Administrație
Colegiul Tehnic ”I.D. Lăzărescu” din Cugir modernizat cu fonduri europene nerambursabile REGIO
Un nou contract de finanțare nerambursabilă contractat pentru orașul Cugir din județul Alba crește la valoarea de aproape șapte milioane euro investițiile realizate de administrația publică locală în dezvoltarea sistemului de educație.
Cea mai mare parte a fondurilor necesare provin din surse nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020. De această dată, vorbim de proiectul ”Reabilitare, modernizare, echipare infrastructura educațională Colegiul Tehnic ”I.D. Lăzărescu” Cugir”, a cărui valoare totală este de peste 12 milioane lei și prin care vor fi reabilitate trei corpuri de clădire ale acestei unități de învățământ. Cererea de finanțare este contractată pe baza Priorității de investiții 10.1, dedicată educației și formării, în Programul REGIO 2014-2020, gestionat la nivel regional de ADR Centru.
Aproape 500 de elevi și cadre didactice și auxiliare de la Colegiul Tehnic ”I.D. Lăzărescu” din Cugir vor beneficia, începând cu anul 2024, de rezultatele acestui proiect, care își propune creșterea gradului de participare la învățământul profesional și tehnic din oraș, prin îmbunătățirea calității infrastructurii educaționale.
Pe lângă acest proiect pentru învățământul tehnic, edilii din Cugir investesc fonduri europene REGIO 2014-2020 în reabilitarea a trei unități de învățământ preșcolar din cadrul Școlii Gimnaziale ”Iosif Pervain” și de la Școala Gimnazială ”Singidava”, precum și în cazul proiectului de modernizare a Școlii Gimnaziale nr.3, fiind vorba, în total, de peste 32 milioane lei pentru modernizarea infrastructurii educaționale, inclusiv achiziționarea de dotări.
”Solicitările concetățenilor mei sunt deosebit de diversificate, dar toți sunt preocupați de buna dezvoltare a comunității noastre. Noi, la nivelul administrației publice locale, am pregătit proiecte în diferite domenii, pentru creșterea mobilității, pentru îmbunătățirea stării de sănătate, dar și pentru vârstnici. Valoarea totală a proiectelor gândite de noi în această perioadă, 2014-2020, se apropie de 150 milioane lei, din care peste 20% sunt dedicate creșterii calității învățământului, deoarece suntem foarte preocupați de asigurarea celor mai bune condiții pentru generația tânără. Învățământul tehnic din Cugir a început să se dezvolte în urmă cu aproape 125 de ani, dar o adevărată școală tehnică a apărut oficial doar în 1927. De-a lungul timpului, această școală s-a dezvoltat, odată cu evoluția industrială a orașului nostru, întrând în oarecare declin în anii de după 1990. Acum, în ultimii 5-10 ani, am văzut că se creează o nouă industrie în Cugir, folosind resursele umane locale. De aceea am pregătit acest proiect, pentru a susține învățământul tehnic cu resurse publice. Prin acest proiect dorim să impulsionăm învățământul dual din orașul Cugir, în sprijinul tuturor agenților economici din zonă. În plus, noi investim și în reabilitarea Internatului colegiului ”Lăzărescu”, folosind fonduri locale, iar lucrările ar trebui să fie gata înainte de finalizarea proiectului de reabilitare a spațiilor de învățământ. Împreună cu echipele tehnice, ne vom concentra pe finalizarea acestor proiecte, astfel încât să pregătim noi cereri de finanțare, care ar putea fi realizate prin Programul Național de Relansare și Reziliență sau prin viitorul Program Operațional Regional, pentru a crește calitatea vieții cetățenilor din oraș”, a declarat domnul Adrian Teban, primarul din Cugir.
Resursele financiare necesare proiectului ”Reabilitare, modernizare, echipare infrastructura educațională Colegiul Tehnic ”I.D. Lăzărescu” Cugir” sunt alocate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale – Prioritatea de investiții: 10.1 – Investiții în educație și formare, inclusiv în formare profesională, asigură dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții, prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare. Proiectul fi definitivat până în 31 decembrie 2023, valoarea totală cererii de finanțare fiind de 12.011.573,41 lei, din care suma nerambursabilă reprezintă peste 2,52 milioane euro (11.771.341,89 lei), diferența fiind reprezentată de contribuția beneficiarului la cheltuielile eligibile și neeligibile.
”Administrația publică locală din Cugir, implementează în total opt proiecte REGIO în această perioadă, toate fiind importante pentru comunitatea locală. Lăsând la o parte investițiile majore pentru creșterea mobilității urbane, domeniul educațional este cel mai important pentru edili. Acesta este rolul fondurilor europene: să degreveze bugetele locale, astfel încât fondurile locale să poată fi folosite pentru diverse investiții locale de dezvoltare. La Cugir oamenii văd rezultate concrete și cunosc faptul că finanțările din bani europeni pentru infrastructură, pentru iluminat public, pentru sănătate și educație duc la creșterea calității vieții.
La nivel regional, prin Axa Prioritară 10 susținem investițiile pentru formare profesională prin 13 proiecte pentru licee tehnice sau tehnologice. Aceste cereri de finanțare au o valoare totală de circa 160 milioane lei, din care în județul Alba vor fi atrase aproape 65 milioane lei. Pe lângă acest proiect și cel contractat pentru construirea unei clădiri noi la Liceul Tehnologic Sebeș, în județul Alba se vor implementa în curând și proiectele de reabilitare și dotare a Colegiului Tehnic Aiud și de reabilitare a Liceului Tehnologic din Jidvei,” a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.
Lucrările prevăzute în proiectul din Cugir includ consolidarea elementelor, subansamblurilor sau ansamblului structural pentru clădirile școlii propriu zise, a sălii de sport și a cabinetelor de specialități. Se propune inclusiv demolarea parțială a unor elemente structurale sau nestructurale și introducerea unor elemente structurale. În cadrul investițiilor vor fi realizate: anveloparea termică a clădirii, precum și înlocuirea instalațiilor termice, electrice, sanitare și de alimentare cu apă. Centralele termice vor fi cu unele pe combustibil gazos, în condensare și toate spațiile vor fi dotate cu instalații de stingere a incendiilor. Pe clădiri vor fi montate panourilor solare pentru asigurarea apei calde menajere, sistemele de iluminat vor fi echipate cu surse LED și cu economizoare de energie. Din punct de vedere al accesului vor fi realizate rampe de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, iar pe clădirea școlii propriu zise va fi instalat un lift exterior. După lucrările de construcție, în toate cele trei clădiri se vor achiziționa mobilier școlar nou, echipamente didactice moderne și sisteme TIC moderne.
”La nivelul județului Alba există un număr tot mai mare de firme, cu capital străin și autohton, care au nevoie de specialiști în domeniile tehnice. Învățământul Profesional și Tehnic oferă oportunități sporite de angajare și dezvoltarea unei cariere profesionale, de creștere a competențelor și, prin învățare pe tot parcursul vieții, de împlinire personală prin beneficiile obținute prin prestarea unei munci calificate. Din acest motiv, Consiliul Județean Alba a finanțat un program pilot prin care s-a dezvoltat Școala Profesională Germană, care a devenit un succes la nivel local și chiar național, datorită faptului că sunt formați și lansați pe piața muncii tineri tot mai bine pregătiți. Din acest motiv, ne bucurăm că fondurile europene vor completa acest demers local, prin investiții în zonele cheie ale județului, la Sebeș, Cugir, Aiud și Jidvei,” a spus domnul Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, vorbind despre semnarea acestui contract pentru Colegiul Tehnic din Cugir.
Administrație
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana)
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești
Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana), a anunțat Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.
Marius Hațegan a revenit pe acest șantier în cursul zilei de miercuri, împreună cu colegul său Ciprian Gatea de la Serviciul de Drumuri Județene.
„Sunt mulțumit de felul în care acționează echipele de muncitori care, în aceste zile, intervin pe partea de rigole. Tragem nădejde să finalizăm totul într-un timp foarte scurt, având în vedere că se lucrează complet mecanizat. Adaug promisiunea că încă un drum din județ va arăta impecabil, a declarat Marius Hațegan.
Administrație
Lucrările la noua Grădiniță 16 din Alba Iulia, recepționate: Din toamnă, spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari
Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia au fost recepționate: Spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari
Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia, prima construită de la zero de Primăria Alba Iulia, au fost finalizate, recepția fiind realizată luni, 24 martie 2025. Din toamnă, 160 de preșcolari vor beneficia de spații moderne și europene.
După 33 de ani în care a funcționat la parterul unei clădiri a Colegiului „Alexandru Domșa”, improprie din punct de vedere al condițiilor și a spațiului insuficient, cu ajutorul primăriei, grădinița cu program prelungit nr.16 din Alba Iulia, are o locație proprie. Grădinița are două structuri arondate, respectiv grădinița cu program prelungit nr. 14 și grădinița cu program prelungit Bărăbanț.
În noua locație se va muta grădinița nr. 14 și se va forma un tot unitar, grădinița nr. 16, cu un efectiv de 160 de preșcolari distribuiți în 8 grupe, de la grupa mică până la grupa mare. Grădinița va fi dotată conform standardelor europene și va fi o locație în care activitatea se va desfășura conform nivelului de vârstă pe care copiii din grădinița îl vor avea, respectiv de la 3 până la 6 ani. Sălile de grupă vor fi amplasate la etaj, fiecare având vestiar și baie proprie. La parter se va găsi o bucătărie cu sală de mese. De asemenea, vor exista o spălătorie, un cabinet logopedic și un birou de consiliere psihologică pentru copii, părinți și cadre didactice. Grădinița va include și un cabinet medical dotat cu izolator. În exterior, va fi amenajat un spațiu generos de joacă,
Administrație
Reîncep lucrările de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos
A fost dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos
Acestea au fost iniţiate în septembrie 2024 şi sistate în perioada de iarnă.
Este vorba de un tronson cu o lungime totală de 5097 metri, între localitatea Sebeș, intersecția cu DN7 de la km 0+038 și intersecția cu drumul județean DJ 705B, la km 5+152.
Modernizarea acestui tronson de drum va determina:
creşterea mobilităţii populației din zonele deservite către zone urbane din județul Alba, cum ar fi Municipiul Sebeș, importantă zonă dezvoltată economic, puternic industrializată
diminuarea poluării prin scăderea cantităților de noxe și a prafului generat de traficul auto
reducerea duratei de deplasare prin creşterea vitezei medii de deplasare
posibilitatea circulaţiei pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, în condiţii de siguranţă şi confort
dezvoltarea economică a zonei
crearea de condiţii îmbunătățite de tranzit pentru posibili noi investitori din zonă
-
Știriacum 2 săptămâni
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 5 zile
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum 2 săptămâni
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum 2 săptămâni
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Știriacum 4 zile
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Știriacum 6 zile
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum 5 zile
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului
-
Știriacum 2 săptămâni
23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei: La Alba Iulia a funcționat cea mai veche stație meteo din România, mai bine de 100 de ani