Rămâi conectat

Știri

Crăciun 2018: Idei pentru cadoul perfect de sărbători

Publicat

în

Cadoul de sărbători îşi poate pierde semnificaţia pentru cel care îl oferă sau pentru cel care îl primeşte în această eră a vitezei, a mall-urilor, respectiv a tuturor posibilităţilor. Însă, nu trebuie să fie neapărat aşa. Ani de cercetare ştiinţifică pe tema oferirii de cadouri s-au concretizat într-o listă a celor mai bune moduri de a face întregul proces cu adevărat semnificativ pentru cei dragi. Vezi mai multe pe radiounirea.ro.

Următoarele sfaturi ne pot ajuta să facem un cadou care să aibă cu adevărat semnificaţie atât pentru cel care îl oferă, cât şi pentru cel care îl primeşte:

1. Cunoaşte persoana

„Cel mai important lucru în schimbul de cadouri este să arăţi că ştii cu adevărat persoana căruia îi dăruieşti ceva şi că îţi pasă cu adevărat de bucuria pe care i-o oferi”, a declarat Ryan Howell, un psiholog de la Universitatea de Stat din San Francisco, relatează Live Science.

Asta înseamnă că, în general, trebuie să adaptarezi darul în conformitate cu personalitatea destinatarului. Cu alte cuvinte, cei care vor să ofere cadouri nu ar trebui să le aleagă doar bazându-se pe ceea ce le-ar plăcea lor să primească, ci mai degrabă pe ceea ce beneficiarul ar dori cu adevărat să primească.

2. Doneaza în numele lor

Oferirea de cadouri direct prietenilor sau pentru caritate este legată de ideea de fericire universală. Cercetarea arată că oamenii sunt mai fericiţi când fac acte de caritate. Atunci când faci un cadou cuiva în numele unui prieten creezi o buclă de feedback pozitiv, potrivit unui document de la Harvard Business School din anul 2009.

Mai mult decât atât, fericirea legată de caritate este cea mai mare atunci când oamenii dau într-un mod care favorizează conexiunea socială. Un studiu publicat în 2013 în Jurnalul Internaţional de fericire şi Dezvoltare a constatat că oamenii se simt mai fericiţi după ce dăruiesc ceva într-un mod personalizat, prin intermediul unui prieten sau al unei rude, decât după ce fac o donaţie sub anonimat.

3. Oferă cadouri realizate manual

Un cadou pompos dintr-un mall nu este întotdeauna cel mai bun. Un studiu publicat în martie 2015, în Jurnalul de Marketing, a constatat că oamenii preferă să ofere cadouri realizate manual, unicat, şi că sunt dispuşi să plătească chiar cu 20 la sută mai mult pentru un astfel de cadou.

Un alt studiu din 2009 din Journal of Consumer Research a constatat că, atunci când cineva primeşte un obiect care este moştenire de familie din generaţie în generaţie, valoarea simbolică este mai mare decât valoarea financiară.

4. Nu ezita să dăruieşti jocuri

La orice vârstă te-ai afla, mereu îţi va face plăcere să te relaxezi atunci când îţi petreci timpul liber. Cu siguranţă că persoana căreia vrei să îi faci un cadou are un hobby sau îi plac jocurile pe PC. Un astfel de cadou îi va demonstra că îţi pasă de fericirea lui.

5. Oferă momente, nu obiecte

Dacă există o regulă de aur atunci când vine vorba de cadouri, aceasta este: „Oferă experienţe, mai degrabă decât un produs”. Persoanele care primesc cadouri experienţiale, cum ar fi bilete la concerte sau o excursie, se simt mai conectaţi de cel care a oferit cadoul decât persoanele care au primit un produs de tipul unui obiect, sunt de părere cercetătorii de la Wharton School de la Universitatea din Pennsylvania.

sursa: mediafax.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Publicat

în

Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc

Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.

Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.

Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.

In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.

Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.

Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.

Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar

Citește și crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului

Publicat

în

Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal

Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.

Servus!

Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.

Etimologie

Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).

Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).

„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).

Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.

În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.

 De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.

Sursa:sibiunews.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Publicat

în

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană

Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.

Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.

Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!

În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.

Termenul de finalizare este anul 2030.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba