor lua ierbi să nu facă feciori (…) ca să strice rânza unde se zămislesc coconii”.
De asemenea, în pravilă se arată şi faptul că singurul care nu era pedepsit de deţinerea de otrăvuri era vraciul, deoarece “el o cearcă cu ierbi ca acealea, cu meşteşugul lui, putea-vă face iarbă ca aceaia să biruiască puterea otravei sau ba”.
S-a acordat întotdeauna un deosebit interes studiului plantelor utilizate în medicina populară românească în scopul verificării însuşirilor curative semnalate de popor de-alungul timpului şi adaptării acestor plante în terapeutică. Printre cele mai vechi texte de acest gen păstrate se numără şi manuscrisul nr. 740 din Arhivele Statului din Bucureşti, datând din secolul al XVI-lea; în prima parte a acestei lucrări, intitulată Folosirea Plantelor de Leac, sunt menţionate unele produse vegetale folosite în medicina populară dar cu acţiune terapeutică recunoscută şi de farmacologie, precum: menta; “are putere şi vindecă toate boalele”, autorul recomandând fierberea plantei în vin sau în apă, şi administrarea acestuia dimineaţa pe nemâncate, având calitatea de a “smulge cu puterea sa toate stricăciunile launtrice”.
O altă plantă amintită în manuscris este napul, care în urma fierberii în apă este util în spălarea părului sau folosirea sa în îndepărtarea viermilor intestinali prin fierberea în vin şi băut dimineaţa pe stomacul gol.
De asemenea găsim menţionată şi urzica, indicată atunci când unui om “îi este greu la stomac” şi sfatul “bea şi vei fi sănătos”; prepararea acesteia făcându-se prin fierberea plantei şi adăugând miere proaspătă de fagure. Mai este menţionat şi faptul că “cine are răni, pisează frunze de urzică cu untură veche, curăţă toate rănile şi le vindecă”. Frunzele plantei bogate în provitamina A, vitaminele C şi K, sunt folosite şi astăzi pentru acţiunea hemostatică, pentru proprietatea de a fluidifica secreţiile bronşice şi pentru caracteristica diuretică.
Roiniţa (Melissaoficinalis) este recomandată de vechiul autor în afecţiunile oculare, în timp ce pătlagina e indicată în tratamentul rănilor frigurilor şi diareei sub formă de unguent sau fiartă în vin.
‘’Cine are durere în ureche picură zeamă de priputnic’’- denumirea slavonă a pătlaginei. “Dacă te dor dintii, stoarce zeama din tulpină de priputnic şi unge dinţii. Şi femeia care are dureri lunare să ia priputnic să-l fearbă cu vin sau cu oţet şi să-l bea dimineaţa şi sara’’. Speciile de plantago sunt folosite şi astăzi pentru caracteristicile emoliente şi acţiunea astringentă şi antipruriginoasă.
Reprezentând un capitol de literatură populară cu caracter practic, reţetele medicale au circulat intens la români fie pe cale orală, fie în scris. Astfel au rămas moştenire culturală numeroase vechi manuscrise miscelanee şi chiar tipărituri în limba română, cu precădere calendare, care conţin formule de leacuri populare.
Dintre publicaţiile cu texte farmaco- terapeutice sunt demne de menţionat Calendariul pe 112 ani apărut în 1785 la Iaşi. În Predoslovia către Cititori, autorii au menţionat ‘’doftoriile cele cu lesnire şi fără multă cheltuială ce se găsesc pe la casele celor săraci, ca să le folosească la vremea boalelor lor’’. Paginile rezervate doftoriilor cuprind fie formule de siropuri preparate din pelin, măceş, scorţişoară, portocale,etc., fie unsori, ca cea de pelin, liliac, crin, râme, etc., în timp ce recomandările terapeutice sunt prezentate în ordinea lunilor şi se referă la afecţiunile mai des întâlnite în perioada respectivă şi anume friguri, dureri de cap, muşcături de şarpe, limbrici, etc.
Reţete întâlnite în ‘calendariu’:
Siropul de pelin: ‘’Să iei o litră de pelin de cel tânăr, o litră flori roşii de şerbariu, trei litre must de prăsade (slavonă pentru pere) coapte, toate acestea să le pui într-o oală şi să stea două zile şi două nopţi apoi să le strecori prin sită şi să pui în aceeaşi zeamă două litre de zahăr. Acest sirop întăreşte stomacul şi face poftă de mancare’’.
Siropul de măcriş: ‘’Să iei must de măcriş curat, trei litri, pol (jumătate) litră zahăr şi să le fierbi până se va îngroşa”.
Unsoarea de pelin: ‘’Sa iei untdelemn, o ocă, vârfuri de pelin pisate o litră şi 20 de drame, apoi să le pui într-un vas ca să stea la căldură 3 zile şi 3 nopţi. Unsoarea aceasta întăreşte încheieturile iar înăuntru omoară viermii sau limbricii’’.
De asemenea, un amalgam de leacuri se găseşte şi în manuscrisul nr. 2183 de la Biblioteca Academiei; mai precis o migăloasă culegere de reţete cu o gamă largă de diversificare, aşa cum declară şi copistul Ioan Gramatic la 27 februarie 1766 când ‘iscăleşte’ manuscrisul: ‘‘Aicea însemnăm toate boalele la care ce tămăduire trebe’’.
Câteva din formulele demne de menţionat din cuprinsul manuscrisului:
‘’Pentru încuiat; când se încuie omul pe jos, corn de inorog pus în apă să bea şi-i va trece’’. A se înţelege cornul de inorog ca fiind o plantă.
‘’Pentru urdinare cu sânge, să fierbi orez cu coarne, să-i dai să le mănânce şi-i va trece’’. A se înţelege că este vorba de fructele arborelui corn.
‘’Pentru dor de ochi, să te speli cu sabur la ochi, că-ţi va trece’’. Sabur- aloe vera; utilizarea în oftalmologie a plantei aloe fiind de o reputată importanţă astăzi în farmacie.
‘’Pentru sânge din nas, căruia îi va curge să piseze coajă de ou gras şi să tragă pe nas”. Proprietăţile hemostatice ale ionului de calciu sunt binecunoscute astăzi, ştiindu-se atunci, ca şi acum, ca în coaja de ou există o cantitate considerabilă de calciu.
Un alt manuscris care este demn de menţionat este cel al Serdarului Grigore Andronescu din perioada 1828, şi care conţine alături de poezii şi reţete casnice (mâncăruri, dulciuri) şi o serie de reţete medicale.
Spre deosebire de manuscrisele menţionate anterior, autorul acestuia foloseşte o metodă de prezentare a remediilor mai apropiată de cea farmaceutică astfel că după descrierea formelor şi a preparării diferitelor medicamente, se precizează indicaţiile terapeutice.
Pe prima pagină a manuscrisului găsim: ‘’Siminichi, mana, sare de Eglitera. Dintre care aceste 3 feluri, unindu- se fieşcare, dramuri; 5 siminichi, 10 mana, 4 sare de Eglitera, să fiarbă şi să se strecoare şi răcindu- se, să se bea drept curăţenie în 2 rânduri după 3 ceasuri una după alta, când nu va avea căldură, ferindu-se de apă rece, sărătură şi acreală’’.
Totodată se poate observa importanţa acestor culegeri de reţete medicale şi farmaceutice în mediul rural din următorul pasaj din partea introductivă: “Şezand un om de ai noştri învăţat cu doctor afară, la ţară, pentru întâmplare de boală, ferească Dumnezeu să se întâmple, puţină vreme până să ajungă la doctor, bine şi de trebuinţă este să aibă în casă aceste însemnate doctorii”.
Principalele forme medicamentoase din farmacopeea anului 1820 sunt reprezentate de “29 ape aromatice, 42 extracte, 10 emplastre, 4 infuzii, 26 oleuri, 13 siropuri, 28 tincturi, 17 unguente, 14 flores, 20 foliae, 7 fructi, 8 gumirezine, 43 rădăcini, 38 herbae, 22 seminţe, 7 săruri de potasiu, 4 săruri magneziu, 7 săruri mercur şi 5 săruri sodiu”.
Cu timpul, activitatea farmaceutică a dobândit şi în ţara noastră amploarea corespunzătoare necesităţilor sănătăţii publice.
sursa: historia.ro
Știri
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
Prier înseamnă timp favorabil, prielnic atât pentru semănatul holdelor dar și pentru turmele de animale. Datini, tradiții și obiceiuri românești, în luna aprilie
Conform tradiției populare românești, luna aprilie se mai numește și „Prier”. Această denumire populară, a lunii aprilie, provine de la verbul “a prii” și înseamnă timp prielnic pentru semănături, ori lucrări în gospodărie .
Când vremea este înșelătoare, cu timp friguros și secetos pentru lucrările de primăvară, aprilie anunță sărăcie și se numește și ”Traistă-n băț”. De fapt, în spiritualitatea populară se și spune că ”Prier priește, dar și jupuiește!”, aluzie la zilele capricioase, cu timp potrivnic lucrărilor de sezon. În această lună se continuă semănatul de primăvară, început în martie. Acum se închid țarinile, ceea ce înseamnă că oile și vitele nu mai au voie să pască libere iar pășunatul devălmaș este întrerupt pentru câteva luni, se formează turmele, se repară gardurile țarinilor, se tund oile înainte de a fi urcate la munte etc. Se mai spune, despre luna aprilie, că este o lună capricioasă în care vremea va fi ori geroasă, ori călduroasă. Totodată, în luna lui aprilie se fac prevestiri ale vremii ce va urma, astfel se nasc o parte din superstițiile acestei luni.
Dacă în luna lui Prier este vreme frumoasă și călduroasă, atunci luna mai va avea vreme rece, cu înghețuri; Dacă la Prier este vreme posomorâtă și rece, atunci luna lui mai va avea vreme frumoasă și călduroasă; Negura de la răsărit, din luna aprilie, e semn bun pentru anul în curs; Dacă în aprilie tună și fulgeră, atunci nu există motive să ne temem de ger; Vremea frumoasă din luna aprilie ne va aduce o vară furtunoasă, etc.
Veseli de 1 aprilie – superstiții de 1 aprilie
Ziua Păcălelilor şi Ziua internațională a păsărilor. Dar pe noi ne interesează primul aspect. De unde vine? Cum se … manifestă? şi ce superstiții avem de 1 Aprilie?
Ziua de 1 Aprilie a fost întotdeauna un prilej de distracție şi cum e sănătos să râzi, ne bucurăm şi noi când avem prilejul. Se pare că originile acestei zile se regăsesc, ca multe alte obiceiuri, în schimbarea calendarului gregorian. Se spune că, odată cu această schimbare, mulți nu s-au putut obişnui cu noile date ale sărbătorilor. Și atunci, în timpul lui Carol al IX-lea, mulți neadaptați sărbătoreau Anul Nou la… 1 Aprilie! Cei ce sărbătoreau astfel erau numiți „nebuni de Aprilie”. Apoi obiceiul s-a perpetuat până-n zilele noastre, pierzându-şi semnificația inițială şi păstrând doar… ”nebunia”. Pentru că e o nebunie veselă şi plăcută! Superstiţia spune că păcăleala de 1 Aprilie trebuie făcută până la ora 12:00, cele după această oră, se zice că aduc ghinion. Tot o superstiţie spune că în ziua de 1 Aprilie nu se fac căsătorii, pentru că: ori acestea nu durează, se destramă, ori soţul va fi „sub papuc”. La noi, se spune că dacă nu păcăleşti pe nimeni de 1 Aprilie, tot anul până la celălalt 1 Aprilie vei fi tu cel păcălit. Tot anul? Nu-i cam mult? Dar dacă aşa zice superstiţia, să ne grăbim să păcălim pe cineva. Pardon: ce vă spunem mai jos nu-i păcăleală.
Sărbătoarea Floriilor – tradiții și obiceiuri
Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile este prima sărbătoare cu dată schimbătoare din calendarul anului bisericesc. Totodată, Floriile deschid ciclul sărbătorilor pascale, care se încheie la Înălțarea Domnului. În ziua de Florii există obiceiul de a merge la Biserică cu ramuri de salcie înmugurite, pentru a fi sfințite de către preot. Conform tradiției creștine, obiceiul ne amintește de intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Patimi, când a fost întâmpinat de mulțime cu ramuri de măslin și crenguțe de palmier sau flori. Crenguțele de salcie vor fi împărțite credincioșilor ce au participat la slujba de Florii. Aceștia vor lua crenguțele acasă și le vor pune la geamuri, la uși și la porți pentru a le apăra casele de rele și necazuri. În unele zone ale țării, oamenii de la sate se încing cu ramurile de salcie, peste mijloc, deoarece se spune că acest ritual îi apără de boli și îi face mai robuști. Exista și obiceiul ca părinții sa-și lovească copiii cu nuielușa de salcie, când veneau de la biserică. Credeau că așa vor crește sănătoși și înțelepți. Oamenii le puneau și pe pomii fructiferi, pentru a-i ajuta să rodească. Exista credința că abia acum pomii prind putere să rodească. De aceea, nu se plantau pomi înainte de Florii, de teama ca aceștia să nu rămână fără rod. În ziua de Florii, stupii erau împodobiți cu ramurile de salcie sfințite, ca albinele să se bucure de binecuvântarea divină. În unele sate, mâțișorii erau aruncați în curte când începea să bată grindina. Însă, ramurile de salcie aveau în principal menirea de a-i feri pe oameni de duhurile necurate, sau erau utilizate și în scopuri terapeutice, oamenii înghițeau mâțișori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriți de diferite boli. Un alt obicei, întâlnit în ziua de Florii, este acela de a trece pe la mormintele rudelor pentru a le agăța de cruci crenguțele de salcie, astfel aceștia vor ști că Paștele se apropie. Tot în ziua de Florii, șnurul de mărțișor se va agăța într-un copac înmugurit sau înflorit pentru a avea sănătate și belșug în anul ce urmează. Totodată, ziua de Florii este prilej de sărbătoare pentru cei cu nume de flori, deoarece își serbează onomastica.
Obiceiul Lazaritelor
Înainte de a intra în Ierusalim, Hristos l-a înviat pe Lazăr. Învierea lui Lazăr este simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. În popor se crede că Lazăr era un fecior tânăr, fratele fetei care s-a căsătorit cu Dragobete, Cap de Primăvară. Potrivit tradiției, într-o sâmbătă Lazăr a plecat cu oile la păscut, lăsând-o pe mama sa să facă plăcinte. Urcând întru-un copac să ia muguri pentru animale, își aduce aminte de plăcinte. Se grăbește să coboare, cade și moare. Potrivit legendei că Lazăr ar fi murit de dorul plăcintelor, exista obiceiul ca în această sâmbătă, femeile de la țară să facă ofranda de pomenire a morților împărțind plăcinte de post. Profesorul Ion Ghinoiu afirma că în ajunul sau sâmbăta Floriilor, se efectua un ceremonial complex, numit Lazarita, care era structurat după modelul colindelor. Ion Ghinoiu afirma că Lazarita era un ceremonial la care participau numai fetele. „Una din fete, numita Lazarita, se îmbrăca în mireasă și colinda împreună în fața ferestrelor caselor unde au fost primite. Lazarita se plimba cu pași domoli, înainte și înapoi, în cercul format de colindătoarele care povestesc, pe o melodie simpla, drama lui Lazăr sau Lazarica: plecarea lui Lazăr de acasă cu oile, urcarea în copac pentru a da animalelor frunza, moartea neașteptată prin căderea din copac, căutarea și găsirea trupului neînsuflețit de către surioarele lui, aducerea acasă, scăldatul ritual în lapte dulce, îmbrăcarea mortului cu frunze de nuc, aruncarea scaldei mortului pe sub nuci”.
Sărbătoarea dinților
Ziua de 11 aprilie este dedicată Sfântului Antipa, despre care oamenii din popor cred că vindecă durerile de dinți și măsele. Sfântul Antipa s-a rugat pentru cei care îi vor face pomenire să fie feriți de patimi și de alte boli, între care și nesuferita durere a dinților.
Sursa:azm.gov.ro, sursa foto:dragusanul.ro
Știri
Ziua Păcălelilor: Originea acestei zile și cum este sărbătorită în alte țări. Nimeni nu are voie să se supere pe 1 aprilie
De Ziua Păcălelilor nimeni nu are voie să se supere: Care este originea zilei
În fiecare an, la 1 aprilie, oamenii din lumea întreagă marchează Ziua păcălelilor, cunoscută și ca Ziua păcălitului sau Ziua nebunilor, când fiecare încearcă, cu mai mult sau mai puțin succes, să-i facă o șotie colegului, prietenului, vecinului, unui membru de familie, mai exact, toată lumea păcălește pe toată lumea.
Celebrarea Zilei Pacalelilor isi are originile in Franta, in secolul al XVI-lea, cand a fost adoptat calendarul Gregorian, care a mutat Anul Nou de la 1 aprilie la 1 ianuarie. Vestea noului calendar s-a raspandit incet iar cei care continuau sa sarbatoreasca anul nou de 1 aprilie era considerati ″pacalitii de 1 aprilie″.
In Franta, 1 APRILIE, ZIUA PACALELILOR, este numita Poisson d’Avril, adica „pestele de aprilie”, cu referire la un peste tanar, usor de capturat. Francezii obisnuiesc sa-si pacaleasca prietenii lipind-le pe spate un peste de hartie. In momentul in care cineva descopera farsa, acesta trebuie sa strige „Poisson d’Avril!”.
Timp de 200 de ani, practica farselor de 1 APRILIE, ZIUA PACALELILOR, s-a raspandit in Anglia si in Statele Unite. Toate farsele trebuie sa fie facute pana la ora pranzului. Orice farsa facuta dupa aceasta ora va aduce ghinion farsorului.
ZIUA PACALELILOR, 1 APRILIE – Cei care nu raspund cu zambetul pe buze unei farse facute de vor fi urmariti de ghinion tot anul. Barbatii pacaliti de o femeie frumoasa de Ziua Pacalelilor vor ajunge sa o ia de nevasta, sau, daca barbatul este casatorit, cei doi vor ramane prieteni foarte buni.
Originea acestui obicei nu este cunoscută cu exactitate. Unii consideră că aceasta este legată de schimbarea anotimpului, în timp ce alții cred că provine de la adoptarea noului calendar. Ipoteza acceptată de majoritate, însă, susține că obiceiul păcălelilor de 1 aprilie a apărut în vestul Europei, pe la jumătatea secolului al XVI-lea, conform site-ului www.infoplease.com. În vechiul calendar iulian, Anul Nou se sărbătorea la 1 aprilie, dar în 1582, papa Grigorie al XIII-lea a făcut trecerea de la vechiul calendar iulian la noul calendar, care avea să-i poarte numele — calendarul gregorian, sărbătoarea Anului Nou mutându-se de atunci pe 1 ianuarie. Oamenii au avut probleme în a se obișnui cu noua dată a acestei sărbători și au continuat să-și trimită felicitări și să-și facă urări tot pe 1 aprilie. Cei care continuau să sărbătorească Anul Nou la 1 aprilie au fost numiți „nebuni de aprilie”, de unde și denumirea de Ziua nebunilor (April Fools’ Day) sau Ziua păcălelilor. Cu timpul, felicitările trimise pentru Anul Nou la 1 aprilie au început să fie considerate farse, fiind însoțite adeseori de cadouri hazlii, relatează Agerpres.
Ziua de 1 aprilie este recunoscută ca Zi a păcălelilor în majoritatea țărilor lumii. Marcată mai întâi în Europa, a trecut peste ocean și s-a răspândit apoi în majoritatea țărilor de pe glob. Este totuși sărbătorită cu preponderență în Europa și în America și mai puțin de civilizațiile orientale.
La noi în țară, Ziua păcălelilor se sărbătorește începând cu secolul al XIX-lea. Potrivit site-ului www.istorie-pe-scurt.ro, se obișnuiește ca farsele să fie făcute până la ora prânzului, altfel acestea aduc ghinion păcăliciului. Tradiția spune că dacă o fată frumoasă reușește să te păcălească, trebuie să o iei de nevastă sau măcar să fii prietenul ei. Dar nu este indicat să te căsătorești la 1 aprilie, pentru că bărbatul însurat în această zi va fi toată viața sub papucul nevestei. Copiii născuți la 1 aprilie vor avea succes pe aproape toate planurile, dar ar fi bine să stea departe de jocurile de noroc.
Prin celebrarea acestei sărbători, ziua de 1 aprilie devine un prilej de bucurie și de distracție pentru toți cei care au simțul umorului, sau, așa cum spunea scriitorul Mark Twain, „ziua de 1 aprilie este ziua în care ne amintim ce suntem în celelalte 364 de zile ale anului”.
Alte superstitii de 1 APRILIE – ZIUA PACALELILOR:
=> In regiunea Tirol, din Elvetia, un manunchi de paie este ingropat de 1 APRILIE, pentru ca recolta sa fie bogata in sezonul urmator.
=> Copiii nascuti de ZIUA PACALELILOR vor fi norocosi in afaceri, dar vor fi urmariti de ghinion la jocurile de noroc.
=> Indragostitii nu ar trebui sa se casatoreasca pe 1 APRILIE, pentru ca mariajul nu va functiona, ori pentru ca femeia va fi “cocosul” in familie.
=> Cel care nu va pune la cale o farsa de ZIUA PACALELILOR va fi pacalit pentru tot restul anului.
Știri
Digitalizare a Serviciului de Ambulanță Județean Alba: Licitație pentru achiziții de peste 2,8 milioane de lei
Digitalizare a Serviciului de Ambulanță Județean Alba
Serviciul de Ambulanță Județean Alba a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o procedută de achiziție derulată în cadrul unui amplu proiect de digitalizare finanțat prin PNRR.
Achiziția are o valoare totală estimată de peste 2,8 milioane de lei.
Serviciul de Ambulanță Județean Alba a semnat, la sfârșitul lunii septembrie 2024, contractul de finanțare pentru implementarea proiectului ”Digitalizarea Serviciului de Ambulanță Județean Alba”.
Scopul proiectului este implementarea unui sistem informatic integrat printr-un ansamblu arhitectural digital ce îmbină în mod armonios echipamentele hardware și aplicațiile software.
Obiectivele proiectului sunt îmbunătățirea/dezvoltarea rețelelor de comunicații și a infrastructurii IT și hardware la nivelul instituției și implementarea unui software non-clinic integrat și interoperabil.
Achiziția în curs cuprinde echipament si accesorii pentru computer, computere portabile, computer de birou, surse de alimentare electrică continuă, echipament de rețea, pachete software pentru editare de text, servere și servicii de instalare de computere și de echipament de procesare a informațiilor.
Data limită pentru primirea ofertelor este 28 aprilie.
-
Știriacum 2 săptămâni
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 7 zile
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum 2 săptămâni
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum 2 săptămâni
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Știriacum 6 zile
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Știriacum o săptămână
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum 7 zile
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului
-
Știriacum o săptămână
Podul de fier de la Ocna Mureș, pentru aproape 100 de ani, singurul din Europa cu trafic rutier, feroviar şi pietonal