Știri
Cod galben de ger, până în 24 februarie: Temperaturile scad până la minus 18 grade. Vizat este și județul Alba
Cod galben de ger, temperaturile scad până la minus 18 grade
Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare meteo cod galben de ger. Valori termice deosebit de scăzute vor fi resimțite în aproape toată țara, inclusiv în județul Alba.
ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 19 – 24 februarie
Fenomene vizate: vreme deosebit de rece, nopți și dimineți geroase
În cea mai mare parte a țării vremea va fi deosebit de rece, geroasă noaptea și dimineața. Temperaturile minime se vor încadra în general între -18 și -10 grade.
În sudul, estul și centrul teritoriului temperaturile se vor menține negative și pe parcursul zilelor, iar valorile maxime se vor situa în general între -6 și 0 grade.
În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj inclusiv prin avertizări pentru fenomene severe imediate (nowcasting)
Știri
Număr de cauze în creștere: Activitatea desfășurată la nivelul Tribunalului Alba, la nivelul Judecătoriilor Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni și Sebeş, în 2024
Activitatea desfășurată la nivelul Tribunalului Alba, la nivelul Judecătoriilor Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni și Sebeş, în 2024
Cu ocazia Adunării generale a judecătorilor din cadrul Tribunalului Alba și instanţelor aflate în circumscripţia sa teritorială, convocată pentru data de 14.02.2025, a fost prezentat Raportul privind activitatea desfășurată la nivelul Tribunalului Alba şi la nivelul Judecătoriilor Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni şi Sebeş, în perioada 01 ianuarie – 31 decembrie 2024
La eveniment au participat, alături de magistrații și personalul din cadrul Tribunalului Alba și judecătoriilor arondate, doamna judecător Oana Maria Petraşcu – Preşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia, doamna judecător Laura Maria Dehelean – Vicepreşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia, domnul judecător Lucian Ioan Gherman – Vicepreşedinte al Curţii de Apel Alba Iulia, domnul avocat Gâlea Răzvan Emanuel – Decanul Baroului Alba, domnul avocat Baco Mihai – Vicepreședinte UNBR, doamna avocat Popa Maria – Prodecan al Baroului Alba și şase membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv doamna judecător Radu Mihaela-Laura, domnul judecător Odagiu Gheorghe Liviu, domnul judecător Drăgușin Claudiu-Marian, domnul judecător Ene Alin-Vasile, precum și domnul Sas Ioan şi domnul Mihalcea Fănel – reprezentanţi ai societăţii civile.
Au onorat invitația Conducerii Tribunalului Alba la acest moment important și doamna procuror Guş Octavia Raluca – Prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, domnul Comisar şef de poliție penitenciară Adrian Dorel Popa – Directorul Penitenciarului Aiud, domnul Comisar șef de poliție penitenciară Vlad Suhoverschi – Director adjunct Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar din cadrul Penitenciarului Aiud, domnul Colonel Belaşcu Alexandru Ioan – Adjunct al Inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Avram Iancu” Alba, domnul Colonel Ovidiu Nicolae Costea – Inspector şef în cadrul Inspectoratul pentru Situaţii de Urgență “Unirea” al Judeţului Alba și doamna Comisar şef de poliție Bodea Claudia – Şef Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Alba.
Analizând datele privind evoluția volumului de activitate în perioada 2022 – 2024 la nivelul Tribunalului Alba cât și a judecătoriilor din circumscripție se observă o tendință de creștere a acestuia în anul 2024 raportat la anii anteriori. Pe rolul instanțelor din județul Alba s-au înregistrat în anul 2024 un număr 38.378 cauze, cu 3.596 cauze mai mult decât în anul 2023, reprezentând o creștere de 10,33% a numărului de dosare noi față de anul precedent.
Din totalul celor 38.378 de cauze nou intrate, 7.279 cauze s-au înregistrat la Tribunalul Alba și 31.099 cauze s-au înregistrat la judecătoriile din circumscripția acestuia. La Tribunalul Alba numărul cauzelor nou intrate a scăzut în anul 2024 cu 568 cauze față de anul precedent, reprezentând o scădere de 7,23 %, iar la nivelul judecătoriilor numărul cauzelor nou intrate a crescut cu 4.164 dosare, reprezentând o creștere de 15,45%.
Din numărul total de 38.378 cauze nou intrate în cursul anului 2024 la Tribunalul Alba și judecătoriile arondate un număr de 6.517 cauze au fost înregistrate în materie penală; un număr de 29.129 cauze au fost înregistrate în materie civilă (inclusiv asigurări sociale, litigii de muncă, litigii cu profesioniștii); un număr de 2.405 cauze au fost înregistrate în materie de contencios administrativ și fiscal, iar un număr de 327 cauze au fost înregistrate în materia procedurilor de insolvenţă.
Din perspectiva indicatorilor statistici reprezentativi pentru actul de justiţie, se constată că Tribunalul Alba împreună cu judecătoriile din circumscripție s-au încadrat la gradul de eficienţă „Eficient”, chiar dacă în privința resurselor umane gradul de ocupare al posturilor de judecător a fost deficitar. Astfel la Tribunalul Alba media posturilor de judecător efectiv ocupate pe parcursul anului 2024 a fost de 23,6 din totalul de 30 de posturi de judecător, la Judecătoria Alba Iulia media posturilor de judecător efectiv ocupate pe parcursul anului 2024 a fost de 12,1 din totalul de 16 posturi de judecător, la Judecătoria Aiud media posturilor de judecător efectiv ocupate pe parcursul anului 2024 a fost de 5 din totalul de 8 posturi de judecător, la Judecătoria Blaj media posturilor de judecător efectiv ocupate pe parcursul anului 2024 a fost de 2,9 din totalul de 4 posturi de judecător, la Judecătoria Câmpeni media posturilor de judecător efectiv ocupate pe parcursul anului 2024 a fost de 3,2 din totalul de 4 posturi de judecător iar la Judecătoria Sebeș media posturilor de judecător efectiv ocupate pe parcursul anului 2024 a fost de 3,2 din totalul de 4 posturi de judecător.
În privința indicatorilor Rata de soluționare a dosarelor și Durata medie de soluționare Tribunalul Alba s-a încadrat în gradul de eficiență „Foarte eficient”.
Astfel, la fel ca şi în anii precedenţi, în anul 2024 a fost înregistrat un nivel bun al performanţei în ceea ce priveşte activitatea Tribunalului Alba, fiind create premisele furnizării către justiţiabili a unui serviciu public la un standard cât mai apropiat de nevoile şi aşteptările acestora.
Dincolo de rezultatele statistice înregistrate în anul 2024 şi de obiectivele propuse pentru anul 2025, este important de subliniat faptul că, și în condiţii de criză de personal, Tribunalul Alba a făcut faţă tuturor provocărilor, ceea ce dovedește nivelul ridicat de responsabilitate, pregătire profesională și implicare a personalului.
Raportul privind activitatea desfășurată la Tribunalul Alba și judecătoriile arondate, în anul 2024, poate fi consultat, pe site-ul Tribunalului Alba sau pe Portalul instanțelor – prin accesarea următorului link Tribunalul ALBA – Instanţa în cifre.
Știri
Parc de peste 8 hectare în cartierul Micești-Orizont din Alba Iulia: Zonă de agrement și de petrecere a timpului liber pentru albaiulieni
În cartierul Micești-Orizont din Alba Iulia, se va construi un parc de la zero, pe o suprafață de 8,3 hectare
Pe lângă numeroase zone de agrement și de petrecere a timpului liber, va exista și un lac care va funcționa ca bazin de retenție pentru apele pluviale, preluând surplusul de apă din valea cartierului Micești-Orizont, surplus care va fi direcționat și spre zona umedă a parcului, sprijinind astfel biodiversitatea locală, anunță primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.
„Printr-o finanțare nerambursabilă de 5 milioane euro, Alba Iulia va avea un parc de 8,3 hectare în zona de nord. Este primul parc ce va fi amenajat de la zero, în municipiul nostru, după Revoluție!
Am primit cu bucurie rezultatul etapei de evaluare tehnică și financiară a proiectului Primăriei Alba Iulia de amenajare a unui parc de 83.255 mp în cartierul Micești-Orizont, în zona cuprinsă între străzile Rânca, Episcop Emilian Birdaș, Azur, Stadionului și Gârda, rezultat în urma căruia această investiție va beneficia de o finanțare nerambursabilă de 24.897.644 lei (din valoarea totală de 29.319.556 lei), prin Programul „Regiunea Centru 2021-2027”, Prioritatea 3 – ”O regiune cu comunități prietenoase cu mediul”.
Este o realizare importantă pentru municipiul nostru, pentru că noul parc va crea oportunități majore de agrement și de petrecere a timpului liber pentru albaiulieni, pentru familii și copii. Parcul va avea spații de joacă și trasee pentru plimbare sau alergare. În zona lui de nord se va construi un lac, care va funcționa ca bazin de retenție pentru apele pluviale, preluând surplusul de apă din valea cartierului Micești-Orizont, surplus care va fi direcționat și spre zona umedă a parcului, sprijinind astfel biodiversitatea locală.
În zona de pădure mlăștinoasă se vor construi platforme pentru a permite traversarea, dar și protejarea biotopului valoros. De asemenea, se vor lărgi accesele către luciul de apă și zona de stufăriș, pentru a facilita explorarea acestor zone.
În plus, noul ”plămân verde” va absorbi o parte din emisiile de CO2 pe care urbea noastră le generează. Prin această investiție, care se va finaliza până în decembrie 2028, vom îmbunătăți conectivitatea și accesibilitatea zonei, pentru că vor fi reabilitate sau amenajate trei accesuri: nord, sud și vest.
Le mulțumesc colegilor din Primărie pentru această reușită.
Facem din Alba Iulia un loc mai bun. Împreună!”, a transmis primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, pe pagina de Facebook.
Știri
150 km din Transalpina, modernizați. Șase oferte pentru finalizarea studiului de fezabilitate necesar modernizării celei mai înalte șosele din România
150 km din Transalpina, modernizați. Șase oferte pentru finalizarea studiului de fezabilitate necesar modernizării celei mai înalte șosele din România
Directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat o nouă etapă importantă pentru proiectul de modernizare a DN67C (Transalpina).
Au fost depuse 6 oferte pentru contractul necesar completării, revizuirii și actualizării Studiului de Fezabilitate necesar modernizării acestui drum montan aflat la mare altitudine.
Potrivit contractului, în valoare de 41,4 milioane de lei (fără TVA), Studiul de Fezabilitate va trebui să fie finalizat în maximum 18 luni. Contractul, finanțat prin Programul Transport 2021-2027, prevede identificarea mai multor măsuri prin care, pe sectorul de drum național, cuprins între Bengești și Sebeș (aproape 150 de km), să se poată circula în condiții mai mari de siguranță și de confort. Transalpina este cea mai înaltă șosea din România și una dintre cele mai frumoase, ce traversează munții Parâng de la sud la nord, pe teritoriul județelor Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba.
-
Știriacum 2 săptămâni
ALBA și ALBA IULIA: De aici provine denumirea județului și a reședinței de județ
-
Știriacum 6 zile
14 februarie 1968: România revenea la unitatea administrativ-teritorială tradițională, județul
-
Știriacum 5 zile
Cheile Vălișoarei, una dintre bijuteriile naturale ale turismului din Alba
-
Știriacum 5 zile
Ziua de sâmbătă: Care sunt obiceiurile și tradițiile pentru această zi, în credința populară
-
Știriacum 4 zile
Toaca, un cântec al lemnului: Istoria unui instrument vechi
-
Știriacum 4 zile
Regulile de bune maniere pentru femeile de astăzi: De ce trebuie doamna să întindă prima mâna întotdeauna spre domn
-
Știriacum 4 zile
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Educație și Culturăacum o zi
Constantin Brâncuși, „Coloana Infinitului” a sculpturii mondiale: Viața, operele și marile iubiri