Știri
Consiliul pentru Dezvoltare Regională Centru se întrunește în județul Alba, în 4 iulie, în comuna Cetatea de Balta
In 4 iulie 2023, membrii Consiliului pentru Dezvoltare Regionala (CDR) din Regiunea Centru se reunesc in cea de-a doua sedinta de lucru din acest an, organizata de ADR Centru in comuna Cetatea de Balta, judetul Alba.
Vor fi supuse atentiei membrilor CDR Centru noutatile survenite in programele gestionate de ADR Centru ca urmare a publicarii a doua Ordonante de Urgenta, metodologia pentru incheierea proiectelor finantate prin Programul Operational Regional 2014-2020, pregatirea de lansare a apelurilor de finantare prin Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027, actiuni pentru urmatoarea perioada, precum si analiza oportunitatilor de dezvoltare pentru cele sase judete din regiune.
Reuniunea de lucru are loc la Sala de Conferinte a Castelului Bethlen-Haller din localitatea Cetatea de Balta, in data de 4 iulie 2023, in format fizic, incepand cu ora 10.30, fiind invitati sa participe la sedinta reprezentantii celor sase consilii judetene din regiune, alaturi de primarii celor sase municipii resedinta de judet, precum si reprezentantii desemnati ai oraselor si comunelor din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu.
”Mai sunt cateva luni din acest an in care incheiem procesul de finantare a proiectelor prin Programul Operational Regional 2014-2020. Avem aproape 1200 de contracte de finantare semnate prin program si toti reprezentantii autoritatilor publice locale doresc sa finalizeze cat mai repede proiectele contractate, motiv pentru care, in multe localitati din regiune vedem lucrari de reabilitare, modernizare sau santiere de constructii cu multa activitate. Incheierea la timp a acestor proiecte inseamna beneficii concrete pentru comunitate, dar si posibilitatea ca autoritatile publice locale sa se concentra pe proiecte cu finantare nerambursabila prin Programul ”Regiunea Centru”. Ce solutii se pot aplica in cazul intarzierilor, ce sume si cum se vor deconta, sunt subiecte pe care vom discuta cu reprezentantii CDR Centru. In acelasi timp, le vom prezenta si noutatile propuse pe apelurile de finantare din Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027 si o agenda a viitoarelor proiecte in care ne vom implica”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.
Sedinta incepe cu prezentarea progresului realizat in elaborarea ghidurilor si criteriilor de finantare in cadrul prioritatilor Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027. Un numar de noua ghiduri au fost consolidate si aprobate in sedinta recenta a Comitetului de Monitorizare al Programului, urmand sa se deschida in curand spre finantare, conform calendarului de lansari si in functie de finalizarea aplicatiei nationale MySMIS. Va fi prezentata modalitatea de elaborare si gestionare a Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027 si aspecte referitoare la impartialitatea si evitarea conflictelor de interese in implementarea proiectelor de dezvoltare finantate prin Programului ”Regiunea Centru” 2021-2027. Ordinea de zi a intalnirii de lucru propune apoi membrilor prezenti, informatii privind depunerea unei declaratii privind evitarea conflictului de interese in implementarea proiectelor de dezvoltare locala si regionala, precum si un proiect de hotarare privind modificarea Regulamentului de Organizare si Functionare al ADR Centru, conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 23/2023 privind instituirea unor masuri de simplificare si digitalizare pentru gestionarea fondurilor europene aferente Politicii de Coeziune 2021-2027.
Agenda sedintei de lucru mai cuprinde analiza privind implementarea Programului Operational Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru completata de o informare succinta privind OUG 36/2023 si stabilirea cadrului pentru inchiderea programelor operationale finantate in perioada de programare 2014-2020.
In cea de-a doua parte a Sedintei sunt supuse aprobarii participantilor trei proiecte de hotarare privind aprobarea participarii ADR Centru ca partener in proiectul CIBIRETE, avizarea Acordurilor de parteneriat pentru implementarea proiectului CHERRY – Cultura, a proiectului ORIGINN – Transformare economica si sociala in zonele rurale prin inovare industriala in sectorul agroalimentar, precum si de Acordul de Aderare a Regiunii Centru prin ADR Centru la Reteaua Economica a Regiunilor celor Trei Mari, o platforma de cooperare directa a regiunilor si administratiilor locale din douasprezece state europene.
La finalul zilei de lucrari se vor prezenta si dezbate aspectele privind implicarea ADR Centru in gestionarea Programului Sanatate si a Programului Tranzitie Justa, precum si activitatea de parteneriat dintre Regiunea Centru si Landul Brandenburg.
Știri
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc
Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.
Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.
Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.
In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.
Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.
Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.
Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar
Citește și crestinortodox.ro
Știri
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal
Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.
Servus!
Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.
Etimologie
Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).
Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).
„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).
Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.
În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.
De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.
Sursa:sibiunews.net
Știri
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană
Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.
Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.
Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!
În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.
Termenul de finalizare este anul 2030.
-
Știriacum 22 de ore
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 17 ore
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 14 ore
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului