Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Social-Economic

Claudiu Nemeș, numit director executiv în Primăria Alba Iulia

Publicat

în

Claudiu Nemeș, numit director executiv în Primăria Alba Iulia

Începând din 1 octombrie 2024, Claudiu Nemeș, fost subprefect al județului Alba, ocupă funcția de director executiv în cadrul Primăriei Municipiului Alba Iulia, în Direcția Întreținere și Administrare Domeniu Public și Privat.

În noua sa poziție, Claudiu Nemeș va coordona activitatea a trei servicii esențiale: Serviciul monitorizare zone verzi, salubrizare și toalete publice, Serviciul reparații și întreținerea domeniului public și Serviciul Administrare Piețe, Târguri și Gestionarea Câinilor fără Stăpân.

„Orice problemă sesizată de cetățenii Municipiului Alba Iulia va fi tratată cu seriozitate și profesionalism, astfel încât să fie soluționată în cel mai scurt timp posibil”, a declarat Claudiu Nemeș pentru ziarulunirea.ro .

Noul director executiv a subliniat că principalul său obiectiv este să rămână un partener de încredere pentru locuitorii municipiului Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

Sistemul informatic de monitorizare electronică, extins și în județul Alba și folosit în cadrul procedurilor judiciare

Publicat

în

Sistemul informatic de monitorizare electronică, extins și în județul Alba și folosit în cadrul procedurilor judiciare

Prevenirea și combaterea violențelor de orice fel reprezintă un domeniu prioritar de acțiune pentru Poliția Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituționale, identificarea și implementarea a noi mecanisme de lucru, astfel încât victima violenței să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie trași la răspundere penală.

Marți 1 octombrie, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Alba a fost organizată o declarație de presă în cadrul căreia au fost prezentate aspectele de interes public privind sistemul informatic de monitorizare electronică, după cum urmează:

Începând din 1 octombrie, județul Alba a intrat în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică.

Tot începând de marți, sistemul de monitorizare electronică se aplică și în cadrul procedurilor de control judiciar, control judiciar sub cauțiune și arest la domiciliu, în cauzele în care organele judiciare vor dispune obligația de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere în sarcina inculpatului cercetat penal.

Au fost identificate și amenajate spațiile destinate desfășurării activităților de monitorizare electronică, procedura de dotare a acestora cu logistica necesară fiind definitivată.

Utilizarea sistemelor electronice permite o creștere a gradului de asigurare a măsurilor de protecție a drepturilor persoanelor protejate, dar nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare/supraveghere, care permite urmărirea modului de respectare a măsurilor dispuse în cadrul unor proceduri judiciare.

Acestea facilitează adoptarea unor măsuri pentru prevenirea și contracararea unui eventual contact fizic între victima violenței domestice și agresor sau, pe viitor, respectarea obligațiilor impuse de executarea măsurii arestului la domiciliu, controlului judiciar, controlului judiciar sub cauțiune.

Monitorizarea se realizează automat, sistematic și exclusiv pe teritoriul României, asupra unor dispozitive electronice, pe baza identificatorului acestora și în raport de anumite reguli. Identitatea persoanei supravegheate și a persoanei/persoanelor protejate, care poartă dispozitivele electronice, va fi cunoscută doar de organul de supraveghere care creează semnalarea.

Pentru monitorizarea electronică sunt stabilite roluri clare, reguli și proceduri de monitorizare, alertare și intervenție, prin partajarea informațiilor, astfel încât, în cadrul monitorizării, să nu fie cunoscute datele purtătorilor dispozitivelor de supraveghere, ci doar identificatoarele (ID-urile) acestor dispozitive.

După introducerea în sistem a semnalării, organul de supraveghere, precum și organul judiciar care a impus obligația de a purta un dispozitiv electronic de supraveghere va avea acces, în anumite condiții stabilite de lege, la datele de localizare ale celui care poartă dispozitivul electronic, în scopul verificării respectării obligațiilor ce revin persoanei supravegheate.

În primele 8 luni ale acestui an, polițiștii din județul Alba au emis 188 de ordine de protecție provizorii, 23 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată. În aceeași perioadă, polițiștii au intervenit la 1.143 de cazuri de violență domestică, dintre care 644 în mediul urban și 499 în mediul rural.

În aceeași perioadă, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a înregistrat o scădere cu 2,16% față de aceeași perioadă a anului 2023 (de la 511 fapte la 497 de fapte).

Numărul mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română.

Comparativ cu perioada similară din anul 2023, au fost înregistrate creșteri pentru loviri sau alte violențe (de la 244 la 245 de fapte), și nerespectarea ordinelor de protecție (de la 43 la 53 de fapte). În ceea ce privește infracțiunea de amenințare, comparativ cu anul 2023, a fost înregistrată o scădere cu 17 infracțiuni (de la 74 de fapte la 57 de fapte).

Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au „lovirea sau alte violențe” –  52.10 %  (245 de fapte) și ,,abandonul de familie” – 14.85% (72 de fapte), acestea împreună reprezentând peste 66% din total.

După locul comiterii, 321 de infracțiuni au fost comise în mediul urban, 203 în mediul rural, 331 la domiciliu și 166 în spațiul public.

În primele 8 luni ale anului 2024, s-a înregistrat o scădere atât a numărului autorilor (505) care comit astfel de fapte, cât și a victimelor acestora (545).

În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 105 ordine de protecție, 38 fiind provenite din ordine de protecție provizorii.

În ceea ce privește nerespectarea ordinului de protecție, au fost sesizate 53 de infracțiuni. Din totalul ordinelor de protecție provizorii emise, 75% au fost confirmate de unitățile de parchet.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecție provizoriu, au fost sesizate 53 de infracțiuni, dintre care 29 în mediul urban și 24 în mediul în rural. Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestuia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

2 octombrie: Ziua internațională a nonviolenței

Publicat

în

Zi internațională dedicată nonviolenței

Ziua internaţională a nonviolenţei este marcată în fiecare an la 2 octombrie, care este data naşterii lui Mahatma Gandhi (1869-1948), conducător al mişcării pentru independenţă din India şi pionier al filosofiei şi strategiei nonviolenţei.

Această zi, care a fost stabilită de ONU prin Rezoluţia 61/271, la 15 iunie 2007, reprezintă o ocazie pentru a „disemina mesajul nonviolenţei, inclusiv prin educaţie şi prin sensibilizarea opiniei publice”. Rezoluţia reafirmă „relevanţa universală a principiului nonviolenţei” precum şi dorinţa „de a asigura o cultură a păcii, toleranţei, înţelegerii şi nonviolenţei”.

Adunarea Generală a ONU a luat decizia marcării Zilei internaţionale a nonviolenţei „având în vedere că nonviolenţa, toleranţa, respectul deplin pentru toate drepturile omului şi libertăţile fundamentale pentru toţi, democraţia, dezvoltarea, înţelegerea reciprocă şi respectul pentru diversitate sunt interconectate şi se consolidează reciproc”, reafirmând totodată relevanţa universală a principiului nonviolenţei şi dorind să asigure o cultură a păcii, toleranţei şi înţelegerii.

foto: mfa.bg


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

Activități informativ-preventive pentru mai mult de 400 de elevi din județul Alba

Publicat

în

Activități informativ-preventive pentru mai mult de 400 de elevi din județul Alba

Peste 400 de elevi din cinci unități de învățământ gimnazial și liceal din județul Alba au interacționat cu polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, în săptămâna anterioară.

Polițiștii au fost prezenți la școlile gimnaziale din Sântimbru, Roșia de Secaș și Cugir precum și la Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” din municipiul Sebeș unde, alături de cadrele didactice, le-au explicat elevilor de ce este indicat să reacționeze atunci când observă o agresiune, de orice fel și cui ar trebui să se adreseze.

A fost subliniată importanța comunicării, iar elevii au fost încurajați să vorbească deschis despre problemele lor, pentru că tăcerea poate amplifica problemele.

La activitățile organizate la  Liceul cu Program Sportiv „Florin Fleșeriu” din municipiul Sebeș au participat și jandarmii.

Activitățile informativ-preventive au fost organizate în cadrul campaniei ,,Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, care are drept scop creșterea gradului de conștientizare de către părinți, cadre didactice, elevi, precum și la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delincvenței juvenile și/sau infracționalității în mediul școlar și a traficului și consumului de droguri.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba, împreună cu partenerii instituționali, va continua acest tip de activități, pe durata întregului an școlar, pentru prevenirea cazurilor de violență și consum de droguri în mediul școlar.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba