Știri
Crinul, asociat cu Fecioara Maria: Ce simbolizează această floare regală
Crinii, flori foarte iubite de fiecare dintre noi, de gradinari si floristi pentru parfumul si frumusetea lor, sunt rezistente si usor de intretinut
Flori cu adevarat remarcabile, crinii ofera eleganta gradinii de la inceputul si pana la mijlocul verii cand sunt infloriti.
Crinii se cultiva din bulbi, sunt plante perene si ii gasim intr-o multitudine de culori, alb, galben, portocaliu, roz, rosu. Florile au sase petale, prezente sub forma de trompeta in varful unei tulpini inalte, cu frunze inguste si lungi asemeni unei lance.
Crinul imperial (Lilium Regale) este cel mai popular dintre toate speciile. Se face remarcat datorita parfumului dulce si a florii albe cu dungi fine purpurii pe exteriorul petalelor, uimitor de frumoasa in momentul deschiderii. Iata cateva lucruri de stiut despre crinii imperiali:
Infloresc in mijlocul verii si sunt ideali pentru a fi plantatati la marginea aleilor, constituind o colorata si impresionanta bordura florala, intr-un mix spectaculos alaturi de celelalte flori de vara; de asemenea, crinii imperiali pot fi inclusiv prezenti in ghivece pentru a decora cu eleganta curtea sau interiorul locuintei. Cresc pana la 120 – 180 cm, le place in zonele de soare si semiumbra, iar solul este important sa fie bine drenat si sa aiba un nivel satisfacator de umiditate (se va evita solul uscat).
Se planteaza primavara sau toamna, in grupuri de minim 3 bulbi pentru un aspect spectaculos atunci cand infloresc.
Parfumul intens si petalele imaculate fac din Crinul alb (Lillium Candidum) o planta de gradina favorita. Cunoscuta si sub numele de Madonna, acest crin prolific produce pentru o singura tulpina pana la 20 de flori, realizand asadar un spectacol in gradina casei tale. Ofera un puternic impact decorativ si un parfum dulce, intens, imbatator. Se planteaza la inceputul toamnei in solul bine fertilizat, intr-un loc care le permite sa aiba suficienta lumina; bulbii se vor introduce la aproximativ 15 cm adancime in sol, la o distanta de 30 cm pentru a avea spatiu de crestere. Prezent in ghiveci, crinul alb va fi ferit de o expunere intensa la lumina, la fereastra in care razele soarelui bat direct; ofera-i un mediu caracterizat de semiumbra si roteste regulat ghiveciul pentru ca planta sa creasca armonios. Infloreste la finalul primaverii sau la inceputul verii si este o planta decorativa foarte admirata, ideala pentru a da frumusete gradinii sau interiorului casei tale.
Crini – Ce simbolizeaza?
Florile se bucura fiecare in parte de semnificatiile care le-au fost atribuite inca din cele mai vechi timpuri. Crinii nu fac exceptie de la regula, astfel acestia simbolizeaza: speranta, credinta, nastere, puritate, reinnoire, promisiune, pasiune, castitate, nevinovatie, fertilitate, maternitate s.a.
In crestinism, crinul este considerat un simbol al puritatii. In picturile crestine timpurii, crinul era reprezentat intr-o vaza.
Crinul este asociat cu Fecioara Maria. Se spune ca mormantul acesteia a fost impodobit cu crini albi. Partile distincte ale florii au primit atribute care o caracterizeaza pe Fecioara Maria. Asadar frunzele crinului simbolizau modestia ei, petalele albe reprezentau inocenta si puritatea.
Simbol al Frantei Fleur-de-lis, o portretizare a unui crin cu trei petale (asemeni unei coroane), reprezenta in Franta Evului Mediu prosperitate si regalitate. Cele trei petale sunt adesea folosite pentru a ilustra Trinitatea si virtutiile teologale: credinta, speranta si caritatea.
In budism, crinul tigru reprezinta mila, compasiune si agresivitatea asociata cu femeia. Crinul de apa, desi nu se incadreaza in aceeasi familie ca toti ceilalti crini, poarta insa aceeasi denumire si are semnificatie atat in budism, cat si in hinduism. Crinul de apa simbolizeaza iluminarea si puritatea sufletului deoarece floarea iese din malul apei si infloreste la suprafata.
Mitologia greaca
Potrivit mitologiei grecesti, crinul reprezinta maternitatea si renasterea, deoarece se spune ca a aparut din laptele Herei, sotia lui Zeus. In Grecia antica oamenii au privit crinul ca pe un simbol al sexualitatii. Aceasta floare avea, de asemenea un rol important in traditia veche. Se spune ca nevestele se duceau intotdeauna la o femeie insarcinata cu un crin si un trandafir; crinul simboliza baiatul, trandafirul fata. In functie de floarea pe care mama o alegea, se preconiza sexul copilului.
Legenda romana spune ca atunci cand Venus, zeita iubirii, a iesit din apa marii, ea a privit un crin si a invidiat frumusetea acestei flori. Drept urmare, ea a adaugat un element suplimentar florii, cu speranta de a-i diminua frumusetea – este vorba de pistilul lung din centrul florii. Crinul simbolizeaza asadar si dragostea, pofta trupeasca, simboluri asociate si cu Venus.
In functie de culori
Crinii rosii simbolizeaza dragoste, afectiune.
Crinii portocalii semnifica fericirea, dragostea, caldura.
Crinii roz reprezinta bogatia, tineretea, vigoarea, bucuria.
Crinii albi sunt simbolul puritatii, nevinovatiei, al linistii.
Crinii galbeni simbolizeaza veselia si jocul.
Există foarte multe legende țesute în jurul acestei flori extraordinare fiind considerată cea mai veche floare cultivată de om.
Crinii sunt simbolul inocenței.
In antichitate egiptenii îl considerau simbolul purității absolute, apoi în epoca Victoriană a devenit un simbol al regalității.
Are și un mesaj religios puternic, fiind asociat cu Fecioara Maria, dar și cu alți Sfinți – Arhanghelul Gavril şi Sfântul Antonie de Padova.
Simbol al învingătorilor, al frumuseții pure, simbol al căsătoriei.
Mult timp a fost o floare nelipsită din buchetul de mireasă și preferat la ceremoniile de botez.
Crinul înseamnă și mândrie, noblețe, el “se rupe, nu se îndoaie”.
In secolul nostru a dărui un crin este un simbol al respectului, dar transmite și mesajul unei iubiri totale – “Tu ești Regina mea”.
Au o importanță culturală și literară în istoria multor popoare.
Sursa:floria.ro, lilianamasgras.ro
Știri
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc
Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.
Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.
Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.
In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.
Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.
Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.
Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar
Citește și crestinortodox.ro
Știri
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal
Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.
Servus!
Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.
Etimologie
Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).
Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).
„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).
Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.
În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.
De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.
Sursa:sibiunews.net
Știri
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană
Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.
Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.
Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!
În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.
Termenul de finalizare este anul 2030.
-
Știri9 ore ago
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știri4 ore ago
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știrio zi ago
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știri4 zile ago
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știri4 zile ago
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știrio oră ago
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știrio săptămână ago
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateo săptămână ago
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului