Știri
Comportamentul îl face pe om: Învață să spui „mulțumesc”
Comportamentul il face pe om! La tara, in orasele mici sau la periferia oraselor mari, exista bunul si stravechiul obicei de a-i saluta pe toti cei pe care ii intalnesti, fie cunoscuti, fie necunoscuti.
In aceste locuri, sentimentul de apartenenta la aceeasi comunitate este inca viu si sa nu saluti inseamna sa-ti atragi multe antipatii.
Acest obicei, de a te descoperi in semn de respect fata de cineva, a disparut la noi aproape cu desavarsire. Cuvinte precum “buna ziua”, “va rog” si “multumesc” au devenit din ce in ce mai rare in vocabularul nostru.
In orice ocazie si in orice conversatie trebuie sa-ti cunosti locul. Trebuie sa ne respectam si sa-i respectam pe ceilalti. Atunci cand primesti un ajutor total dezinteresat, un cadou, o vorba buna, spune “multumesc“, arata-i celuilalt ca iti pasa si ca apreciezi ceea ce face pentru tine. Nu te comporta ca si cum totul ti se cuvine! Cuvantul “multumesc” are o putere foarte mare: intareste relatiile si ne face mai fericiti si mai increzatori in ceea ce avem.
Acorda celuilalt respect si admiratie. Exista o vorba care spune: “ce tie nu-ti place, altuia nu-i face!“. Tine cont de asta! Cu siguranta traiesti un sentiment de bine atunci cand ti se spune “multumesc” asadar, multumeste la randul tau.
Este de bun simt si NORMAL sa spui:
“Buna ziua”. Salutul este prima manifestare de curtoazie cu care intampini pe cineva.
“Multumesc”- daca ti se ofera ceva.
“Te rog”- daca ceri ceva.
Iata cateva reguli de bun simt atunci cand vine vorba de comunicarea virtuala.
1. Incepe orice e-mail cu o formula de salut
In functie de persoana careia te adresezi: “buna ziua”, “buna”, “salut”… Nici un om nu este atat de neinsemnat incat sa nu merite un salut din partea noastra.
2. Prezinta-te
Daca este prima oara cand contactezi acea persoana spune-i cine esti si scrie-i pe scurt ce te-a determinat sa trimiti acel e-mail.
Prezentarea marcheaza stabilirea unei legaturi intre doua persoane care, dintr-o data, inceteaza sa mai fie straine una cu cealalta. Nu fii prea familiar pentru ca poti rupe imediat o relatie care ar fi putut sa devina utila sau ar fi putut sa se transforme intr-o prietenie.
3. Scrie corect romaneste
Nu-ti bate joc de limba romana. Foloseste limba romana curata. Daca nu stii exact ce inseamna un cuvant, cauta pe google, in DEX sau evita folosirea cuvintelor de al caror sens habar nu ai.
4. Nu scrie in graba
Daca nu ai timp, nu scrie. Graba strica treaba, iar mesajul tau poate fi confuz pentru cel ce il citeste.
5. Reciteste inainte de a da “send”
Cand comunici in scris ai toate conditiile sa-ti gandesti mesajele in profunzime. Prin urmare, gandeste, scrie, citeste ce-ai scris si apoi trimite mesajul.
6. Foloseste o formula de incheiere
In functie de cui te adresezi si de continutul e-mail-ului.
Daca e vorba despre o rugaminte spune “multumesc“, daca astepti sa primesti ceva spune “multumesc“… Multumeste chiar si pentru timpul acordat citirii e-mail-ului. Nimeni nu este obligat sa-ti ofere nimic! Poti incheia cu o formula clasica precum: “toate cele bune“, “o zi buna“, “ganduri bune“… Nu uita ca, bunele maniere sunt apanajul omului care isi cunoaste exact locul in lumea in care traieste.
eustiu.com și mayra.ro
Știri
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal
Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.
Servus!
Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.
Etimologie
Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).
Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).
„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).
Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.
În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.
De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.
Sursa:sibiunews.net
Știri
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană
Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze
Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.
Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.
Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!
În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.
Termenul de finalizare este anul 2030.
Știri
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
Pe 21 noiembrie sărbătorim Ziua mondială a salutului. Salutul reprezintă un element esențial în stabilirea unor relații cu cei din jurul nostru
Salutul este o manifestare de curtoazie cu care întâmpinăm pe cineva, fiind completată de mimică, poziția corpului și ținută.
În 1973, fraţii Brian şi Michael McCormack din Omaha, statul Nebraska, SUA au lansat Ziua mondială a salutului (World Hello Day). Ei consideră că salutul reprezintă o formă de acțiune interumană și un element important în realizarea înțelegerii și păcii dintre oameni de religii, rase și naționalități diferite.
În România, forma de salut diferă în funcţie de zona geografică, ea suferind în decursul timpului şi anumite modificări. La noi în țară, forma salutului depinde de zona geografică în care te afli. Bucureștenii se salută cu “Bună”, ardelenii își spun “servus”, iar cei din Banat, Cluj și Sibiu se salută cu “ceau” sau “ciau”.
Tinerii și adolescenții mai folosesc și formule de salut precum “Salve!”, “Salutare!”, “Te sărut!”, “Pa!”, “Noroc!”, “Salut!”, “Hai, te-am pupat!”, “Salut, bărbate!”, “Hi!”, “Hai, pa!”, “Hello!”, “Sal”. Formulele de salut “Sărut-mâna”, “Bună ziua” și “La revedere” aproape au dispărut din vocabularul românilor. Mai mult decât atât, “Cum îți merge?” sau “Ce mai faci?” sunt deja considerate forme de politețe și nu forme de salut.
Mulți români încă mai folosesc saluturi religioase precum “Domnul cu tine!”, “Hristos în mijlocul nostru!” și “Doamne ajută!”. De asemenea, încă se folosesc formule specifice sărbătorilor creștinești precum “Hristos a înviat!” la care se răspunde cu “Adevărat a înviat!”. În ziua Înălțării, credincioșii creștini folosesc salutul “Hristos s-a înălțat!” și răspunsul “Adevărat s-a înălțat”.
De Ziua mondială a salutului, importanța comunicării este evidențiată prin organizarea de diverse demonstrații la nivel mondial. Această zi este sărbătorită în aproximativ 180 de țări. Istoria ne arată că primele atestări ale salutului se referă la formele de supunere, datând de pe vremea dinastiilor chineze. Oamenii de rând trebuiau să îşi acopere ochii cu palma pentru a nu fi orbiţi de lumina emanată de strălucitorul împărat. În acest obicei, îşi are originea salutul militar.
Sursa:a1.ro
-
Știri7 ore ago
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știri2 ore ago
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știri23 de ore ago
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știri4 zile ago
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știri4 zile ago
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știrio săptămână ago
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateo săptămână ago
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului
-
Știrio săptămână ago
13 noiembrie, Ziua internațională a educației copiilor nevăzători