Obiectivul acestui studiu a fost de a găsi cel mai potrivit amplasament pentru realizarea unui nod intermodal care să deservească agenții economici din județul Alba. Având în vedere că prin studiul de prefezabilitate au fost propuse două variante pentru realizarea acestei investiții: zona Coșlariu și Zona Sebeș, vă invităm să vă manifestați opțiunea privind cea mai bună variantă pentru amplasarea acestui NIT.
Consultarea se adresează tuturor actorilor implicați în dezvoltarea economică a zonei, în special companiilor ce pot beneficia de serviciile unei astfel de investiții.
Organizațiile interesate să contribuie la identificarea celei mai bune variante pentru amplasarea acestui NIT sunt invitate să completeze chestionarul aferent până cel târziu în 4 iulie 2019, disponibil pe site-ul Agenției, adrcentru.ro.
a. Coşlariu: Amplasamentul propus se află în extravilanul comunei Galda de Jos, în imediata vecinătate a depoului de cale ferată existent la Coșlariu Nou, cu care se învecinează pe limita sud-estică și de pe care se poate realiza accesul feroviar al mărfurilor.
b. Sebeş: Amplasamentul propus în Sebeș, este situat în zona industrială, în imediata vecinătate a traseului autostrăzii A1. Amplasamentul studiat se învecinează cu platforma industrială a oraşului, fiind delimitat la est si sud-est de o zonă industrială, la nord de autostrada A1, iar la sud şi sud-est de terenuri proprietate privată. Accesul rutier al mărfurilor se poate realiza uşor dat fiind apropierea de nodul de urcare/coborâre pe/de pe autostradă, în timp ce accesul feroviar al mărfurilor este facilitat de vecinătetea cu calea ferată care subtraversează autostrada A1 în colțul nord-estic al amplasamentului.
Costurile investitiei: diferă pentru cele doua amplasamente analizate iniţial de la 98,27 milioane Lei, fără TVA, în cazul scenariului Coşlariu la o variantă de 111,61 milioane lei , fără TVA, pentru varianta Sebeş.