Connect with us

Eveniment

Colocviile Romanului Românesc Contemporan, ediția a 17-a, 4-5 octombrie 2024, la Alba Iulia

Published

on

Colocviile Romanului Românesc Contemporan, ediția a 17-a, 4-5 octombrie 2024, la Alba Iulia

Unul dintre cele mai importante evenimente din calendarul Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, un proiect cultural de importanță națională al Uniunii Scriitorilor din România, va avea loc la acest sfârșit de săptămână, în zilele de vineri și sâmbătă, în Sala Senatului Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Este vorba despre Colocviile Romanului Românesc Contemporan, manifestare care ajunge în acest an la cea de-a 17-a ediție.
Scriitori și critici literari din toată țara vin să dezbată pe tema „Romanul sfârșiturilor”, sesiunile urmând a fi moderate de scriitorul și criticul literar Cristian Pătrășconiu, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Acestea vor avea loc după cum urmează: prima sesiune, vineri 4 octombrie, de la ora 17.00, cu deschiderea oficiată de președintele Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, Cornel Nistea, iar a doua sesiune: sâmbătă 5 octombrie, de la ora 10.00.
La Colocviile Romanului Românesc Contemporan din acest an participă conferențiarii: Adrian Alui Gheorghe, Adriana Babeți, Gabriel Chifu, Augustin Cupșa, Horia Gârbea, Andrea Hedeș, Florina Ilis, Adrian Lesenciuc, Mircea Mihăieș, Angelo Mitchievici, Ioan T. Morar, Irina Petraș, Marta Petreu, Ovidiu Pecican, Nicolae Prelipceanu, Vasile Spiridon, Dan Stanca, Adrian Tudurachi, Varujan Vosganian, Mihai Zamfir.
„Suntem onorați ca timp de două zile să-i audiem la Alba Iulia pe câțiva dintre cei mai importanți romancieri și istorici și critici literari români contemporani și am fi bucuroși ca tema abordată să suscite interesul cât mai multor oameni și în special interesul tinerei generații”,  a declarat Cornel Nistea, președintele Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România.
Colocviile Romanului Românesc Contemporan sunt organizate de Consiliul Județean Alba, Uniunea Scriitorilor din România și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. Și în acest an, proiectul se bucură de sprijinul financiar al Ministerului Culturii, iar principalul partener în proiect este Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Intrarea la eveniment este liberă, iar cei care nu vor putea participa în mod direct pot urmări lucrările colocviilor pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Eveniment

Conferințe duhovnicești, în Postul Nașterii Domnului, organizate de ASCOR Alba Iulia

Published

on

Conferințe duhovnicești, în Postul Nașterii Domnului, organizate de ASCOR Alba Iulia

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, în perioada Postului Nașterii Domnului, Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia organizează o serie de conferințe duhovnicești. Întâlnirile vor avea loc în Aula Mare „Dumitru Stăniloae” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, în zilele de 28 noiembrie, 5 decembrie și 12 decembrie.

Prima întâlnire din acest post se va desfășura joi, 28 noiembrie, avându-o ca invitată specială pe Stavrofora Maria Magdalena Gherghina, care va susține conferința intitulată „Practica rugăciunii în viața unui tânăr și nevoia de călăuzire duhovnicească”. Maica Maria Magdalena Gherghina este stareța Mănăstirii Dragomirna (Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților). În paralel cu nevoința specifică viețuirii monahale, preacuvioșia sa a manifestat pe parcursul timpului o preocupare intensă pentru studiu, cercetând cu minuțiozitate arhiva Mănăstirii Dragomirna. Ulterior, Stavrofora Maria Magdalena a obținut titlul de doctor în Istorie.

Invitatul celui de-al doilea eveniment duhovnicesc este părintele arhid. lect. univ. dr. Adrian-Sorin Mihalache, cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În data de 5 decembrie, sfinția sa, licențiat în Matematică și în Teologie, va rosti prelegerea intitulată „Capcanele inteligenței și smerita cugetare. Despre conștiința limitelor și importanța ei în educația adolescenților și în viața spirituală”. Părintele Adrian-Sorin Mihalache este doctor în Filozofie (2011), doctor în Medicină (2023) și doctorand în Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.

Cea de-a treia conferință, programată în data de 12 decembrie, îl va avea ca invitat special pe Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei. Ierarhul va susține conferința intitulată „Comuniune activă în Liturghie. Bucurie sfântă sau automatism religios?”. Preasfinția Sa a absolvit cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu în anul 1994, studiind ulterior la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Atena. În urmă cu 29 de ani, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Hodoș-Bodrog din Arhiepiscopia Aradului. În data de 8 iulie 2007, a fost hirotonit arhiereu de către Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului.

Cele trei întâlniri duhovnicești vor debuta, în zilele programate, la ora 18.00. Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, conferințele fiind transmise în direct pe pagina oficială de Facebook ASCOR Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Eveniment

Spectacol „Alba unește România”, de 1 Decembrie, Ziua Națională 2024, la Alba Iulia

Published

on

Spectacol „Alba unește România”, de 1 Decembrie, Ziua Națională 2024, la Alba Iulia

Pe 1 Decembrie, cu prilejul Zilei Naționale a României, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba va organiza, începând cu ora 18.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, un spectacol folcloric extraordinar denumit „Alba unește România”. 

Spectacolul, regizat de Elise Stan, va fi prezentat de Iuliana Tudor.

Conducerea muzicală va fi asigurată de Alexandru Pal.

Spectacolul va fi susținut de artiști din toate zonele istorice ale României.

Accesul în sala de spectacole se va face în limita locurilor disponibile pe bază de rezervare a locului.

Prețul de rezervare a locului este de 10 de lei de persoană.

Rezervările pot fi făcute la casa de bilete a Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Eveniment

Proiecție la Cugir a documentarului „Apă și talpă”: Când va avea loc

Published

on

Proiecție la Cugir a documentarului „Apă și talpă”: Când va avea loc

Documentarul „Apă și talpă” va fi proiectat la Centrul Cultural Cugir, sâmbătă 16 noiembrie, de la ora 18.00, intrarea publicului fiind liberă.

1Apă și talpă”, documentar independent realizat de Mircea Gherase și Lucian Mircu, a intrat din 8 noiembrie în programul cinematografelor din România, echipa filmului pornind într-o caravană cu proiecții speciale în 18 orașe din țară.

În septembrie 2022, Tibi Ușeriu lansa provocarea de a străbate țara în alergare pe Via Transilvanica, primul traseu de lungă distanță din România, proaspăt amenajat de Asociația Tășulasa Social. I se alăturau alți opt sportivi de anduranță. Aproape 1.400 de kilometri, peste 30.000 de metri diferență de nivel, în 25 de zile. Multe aveau să se întâmple între aceste două borne care cuprind o țară (Putna – Drobeta-Turnu Severin) și multe motive pentru abandon: amenințarea urșilor și a câinilor de stână, rătăciri în noapte, alergări fără oprire pe soare și pe ploaie, până se jupoaie pielea, cad unghiile și toate măștile. Niciunul dintre participanți nu era finalist garantat. Toți știau că suferința este inevitabilă.

„Apă și talpă” e mai mult decât documentarea în priză directă a acestui proiect sportiv îndrăzneț. Sau un pretext pentru a arăta locuri spectaculoase din România. Pe parcursul filmării am aflat că avem ceva de învățat din povestea fiecărui sportiv. Și că există un fir mai lung care le leagă. Cu pași mici, oameni obișnuiți pot face lucruri însemnate. Documentarul nostru este și despre ce se întâmplă când ne punem în cap o idee mare și ne ținem de ea”, au declarat regizorii Mircea Gherase și Lucian Mircu.

Tibi Ușeriu, Corneliu Buliga, Toma Coconea, Eva Hochbauer, Florin Alexandru, Cristian Deac, Adrian Pavăl, Cornel Pop și Paul Vulturar sunt cei nouă protagoniști ai încercării de a alerga de la Putna, din nord, până la Dunăre.

„Dacă te gândești că o să alergi 1.400 de kilometri timp de 20 de zile și n-o să te doară nimic, te înșeli amarnic. O să te doară și o să te doară foarte repede“, spunea Tibi Ușeriu înainte de startul cursei.

Sportivi de anduranță recunoscuți la nivel mondial, dar și un supraviețuitor de cancer, o ultramaratonistă, un analist comportamental, un tată de familie cu talent pentru comedie, un alergător care își ignoră vârsta în ciuda avertismentelor medicilor, fiecare protagonist are o poveste de viață captivantă. Iar la drum lung ai timp să îți revezi viața. Acesta este punctul de pornire al filmului realizat de Mircea Gherase și Lucian Mircu.

„Apă și talpă” a avut o primă proiecție la festivalul Ceau, Cinema! (Timișoara) și a luat premiul pentru cel mai bun film românesc la Alpin Film Festival (Brașov, septembrie 2024).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba