Educație și Cultură
Cum a arătat Iisus Hristos în copilărie. Imaginea a fost publicată în premieră – FOTO
Pentru prima data, oamenii de stiinta au reusit sa reproduca o imagine a Mantuitorului de pe cand era copil. Vezi cum arata Iisus Hristos in copilarie, pe www.radiounirea.ro.
Experţi din cadrul Poliţiei italiene au generat o fotografie care prezintă modul în care ar fi putut arăta Iisus în copilărie, plecând de la chipul imprimat pe Giulgiul din Torino, ţesătură despre care unii cred că ar fi cea în care a fost înfăşurat trupul lui Hristos după răstignire.
Imaginea a fost generată utilizând programe computerizate utilizate de obicei în cadrul anchetelor poliţieneşti, informează independent.co.uk.
Experţii italieni au folosit o tehnică prin care au întinerit chipul imprimat pe giulgiu, pentru a obţine imaginea feţei aşa cum ar fi arătat în copilăria persoanei care şi-a lăsat imaginea pe una dintre cele mai cunoscute relicve religioase. Chipul de pe giulgiu a fost întinerit prin reducerea mărimii mandibulei, ridicarea bărbiei şi îndreptarea nasului, printre altele.
Tehnica folosită este practic inversul metodei utilizate de criminaliştii italieni pentru a genera imagini care să arate cam cum ar arăta în prezent diferite persoane căuate ale căror chipuri nu au mai fost văzute de ani de zile.
Utilizarea acestei tehnici a dus la prinderea în 2006 a mafiotului Bernardo Provenzano, care fusese fotografiat ultima dată în 1959.
Această presupusă imagine a lui Iisus din copilărie şi metodele folosite la crearea sa vor fi subiectul unei emisiuni ce va fi difuzată la televiziunea italiană. Exerciţiul în sine a fost realizat pentru a marca cel mai recent „ostensione”, adică una dintre rarele expuneri publice ale Giulgiului la Catedrala din Torino.
Ţesătura de in, cu o lungime de peste patru metri, are imprimată imaginea unui bărbat cu barbă şi părul lung.
Imaginea corpului pare să arate o serie de răni asociate cu crucificarea, plus o rană în zona laterală a toracelui, despre care se spune că este rana provocată cu o lance un soldat roman, în timp ce Iisus era răstignit pe cruce.
Giulgiul din Torino va fi expus public timp de două luni, milioane de vizitatori fiind aşteptaţi să viziteze catedrala din Torino. Papa Francisc va vizita catedrala şi se va ruga în faţa Giulgiului pe 21 iunie.
Însă este puţin probabil ca ingeniozitatea poliţiştilor italieni să spulbere îndoiala multora referitor la autenticitatea imaginii pe baza căreia criminaliştii au creat presupusa imagine a copilului Iisus.
Analizele de datare cu carbon radioactiv, publicate în 1998 în prestigioasa revistă ştiinţifică Nature, au estimat că imaginea de pe Giulgiul din Torino a fost creată între anii 1260 şi 1390, iar relicva religioasă nu ar fi astfel decât o uriaşă farsă medievală.
Cei care cred însă în autenticitatea giulgiului susţin că oamenii de ştiinţă au testat, din greşeală, porţiuni de ţesătură inserate în timpurile moderne în pânză şi spun că alte teste au arătat că giulgiul ar conţine grăunţe de polen provenite de la plante ce cresc în regiunea Ţării Sfinte.
În luna martie a acestui an, o cercetare efectuată de Matteo Borrini, profesor de antropologie şi investigaţii criminalistice în cadrul Universităţii John M din Liverpool, şi de Luigi Garlaschelli de la Universitatea din Pavia, prezentată în cadrul unei conferinţe a Academiei Americane de Ştiinţe Criminalistice, sugera că giulgiul este un fals.
Cei doi cercetători au efectuat o serie de experimente folosit o păpuşă pentru a reproduce modul în care sângele ar curge din corpul unui crucificat şi cum s-ar îmbiba în ţesătura cu care corpul este învelit. Rezultatele au fost total diferite de cele prezente în cazul Giulgiului din Torino.
Petele de sânge de pe giulgiu nu ar avea nimic în comun cu plasarea sau tipul de răni suferite de un trup în timpul răstignirii şi nici măcar cu petele de sânge ce pot apărea după plasarea unui trup rănit, învelit în pânză, într-un mormânt, potrivit cercetătorilor.
sursa: voceatransilvaniei.ro
Educație și Cultură
Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, parte a unui proiect internațional
Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, parte a unui proiect internațional
Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș, în calitate de membru al Școlilor Pasch, a participat anul acesta la un amplu proiect internațional, inițiat de Goethe Institut București.
39 de adolescenți din 10 țări au parcurs mai multe etape și au dezbătut în cadrul taberei internaționale de la Șumuleu Ciuc (19-24 iulie 2024) tematici precum discriminare, schimbări climatice, război și implicare socială și au căutat soluții, exprimându-și deopotrivă temerile și speranțele sub îndrumarea artiștilor Feli și Pepita din Köln.
Proiectul „In my Room” surprinde latura sensibilă a tinerilor din toate colțurile lumii.
Elevii Claudia Cristea, Emilia Covaciu și Maxim Mucenicu, participanți la proiect, au fost intervievați și surprinși în note foarte personale, iar momentele lor de introspecție precum și portretele realizate de cei doi artiști germani sunt împărtășite cu publicul larg în cadrul expoziției „In My Room II-Youth between Hope and Fear”.
Aceasta a fost amenjată la Pavilionul Expozițional al Goethe Institut București
Selecții au fost preluate și de prestigioasa revistă VOGUE.
Educație și Cultură
29 noiembrie: Sociologul Alin Tomuș conferențiază la Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Sociologul Alin Tomuș conferențiază la Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Joi, 29 noiembrie 2024, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc conferința cu tema „Participarea civică”. Conferința va fi susținută de către cunoscutul sociolog Alin Tomuș, începând cu ora 17:00, accesul în sală fiind liber.
Începând cu anul 2022, sociologul Alin Tomuș a devenit colaborator al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, în cadrul proiectului 3.34 Conferințele bibliotecii.
Conferințele susținute în cadrul proiectului mai sus amintit s-au bucurat de succesul și interesul publicului larg, iar cererile de reluare a acestor conferințe a condus, firesc, la pasul următor: realizarea unui DVD audio-video, care să cuprindă înregistrările celor patru conferințe susținute până în prezent la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. DVD-ul cu cele patru teme abordate, Cancel Culture, Despre temerile românilor, Preocupări demografice și Barometrul de consum cultural, va fi prezentat în cadrul evenimentului din 29 noiembrie 2024, alături de o mică expoziție cu volumele semnate de autorul Alin Tomuș.
Conferința cu tema „Participarea civică” face parte dintr-un program mai amplu de evenimente organizate de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba cu prilejul sărbătoririi Zilelor Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Educație și Cultură
Marți, 26 noiembrie, o nouă întâlnire a Laboratorului de C’ArteTeatru al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Marți, 26 noiembrie, o nouă întâlnire a Laboratorului de C’ArteTeatru al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Marți, 26 noiembrie, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba va avea loc o nouă întâlnire a Laboratorului de C`ArteTeatru, coordonat de actrița Cătălina Mihăilă, lector universitar doctor la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, și bibliotecara Liudmila Cioflică.
Astfel, de la ora 15.00, la sediul instituției sunt așteptați tinerii interesați să facă parte din trupa iubitorilor de carte și teatru a bibliotecii județene.
Tema întâlnirii de marți este „Importanța expresivității corporale”, iar vreme de două ore, participanții vor face o serie de exerciții, de la cele pentru încălzirea vocii, dicție și mișcare, până la cele de improvizație, utile la construirea personajelor și a expresivității lor corporale (mimică, gestică, mișcare scenică) pornind de la texte semnate de dramaturgul Matei Vișniec.â
Proiectul Laboratorul de C’ArteTeatru este un proiect multiart al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, de promovare a fondului de carte, de încurajare a lecturii, și de promovare a scriitorilor, utilizând forme de expresie teatrală, în colaborare cu unul sau mai mulți parteneri și colaboratori, prin realizarea de produse culturale pentru publicul general, în sensul promovării culturii.
-
Știriacum 2 săptămâni
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 săptămâni
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 4 zile
1 decembrie 1918: Cum s-a făcut Marea Unire
-
Știriacum 2 săptămâni
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum 2 zile
3 decembrie: Ziua internațională pentru persoanele cu dizabilități: Statisticile spun că 15% din populaţia lumii trăieşte cu anumite forme de dizabilitate
-
Știriacum 5 zile
Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este specială pentru fetele de măritat, ele își pot afla ursitul
-
Știriacum 4 zile
Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“ din 1918: Un singur fotograf printre 100.000 de români
-
Știriacum 2 săptămâni
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului