Rămâi conectat

Educație și Cultură

Cum arată proiectul noii Legi a Educaţiei. Ce experimente mai face Ministerul Educaţiei pe elevi

Publicat

în

Concurs de admitere la liceu pe bază de merit, clasa pregătitoare trecută la grădiniţă cu denumirea „grupa mare pregătitoare“, învăţământ profesional de doi ani, şi retragerea de la ora de Religie prin cerere ca înainte. Acestea sunt doar câteva dintre prevederile proiectului noii Legi a Educaţiei, despre care puteţi citi pe radiounirea.ro şi care ar trebui să reformeze sistemul din temelii.
Noua Lege a Educaţiei va bulversa şi mai tare sistemul, şi sub nicio formă nu-l va reforma din temelii aşa cum au promis autorităţile, dacă proiectul noii legi scos din sertarele Comisiei pentru Învăţământ de la Senat nu va fi serios modificat. Cel puţin aşa susţin experţii în Educaţie care l-au studiat.
Mai exact, aceştia susţin că preşedintele Comisiei pentru Învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu, a trimis spre dezbatere un proiect „desenat” în 2009-2010 ca alternativă la Legea Educaţiei pe care o avem acum (Legea 1/2011) şi că nu a fost actualizat cu schimbările din ultimii ani. Spre exemplu, clasa pregătitoare este denumită „grupa mare pregătitoare“ şi este trecută în învăţământul preşcolar, nu în învăţământul primar, unde este inclusă în prezent şi pentru care şcolile au făcut mari eforturi ca să creeze spaţiu suficient.
În plus, articolul de lege privind înscrierea la ora de Religie nu este pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale prin care elevii trebuie să depună cerere de participare şi nu de retragere de la această materie. O altă problemă este învăţământul profesional, care deşi a fost făcut cu o durată de trei ani, în proiect este trecut doar cu doi ani. „Ceea ce nu înţeleg, având în vedere aceste discrepanţe, este de ce au lansat un proiect atât de nepieptănat“, arată Şerban Iosifescu, preşedintele Asociaţia Română pentru Asigurarea Calităţii Învăţământului Preşcolar (ARACIP). La rândul lui, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret“, arată că proiectul noii Legi a Educaţiei, care ar fi trebuit să reformeze sistemul din temelii, reprezintă un amestec între actuala Lege a Educaţiei, draftul de lege al fostului ministru Ecaterina Andronescu şi legea de pe vremea ministrului Cristian Adomniţei (2007-2008). El speră însă că prin dezbatere naţională va fi adus în actualitate.
Concret, noua Lege a Educaţiei le pregăteşte multe surprize mai ales elevilor de gimnaziu. Mai exact, la sfârşitul clasei a VIII-a elevii vor susţine în continuare Evaluarea Naţională, în cadrul căreia vor fi testaţi la mai multe materii decât în prezent, iar ulterior, dacă vor dori să meargă la un liceu bun vor fi obligaţi să mai treacă printr-un examen. Pe lângă notele de la cele două teste, la admiterea la liceu elevilor li se vor lua în calcul şi notele din clasele V-VIII. Concret, la Evaluarea Naţională elevii ar urma să susţină o probă scrisă la limba şi literatura română, o probă scrisă la limba maternă, o probă scrisă transdisciplinară la matematică şi ştiinţe, o probă orală la o limbă străină susţinută în timpul anului, o probă practică de utilizare a calculatorului susţinută în timpul anului şi o probă orală transdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale, susţinută tot în timpul anului.
Expertul în Educaţie Tincuţa Apăteanu atrage însă atenţia că elevii nu pot fi testaţi transdisciplinar dacă nu li se predă transdisciplinar în gimnaziu. La rândul lui, expertul Şerban Iosifescu spune că aceasta ar fi o evaluare foarte bună dacă s-ar face la sfârşitul învăţământului obligatoriu, nu la sfârşitul clasei a VIII-a. Şi surprizele pentru absolvenţii de gimnaziu nu se termină aici. Aceştia vor fi nevoiţi să dea admitere la liceu în cazul în care numărul de candidaţi la profilul dorit este mai mare decât numărul locurilor oferite. La admitere, notele obţinute în gimnaziu ar avea o pondere de 20%, Evaluarea Naţională – 30%, iar proba de admitere la liceu – 50%. Dacă însă numărul candidaţilor nu va depăşi numărul locurilor, atunci notele din gimnaziu vor cântări de 40% şi Evaluarea Naţională – 60%.
Cîmpeanu: exclus să introducem ambele examene
Cu doar două săptămâni în urmă, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, excludea posibilitatea introducerii ambelor examene. „S-au avansat mai multe variante, să rămână Evaluarea Naţională sau să se organizeze un examen punctual de admitere la liceu, care să nu ia în considerare mediile din gimnaziu. În orice caz, este exclus să introducem ambele examene“, explica atunci Cîmpeanu.
La rândul lor, experţii în Educaţie atrag atenţia că acest sistem nu va ajuta. „Dacă vrei admitere la liceu, soluţia ar fi ca mai întâi să organizezi concursul scris de admitere şi abia după să faci repartizarea computerizată pe locurile rămase“, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret“, Marius Nistor. La rândul lor, membrii Consiliului Elevilor din Constanţa, cei care au militat pentru drepturile elevilor obţinând dreptul de a vota în Consiliile Administrative ale şcolilor, subliniază că această propunere de admitere la liceu ar agrava discrepanţele foarte mari între unităţile de învăţământ, extrem de vizibile în prezent. „Asociaţia Elevilor din Constanţa, după consultarea experţilor din educaţie, propune introducerea admiterii la liceu pe baza criteriului teritorialităţii, trecerea la ciclul liceal făcându-se în mod liber, la liceul din circumscripţia şcolară unde elevul îşi are domiciliul“, propun elevii.
Expertul Şerban Iosifescu, preşedintele ARACIP, spune că nu vede rostul unui examen de selecţie înaintea finalizării învăţământului obligatoriu (sfârşitul clasei a X-a). „Practic, se vrea o selecţie şi mai elitistă pe bază de merit“, a explicat el. Lucrul acesta ar fi pe placul colegiilor naţionale, unde sunt admişi numai cei mai buni elevi care termină gimnaziul, marginalizându-i pe ceilalţi în liceele tehnologice.
Menţinerea conceptului de curriculum la decizia şcolii şi a profilurilor uman şi real sunt două exemple relevante de încremenire în actuala paradigmă, care pune România pe ultimul loc în UE la performanţa educaţiei. (Marian Staş, expert în Educaţie)
Cum arată Curriculumul pentru clasele I-VIII
Potrivit noii legi, „curriculumul naţional pentru şcoala primară şi pentru gimnaziu se axează pe 8 domenii de competenţe-cheie care determină profilul de formare a elevului: competenţe de comunicare în limba română, şi, în cazul minorităţilor naţionale, şi în limba maternă; competenţe de comunicare în limbi străine; competenţe de bază de matematică, ştiinţe şi tehnologie; competenţe digitale de utilizare a tehnologiei informaţiei ca instrument de învăţare şi cunoaştere; competenţe sociale şi civice; competenţe antreprenoriale; competenţe de sensibilizare şi de expresie culturală; competenţa de a învăţa să înveţi. Disciplina Tehnologia informaţiei şi comunicării constituie o disciplină opţională pentru elevii din clasele I-IV şi este disciplină obligatorie în învăţământul gimnazial, profesional şi liceal.
12 clase gratuite şi descentralizarea sistemului
Un aspect pozitiv din noua lege îl reprezintă învăţământul liceal gratuit, ceea ce ar însemna că elevii ar trebui să primească manuale şcolare gratuite până la sfârşitul clasei a XII-a. Însă, atrage atenţia preşedintele ARACIP, Şerban Iosifescu, lucrul acesta este prevăzut şi în actuala Lege a Educaţiei, dar elevii nu primesc manuale gratuite decât până în clasa a X-a. Draftul de lege prevede şi descentralizarea sistemului. „Concret, profesorii vor fi angajaţi ai şcolilor şi nu ai inspectoratelor şcolare, şcolile fiind cele care vor organiza concursurile pentru ocuparea posturilor în funcţie de nevoile lor. În plus, directorii unităţilor de învăţământ vor fi angajaţi în urma unui concurs organizat de consiliul de administraţie al şcolii“, explică experţii. „Este o prevedere bună. Cadrele didactice trebuie să aibă contract de muncă cu şcoala, creşte responsabilitatea faţă de instituţia de învăţământ şi înseamnă descentralizare reală. În plus, pârghiile directorului pentru asigurarea calităţii sunt mai puternice”, consideră Tincuţa Apăteanu. Reprezentanţii profesorilor sunt însă de altă părere.
Finanţarea pe elev supraaglomerează clasele
O altă prevedere criticată de experţi este finanţarea pe elev. Mai exact, Articolul 9 spune că „Finanţarea de bază a învăţământului preuniversitar se face după principiul «resursa financiară urmează elevul», în baza căruia alocaţia bugetară aferentă unui elev sau unui preşcolar se transferă la unitatea de învăţământ la care acesta învaţă“. Specialiştii spun că o astfel de finanţare încurajează aglomerarea claselor în mediul urban şi închiderea şcolilor în mediul rural. Şerban Iosifescu arată că singurul câştig al finanţării pe elev este câştigarea unei oarecare transparenţe şi predictibilităţi în distribuirea fondurilor.
„Dezavantajul este că din cauza insuficienţei banilor rezultă o supraaglomerare a claselor în mediul urban şi prea puţine şcoli în mediul rural. Practic, se ia de la săraci şi se dă la bogaţi, e o haiducie pe dos“, a explicat Iosifescu. Şi Marius Nistor susţine că finanţarea pe elev nu este un avantaj.
„Costurile trebuie stabilite în funcţie de nevoile şcolilor şi ale elevilor, nu invers. Sacrificăm calitatea“, a spus Nistor. La rândul său, expertul în Educaţie Alexandra Anton, care a studiat domeniul la Universitatea Turku din Finlanda fiind unul dintre puţinii experţi români în educaţie finlandeză, considerată modelul numărul 1 în lume ca sistem, este de părere că acest tip de finanţare nu face decât să mărească şi mai mult diferenţele dintre mediul urban şi cel rural, dintre săraci şi bogaţi.
„Dacă un elev din mediul rural vrea să meargă la şcoala din sat, acolo unde nu sunt decât trei elevi, iar şcoala se va închide, familia tânărului trebuie să scoată bani din buzunar pentru a-l trimite la o şcoală din cel mai apropiat oraş. Dacă în Finlanda s-ar fi aplicat acest principiu, astăzi în Laponia (unde sunt doar doi locuitori pe km pătrat) n-ar fi existat şcoli şi copiii n-ar fi avut unde să studieze deşi ar fi beneficiat de finanţare. Finanţarea în Finlanda, se realizează în funcţie de nevoi şi are cât se poate de multă logică: ce nevoi de învăţare are un copil cu deficienţe sau cu handicap şi ce nevoi de finanţare are un copil fără probleme majore? Cum să oferim aceeaşi sumă indiferent de situaţie? În Finlanda şcolile care se confruntă cu probleme primesc bani mai mulţi, transpuşi în dotări, forţă de muncă, materiale de lucru, căci nu pot fi lăsaţi în urmă tocmai cei care au nevoie mai acută de ajutor. Noi gândim pe contrasens: să le dăm la fel tuturor şi dacă se înghesuie mai mulţi într-o şcoală bună, atunci şcoala aceea va fi şi mai bună pentru că va avea bani mai mulţi. Statul roman ajunge să-şi sacrifice propriii copii pentru că aloca banii şcolilor private sau de stat care oricum se descurcau“, atrage atenţia Anton.

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Liceul Teoretic Teiuș, Alba, partener al programului Bookster în școli

Publicat

în

Liceul Teoretic Teiuș, Alba – Partener al programului Bookster în școli

Liceul Teoretic Teiuș, din județul Alba, este una dintre instituțiile de învățământ care se remarcă prin implicarea activă în promovarea educației de calitate și dezvoltarea unor inițiative inovative care sprijină învățarea. Un exemplu semnificativ al acestei abordări moderne este programul Bookster, derulat cu succes în cadrul liceului.

Bookster este un program destinat școlilor din România care are ca scop încurajarea cititului și promovarea educației prin accesul facil la o gamă largă de cărți. Programul oferă elevilor și cadrelor didactice oportunitatea de a citi o varietate de cărți, de la literatură clasică și contemporană la lucrări de dezvoltare personală și educație non-formală. În cadrul acestui program, școlile beneficiază de abonamente care permit împrumutul cărților dintr-o bibliotecă virtuală, având, astfel, acces constant la titluri noi și interesante.
Liceul Teoretic Teiuș este una dintre instituțiile care a adoptat cu entuziasm programul Bookster, valorificându-l în mod eficient pentru a stimula dorința elevilor de a învăța prin lectură. În acest liceu, Bookster nu este doar un simplu program de împrumut cărți, ci o oportunitate de a crea o comunitate a cititorilor pasionați, care să împărtășească idei și să dezvolte gândirea critică.
Elevii liceului au acces la o platformă ușor de utilizat, prin care pot solicita cărți din diverse domenii de interes. Acest lucru le permite să-și aleagă titluri care le captează atenția și care contribuie la dezvoltarea lor intelectuală, ajutându-i să-și extindă orizonturile dincolo de programa școlară. Programul nu doar că încurajează lectura, dar și dezvoltă abilități de cercetare, gândire analitică și exprimare, abilități esențiale pentru succesul academic și personal.
În cadrul Liceului Teoretic Teiuș, Bookster a adus beneficii semnificative atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Elevii au fost încurajați să citească mai mult și să exploreze diverse genuri literare, ceea ce le-a îmbogățit vocabularul și le-a stimulat imaginația. De asemenea, această experiență a fost utilă pentru dezvoltarea unor abilități de comunicare și exprimare a ideilor, precum și pentru aprofundarea cunoștințelor din diverse domenii.
Pentru profesori, programul a reprezentat o oportunitate de a crea lecții mai interactive și mai interesante, folosind cărți care să completeze materia predată la clasă. Acesta este un mod eficient de a integra resurse externe în procesul educațional și de a stimula curiozitatea elevilor. Mai mult, Bookster este un instrument valoros în sprijinul activităților extracurriculare, ajutându-i pe profesori să propună elevilor proiecte și teme care încurajează cititul și gândirea creativă.
În cadrul Liceului Teoretic Teiuș, programul Bookster este implementat printr-o colaborare strânsă între elevi, profesori și coordonatorii programului. Elevii au acces la platforma Bookster, care este accesibilă atât în școală, cât și acasă, iar împrumutul cărților se face rapid și eficient. Profesorii pot recomanda anumite titluri pentru a sprijini temele școlare sau activitățile educaționale, iar elevii sunt încurajați să citească atât în timpul orelor de curs, cât și în timpul lor liber.
Pentru a maximiza impactul, Liceul Teoretic Teiuș organizează periodic sesiuni de discuții și cluburi de lectură, unde elevii pot împărtăși impresiile despre cărțile citite și pot dezvolta un dialog pe teme literare. Aceste sesiuni contribuie la crearea unei culturi a lecturii și a învățării active, iar elevii încep să aprecieze cititul nu doar ca o activitate educativă, ci și ca o sursă de plăcere și divertisment.
„Prin implementarea programului Bookster, Liceul Teoretic Teiuș se aliniază celor mai bune practici educaționale care pun accent pe formarea unui tineret cult, încurajându-i să își formeze obiceiul lecturii. Acest program este un exemplu de succes în care tehnologia și educația se întâlnesc pentru a oferi elevilor o experiență de învățare mai diversificată și mai accesibilă. Prin Bookster, elevii liceului nu doar că învață, dar își dezvoltă și pasiunea pentru lectură, un instrument valoros pe tot parcursul vieții lor” a declarat directorul unității de învățământ, prof. Marius Cosmin Pintea


