Rămâi conectat

Societate

Crucea Roșie Română Filiala Alba: Peste 1.500 de persoane beneficiare ale punctelor de prim ajutor, înființate pe timp de caniculă

Publicat

în

Peste 1.500 de persoane beneficiare ale punctelor de prim ajutor, înființate pe timp de caniculă în Alba

Peste 1500 de persoane au beneficiat de serviciile oferite în cele patru puncte anti-caniculă înființate de Crucea Roșie Română Filiala Alba în zonele intens circulate din cele mai mari municipii din Alba, respectiv Alba Iulia, Aiud și Sebeș.

În ultimele șapte zile cu temperaturi caniculare și disconfort termic, angajații și voluntarii organizației, alături de reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Alba, au oferit apă potabilă trecătorilor, i-au informat cum să se protejeze de caniculă și le-au măsurat tensiunea arterială. În total, 1516 persoane au beneficiat, în aceste zile, de serviciile punctelor anti-caniculă.

Punctele de prim ajutor pe timpul caniculei au funcționat în zonele: Alba Iulia – 2 puncte de prim ajutor: în centrul municipiului, în fața complexului comercial Mercur City și pe Bulevardul Transilvaniei, lângă BCR, Aiud – în centrul municipiului, pe artera principală, lângă sediul BCR și în Sebeș – în zona centrală a municipiului, în fața Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Măsurile anti-caniculă au fost luate în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică Alba și cu administrațiile locale din municipiile Alba Iulia, Aiud și Sebeș.

 Colegii și voluntarii noștri au fost alături de cetățenii județului în punctele de prim ajutor, înființate pe timp de caniculă în zone circulate din Alba Iulia, Sebeș și Aiud, unde au oferit zilnic apă rece, au măsurat tensiunea arterială și au oferit trecătorilor sfaturi utile cum să se protejeze de temperaturile ridicate și de disconfortul termic. Vom continua să oferim întreg suportul nostru autorităților locale și județene pentru ajutarea populației pe toată perioada în care vremea va fi caniculară, a declarat Adrian Dușa, directorul Crucii Roșii Române Filiala Alba.

Punctele de prim ajutor pe timpul caniculei au funcționat zilnic, între orele 11:00 și 17:00.

Sfaturi utile pentru a vă proteja de caniculă:

  • Rămâneți în casă și limitați cât mai mult expunerea la soare.
  • Consumați multă apă și evitați utilizarea sării.
  • În cazul în care trebuie să ieșiți din casă la orele cu temperaturi ridicate, purtați haine ușoare, răcoroase, colorate deschis, care acoperă cât mai mult pielea.
  • Protejați-vă fața și capul purtând o pălărie cu boruri largi.
  • Nu consumați băuturi alcoolice deoarece acestea favorizează deshidratarea.
  • Evitați consumul de băuturi cu conținut ridicat de cofeină sau de zahăr deoarece sunt diuretice.
  • Încercați să evitați pe cât posibil muncile extenuante în partea cea mai călduroasă a zilei.
  • Mâncați regulat, echilibrat și ușor.
  • Nu lăsați niciodată copiii sau animalele singure în autovehicule închise.
  • Păstrați contactul cu vecinii și rudele despre care știți că au afecțiuni medicale, astfel încât să puteți să îi ajutați în cazul în care au nevoie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Clopoțelul, un „clinchet” în flora județului Alba

Publicat

în

Clopoțelul, un „clinchet” în flora județului Alba

Campanula serrata, cunoscută popular drept „clopoțel”, este o specie de floare endemică Carpaților, care crește la altitudini de 700-1.350 de metri.
Această plantă perenă, cu înălțimea de 50-70 de centimetri, prezentă și în flora județului Alba, se remarcă prin tulpina puternic ramificată și frunzele oval-lanceolate, dințate, de culoare verde sau verde-albăstruie. Florile, în formă de clopoței violeți, înfloresc între lunile iulie și septembrie.
Habitatul său include poieni, fânețe, pășuni, stâncării și tufărișuri, de la zona montană până la cea alpină.
Principalii factori limitativi sunt pășunatul, turismul și schimbările în utilizarea terenurilor.
Specia are statut oficial de Specie de Interes Comunitar, stabilit pe baza reglementărilor Uniunii Europene, fiind inclusă în anexele Directivei Habitate.
sursa: facebook Consiliul Județean Alba

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

21 august: Ziua medicinei militare în România

Publicat

în

În România, Ziua medicinei militare

Ziua medicinei militare este marcată anual la 21 august.

Prin semnarea de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza (1859-1866) a Înaltului Decret Domnesc nr. 4629/21 august 1862 luau fiinţă Corpul Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român, acesta fiind momentul constituirii unui element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor militare.

Prin înfiinţarea, în 1862, a Corpului Ofiţerilor Sanitari ai Armatei şi a Direcţiei Generale a Serviciului Sanitar Român se atesta, astfel, medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor armatei, după cum se menţiona într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naţionale din 21 august 2017. Înainte de această atestare, s-au pus bazele pentru constituirea medicinei militare moderne, principalele repere istorice fiind: 13 septembrie 1831 – înfiinţarea unui lazaret, în baza regulamentului ”miliţiei” Principatului Ţării Româneşti, structură ce va deveni, ulterior, Spitalul Militar Central; 1851 – constituirea, la solicitarea comandantului spitalului, a primului serviciu permanent de gardă, în vederea asigurării asistenţei medicale în regim de urgenţă; 1853 – încredinţarea, de către domnul Ţării Româneşti Barbu Ştirbei, a conducerii spitalului doctorului de origine franceză Carol Davila. Acesta din urmă a elaborat primul regulament modern de funcţionare a Spitalului Militar, structurat pe asigurarea a două funcţii organice, respectiv, asistenţa medicală chirurgicală şi cea de medicină internă. Tot prin efortul său, se concretizează conceptul de infrastructură materială şi de suport logistic, prin dotarea serviciului medical pentru timp de pace, dar mai ales pentru război, se mai menţiona în comunicatul de presă al MApN din 21 august 2017.

Încă din anul 1830, atât activitatea Serviciului Sanitar Militar, cât şi cea a Serviciului Sanitar Civil erau coordonate de Comitetul Doftoricesc, se arată în volumul ”Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010). În 1857, au fost puse bazele învăţământului medical din ţara noastră, prin înfiinţarea, de către Carol Davila, în colaborare cu Nicolae Kretzulescu, a Şcolii naţionale de medicină şi farmacie, se arată pe site-ul umfcd.ro. În anul 1857, Carol Davila era inspector general al Serviciului Sanitar Militar, iar în Războiul pentru Independenţă (1877-1878) a condus serviciul militar al armatei. Începând cu anul 1860, Serviciul Sanitar Militar s-a subordonat numai autorităţii militare.

Promulgarea, prin Înaltul Decret nr. 1125/15 aprilie 1882, a ”Legii pentru organizarea Serviciului Sanitar al Armatei”, precum şi elaborarea ”Instrucţiunilor pentru funcţionarea ambulanţelor” şi a ”Deciziei relative la serviciul ambulanţelor în armată” au creat cadrul normativ de funcţionare a serviciului sanitar militar, care era condus de o direcţie specializată din cadrul Ministerului de Război.

Istoria medicinei militare se suprapune cu istoria militară a poporului român, personalul sanitar al Armatei Române implicându-se în momentele cruciale ale istoriei: Războiul de Independenţă (1877-1918), Războiul de reîntregire naţională (1916-1918), cel de-al Doilea Război Mondial, dar şi în zilele noastre, prin participarea cu spitale militare de campanie în cadrul forţelor de menţinere a păcii din diferite teatre de operaţiuni din lume, alături de ceilalţi reprezentanţi ai Armatei României.

În anul 1900, s-a înfiinţat Societatea Ştiinţifică a Corpului Sanitar Militar Român şi Revista Sanitară Militară, iar în iulie 1921 a avut loc primul Congres de Medicină şi Farmacie Militare la Bruxelles, la care România a participat cu un raport asupra organizării Serviciului Militar şi a legăturii sale cu Crucea Roşie. În 1945, s-a constituit Direcţia Superioară Sanitară – Farmaceutică. După o serie de alte reorganizări, în anul 1990 a luat fiinţă Inspectoratul General Medical, în 1993 – Direcţia Medicală, în 1999 – Direcţia Asistenţă Medicală, iar din 2004 – Direcţia Medicală, se arată în volumul ”Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010). Direcţia medicală este, potrivit site-ului directiamedicala.mapn.ro, ”structura centrală de specialitate a Ministerului Apărării Naţionale care are ca principale domenii de activitate elaborarea politicilor şi a reglementărilor privind asistenţa medicală, asistenţa sanitar-veterinară şi inspecţia sanitară şi sanitar-veterinară de stat, planificarea, programarea, standardizarea şi interoperabilitatea în domeniul medical, asistenţa farmaceutică şi logistică medicală, statistica şi informatica medicală precum şi expertiza medico-militară”.

În memoria medicilor, sanitarilor şi a surorilor voluntare care au salvat vieţi pe fronturile Primului Război Mondial, a fost ridicat în Bucureşti, în anul 1932, Monumentul Eroilor Sanitari. Realizat de sculptorul italian Raffaello Romanelli, monumentul este amplasat în Piaţa Operei, în vecinătatea Operei Naţionale şi a Facultăţii de Medicină, şi este înscris în Lista monumentelor istorice.

sursa: agerpres.ro

foto: facebook Institutul Medico-Militar


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Trei mari sărbători religioase în august: Care sunt tradițiile și superstițiile

Publicat

în

Trei mari sărbători religioase în august: Care sunt tradițiile și superstițiile

În luna august, avem trei sărbători religioase cu cruce roșie: 6 august – Schimbarea la Faţă a Domnului, 15 august – Adormirea Maicii Domnului, 29 august – Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Pe lângă sărbătorile religioase, însă, luna august este presărată cu alte câteva sărbători, de mai mică importanţă, cărora le sunt specifice tradiţii şi superstiţii pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie pentru a fi protejaţi: Macaveii (1 august), Zilele Cercurilor Sfintei Marii (14, 16 august), Vartolomeii (25 august).

Pe 6 august, femeile adună și usucă plante și fructe de leac, oamenii încetează cu scăldatul în râuri, iar călătoriile trebuie amânate pentru că e pericol de rătăcire. Este ultima zi când se mai pot culege plante de leac. Începând cu această zi, fructele, în special strugurii și prunele, sunt bune de gustat, deoarece devin pline de dulceață și savoare. La această sărbătoare se spune că toţi oamenii au obligaţia de a se împăca unii cu alţii – dacă au fost certaţi. Superstiţia spune că dacă, în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului când cade Obrejenia, plouă mult, înseamnă că iarna ce urmează va fi bogată în ninsori. Se spune că cine se roagă în această zi să scape de o patimă (beţie, tutun), sigur va fi vindecat.

14, 16 august: Tradiţii şi superstiţii în zilele Cercurilor Sfintei Mării

Cercurile Sfintei Mării se ţin o zi înainte şi o zi după Sfânta Maria. Superstiţia spune că femeile însărcinate trebuie să ţină zilele de 14 şi 16 august pentru a naşte uşor; cele care lucrează în aceste zile vor suferi mult la naştere. În trecut, în noaptea de 14 august, doi paznici se duceau la cimitirul satului, luau în tăcere ţărâna de pe un mormânt, o duceau la vrăjitoare, care săvârşeau prin cuvinte magice legatul viilor, pentru a fi ferite de stricăciunile graurilor, potrivit dcbusiness.ro.

15 august: Tradiţii şi superstiţii de Adormirea Maicii Domnului

În dimineața zilei de Sfânta Maria Mare, 15 august, femeile credincioase merg la biserică cu fructe și bucate alese pe care le vor sluji și le vor da de pomană în cinstea celor morți. De asemenea există, în această zi, superstiția conform căreia dacă înfloresc trandafirii, toamna va fi lungă. În această zi, se tocmesc pândarii pentru vii şi se leagă, prin magie, ciocul păsărilor pentru a nu prăda viile. Se spune că planta numită “palma Maicii Domnului”, culeasă în această zi, fiartă şi folosită la scăldătoare, apară de boli. Doar în această zi specială, se mai pot culege flori de câmp şi flori de leac, care se pun la icoana Preacuratei, apoi sunt bune de leacuri şi descântece. Imediat după praznicul Adormirii Maicii Domnului, încep semănăturile de toamnă.

25 august 2021: Tradiţii şi superstiţii de Vartolomei

 

Superstiţia spune că, începând cu data de 25 august, cucul nu mai cânta. Numele Vartolomei aminteşte de “(în)vârtire” şi poporul zice că “se suceşte ziua, ca puiul în găoace”, ziua se micşorează, iar noaptea se măreşte. Superstiţia spune că orice presupune învârtire, sucire, nu trebuie săvârşit în această zi: nu se toarce, nu se trage la tocilă, nu se face mămăligă; acum este sărbătoarea oilor şi ele nu trebuie să capete ameţeală, să căpieze.

 

29 august: Tradiţii şi superstiţii de sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul

Pe data de 29 august, nu se mănâncă struguri și nu se bea vin, deoarece sunt asociate cu sângele și amintesc de tăierea capului Sfântului Ioan. Totodată, nu e bine să se mănânce fructe și legume rotunde, care ar putea semăna cu un cap și nu se va folosi cuțitul la tăiat, pâinea și alte alimente rupându-se cu mâna. Ziua mai este numită “Crucea mică” şi este rea de friguri. Există obiceiul începutului postului negru, zis sec, de la cruce până la cruce, din 29 August până la Înălţarea Crucii, la 14 Septembrie, scrie dcbusiness.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba