Rămâi conectat

Sănătate

Consiliul Județean alături de DSP Alba, împreună pentru sănătate, sub îndemnul „Mai multă viață, mai puține ecrane”

Publicat

în

Consiliul Județean alături de DSP Alba, împreună pentru sănătate, sub îndemnul „Mai multă viață, mai puține ecrane”

Consiliul Judeţean Alba alături de Direcţia de Sănătate Publică Alba defășoară în perioada ianuarie-februarie 2025 campania „Împreună pentru sănătate” sub îndemnul „Mai multă viață, mai puține ecrane”.

Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale și a „stării de bine”, descriind nu numai absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională,subliniază inițiatorii campaniei.

Profilul de țară din anul 2023 în ceea ce privește situația stării de sănătate arată că România înregistrează cea mai scăzută prevalență a afecțiunilor de sănătate mintală în rândul țărilor UE, aspect care se poate datora neînregistrării și neraportării diagnosticelor de tulburare mintală sau de comportament. Cu toate acestea, în România, aproximativ 22 de mii de copii și adolescenți trăiesc cu un diagnostic de boală mintală.

Potrivit Tabloului Sănătății Mintale în România din anul 2023, raport al Consiliului Economic și Social al României, cele mai prevalente tulburări mintale în rândul adulților din România sunt tulburările de anxietate (3.8% fobii specifice), urmate de tulburarea depresivă majoră (2,9% prevalența).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Sănătate

Alimentele care ne încălzesc iarna: Care sunt legumele și fructele recomandate

Publicat

în

Corpul uman reactioneaza la schimbarile de temperatura prin nevoia de crestere a consumului de alimente

Acest lucru se intampla deoarece energia utilizata pentru digestie ridica temperatura corpului.

Alimentatia potrivita pe timpul iernii trebuie sa includa un numar scazut de calorii si un continut ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti care sprijina sistemul imunitar si tin departe bolile sezonului rece.

Pentru a sustine organismul in procesul de adaptare cu temperaturile scazute, ar fi bine sa adugam cateva alimente in dieta:

– seminte de susan albe sau negre (ridica temperatura dupa digestie),

– usturoi (reduce colesterolul, creste temperatura, vindeca bronsitele si previne accentuarea simptomelor bolnavilor cu astm),

– ghimbir (introdus in supe sau servit alaturi de legume fierte),

– scortisoara (adaugata la preparate cu orez sau sosuri),

– ceapa (in supe, alaturi de curry),

– seminte de chimion (ofera aroma preparatelor care contin legume verzi)

– fenicul (stimuleaza poducerea si eliminarea bilei in duoden, facilitand digestia greoaie, mai ales de sarbatori).

Alte alimente recomandate in sezonul rece sunt semintele de dovleac (consumate ca atare sau in sosuri), mierea (bogata in vitamine) si sofranul (care se adauga in lapte).

Dintre toate alimentele consumate in anotimpul rece, fructele si legumele ofera cele mai multe substante nutritive. Capsunile, portocalele, rodiile, ceapa, morcovii, ardeiul gras, fasolea, varza, sfecla rosie sau broccoli intaresc imunitatea si ridica temperatura corpului.

Sistemul digestiv produce mai multa caldura atunci cand digera alimente crude decat mancare gatita.

Sursa:dietalia.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

O veste bună și una mai puțin bună la Spitalul Municipal Blaj

Publicat

în

O veste foarte bună și una mai puțin bună la Spitalul Municipal Blaj

Patru medici specialiști noi își vor începe activitatea la Spitalul Municipal Blaj.

Ei au promovat concursurile organizate în această perioadă și vor acoperi specialitățile: Diabet și Boli nutriție, Cardiologie, Psihiatrie și Laborator-microbiologie.

Foarte important este că va exista un medic cu specialitatea diabet și boli nutriție, o cerință foarte mare din partea pacienților din Blaj și din zonă, care în prezent sunt nevoiți să meargă în alte orașe pentru acest tip de servicii medicale.

Cei patru  medici își vor începe activitatea în februarie-martie 2025, după obținerea confirmărilor de la Ministerul Sănătății.

În schimb, o veste mai puțin bună este că la Spitalul Municipal Blaj există în continuare posturi deficitare scoase la concurs pentru ocuparea cărora încă nu s-au prezentat medici. Este vorba de specialitățile Pediatrie, Nou născuți și Radiologie. Pentru aceste posturi vor fi reluate concursurile anul viitor.

Din păcate, există un deficit de medici cu specializarea pediatrie, pentru că, în ultimii ani, Ministerul Sănătății a scos la concurs foarte puține locuri pentru intrarea în Rezidențiat a medicilor cu specialitatea pediatrie, au precizat reprezentanții administrației locale din Blaj.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Ridichile negre, leacul miraculos al sezonului rece: Care sunt beneficiile

Publicat

în

Ridichile negre sau de iarnă, deși mai puțin consumate la noi, sunt recomandate de către medicina naturistă în rezolvarea unor probleme de sănătate, dintre care cea mai cunoscută este tusea rebelă

Nutriționiștii o recomandă mai ales în dietele de sezon rece, deoarece conține antioxidanți eficienți împotriva răcelii și gripei, dar benficiile sale nu se opresc aici.

Ridichea neagră are următoarele proprietăți curative: ajută la golirea vezicii biliare, este antiscorbutic (foarte puternic), tonic respirator, sedativ nervos, antialergic, diuretic, aperitiv, digestiv, stimulent al celulei hepatice.

Această legumă conține: esențe sulfurate (rafanol), sinalbină, glucotropaeolină, vitaminele B si C, tucoferol, fibre alimentare, săruri minerale: potasiu, sodiu, fier, iod și magneziu. Aceste proprietăți o transformă într-un elixir cu numeroase beneficii și calități terapeutice asupra stării de sănătate.

Ridichea neagră poate fi folosită cu succes în următoarele afecțiuni:

1. Afecțiuni respiratorii – ridichea neagră este utilă mai ales în cazurile de gripă și răceală, protejând sistemul respirator de infecții. Poate fi folosită cu succes la tuse, nas înfundat, dureri de gât, ajutând la eliminarea substanțelor nocive din bronhii și plămâni.
În cazul tusei, se ia o ridiche potrivită ca dimensiune. Se scobește în interior cu un cuțit și se umple golul cu miere. Se lasă într-un loc cald pentru câteva ore, după care se consumă-se bea sucul obținut și se mănâncă ridichea.

2. Afecțiuni hepatice – are proprietăți depurative și energizante, ajutând la eliminarea toxinelor din ficat. Detoxifiază ficatul, contribuind la regenerarea celulelor hepatice. De asemenea, se reglează producția și fluxul bilei, eliminând excesul de bilirubină din sânge. Efectele benefice se resimt în cazurile de icter, litiază biliară, insuficiență hepatică, colecistită, protejând ficatul și vezica biliară de infecții.

3. Lipsa poftei de mâncare – ridichea neagră este indicată la copii pentru combaterea stărilor de oboseală și anemie. Tot la copii, ridichea neagră poate fi folosită ca remediu împotriva rahitismului, ajutând la fixarea calciului în oase și la fortifierea organismului.

4. Afecțiuni renale – consumul de ridichi ajută la eliminarea toxinelor acumulate în rinichi, reducând posibilitatea formării calculilor renali, inhibând infecțiile urinare. De asemenea, se diminuează senzația de arsură în timpul urinării, datorită proprietăților antiinflamatoare. Consumată regulat, ridichea neagră duce și la mărunțirea calculilor renali sau biliari și la eliminarea lor mai ușoară. Tratamentul cu suc sau sirop din miere și ridiche ar trebui să dureze 6 săptămâni. Se poate opta și pentru o combinație de sucuri formată din suc de ridiche neagră, suc de ridiche roșie, suc de castravete și suc de varză. Efectul energizant și tonic îl va completa pe cel depurativ.

5. Constipație, diaree, balonare, dureri abdominale – consumul de ridichii negre, prin conținutul său bogat de fibre și apă și prin proprietățile sale antibateriene, contribuie la mișcările regulate ale intestinului, ajută la menținerea echilibrului florei intestinale, elimină toxinele din intestine.

6. Eczeme – se recomandă ridichea în cazurile și problemele de piele, precum erupții cutanate, piele uscată, datorită proprietăților sale dezinfectante. O mască cu ridiche neagră curață excelent tenul, având un efect purifiant. În acest sens, se tamponează obrazul cu zeamă proaspată de ridiche neagră, se lasă să acționeze, apoi se clătește obrazul cu apă minerală plată.

Sursa:doctorulzilei.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba