Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri

Contract semnat pentru lucrări de extindere a rețelei de apă și canalizare pe alte șapte străzi din Alba Iulia

Publicat

în

Contract semnat pentru lucrări de extindere a rețelei de apă și canalizare pe alte șapte străzi din Alba Iulia

S-a semnat contractul prin care în Alba Iulia pe străzile Bistra, Șugag, Jidvei, Romanița, Septimiu Albini, Oaşa (traseu Valea Argintului) și Gilău (traseele Pădurii și Tarnița) vor fi extinse rețeaua de apă potabilă și cea de canalizare menajeră.

Pe unele străzi (Bistra, Șugag, Jidvei și Oașa) vor fi extinse ambele rețele, iar pe celelalte străzi, unde există rețea de apă potabilă, va fi extinsă rețeaua de canalizare.

Potrivit reprezentanților primăriei, această investiție va crește calitatea vieții locuitorilor celor șapte străzi și va contribui și la reducerea poluării mediului, prin eliminarea foselor individuale sau a puțurilor absorbante folosite pentru evacuarea apelor menajere.

În urma desfășurării procedurii legale de atribuire, lucrările vor fi executate de o asociere de firme locale. Valoarea totală a contractului este de 4,2 milioane de lei + TVA, investiția fiind finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Sistem de alimentare cu apă și canalizare în comuna Ciuruleasa. Primăria solicită acord de mediu

Publicat

în

Sistem de alimentare cu apă și canalizare în comuna Ciuruleasa

Mai multe gospodării din comuna Ciuruleasa și satele aparținătoare comunei, vor beneficia de sistem de alimentare cu apă și canalizare. Proiectul așteaptă acordul de mediu din partea APM Alba.

Valoarea investiției este de 9,468,861.92 lei. Durata estimată de implementare a obiectivului de investiții – 24 luni.

Potrivit documentației, structura constructivă a sistemului de alimentare cu apa a comunei Ciuruleasa se compune din următoarele categorii de lucrări:

Aducțiune:

– din aducțiunea existentă Ol DN200 mm, Vulcan – Abrud, se va realiza o ramificație în lungime de 75,00 m, cu conductă din PEID PE100 SDR17 DN110mm Pn10 care va face legătura cu gospodărirea de apă nou proiectată;

Gospodărie de apă:

– gospodărie de apă formată dintr-un rezervor de 150 mc și stație de clorinare, pentru asigurarea concentrației de clor rezidual necesar în conducta de distribuție.

Distribuție:
– traseul conductei de distribuție din comuna Ciuruleasa, va începe de la gospodăria de apă și va alimenta satele Vulcan, Boglești, Ciuruleasa și Bidigești cu posibilitatea extinderii spre satul Bodrești. Traseul este atât în extravilanul în intravilanul comunei Ciuruleasa, județul Alba, având lungimea de 7.334,50 m.

– branșamente propuse la gospodării – 150 buc.

– construcții anexe în rețeaua de distribuție – cămine de vane, cămine cu armături de golire, cămine de ventil de aerisire – dezaerisire, compensatori de montaj, de dilatare, de tasare, cămine de reducere a presiunii

– hidranți de incendiu exteriori.

Canalizarea menajeră

Se va realiza o rețea de canalizare menajeră în satul Ciuruleasa, în lungul Velii Ciuruleasa, din conductă PVC KGEM SN 8, DN250 mm în lungime de 2131 m. Pe traseul rețelei se vor monta un număr de 61 cămine de vizitare, un cămin grătar și o stație de pompare a apelor uzate menajere – SPAU.

Din stația de pompare apele uzate menajere vor fi pompate în rețeaua de canalizare a orașului Abrud, de unde vor fi epurate la parametrii necesari în stația de epurare a orașului Abrud. Într-o primă fază se vor racorda la rețeaua de canalizare menajeră un număr de 120 de gospodării.

Justificarea necesității proiectului

Comuna Ciuruleasa este străbătută de o conductă de aducțiune din Oțel DN200 care are punctul de plecare de la izvorul Vulcan și punctul final gospodărirea de apă veche a orașului Abrud.

Aceasta are o capacitate de transport de cca 20 l/s. În localitatea Buninginea, există o stație de tratare care alimentează gospodărirea de apă din Abrud, fără însă a alimenta nici un locuitor al comunei Ciuruleasa.

De asemenea cei care sunt pe traseul conductei de aducțiune Vulcan – Abrud, sunt legați în mod ilegal în această conductă. În comuna Ciuruleasa nu există rețea centralizată de alimentare cu apă a locuitorilor, aceștia folosind pentru uz personal apă din diverse surse precum izvoare, fântâni sau mici captări din pârâuri locale.

Apa provenită din aceste surse nefiind supusă unui control calitativ, prezintă astfel un posibil risc pentru sănătatea populației. Cea mai apropiată localitate unde există sistem centralizat de alimentare cu apă rece este orașul Abrud, învecinat cu comuna Ciuruleasa.

În comuna Ciuruleasa există în implementare un program de dotare a gospodăriilor izolate cu mini stații de epurare. Acestea pot fi utile pentru gospodăriile izolate, dar nu se pretează pentru centrul de greutate al comunei datorită aglomerării populației din zonă. Necesitatea înființării rețelei de alimentare cu apă și canalizare menajeră în comuna
CIURULEASA rezidă din următoarele considerente:

-cantitatea și calitatea apei din fântânile individuale nu satisfac integral cerințele de
consum;
-apa din fântâni nu se afla sub control sanitar epidemiologic;
-realizarea sistemului de alimentare cu apă potabilă în sistem centralizat elimină aceste
neajunsuri, asigurând totodată o stare de sănătate mai bună a locuitorilor din zonă.
-imposibilitatea asigurării protecției și securității la incendiu a locuințelor aparținătoare
comunei Ciuruleasa, în lipsa unei rețele centralizate de alimentare cu apă și în lipsa
dotărilor de pe rețea cu hidranți de incendiu exterior.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Adăpostul de noapte din Alba Iulia, modernizat și pregătit pentru sezonul rece

Publicat

în

Adăpostul de noapte din Alba Iulia, modernizat și pregătit pentru sezonul rece

Adăpostul de noapte al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, care oferă găzduire în prezent pentru 36 de persoane în fiecare noapte, a finalizat recent un proces amplu de renovare pentru a se pregăti de lunile friguroase.

Lucrările efectuate, în valoare de 15.000 de lei, au fost realizate prin donații și muncă voluntară, oferind astfel un spațiu mai primitor și mai sigur pentru cei care au nevoie. Modernizarea adăpostului a inclus schimbarea sistemului de iluminat, cu montarea de neoane noi, zugrăvirea completă a spațiilor interioare, modernizarea băilor, înlocuirea prizelor și reparații la fațada clădirii. Aceste îmbunătățiri aduc o schimbare semnificativă pentru cei care caută adăpost, oferindu-le nu doar un loc sigur, ci și o atmosferă mai plăcută și mai primitoare.

Un element cu adevărat special al acestui proiect a fost implicarea activă a beneficiarilor adăpostului, care au muncit cot la cot alături de angajații centrului. Sub îndrumarea părintelui Andrei Șoit, coordonatorul Adăpostului, beneficiarii și angajații au colaborat pentru a moderniza spațiul, fiecare contribuind cu efort și dedicare, oferind astfel un exemplu de recunoștință și comuniune. „Este impresionant să vedem cum persoanele aflate în nevoie, alături de angajați, nu doar primesc ajutor, ci se implică direct în renovarea Adăpostului. Această colaborare face ca așezământul nostru să fie nu doar un loc de siguranță, ci și unul al comuniunii și al speranței”, a declarat părintele Andrei Șoit.

Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia mulțumește din suflet tuturor celor care au contribuit, fie prin donații, fie prin muncă voluntară, la realizarea acestor lucrări importante, aducând astfel lumină și căldură în viețile celor aflați în dificultate. Adăpostul de noapte al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia continuă să fie o sursă de sprijin și mângâiere pentru persoanele fără adăpost din regiune, răspunzând nevoii tot mai mari de spații sigure, mai ales pe măsură ce anotimpul rece se apropie. Acest adăpost oferă celor vulnerabili atât un loc de adăpost, cât și un mediu care le asigură demnitatea și speranța necesare pentru a face față dificultăților vieții de zi cu zi.

În colaborare cu Direcția de Asistență Socială (DAS) Alba Iulia și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Alba, Adăpostul de noapte reușește să furnizeze servicii integrate care nu se limitează doar la asigurarea unui loc sigur, ci se concentrează și pe reintegrarea socială a beneficiarilor. Această colaborare eficientă contribuie la dezvoltarea unor soluții durabile, transformând adăpostul într-un punct de sprijin esențial în cadrul rețelei de protecție socială din regiune.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

La Alba Iulia, noi stații de autobuz incluse pe traseul liniilor 103 și 104, din 21 octombrie

Publicat

în

Noi stații de autobuz incluse pe traseul liniilor 103 și 104, la Alba Iulia

Traseul liniilor de transport în comun 103 și 104 din municipiul Alba Iulia a fost modificat începând de astăzi, 21 octombrie. Pe aceste rute au fost incluse stațiile Ampoi 1, Carolina Mall și Ampoi 2.

Linia 103
”Gară – Școala ”Avram Iancu”- Centru (Romtelecom) – Unirea Sinagoga – Alba Mall – Ampoi 1 – Carolina Mall – Ampoi 2 – Ampoi 3I – Ardealul – Profi – Mercur I – Piața I – Spital I – Sf. Ecaterina I – Revoluției 1989 I – Ghe. Pop de Băsești – Încoronării I – Cimitirul Eroilor I – Gară”
Linia 104
Gară – Cimitirul Eroilor II – Încoronării II – Platoul Romanilor – Sf. Ecaterina II – Spital II –Piața II – Mercur II –Stadion – Ardealul (104) – Ampoi 3II – Ampoi 1 – Carolina Mall – Ampoi 2 – Casa de pensii – Unirea Magazin – Piața Alessandria – Școala ”Avram Iancu” II – Gară
Totodată, programul liniilor 105G și 106G a fost modificat, iar linia 105C a fost anulată.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba