Știri
Cheile Vălișoarei din comuna Livezile, printre atracțiile turistice ale județului Alba
Cheile Vălișoarei sau Cheile Aiudului se afla in judetul Alba, de-a lungul muntilor Apuseni si sunt considerate printre cele mai impresionante chei din bazinul Vaii Aiudului
Altitudinea maxima in Cheile Aiudului este de 779 m iar cea minima, este de 425 m.
In urma procesului de erodare a scoartei terestre, s-au format patru colturi calcaroase, Coltul Bogza si Coltul Vilii, asezate in partea dreapta iar in partea stanga se gasesc Coltul Cetatii si Doltul Diacului. In peretii cheilor, pe ambii versanti se gasesc pesteri si alte formatiuni carstice: lapiezuri, bolti, arcade. Pesterile adapostesc specii rare de nevertebrate si lilieci.
In dreapta cheilor, cum se vine dinspre Aiud, se afla stanca numita Cetate, unde in secolul al XII-lea documentele atesta existenta cetatii Zachedeu. Cheile Aiudului mai sunt cunoscute si sub numele de Cheile Vaisoarei sau Cheile Poienii.
Cheile Aiudului au fost declarate rezervatie naturala geomorfologica si botanica datorita morfologiei terenului ce ofera un peisaj salbatic dar si datorita florei specifice.
Cai de acces: pe drumul DJ 107 M modernizat Aiud-Buru pana la km 14, de unde pe circa 2 km drumul traverseaza sectorul de chei. Rezervatia se intinde pe 100 ha. Zona strict ocrotita include intregul profil transversal al cheii, limita vestica urmarind partea superioara a abruptului calcaros iar limita estica culmile domoale ce urca spre capatul nordic si sudic al cheilor pana in Varful Rachis (779 m). Zona tampon se extinde in vest pana in Varful Bogza Valisoarei (827 m), incluzand pajistile secundare pana in Paraul Velii spre sud si padurile din clasa I de protectie spre nord. Limita estica se desfasoara ca o fasie continua, cu latimi variabile, cuprinse intre 250 m in partea de nord-est si 400-500 m la est si sud-est de Varful Rachis (779 m).
Geologia: Cheile Valisoarei sunt sculptate de Valea Aiudului in calcare jurasic superioare (portalandiene), care prezinta cea mai accentuata carstificare datorita puritatii si masivitatii lor.
Sursa:locuridinromania.ro
Știri
Lucrări de extindere a rețelelor de apă și canalizare pe două străzi din Alba Iulia, recepționate
Lucrări de extindere a rețelelor de apă și canalizare pe două străzi din Alba Iulia, recepționate
Știri
Sfântul Ioan Gură de Aur, sărbătorit pe 13 noiembrie: Ion, Ioana, semnificația numelui
În calendarul ortodox din 13 noiembrie e sărbătoare de cruce neagră. Biserica Ortodoxă Creștină îl prăznuiește pe Sfântul Ioan Gură de Aur
Biserica Ortodoxa alaturi de toti credinciosii din lume il cinstesc pe Sfantul Ioan Gura de Aur, Arhiepiscol al Constantinopolului in fiecare an pe 13 noiembrie.
Este cunoscut ca un ilustru si vestit dascal al lumii, care a provenit de pe meleagurile Antiohiei din parinti credinciosi ortodocsi. Pe tatal sau il chema Secund Stratilatul iar pe mama sa Antuza.
Inca de mic copil arata o inclinatie pentru stiinta cuvintelor, exceland la invatatura. Datorita firii ascutite, invata invatatura elineasca, devenind ucenic al lui Libanie si Andragatie, sofisti din Antiohia, iar mai apoi a celor din Atena.
De la ei a reusit sa deprinda toata intelepciunea elineasca dar si Sfintele Scripturi, datorita carora a reusit sa isi umple viata de curatie, fiind numit in functia de cleric de Sfantul Meletie, patriarh al Antiohiei. Mai apoi, Flavian il hironeste ca diacon si preot.
De-a lungul vietii sale a creat foarte multe invataturi pentru pocainta dar si pentru o buna podoaba a obiceiurilor crestinesti. Toata viata si-a petrecut-o talcuind dumnezeiasca Scriptura.
Pe cand Nectarie, patriarh al Constantinipolului este chemat la Domnul, Ioan Gura de Aur este chemat de la Antiohia, iar in urma votului episcopilor dar si din porunca imparatului Arcadie, Ioan este hironit ca patriarh al Constantinopolului.
Sporeste din ce in ce mai mult in nevointa talcuirii Sfintelor Scripturi dar si la dascalia intrebarilor, atragand si determinand foarte multi oameni sa urmeze calea cea dreapta, a pocaintei. A preferat sa dea mancarea lui nevoiasilor, mancand de multe ori doar zeama de orz. Obisnuia sa doarma foarte putin, insa nu pe pat, ci sustinandu-se pe niste funii.
Deoarece s-a certat cu imparateasa Eudoxia, care rapise via unei vaduve sarace, sfantul o mustra, cerandu-i sa nu tina un lucru strain cu sila. Aceasta deveni inversunata si il alunga pe Ioan de pe scaun intr-o prima faza iar mai apoi inca o data cu ajutorul episcopilor. Se mai intoarce o data insa iarasi este alungat la Cucuzo al Armeniei, unde va fi batjocorit si isi va gasi sfarsitul, dandu-si sufletul Cinstitului Dumnezeu.
Asa cum se pomeneste si in istoria lui, dupa ce este inlaturat de pe scaunul episcopal, cei care au complotat pentru acest lucru au cazut bolnavi, murind de moarte rea. Cinstitele moaste ale Sfantului Ioan Gura de Aur au fost aduse la Constantinopol, unde vor ramane pana la marele cutremur.
Ioana este un nume folosit în onomasticile română și bulgărească, de origine evreică însă. Compus din „Jahve” (Ilie) în formă să scurtă „Jo” și „hanan” (a avea milă), rezultând „Jahve a avut milă”, „Dumnezeu este milos”. Ioana/ Ion este, la origine, o formulă de mulțumire față de o divinitate care a făcut posibilă nașterea unui copil, de aici semnificația „dar de la Dumnezeu”. Altă interpretare este că ar putea fi formă savantă a numelui Ion care reproduce, prin intermediul slavonei bisericești, gr. „Ioannes”. Ioana este un nume extrem de îndrăgit de părinții români, iar unul dintre motivele popularității lui este simbolistică, care în ebraică se traduce prin „binecuvântarea Domnului” sau „grație”.
Sursa: calendarulortodox.ro
Știri
Primăria Alba Iulia continuă modernizarea iluminatului public printr-o nouă investiție de peste 2.3 milioane de lei
Primăria Alba Iulia continuă modernizarea iluminatului public printr-o nouă investiție de peste 2.3 milioane de lei
A fost semnat, astăzi, contractul pentru modernizarea rețelei de iluminat public pentru încă 22 de străzi, parcări și parcuri din municipiu. „Creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în infrastructura de iluminat public din Alba Iulia” este un proiect cu o valoare totală de peste 2,3 milioane de lei, finanțat de Administrația Fondului de Mediu, cu o contribuție din bugetul local.
Proiectul prevede înlocuirea a 257 corpuri de iluminat cu surse LED moderne, fiecare echipată cu module de comandă prin telegestiune, și montarea a 117 noi stâlpi de iluminat. Extinderea rețelei va acoperi peste 2 kilometri. Străzile, parcurile și zonele incluse în proiect sunt: Ioan Constande, Cristian Tel, Fratii Jderi, Tudor Vladimirescu, Parc Bucuresti, Parc Mercur, Bucuresti, Parc Nicolae Balcescu, Parc Alexandria, Iuliu Maniu, Parc Iuliu Maniu, Parc Aleea Scriitorilor, Bucovinei, Septimius Severus, Costache Negruzzi, Ariesului, Orizontului, Piata Episcop Emilian Bîrdas, Parcare Decebal-Goga, Parcare Octavian Goga, Ariesului Exterior.
Prin această investiție, municipiul Alba Iulia va beneficia de o scădere semnificativă a consumului de electricitate, estimată la minimum 77%, precum și de o reducere echivalentă a emisiilor de CO2, ceea ce contribuie la protejarea mediului înconjurător și la îmbunătățirea calității vieții locuitorilor, precum și la o economie considerabilă la bugetul local.
Lucrările vor fi realizate de Flash Lighting Services S.A., compania desemnată în urma procedurilor legale de achiziție publică, iar durata contractului este de 6 luni de la data ordinului de începere.
Primăria Alba Iulia își reafirmă astfel angajamentul de a aduce orașul mai aproape de standardele unui oraș verde, modern și eficient energetic, în beneficiul albaiulienilor.
-
Știrio săptămână ago
Servus, salutul ardelenilor: De unde provine și ce semnifică
-
Știri2 săptămâni ago
31 octombrie: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Halloween, Sărbătoarea tuturor sfinților
-
Știri6 zile ago
Sfinții MIHAIL și GAVRIL: Care este semnificația numelor „Mihai” și” Gavril”. Ce alte nume derivate se sărbătoresc
-
Știri2 săptămâni ago
1 noiembrie 2024: 425 de ani de la intrarea triumfală, în Alba Iulia, a lui Mihai Viteazul
-
Știri5 zile ago
8 noiembrie: Catedrala Încoronării din Alba Iulia îşi sărbătoreşte hramul
-
Știri5 zile ago
SFINŢII MIHAIL ŞI GAVRIL, tradiții și superstiții: Ziua de 8 noiembrie este numită şi vara arhanghelilor
-
Știrio săptămână ago
Superstiții pentru luna noiembrie: Ce nu e bine să faci în luna numită în popor Brumar
-
Știrio săptămână ago
Cetatea Alba Iulia, a cărei piatră de temelie s-a pus în 4 noiembrie 1715, cea mai mare fortificație de tip Vauban din România