Conform documentului, operatorii economici care acceptă plăţi cu cardul bancar vor putea să acorde, la cerere, avansuri de numerar la terminalele de plată, indiferent dacă clienţii fac sau nu o achiziţie.
„Operatorii economici, persoane juridice, care acceptă ca mijloc de plată cardurile de debit şi cardurile de credit, pot acorda, la cererea clientului, avansuri de numerar la terminalele de plată, indiferent dacă acesta achiziţionează sau nu bunuri sau servicii, în limitele prevăzute de lege şi în condiţiile prevăzute în contractul încheiat cu banca”, prevede proiectul de lege.
Un avans de numerar va fi acordat în limita a 200 de lei şi va fi evidenţiat în mod distinct pe bonul fiscal emis de comerciant. Dacă numerarul disponibil nu va acoperi suma cerută de client, operatorul economic va acorda suma maximă de care dispune în numerar, este subliniat în document.
Regulile pentru acordarea avansului de numerar de către comercianţii care au POS vor fi detaliate ulterior prin hotărâre a Guvernului.
Modificările adoptate de Senat, explică iniţiatorii propunerii de act normativ, au fost gândite pentru a veni în ajutorul persoanelor din localităţile mici în care băncile refuză să amplaseze bancomate.
Citește și Tichetele devin carduri de masă
„În ceea ce priveşte utilizarea mijloacelor moderne de plată, o situaţie paradoxală se poate întâlni în multe localităţi rurale sau urbane mici din România, unde din raţiuni economice băncile refuză să amplaseze terminale ATM. În aceste condiţii, avansul de numerar prin terminalul POS aflat la comercianţii din localitate poate reprezenta o soluţie pentru persoanele cărora li se virează drepturile băneşti pe carduri bancare”, scrie în expunerea de motive a proiectului.
Totodată, iniţiatorii precizează că acest serviciu va scuti utilizatorii de carduri bancare de drumuri suplimentare la bancomate, atunci când aceştia au nevoie de numerar.
„Acordarea de către comercianţi de avansuri în numerar în combinaţie cu plata bunurilor şi/sau serviciilor achiziţionate reprezintă o practică uzuală în ţările în care sistemele moderne de plată au fost introduse de câteva decenii, terminalele de plată (POS-urile) având şi funcţie de bancomat pentru clienţi. Aceasta constituie o facilitate apreciată în mod deosebit de utilizatorii de carduri (cash back), scutindu-i de drumuri suplimentare până la un ATM în cazul în care au nevoie de numerar. Dovada faptului că numeroşi clienţi îşi doresc introducerea unui astfel de serviciu este că cel puţin două instituţii bancare din România au pus la dispoziţia clienţilor carduri de debit care au asociate o astfel de facilitate”, se mai arată în expunerea de motive.
În perioada următoare, proiectul de lege va fi transmis deputaţilor, pentru a-şi continua traseul legislativ. Camera Deputaţilor se va pronunţa asupra acestuia, prin vot final, în calitate de Cameră decizională.
Atenţie! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie să fie adoptată de Camera Deputaţilor, promulgată prin decret prezidenţial şi publicată în Monitorul Oficial.
Sursa:avocatnet.ro