Rămâi conectat

Știri

Codul BUNELOR MANIERE la ştrand

Publicat

în

Ştrandurile şi cluburile cu piscină sunt pline ochi pe perioada verii. Nu trebuie să uităm însă de bunele maniere

Toată lumea caută să se relaxeze şi să se răcorească pe perioada verii caniculare, însă nu toată lumea ştie cum să se poarte în astfel de locuri. Află de pe radiounirea.ro cum trebuie să te porți.

Lasa-ţi hainele la vestiar!
De obicei, la ștrand fiecare persoană primește o cheie de la un vestiar unde își schimbă hainele și le lasă în siguranță, pentru a nu aglomera locul de plajă. La plajă se merge doar cu un prosop, loțiune de protecție solară, ochelari de soare, ceva de citit, scrie Agerpres.

Nu vorbi tare la telefon!
Dacă aveți telefon mobil, nu veți purta conversații prea lungi și nu veți vorbi tare, pentru că nu este nimeni obligat să asculte fără să vrea problemele personale ale celorlalți. Aceeași regulă se aplică și în cazul celor care au un dispozitiv la care ascultă muzică. E permis să fie folosit doar dacă aveți căști.

Câte un şezlong pentru fiecare!
La sosire veți ocupa un singur șezlong, nu veți ocupa și șezlonguri și pentru prietenii care urmează să vină. Dacă doriți să stați alături de aceștia, e preferabil să vă întâlniți înainte de a intra la ștrand și abia apoi să alegeți șezlonguri alăturate.

Foloseşte cu încredere coşul de gunoi!
Dacă mâncați un sandviș, un fruct sau beți apă, suc ori bere, aruncați ambalajul de la mâncare și sticla/doza din care ați băut la coșul de gunoi. În niciun caz nu veți merge la ștrand cu geanta frigorifică plină cu mâncare și băutură și nu veți întinde o masă câmpenească. Ați venit la ștrand, nu la picnic.

Fă duş!
Înainte de a intra în bazin pentru a înota, treceți pe la dușuri, nu intrați în bazin transpirați sau cu loțiunea de plajă pe corp. În acest fel se va păstra cât mai curată apa din bazin.

Poartă papuci când nu eşti în apă!
Când mergeți în bazin sau la toaletă nu vă lăsați obiectele personale aruncate la întâmplare. Este indicat să purtați papuci când mergeți pe marginea bazinului sau prin incinta ștrandului. Renunțați la papuci doar când intrați în apă. Este mai igienic.

Înoată în bazinul în care adâncimea apei este perfectă pentru tine!
Dacă nu sunteți buni înotători, nu intrați în bazinul cel mai adânc. La ștrand sunt bazine pentru înotători, mai adânci, bazine de adâncime medie și bazine pentru copii, potrivit Agerpres.
În bazinele unde se practică înotul ca sport, nu ca relaxare este posibil să fie obligatorie purtarea căștii, pentru a nu se înfunda filtrele de scurgere a apei cu fire de păr.

Săriturile se fac doar în bazinul prevăzut cu trambulină!
Bazinul nu e loc de joacă, deci nu veți sări în apă decât în zona prevăzută cu trambulină.

Copiii trebuie supravegheaţi!
Dacă mergeți la ștrand cu copii, trebuie să-i supravegheați. Ideal este să intre în bazinul special pentru copii, care de obicei e prevăzut și cu tobogan și e mai distractiv pentru ei. Dacă sunt mai mari și au învățat să înoate îi puteți lua în bazinul pentru adulți, dar nu-i veți lăsa singuri.

Nu confunda bazinul cu toaleta!
La orice ștrand există toalete și este obligatoriu să le folosiți. Nu permiteți nici copiilor să confunde bazinul cu toaleta, iar dacă este vorba despre copii foarte mici, le veți pune un scutec de unică folosință înainte de a-i duce în apă.
În tot ceea ce faceți, țineți cont să nu-i deranjați pe cei din jur, pentru că bunul simț nu intră în vacanță vara și nici nu are zi liberă sâmbăta sau duminica. Țineți cont de regulamentul afișat la intrarea în ștrand.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.

Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.

Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Strada Humulești din Alba Iulia va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 de metri: Investiție de peste 930.000 de lei

Publicat

în

O stradă din Alba Iulia va fi asfaltată și modernizată

Administrația albaiuliană a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare ce vizează o stradă din cartierul Arex din Alba Iulia, printr-o investiție de peste 930.000 de lei.

Este vorba despre strada Humulești, care va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 m. Potrivit documentației, în prezent strada este nemodernizată, respectiv este în stadiul de drum pietruit care prezintă gropi și denivelări.

Partea carosabilă nu are asigurată panta transversală necesară, favorizând stagnarea apelor pluviale și infiltrarea acestora la nivelul patului drumului. Pietruirea existentă are grosimi variabile, între 15 și 20 cm. Toate aceste defecțiuni îngreunează foarte mult desfășurarea circulației riveranilor, a mașinilor de intervenție și afectează dezvoltarea economică a zonei. Lucrările în valoare de aproape 935 de lei constau în amenajarea carosabilului cu beton asfalt încadrat cu borduri tip A, realizare de canale tehnice îngropate, realizare de rețea de canalizare cu guri de scurgere pentru preluarea apelor pluviale și realizarea de marcaje rutiere și indicatoare, amenajarea căilor de acces la proprietăți. Termenul de prestare a serviciilor și de execuție a lucrărilor este de 5 luni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Publicat

în

Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc

Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.

Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.

Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.

In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.

Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.

Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.

Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar

Citește și crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba