Rămâi conectat

Educație și Cultură

Conferință științifică la Cugir: Cui îi este dedicată

Publicat

în

Conferință științifică la Cugir

Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir și Muzeul de Istorie a Tehnicii Cugir organizează în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, o conferința științifică.
Este vorba de conferința In memoriam. av. dr. Ioan Mihu „Spicuiri din gândurile mele. Politice, culturale, economice.
Evenimentul face parte din proiectul de promovare locală a valorilor culturale moștenite și este menit a sprijini cunoașterea personalităților locale, în acest caz a dr. Ioan Mihu, a cărui casă situată în Vinerea este obiectul unui proiect de reabilitare și punere în valoare ca centru multicultural, proiect demarat în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, au precizat organizatorii.
Manifestarea științifică va avea loc joi 4 iulie, de la ora 10.00, la Centrul Cultural „Valentin Uritescu” Cugir.
sursa: facebook Centrul Cultural Cugir

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

50 de tineri polonezi pe un itinerariu cultural-spiritual în Eparhia Alba Iuliei

Publicat

în

50 de tineri polonezi pe un itinerariu cultural-spiritual în Eparhia Alba Iuliei

În 2 și 3 septembrie, numeroși membri ai unei asociații de tineret din Polonia au poposit în Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei. 

Tinerii polonezi au vizitat Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud. Aici, oaspeții din Polonia au participat la o sinaxă susținută de părintele Pantelimon Șușnea, care a vorbit despre adicțiile din viața tinerilor și despre cum sunt văzuți oamenii prin „ochiul” lui Dumnezeu. Dimineața, vizitatorii polonezi au participat la Sfânta Liturghie, oferind alternativ răspunsurile la strană.

De asemenea, tinerii au poposit la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. Aici, părintele stareț Gavriil Vărvăruc le-a vorbit despre suferințele și chinurile celor întemnițați la Aiud în perioada comunistă.

În continuare, oaspeții din Polonia au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării și Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, precum și Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din orașul Marii Uniri.

Pe tot parcursul acestui periplu minunat, tinerii polonezi au fost însoțiți de către voluntari ai ASCOR Iași – care, la rândul lor, au vizitat Polonia și au legat prietenii cu oaspeții prezenți la Alba Iulia –, alături de care s-au aflat părintele arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu, Alexandru Graur (vicepreședintele ASCOR Alba Iulia), precum și alți câțiva tineri inimoși din asociația studențească.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Exponatul lunii august la muzeul din Sebeș: Altar roman votiv dedicat zeului Liber Pater

Publicat

în

Exponatul lunii august la muzeul din Sebeș: Altar roman votiv dedicat zeului Liber Pater

Piesa aleasă ca exponat al lunii august la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este un altar votiv dedicat zeului Liber Pater, o divinitate de origine italică care s-a bucurat de multă apreciere în întreg cuprinsul lumii romane.

Monumentul, intrat în anul 1972 în patrimoniul muzeului sebeşean, a fost descoperit în Benic de către cetățeanul Simion Avram în propria-i grădină în 1962, de la care a fost achiziționat zece ani mai târziu de către muzeu.

Altarul, de formă paralelipipedică, cu dimensiunile de 59 x 35 x 22 cm, este confecționat din calcar și este ornamentat cu o serie de linii paralele atât la bază, cât şi în partea superioară, pe trei din laturile sale, iar sus, pe fronton, cu grupe de linii dispuse oblic, și câte două reprezentări de con de pin pe fiecare dintre cele trei laturi. Spatele altarului este neted şi fără nicio ornamentație. În partea superioară se găsește cavitatea pentru libații, de formă circulară, în care, atunci când a fost găsit, era un vas cu cereale carbonizate, distrus însă în momentul descoperirii.

Inscripţia în limba latină este următoarea: LIBIIS VOTV / LIBRO P / ATRIS /PAVLINV (Paulinus şi-a îndeplinit făgăduiala făcută lui Liber Pater prin ofrande). Se remarcă, înainte de toate, stângăcia cu care sunt executate literele, cu deosebire în ceea ce privește litera L, redată ca un S invers, apoi unele cuvinte scrise cu o grafie sau în forme populare cum sunt: LIBIIS, gravat cu doi I, VOTV prin dispariția lui M final, în locul acuzativului VOTUM şi LIBRO în loc de LIBERO. Aceste forme târzii aparținând latinei vulgare, sunt prezente în tot Imperiul Roman şi sunt obișnuite pentru limba populară care se vorbea în mediul rural, de unde provine de altfel monumentul. Şi tot aici mai amintim, ca o dovadă a stângăciei lapicidului care a executat inscripția, așezarea literei S din numele dedicantului Paulinus, deasupra literei V astfel că el face parte din rândul 4 al inscripției. Deși este rar în Dacia, numele Paullus, Paulinianus, Paullina, Paulla sunt comune însă în alte zone ale imperiului, cum ar fi bunăoară Raetia, Roma, Verona etc.

Altarul de la Benic a trecut printr-un proces de restaurare şi conservare anul acesta în cadrul celei de-a patra ediții a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”, organizat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeş prin Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii şi Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Festivalul Cele Mai Frumoase Poezii Românești Cântate, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba: Prima ediție, în 2 septembrie

Publicat

în

Festivalul Cele Mai Frumoase Poezii Românești Cântate, ediția I

Luni, 2 septembrie 2024, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba se va desfășura prima ediție a Festivalului Cele Mai Frumoase Poezii Românești Cântate.

Inițiat și organizat de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, festivalul îți propune promovarea literaturii române în general și în mod cu totul special promovarea poeziei românești și a poeților noștri.
Începând cu orele 18:00, pe micuțul amfiteatru din curtea bibliotecii județene vor evolua pentru publicul prezent Marius Moga și „Melodis Folk” al Centrului Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Felicia Pop și Grupul „Fluturașii” de la Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia, Sorina Matei și Cercul de chitară al Parohiei „Cuvioasa Paraschieva”, alături de Corul „Glas de înger” al Parohiei Platoul Romanilor și Daniel Avram cu „Școala de Folk” de la Palatul Copiilor Alba.
Seara se va încheia cu recitalul cunoscutului muzician Adrian Sărmășan, care își va prezenta cu acest prilej ultimul album muzical dar și colecția de cărți scrise de-a lungul timpului. Tot Adrian Sărmășan, împreună cu Silvan Stâncel, managerul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba vor înmâna la finalul evenimentului diplome pentru toți participanții la prima ediție a Festivalului Cele Mai Frumoase Poezii Românești Cântate.
„Prima ediție a Festivalului Cele Mai Frumoase Poezii Românești Cântate urmărește să-i aducă pe tinerii interpreți mai aproape de valorile autentice ale literaturii române și îi ajută să cunoască măcar o parte din opera poetică importantă a poporului român. Am ales acest mod inedit de promovare, pentru că timpul a demonstrat că este cea mai simplă cale de a aduce în mintea și în sufletul oamenilor poezii și poeți importanți ai literaturii române din toate timpurile. Este de asemenea un mod facil de a sădi dorința de a reciti poezie și, de ce nu, de a beneficia mai des de serviciile Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Le mulțumesc pe această cale profesorilor și muzicienilor care s-au implicat în proiect și sperăm ca la următoarele ediții să se înscrie mult mai multe grupuri și voci minunate din lumea poeziei cântate”, a spus Silvan Stâncel, manager al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Festivalului Cele Mai Frumoase Poezii Românești Cântate este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Centrul Multicultural „Liviu Rebreanu” Aiud, Școala Gimnazială „Ion Agârbiceanu” Alba Iulia, Parohia „Cuvioasa Paraschieva”, Parohia „Platoul Romanilor” și Palatul Copiilor Alba.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba