Rămâi conectat

Sănătate

Cum faci diferența între gripă și viroză: Numărul persoanelor decedate a ajuns la 14

Publicat

în

Gripa continuă să facă victime în România, numărul persoanelor decedate a ajuns la 14.

Suntem in plin sezon de viroze si gripa. Lumea in jurul nostru stranuta, tuseste si isi sufla nasul, iar la televizor vedem cifre ingrijoratoare in ce priveste cazurile de imbolnaviri si decese cauzate de virusul gripal.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică a confirmat decesul unei femei din judeţul Mureş.

Femeia, în vârstă de 90 de ani, din judeţul Mureş, avea condiţii medicale preexistente şi nu a fost vaccinată antigripa, fiind confirmată cu virus gripal tip A, subtio H3. Femeia a decedat miercuri, 29 ianurie.

Anterior, au fost semnalate decese din cauza gripei în judeţele Cluj, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Dâmboviţa, Hunedoara, Sibiu şi Vaslui (câte un caz), iar în Prahova, Harghita şi municipiul Bucureşti au fost câte două decese.

In sezonul precedent, in perioada similara, au fost inregistrate 69 decese confirmate cu virus gripal, din care 52 tip A, subtip (H1)pdm09, 8 subtip H3 si 9 A nesubtipat, iar de la inceputul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 398 cazuri de gripa.

Unul dintre motivele pentru care populația evită să se vaccineze este confuzia între viroze și gripe, spune Rodica Tănăsescu, președintele Asociației Naționale a Medicilor de Familie. Potrivit acesteia, gravitatea mare și riscurile de deces apar în cazul gripei și tocmai de aceea gripa nu trebuie confundată cu virozele obișnuite. „Dacă evoluția unei aparente răceli este severă, pacientul trebuie să meargă imediat la medic. Gripa dă o oboselă și o sfârșeala, dureri musculare, de cap, nas înfundat, tuse severă. Dacă starea generală a pacientului este relativ severă și nu permite o activitate normală, este recomandat să se mearga la medic”, a declarat Rodica Tănăsescu la Realitatea TV.

Virozele respiratorii nu sunt atât de contagioase precum gripa, iar complicaţiile sunt mai puţin severe. Complicațiile mari sau decesurile apar la pacienții cu boli deja existente, cum ar fi astmul bronșic. Virusurile gripale pot genera epidemii – se îmbolnăvesc foarte mulţi oameni într-o zonă sau ţară – şi chiar pandemii (boala se extinde pe mai multe zone de pe glob).

Semne gripă

– Gripa debutează brusc, cu febră mare (38,5-40 de grade C);
– Dureri de cap;
– Uneori apar şi frisoane;
– Tuse seacă (în gripă tusea poate persista şi 4 săptămâni, chiar dacă celelalte semne dispar);
– Nasul curge;
– În cazul copiilor, pacientul nu este vioi;

Semne viroze

– În viroze, debutul este gradual;
– Febra se situează sub 39 de grade C (în jur de 37 cu 5- 38 de grade C);
– Tusea are o durată mai scurtă (câteva zile – o săptământă);
– Frecvent, copilul strănută şi face roşu în gât;
– În cazul virozelor respiratorii, cele mai frecvente sunt formele uşoare sau medii, în timp ce în gripe predomină cele medii şi severe.

Cum ne ferim de gripă

Potrivit medicului Alexis Cochino președintele Asociației Pro Imunizare, vaccinarea antigripală rămâne cea mai bună și sigură metodă de combatere a acestei boli cu potențial deosebit de periculos care este gripa. Mai ales dacă ne referim la adolescenți și copii – două categorii vulnerabile la îmbolnăvirea de gripă – vaccinarea este importantă deoarece discutăm despre grupe de populație care pot răspândi foarte rapid virusul în rândul familiei și al comunității. ”Prin vaccinarea antigripală a copiilor, îi protejăm pe ei și întreaga familie, inclusiv pe adultul vârstnic, cu boală cronică”, a explicat medicul.

În afară de vaccinare, pentru a ne feri de gripă trebuie să avem grijă să respectăm și măsurile de igienă:

1. Evitaţi contactul cu persoanele bolnave, zonele aglomerate  şi nu duceţi copilul în colectivitate dacă prezintă febră, frison, tuse, secreţii nazale abundente.

2. Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun. Spălatul trebuie să dureze cel puţin 20 de secunde, insistând pe pliurile şi spaţiile interdigitale.

3. Consumaţi fructe şi legume proaspete, bogate în vitamine.

4. Dacă mergeţi într-un spital este bine să vă acoperiţi  gura și nasul cu o mască de protecție.

Când e vârful sezonului gripal

Sezonul gripal a început la jumătatea lunii ianuarie, însă medicii estimează că cel mai mare număr de îmbolnăviri se va înregistra la sfârșitul lunii ianuarie – începutul lunii februarie.

Specialiștii spun că ne putem vaccina antigripal şi în luna ianuarie, însă trebuie ţinut cont de faptul că există un interval de timp de aproximativ două săptămâni de la administrarea vaccinului până la apariția anticorpilor. Cei care nu fac parte din categoriile de risc pot să îşi cumpere vaccinul antigripal din farmacii. În farmaciile din România sunt disponibile două tipuri de produse: vaccinul cu virus viu inactivat inactivat în formă tetravalentă şi vaccinul cu virus viu atenuat cu administrare nazală. Din prima categorie  fac parte Influvac Tetra (54,41 lei) care se distribuie și în programul național și Vaxigrip Tetra (58,69 lei). Al doilea tip de produs este Fluenz Tetra care se administrează doar copiilor între doi ani și 18 ani şi costă 110-120 de lei. Simptomele gripei apar în general între 1 şi 4 zile de la expunerea la virus şi ele durează între 5 şi 7 zile. Pentru persoanele care s-au vaccinat antigirpal simptomele pot dura mai puţine zile sau pot fi mai puţin severe.

Al treilea deces provocat de gripă în România din acest sezon a fost confirmat. Este vorba de o femeie, în vârstă de 78 de ani, iar conform primelor informaţii aceasta era vaccinată. În acest sezon au fost raportate la nivel national 1389 cazuri de gripa clinica, mai putine cu 40% comparativ cu cele raportate in aceeasi saptamana a anului precedent şi 19 cazuri de Infectii Respiratorii Acute Severe (SARI), cu 6 mai multe fata de saptamana precedenta. De la inceputul sezonului 2019-2020 au fost inregistrate 3 decese confirmate cu virus gripal, , din care 2 tip A, subtip (H1)pdm09 si 1 tip B. În timp ce în sezonul trecut au fost confirmate 34 de decese. De la inceputul sezonului au fost confirmate 243 cazuri de gripa, dintre care 29 cazuri gripa cu virus AH3, 32 cazuri gripa cu virus AH1, 52 cazuri gripa A nesubtipat şi 130 cazuri gripa cu virus B. Specialiştii recomandă vaccinarea împotriva gripei şi evitarea contactului cu alte persoane atunci când apar primele simptome ale bolii. De altfel, este recomandat să fie evitate camerele de gardă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Sănătate

Humus, rețeta minune în perioada de post: Ce este și ce beneficii are

Publicat

în

Perioada de post a reprezentat dintotdeauna o provocare pentru creativitatea gospodinelor. Dorința oamenilor de a găsi rețete sănătoase și, în același timp, cu un aport ridicat de nutrienți este din ce în ce mai mare.

Din fericire, gama variată de alimente disponibile pe piață vine în ajutorul nostru și ne aduce un produs pe care îl putem include în dieta noastră: năutul. Dacă iubești năutul, nu ai cum să nu iubești și humusul, rețeta minune adusă din Orientul Mijlociu.

Humus este o specialitate orientală, care este făcută , în mod tradițional, din piure de năut, pastă de susan –tahini, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente precum usturoi și, uneori, chimion. Humusul reprezintă o sursă bogată de acizi grași esențiali omega-3, care ajuta la protecția sistemului cardiac, și de nutrienți proveniți din naut și sosul tahini. În plus, humusul conține fier, vitamina B6, acid folic și aminoacizii cu un puternic rol antiiinflamator. Persoanele care suferă de diabet necesită diete speciale și, uneori, acest lucru poate fi greu de gestionat. Humusul este o rețetă potrivită pentru diabetici și poate fi consumat de aceștia fără rezerve. Mai mult decât atât, năutul ajută la reglarea zahărului din sânge, fiind un aliat în managementul diabetului. Datorită conținutului ridicat de fier, calciu și vitamina K, năutul din humus contribuie la dezvoltarea și menținerea unei structuri osoase dense și puternice. Vitamina C, B6, potasiul și fibrele din compoziția năutului fac din acesta un super aliment care contribuie la menținerea sănătății inimii. Fibrele ajută și la scăderea nivelului de colesterol din sânge, scăzând riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, arată studiile.

Humusul te ajută să slăbești. Prin senzația de sațietate pe care o oferă năutul, rețetele care conțin acest ingredient vin în ajutorul persoanelor care se luptă cu kilogramele în plus.
Humusul, perfect pentru diabetici

Ce conține humusul?: Există nenumărate rețete de humus, dar toate au în compoziție ingredientele „cheie” ale rețetei. Acestea se referă la boabele de năut, usturoiul și pasta de susan. Pe lângă acestea se adaugă, după gust, uleiul de măsline, zeama de lămâie și diverse condimente precum: boia sau chimion.

Năutul și beneficiile sale. Năutul conține magneziu, vitamina B1, vitamina B6, vitamina B9, seleniu cupru, fier, zinc, fosfor, mangan și potasiu. Acest aliment minune este o sursă bogată în proteine și fibre, ceea ce contribuie la o digestie sănătoasă. Conform healthline, năutul scade riscul de apariție a bolilor cronice precum cancerul, bolile sistemului cardiovascular și diabetul.
Susanul, sursă de vitalitate. Susanul reprezintă un ingredient important atunci când vrem să pregătim humus. Din fericire, semințele de susan ascund beneficii uimitoare pentru sănătate. Acestea contribuie la vitalitate, promovează sănătatea sângelui, scad tensiunea arterială și susțin sistemul imunitar. Este important de știut, însă, că există persoane alergice la susan. În cazul acestora, consumul semințelor de susan poate avea consecințe grave și este recomandată eliminarea pastei de susan din humus.

Sursa:dcmedical.ro, libertatea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Noi investiții pentru diagnosticul cancerului, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia: Licitație pentru dotarea Laboratorului de Genetică și Diagnostic Molecular

Publicat

în

Noi investiții pentru diagnosticul cancerului la spitalul din Alba Iulia

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o procedură de achiziție de aparatură pentru diagnosticul cancerului pentru Laboratorul de Genetică și Diagnostic Molecular.

Se are în vedere dotarea laboratorului cu tehnologie de ultimă generație, inclusiv analizor de fragmente, sistem PCR, sistem complet de electroforeză şi imagistică GEL, fluorimetru, spectrofotometru, bloc termostat, set de laborator, cititor multimod în plăci, ultracongelator, mini PCR şi sistem de secvențiere.

Achiziția este în valoare de peste 3 milioane de lei.

Se dorește, printr-un proiect mai amplu, asigurarea accesului egal la asistența medicală a pacieților oncologici care sunt trataţi în Spitalul Judeţean de Urgență Alba Iulia cât și a pacienților din județ sau chiar din țară.

Pentru a putea veni în sprijinul pacienților oncologici prin diagnosticarea cancerului sunt necesare, conform reprezentanților unității medicale, suplimentarea gamei de analize medicale de genetică şi diagnostic molecular şi, ulterior, accesarea subprogramului naţional de testare genetică.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Noi investiții, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud: Parc terapeutic pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii și extinderea gamei de servicii medicale

Publicat

în

Noi investiții în 2025 la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud: Parc terapeutic pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii și extinderea gamei de servicii medicale

În ultimii ani Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud a beneficiat de investiții în infrastructură și dotări de aproximativ 15 milioane de lei proveniți atât din fonduri alocate de către Consiliul județean Alba, cât și din fonduri europene, redându-i-se astfel rolul de unitate medicală performantă, care asigură servicii medicale moderne, la cele mai înalte standarde și adaptate nevoilor pacienților.

Investițiile au vizat atât dotări în aparatură și echipamente medicale, cât și amenajarea și modernizarea clădirii, astfel încât să se asigure confortul pacienților, însoțitorilor acestora, precum și al personalului care asigură cu înalt profesionalism actul medical.
Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud, cu o tradiție de peste 100 de ani, a fost inaugurat în vara anului 1923 în prezența Reginei Maria, mereu preocupată de soarta celor bolnavi și suferinzi, care nota în jurnalul său referitor la spitalul din Aiud că este „un foarte frumos și curat spital cu o priveliște încântătoare și pavilioane corespunzătoare pentru bolnavi, dar, din păcate, prea mici pentru cerințele prea mari. Am avut obișnuitul serviciu religios pentru sfințirea clădirii […]. I-am vizitat pe bolnavii care arătau bine în paturile lor curate sau în șezlongurile din galerie”. (Regina Maria a României, Însemnări zilnice, vol. V, București, 2006, p. 208-209).
Investițiile și dezvoltarea Spitalului de Pneumoftiziologie din Aiud vor continua și în anul 2025, propunându-ne amenajarea unui parc terapeutic atât de necesar pacienților cu afecțiuni respiratorii, extinderea gamei de servicii medicale pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor respiratorii, precum și promovarea paletei de servicii oferite, astfel încât să asigurăm sprijin și tratament de specialitate pentru cât mai mulți pacienți.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba