Tineret
Cum ajungi la refugiul montan Săruni din Munții Trascău
Refugiul montan Săruni, date de localizare
Refugiul Săruni I este ridicat din lemn, cu o structură de grinzi de fag, placată cu placi OSB, fiind izolat cu vată minerală.
Clădirea este acoperită cu şindrilă de fag, şindrilă pentru care voluntarii Trascău Corp au lucrat 10 săptămâni. Clădirea este prevăzută cu o cameră jos, dimensiuni 6 m x 3,5 m, care are rol şi de bucătărie, cu un pat supraetajat, masă, scaune la care se adaugă o verandă de-a lungul construcției de 1,5 m x 6 m. La parter este montată o sobă cu plită.
La etaj, mansardă, cu saltele pentru dormit, dimensiunile camerei fiind de 5,5 m x 6 m. Clădirea e prevăzută şi cu o supra-mansardă (La Cucurigu) unde se mai pot caza suplimentar încă 5 persoane. Refugiul are in dotare 10 saci de dormit, veselă si tot ce e necesar pentru bucătărie.
Capacitate de cazare:
20 persoane. în caz de urgenţă putând fi cazate chiar 25, eventual 30.
Altitudine: 1250 m înălțime.
Coordonate GPS: 34T0673797+ UTM5113272. sau N46 09.052 E23 15.039
Refugiul Săruni II este ridicat în imediata apropiere a vetrei de foc, este realizat din lemn,cu o structură de grinzi de fag, placată cu placi OSB, fiind izolat cu vată minerală. Clădirea este acoperită cu şindrilă de brad. Clădirea este prevăzută cu o cameră jos, dimensiuni 3,2 m x 3,5 m, cu un pat supraetajat. A fost montată si o sobă cu plită.
Acces:
Din traseul cruce albastră Zlatna-Lacul Iezer, există o deviere, punct roşu către refugiu. Punctul roşu pleacă din traseul cruce albastră în zona numită „Poiana cu Urzici” (din zona indicatorului către Vf. Dâmbău-1h), continuă aproximativ 20-30 minute până la refugiu, apoi după încă 5 minute se uneşte din nou cu traseul cruce albastră în zona tăbliţei indicatoare cu .Vf. Dâmbău -30 min…
Dotări/Facilităţi/Posibilităţi de ocupare a timpului:
Transport aeroport şi/sau diverse locaţii.
Sobă cu plită în interior cât şi în exterior/Veselă/Grătar.
Duşuri exterioare pe timp de vară.
Posibilităţi de practicare trekking/speologie/tiroliană.
Dâmbăul, cel mai înalt punct din Munţii Trascău, 1369 de metri, are o importanţă deosebita pentru oraşul Zlatna Zona Dâmbău, cuprinde şi o parte din aria protejată Cheile Feneşului şi de asemenea este o zonă carstica importantă, cu mai multe peşteri şi avene, dintre care se disting Peştera Dâmbau (1200 m lungime) şi Avenul Gemenele.
De asemenea, Dâmbăul constituie un important punct de belvedere; de aici în zilele senine de toamnă sau iarnă poate fi văzuţi Muntele Mare, Masivul Vulcan, Vârful Găina, Biharia, Retezatul, Parângul, Sureanul, Făgăraşul. Din cauza accesului dificil, această locaţie este recomandată celor care doresc să iasă din tumultul oraşului, cu o pregătire fizică medie, nu foarte pretenţioşi şi care vor să găsească un peisaj montan atipic, inedit şi în acelaşi timp liniştit.
sursa: trascaucorp.ro
foto: facebook Refugiul Săruni
Tineret
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
În perioada 18-23 august 2024, la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud s-a desfășurat Tabăra de vară creștin-ortodoxă intitulată „Vară de poveste. În pas de supererou”, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani.
Evenimentul, proiect al Asociației Start Up Ed, a fost organizat prin programul „Școala de la Găbud”, având ca scop petrecerea timpului liber într-un spirit ortodox. Activitățile au cuprins ateliere cu povești, ateliere de comunicare, ateliere practice și de învățare nonformală, drumeții, jocuri, dar și participarea la programul liturgic al Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud.
Joi 22 august, tinerii au vizitat Cetatea Alba Carolina, unde i-au avut ca îndrumători, gazde și prieteni pe voluntarii ASCOR Alba Iulia, care au organizat itinerariul și au călăuzit pașii copiilor pe toată durata zilei. Tinerii au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării, dar și Muzeul Național al Unirii, unde au fost primiți de către istoricul Dragoș Ursu. Acesta i-a ajutat să descopere tezaurul istoric românesc din vechiul Bălgrad, oferindu-le amănunte prețioase despre Marea Unire de la 1918 și Încoronarea Regilor Ferdinand I și Maria.
Momentele favorite ale copiilor au fost plimbarea cu bus-ul prin Cetatea Alba Carolina, dar și degustarea înghețatei cu care cei mici au fost răsplătiți pentru atenția de care au dat dovadă la muzeu.
foto: Alexandru Samuel Popa
Tineret
O tânără din Timișoara, câștigătoare a trofeului „Voices”, la Alba Iulia
O tânără din Timișoara, câștigătoare a trofeului „Voices”, la Alba Iulia
Tineret
Un nou concurs cu tematică de protecție civilă în Alba: Care au fost câștigătorii
Care au fost câștigătorii concursului cu tematică de protecție civilă din Alba
„Cu viața mea apăr viața!” este deviza sub care se desfășoară an de an concursurile cu tematică de protecție civilă în care elevii din școlile gimnaziale și licee din Alba își consolidează cunoștințele și deprinderile în situații de urgență.
-
Știriacum o săptămână
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 3 zile
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum o săptămână
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum o săptămână
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Știriacum 2 zile
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Politicăacum 2 săptămâni
Conspirația din spatele abdicării lui Alexandru Ioan Cuza: 20 martie 2025 – 205 ani de la nașterea sa
-
Știriacum 4 zile
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum 3 zile
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului