Mai precis, MEN vrea să modifice Normele metodologice privind efectuarea concediului de odihnă al personalului didactic din învăţământ, aprobate prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 5559/2011.
În cazul în care inițiativa legislativă va primi aprobarea ministrului de resort, profesorii își vor putea efectua concediul legal de odihnă doar în baza unei programări făcute de angajator. “Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale”, se precizează în textul propunerii. Programarea va fi făcută, potrivit documentului, până la sfârșitul anului anterior efectuării concediului de odihnă.
Ordinul pus în dezbatere publică prevede că „efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
Consiliul de administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ va întreprinde măsurile necesare ca întregul personal de predare şi de conducere din cadrul unităţii de învăţământ să efectueze concediul de odihnă în perioada vacanţelor şcolare, cu asigurarea personalului didactic necesar pentru desfăşurarea examenelor naţionale. Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat;
Exclusiv pe durata vacanțelor școlare
Suplimentar, consiliul de administrație al fiecărei școli va trebui să se asigure că toți angajații instituției, indiferent dacă fac parte din personalul de predare sau de conducere, își efectuează concediul de odihnă în perioada vacanţelor şcolare. Totuși, nu toți profesorii dintr-o școală vor putea pleca în același timp în concediu, deoarece școlile vor trebui să asigure personalul didactic necesar pentru desfăşurarea examenelor naţionale.
Totodată, rechemarea profesorilor din concediul de odihnă se va putea face doar în cazuri de forță majoră sau pentru chestiuni urgente care impun prezența acestora la locul de muncă și va putea fi făcută doar de directorul instituției de învățământ.
Rechemarea din concediul de odihnă se face în scris, în caz de forță majoră sau pentru interese urgente care impun prezența salariatului la locul de muncă, de către:
a) director pentru personalul didactic din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și CJRAE/CMBRAE;
b) inspectorul școlar general pentru directori/directori adjuncţi din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, CJRAE/CMBRAE şi inspectori şcolari;
c) ministrul educației naționale pentru inspectori şcolari generali/inspectori şcolari generali adjuncţi/directori ai caselor corpului didactic.
(8) La nivelul unităţilor de învățământ se întocmesc evidenţe distincte ale tuturor rechemărilor din concediul de odihnă, având obligația transmiterii acestora lunar la inspectoratul școlar, cu analiza cauzelor care au generat întreruperea concediului.
(9) Inspectoratul școlar, prin compartimentul audit, are obligația verificării anuale a tuturor rechemărilor din concediul de odihnă și a concediilor neefectuate, urmând ca în termen de cel mult 60 de zile de la finalizarea verificărilor să transmită rezultatele verificării la Ministerul Educației Naționale, Compartimentul Audit Intern.”
Sursa:dcbusiness.ro, romaniatv.net