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Calificare la faza națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română și premii importante la etapa județeană pentru elevii Colegiului Militar din Alba Iulia

Publicat

în

Calificare la faza națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română și premii importante la etapa județeană

Dragostea pentru cuvânt, pentru literatură și pentru cultura română exprimată de către elevii colegiului militar și priceperea cadrelor didactice care şlefuiesc această pasiune, duce la performanțe remarcabile în domeniul literar.

În acest an, la faza județeană a Olimpiadei de Limba și Literatura Română, elevii care excelează la această disciplină au obținut validarea cunoștințelor prin obținerea unui Premiu I, a două Premii II și a două Mențiuni.
Elev fruntaș Alexia Cârmici (clasa a IX-a) a reușit, sub coordonarea doamnei profesoare Simona Mureșan, să obțină Premiul I prin studiu dedicat, determinare și sprijin valoros, o performanță care i-a adus calificarea la etapa națională a olimpiadei.
„Dincolo de realitate, există literatura pe care o explorez neîncetat. Îmi face plăcere să descopăr, odată cu fiecare nouă călătorie, că devin un om pe care viața îl poate pune la încercare, dar niciodată nu îi poate fura frumusețea interioară: amprenta artei lăsată în sufletul omului de natură divină. Această calificare la etapa națională însumează dragostea mea pentru frumos, susținută de acei oameni devotați, care m-au ținut de mână pe drumul cunoașterii. Sunt entuziasmată pentru următoarea etapă și vreau să dovedesc din nou că talentul, implicarea și pasiunea conduc la succes”, a spus elev fruntaș Alexia Cârmici.
La performanța Alexiei se adaugă Premiul II obținut de către elev sergent major Roxana Bizău (clasa a XII-a) și elev sergent Daria Cristea (clasa a XI-a) și Mențiunile obținute de către elev sergent Oana Furdui (clasa a XI-a) și elev fruntaș Sorin Filimon (clasa a IX-a), sub coordonarea doamnelor profesoare Cosmina Mircea și Nicoleta Dreghiciu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Nicolae Bretan, omagiat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, la 138 de ani de la naștere

Publicat

în

Nicolae Bretan, omagiat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, la 138 de ani de la naștere

Marți, 25 martie 2025, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba îl omagiază pe compozitorul, baritonul și regizorul de operă român Nicolae Bretan, autor al primei opere românești din Transilvania.

Parteneri în eveniment sunt, ca de obicei, ONG-urile culturale din Alba Iulia. Doritorii pot participa la momentul depunerii de flori, la bustul acestuia, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, la ora 13.00.
Regizorul George Teodorescu mărturisea: „Pe Nicolae Bretan l-am cunoscut ca un mare compozitor, care a devenit celebru în Europa și Statele Unite mai ales prin liedurile scrise pe versuri ale unor poeți români, maghiari și germani, printre care Mihai Eminescu, Ady Endre și Heinrich Heine. Prin muzica sa și prin faptul că a folosit texte românești, maghiare sau germane deopotrivă, el a luptat pentru ca cele trei națiuni din Transilvania să trăiască împreună, bucurându-se de drepturi egale; de aceea în acest sens spiritual, l-am considerat pe Bretan și arta lui ca fiind profetice” (fragment din „Uraganul. O viață pentru Nicolae Bretan. Mărturie în fragmente”, de Judit Bretan).
Pentru informații complete despre viața și opera marelui compozitor, documentate în colecțiile bibliotecii, alături de recomandări de carte, vă așteptăm atât la sediu, cât și pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba