Rămâi conectat

Administrație

Cugirul vrea să prindă ”valul renovării”: Primăria Cugir intenționează să depună proiecte pentru renovarea energetică a blocurilor prin PNRR

Publicat

în

Cugirul vrea să prindă “Valul renovării”. Primăria Cugir intenționează să depună proiecte pentru renovarea energetică a blocurilor prin PNRR.

Cugirenii au șansa să beneficieze de reabilitarea energetică a blocurilor în care locuiesc fără a fi nevoiți să scoată vreun ban din buzunar. În acest sens, Primăria Orașului Cugir intenționează să acceseze fonduri nerambursabile prin componenta “Valul renovării” din Planul Național de Redresare și Reziliență.

Tot ce trebuie să facă cugirenii interesați este să depună la primărie hotararea Asociație de proprietari privind solicitarea finanțării și a lucrărilor de intervenţie propuse pentru clădirea rezidențială multifamilială vizată. Cei care nu fac parte dintr-o asociație, au posibilitatea să își constituie una sau să adere la o asociație existentă.
Termenul până la care pot depune documentul este 8 aprilie a.c., Primăria Cugir având posibilitatea de a înainta către Ministerul Dezvoltării cererea de finanțare între 1 aprilie și 30 mai a.c. Foarte important este faptul că nu se solicită cofinanțare nici din partea autorităților locale, nici din partea proprietarilor, și se aplică principiul „primul venit – primul servit”.
Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar pentru lucrările de renovare de 200 Euro/m2 (arie desfășurată), fără TVA. La acesta se adaugă costurile de instalare obligatorie a cel puțin o stație de încărcare pentru vehiculele electrice (25.000 Euro/stație).
Imobilele de locuințe pentru care se pot accesa fonduri sunt cele construite (au lucrările finalizate din punct de vedere fizic) înainte de anul 2000, care nu au mai beneficiat de fonduri publice pentru reabilitare termică. Trebuie spus că în cazul blocurilor care au suferit intervenții după 1 februarie 2020, lucrările efectuate pot fi considerate cheltuielile eligibile în cadrul PNRR, cu condiția demonstrării că îndeplinesc criteriile de eligibilitate (indicatorii).
Lucrări de reabilitare termică de care pot beneficia clădirile rezidențiale multifamiliale sunt:
• Lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii;
• Lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum;
• Instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și/sau termice pentru consum propriu; utilizarea surselor regenerabile de energie;
• Lucrări de instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calităţii aerului interior;
• Lucrări de reabilitare/ modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri;
• Sisteme de management energetic integrat pentru clădiri;
• Sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald;
• Modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluții inteligente;
• Lucrări pentru echiparea cu stații de încărcare pentru mașini electrice, conform prevederilor Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor, republicată2;
• Instalare de stații de încărcare rapidă pentru vehicule electrice aferente clădirilor (cu putere peste 22kW), cu două puncte de încărcare/stație.
La nivelul fiecărui imobil, lucrările de renovare energetică propuse trebuie să ducă la reducerea minimă a consumului de energie cu cel puțin 50% în comparație cu consumul anual de energie pentru încălzire dinainte de renovare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana)

Publicat

în

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana), a anunțat Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

Marius Hațegan a revenit pe acest șantier în cursul zilei de miercuri, împreună cu colegul său Ciprian Gatea de la Serviciul de Drumuri Județene.

„Sunt mulțumit de felul în care acționează echipele de muncitori care, în aceste zile, intervin pe partea de rigole. Tragem nădejde să finalizăm totul într-un timp foarte scurt, având în vedere că se lucrează complet mecanizat. Adaug promisiunea că încă un drum din județ va arăta impecabil, a declarat Marius Hațegan.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Lucrările la noua Grădiniță 16 din Alba Iulia, recepționate: Din toamnă, spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari

Publicat

în

Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia au fost recepționate: Spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari

Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia, prima construită de la zero de Primăria Alba Iulia, au fost finalizate, recepția fiind realizată luni, 24 martie 2025.  Din toamnă, 160 de preșcolari vor beneficia de spații moderne și europene.

După 33 de ani în care a funcționat la parterul unei clădiri a Colegiului „Alexandru Domșa”, improprie din punct de vedere al condițiilor și a spațiului insuficient, cu ajutorul primăriei, grădinița cu program prelungit nr.16 din Alba Iulia, are o locație proprie. Grădinița are două structuri arondate, respectiv grădinița cu program prelungit nr. 14 și grădinița cu program prelungit Bărăbanț.

În noua locație se va muta grădinița nr. 14 și se va forma un tot unitar, grădinița nr. 16, cu un efectiv de 160 de preșcolari distribuiți în 8 grupe, de la grupa mică până la grupa mare. Grădinița va fi dotată conform standardelor europene și va fi o locație în care activitatea se va desfășura conform nivelului de vârstă pe care copiii din grădinița îl vor avea, respectiv de la 3 până la 6 ani. Sălile de grupă vor fi amplasate la etaj, fiecare având vestiar și baie proprie. La parter se va găsi o bucătărie cu sală de mese. De asemenea, vor exista o spălătorie, un cabinet logopedic și un birou de consiliere psihologică pentru copii, părinți și cadre didactice. Grădinița va include și un cabinet medical dotat cu izolator. În exterior, va fi amenajat un spațiu generos de joacă,


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Reîncep lucrările de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos

Publicat

în

A fost dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos

Acestea au fost iniţiate în septembrie 2024 şi sistate în perioada de iarnă.

Este vorba de un tronson cu o lungime totală de 5097 metri, între localitatea Sebeș, intersecția cu DN7 de la km 0+038 și intersecția cu drumul județean DJ 705B, la km 5+152.
Modernizarea acestui tronson de drum va determina:
creşterea mobilităţii populației din zonele deservite către zone urbane din județul Alba, cum ar fi Municipiul Sebeș, importantă zonă dezvoltată economic, puternic industrializată
diminuarea poluării prin scăderea cantităților de noxe și a prafului generat de traficul auto
reducerea duratei de deplasare prin creşterea vitezei medii de deplasare
posibilitatea circulaţiei pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, în condiţii de siguranţă şi confort
dezvoltarea economică a zonei
crearea de condiţii îmbunătățite de tranzit pentru posibili noi investitori din zonă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Error
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

RSS Error: A feed could not be found at `https://www.sebesinfo.ro/feed`. This does not appear to be a valid RSS or Atom feed.

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba