Rămâi conectat

Știri

Crescătorii de ovine își pot sacrifica mieii în abatoarele autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor

Publicat

în

Crescătorii de ovine își pot sacrifica mieii în abatoarele autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba reamintește crescătorilor de ovine că își pot sacrifica mieii în abatoarele autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, cu respectarea tuturor regulilor de igienă și siguranță alimentară.

Reprezentanții Instituției Prefectului și Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba recomandă unităților administrativ-teritoriale, care dețin centre provizorii pentru sacrificarea mieilor și care doresc să le activeze în această perioadă (premergătoare Sărbătorilor Pascale), maximă precauție, în contextul creșterii cazurilor pozitive de infectare cu SARS-CoV-2.
Se impune o analiză foarte atentă și responsabilă înaintea inițierii unor demersuri pentru autorizarea centrelor temporare de sacrificare a mieilor, având în vedere evoluția pandemiei de COVID-19, riscul crescut de contaminare cât și obligația de a respecta restricțiile instituite în contextul epidemiologic.
Organizarea unor astfel de centre de sacrificare ar favoriza contactul direct între mai multe persoane și formarea unor grupuri mari de oameni, ceea ce contravine măsurilor instituite de autoritățile publice implicate în combaterea pandemiei COVID-19.
Un alt mare pericol, în aceasta perioadă, este reprezentat de evoluția a numeroase focare de pestă porcină africană, distribuită geografic pe tot teritoriul județului nostru. Astfel, diseminarea bolii dintr-o curte contaminată, spre alte gospodării cu efective de porci, este foarte posibilă și chiar probabilă, prin intermediul persoanelor care nu respectă regulile de decontaminare, prin echipamente de lucru ale acestora, utilaje agricole, hrana pentru animale posibil contaminată, mijloace de transport care nu au fost dezinfectate corespunzator sau deloc, prin intermediul altor specii de animale etc. Astfel, trebuie acordată o atenție deosebită și acestui aspect, dat fiind efectele dezastruase pe care le produce această boală din punct de vedere economic.
Ca o primă soluție față de cele specificate anterior, menționam că la nivelul județului Alba există abatoare autorizate sanitar-veterinar unde ar putea fi sacrificați mieii în condiții de maximă siguranță, după cum urmează: SC Transeuro SRL – Ighiu, ACA Cugir, SC Luca Prod Carn SRL – Mirăslău, SC Montana Popa SRL – Blaj și SC Ovin Pres Carn SRL -Mesentea.
Carnea provenită de la mieii sacrificați în abatoare autorizate poate fi comercializată de către deținătorii de oi, operatori economici înregistrați sau autorizați sanitar veterinar, în supermarketuri, măcelării, piețe agroalimentare, iar mieii proveniți din exploatații nonprofesionale sacrificați în abatore pot fi comercializați de catre proprietari în cadrul halelor agroalimentare autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor sau direct către consumatorul final.
Crescătorii de ovine care se află la distanțe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor (și care din motive foarte bine întemeiate nu au posibilitatea să sacrifice mieii în regim de prestări servicii), au posibilitatea să sacrifice mieii în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale în „Centre de sacrificare miei” autorizate temporar, la solicitarea și cu asumarea întregii responsabilitati de catre reprezentații UAT-urilor care dețin astfel de obiective, cu respectarea strictă a prevederilor legale în vigoare:
1. La nivelul centrului de sacrificare trebuie să fie asigurate facilități, astfel încât să fie respectate regulile generale și speciale de igienă, asigurarea de echipamente de protecție suficiente pentru personalul care deserveste centrul, asigurarea condițiilor de bunăstare a animalelor pe timpul sacrifiării și eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor obtinute;
2. În centrele de sacrificare vor fi sacrificate numai ovinele identificate și înregistrate în Baza Națională de Date (BND);
3. Controlul stării de sănătate al animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem și controlul bunăstării în timpul sacrificării va fi realizat de către un medic veterinar oficial desemnat de catre DSVSA;
4.Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării se realizează cu asomare obligatorie al fiecărui animal sacrificat;
5. Efectuarea examenului post-mortem al cărnii și organelor de către medicul veterinar oficial desemnat de catre DSVSA;
6. Asigurarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman își dirijarea acestora către o unitate de neutralizare a SNCU sub supraveghere sanitară veterinară;
7. Verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel;
8. În ceea ce privește carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în centrele de sacrificare, precizăm că aceasta nu poate fi livrată către alte unități de vânzare cu amănuntul din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, sacrificarea fiind asigurata cu scopul de a sprijinii consumatorul final pentru a obține o carne sigură din punct de vedere sanitar veterinar.
9. Sunt obligatorii măsurile specifie de prevenție privind purtarea măștii, utilizarea substantelor dezinfectante, asigurarea distanțării sociale obligatorii, configurarea unor trasee pentru circulația persoanelor etc. în conformitate cu legislația specifică.
Instituția Prefectului și DSVSA Alba încurajează și susțin necondiționat activitaea crescătorilor de animale din județul Alba. Cunoastem problemele grele ale acestora și suntem dispuși să găsim soluții împreună pentru rezolvarea lor. Acordăm sprijin în identificarea unor mijloace concrete pentru valorificarea animalelor la nivelul județului, respectiv prin colaborarea cu unele UAT-uri care doresc amenajarea de centre colectare animale vii sau baze de achizitii animale, pentru specia bovină sau ovină, le oferim suportul necesar obținerii autorizațiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor pentru a putea funcționa în condițiile legii.
Totodată trebuie să fim conștienți cu toții că nu purtem ignora sub nici o formă pericolul generat de evoluția pandemiei COVID-19, iar starea de alertă instituită de autorități reprezintă răspunsul la o situație de urgență de amploare și intensitate deosebită, iar grija noastră supremă înaintea oricaror alte interese este sănătatea și viața tuturor persoanelor, drept urmare trebuie să respectam toate măsurile de distanțare și igienă personală pentru a impiedica difuzarea acestei maladii.

Biroul de presă al DSVSA Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, o sărbătoare a cărții, a cititorilor, a scriitorilor și a bibliotecarilor

Publicat

în

Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, o sărbătoare a cărții, a cititorilor, a scriitorilor și a bibliotecarilor

Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba se vor desfășura, ca în fiecare an, la sediul instituției, în 28 și 29 noiembrie 2024. Pe parcursul celor două zile vor avea loc evenimente culturale diverse, care se adresează atât copiilor cât și adulților.

Programul celor două zile va fi următorul:
28 noiembrie 2024
Ora 9:00 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Mesajul managerului instituției cu prilejul Zilelor Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Ora 10:00 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
„Biblioteca, o călătorie inedită în lumea cărților”, lectură interactivă și concurs cu premii pentru copii
Ora 11:00 – Centrul de zi pentru persoane vârstnice
Aniversări Culturale la Alba Iulia: Dragomir Vlonga la 80 de ani
Ora 16:00 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Lansare de carte: „Aprinde Scânteia”, autor medicul Dan Orga-Dumitriu
Ora 17:00 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Clubul de scriere creativă Verbum
29 noiembrie 2024
Ora 10:00 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Reuniune științifică de biblioteconomie cu tema „Un bibliotecar pentru comunitate”, susținută de Silvia Nestorescu, coordonator al programelor de formare profesională în domeniul biblioteconomiei
Responsabil: Roxana Dad
Ora 16:30 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Conferințele bibliotecii: „Participarea civică” cu sociologul Alin Tomuș
Ora 17:30 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
„50 de ani de Folk. Vali Șerban și invitații săi”. Recitaluri de muzică folk susținute de Vali șerba și Ziua de Mâine, Florin Săsărman, Felicia Pop și Daniel Avram
Responsabil: Daniela Floroian
Pe parcursul celor două zile, în foaierul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, cei prezenți vor putea admira expoziții tematice de carte și expoziția de caligrame cu titlul „Gândurile Reginei Maria” și vor primi din partea organizatorilor răvașe literare. Pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba vor fi prezentate publicului rubricile: Aniversările zilei, Recenzii de carte, Citatul zilei, Recomandare de carte pentru adulți, Recomandare de carte pentru copii.
Proiectul 4.7 Zile speciale – Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Centrul de zi pentru persoane vârstnice, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba și Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

25 noiembrie: Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor

Publicat

în

Zi internațională dedicată eliminării violenței împotriva femeilor

Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor este marcată, în fiecare an, la 25 noiembrie.

La 7 februarie 2000, Adunarea Generală a ONU a stabilit, prin Rezoluţia 54/134, data de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Cu acest prilej, Organizaţia Naţiunilor Unite a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să planifice activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme.

Activiştii pentru drepturile femeii au sărbătorit, începând din 1981, ziua de 25 noiembrie ca Zi împotriva violenţei. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană. În cadrul celei de-a IV-a Conferinţe Mondiale a Femeilor din 1995, ONU a recunoscut faptul că violenţa asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalităţii, a dezvoltării şi a păcii şi aduce atingeri drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Ceaiul de mușetel: Lucruri mai puțin știute despre cel mai popular ceai terapeutic

Publicat

în

Tot mai multe studii arata ca florile de musetel sunt intr-adevar un remediu pentru o serie larga de afectiuni

In Egiptul antic, de exemplu, florile de musetel erau considerate un panacea, raspunsul la toate afectiunile. Iar ceea ce credeau pe atunci egiptenii incepe sa fie sustinut si de stiinta moderna.

Ceea ce s-a descoperit in ultimile studii este ca un consum regulat de ceai de musetel este corelat cu o crestere semnificativa a nivelurilor in urina de hipurat (un produs rezultat din descompunerea unor compusi pe baza de plante si de glicina (un aminoacid). Musetelul este unul din darurile nenumarate ale pamantului pentru noi. Este un dar neconditionat si extrem de valoros. Prezenta acestor elemente pare sa contribuie la urmatoarele beneficii pentru sanatate ale musetelului:

Stimuleaza sistemul imunitar si lupta cu infectiile asociate cu gripa.
Relaxeaza spasmele musculare si crampele menstruale la femei.
Relaxeaza nervii.
Linisteste stomacul
Reduce inflamatia
Imbunatateste functia ficatului
Ajuta la ameliorarea durerilor de spate
Ajuta la ameliorarea reumatismului

Nivelele atat de hipurati cat si de glicina au ramas ridicate in organism timp de doua saptamani dup a ce participantii la studiu au incetat sa mai bea ceai de musetel. Acest lucru indica faptul ca acesti compusi raman activi pentru o buna bucata de timp dupa ce se consuma ceaiul de musetel.

Ceaiul de musetel este probabil cel mai popular ceai terapeutic pe care oamenii il folosesc pentru a se relaxa si a dormi. Proprietatile sale sedative bine cunoscute il fac sa fie o alegere populara si pentru cei care vor sa scape de anxietate.
Ceaiul de musetel este bogat in antioxidantul quercentin. Quercentinul este un fitochimical care da culoare fructelor si legumelor. Quercentinul este cunoscut pentru faptul ca lupta impotriva deteriorarilor facute de radicalii liberi si astfel este un aliat impotriva cancerului.
Musetelul are nivele ridicate de fosfor. Fosforul joaca un rol important in multe din procesele chimice care se petrec in organismul uman. O lipsa de fosfor este asociata cu letargia si sanatatea precara a oaselor printre altele.
Ceaiul de musetel este foarte bogat in aminoacidul glicina. Acesta joaca un rol important in mentinerea unui sistem nervos sanatos. Dulce la gust, glicina are cea mai simpla structura dintre toti aminoacizii.
Ceaiul de musetel are proprietati puternice antiinflamatoare. Abundenta de antioxidanti din musetel ajuta la reducerea inflamatiei. Musetelul este astfel un aliat foarte bun in lupta impotriva durerilor legate de artrita si reumatism printre altele.
Calitatea apei folosite la ceaiul de musetel este foarte importanta. Cu cat este mai curata si mai pura apa cu care este facut ceaiul de musetel, cu atat mai puternice vor fi efectele sale de sanatate.

Sursa:viataverdeviu.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba