Știri
Cetăți, ghețari, peșteri care merită văzute în sezonul estival: Cele mai frumoase locuri din județul Alba
Județul Alba, cu reședința la Alba Iulia, este unul cu foarte multe locuri frumoase. Este așezat în Transilvania, în apropierea munților Apuseni și este învecinat cu județele Cluj, Mureș, Sibiu, Hunedoara, Arad și Bihor.
Dacă ești turist prin județul Alba, iată care sunt locurile pe care trebuie să le vezi.
1. Cetatea Alba Carolina
Probabil cea mai cunoscută atracție turistică din județ, Cetatea Alba Carolina e bogată în istorie. Ea încorporează două fortărețe construite anterior pe același loc – Castrul Roman al legiunii a XIII-a Gemina (106) și mai apoi Cetatea Medievală de la Bălgrad. Cetatea a fost construită în formă de stea, în stil Vauban și are 7 porți de intrare. În interiorul cetății se pot vizita majoritatea monumentelor istorice importante din Alba Iulia precum Muzeul Național al Unirii, Biblioteca Bathyaneum, Celula lui Horea sau Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan. Pe lângă asta, poți să asiști la ceremonialul de schimbare a gărzii, care are loc la Poarta a III-a a cetății.
2. Râpa roșie
Supranumită și „micul canion al României”, Râpa Roșie este o rezervație naturală geologică, situată în apropierea orașului Sebeș din județul Alba. Datorită oxizilor din fier, rocile de aici au căpătat o culoare roșiatică. Structura formată a fost cauzată natural de eroziunea apei și datorită versanților și crestelor se aseamănă cu o orgă imensă din piatră. Rocile au depuneri sedimentare de gresii cenușii și argile, ceea ce conferă canionului un aspect foarte interesant. Acest timp de relief este foarte rar în România, el fiind cunoscut sub numele de „badlands”, și este asemănător canioanelor americane.
3. Ghețarul de la Scărișoara
Peștera Scărișoara din comuna Gârda de Sus adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România. Este o peșteră compusă din calcare de vârstă Jurasic superior (perioadă a Mezozoicului) și face parte din sistemul carstic Ghețar – Ocoale – Dobrești. Cele mai vechi bucăți de gheață a ghețarului datează de aproximativ 4000 de ani și oferă date importante despre cum era vremea atunci, când au fost incendii mari sau când a fost minerit de aur în apropiere. Structura ghețarului este în continuă schimbare prin trecerea anotimpurilor, astfel că o parte din formațiuni se topesc vara și se refac în forme asemănătoare iarna următoare.
Această cetate este una romanică și se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Ce face această cetate specială este faptul că pentru o sumă modică (aproximativ 50 lei pe noapte) poți petrece o noapte în una dintre camerele cetății. Este una dintre cele mai bine conservate cetăți din Transilvania și a fost construită în secolul XIII.
5. Transalpina
Este una dintre cele mai înalte șosele ale României și străbate 4 județe: Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba. Fiind un drum de munte, această șosea este închisă pe perioada iernii. Vara însă, este un drum care îți oferă o priveliște minunată. A fost închis în ultimii ani datorită unor lucrări de reabilitare abandonate după ce firma de construcții a intrat în insolvență. Se pare însă că începând cu luna mai 2015, șoseaua va fi deschisă publicului.
6. Valea Frumoasei
Râul Sebeș era denumit de localnici, în trecut, Frumoasa, iar valea acestuia, Valea Frumoasei, oferă un peisaj incredibil, cu poienițe ascunse, apă de izvor, păduri verzi și cascade. Este un loc ideal pentru a te relaxa câteva ore și a respira aer curat de munte. În apropiere se poate vizita și vârful Sf. Petru și Mănăstirea Oașa.
7. Vânătările Ponorului
Rezervația naturală Vânătările Ponorului este una ce îți oferă priveliști spectaculoase de la cascada cu același nume la peștera omonimă. Numele vine de la peretele calcaros de culoare vânătă situat în ponor. În zonă se poate vizita și dealul cu melci, o rezervație paleontologică cu aspect neobișnuit – resturi lemnoase în formă de cochilie de melc, înfipte în stâncă de peste 65 milioane de ani.
8. Castelul Betlen-Haller – Cetatea de Baltă
O construcție impozantă din secolul XVI, castelul este acum asociat cu vinurile Jidvei. După o lungă istorie a proprietarilor, acesta este acum proprietate privată și nu este deschis vizitatorilor decât în grupuri organizate. Totodată, acest monument este în perioadă de reabilitare, fiind disponibile vizitării doar parterul și pivnița.
9. Cheile Rîmețului
O rezervație naturală amplă, ce se întinde pe 150 hectare, Cheile Rîmețului pot fi traversate vara doar pe cursul apei, datorită reliefului. Aici au fost amenajate bride și cabluri de oțel care să facă traversarea mai sigură și permit vizitarea celebrului portal al Cheilor Rîmețului și a porțiunii „la cuptor”. În zonă puteți vizita și Mănăstirea Rîmeț, care a fost construită în secolul 14.
10. Peștera Huda lui Papară
Această peșteră este una a superlativelor. Adăpostește cea mai mare colonie de lilieci din Europa, are cea mai lungă, cea mai mare, denivelată, dificilă sală și cea mai mare cascadă, cu cel mai lung curs subteran și cel mai mare debit din România. Pe scurt, este o încântare să o vizitezi, întrucât oferă un adevărat spectacol pentru ochi. Datorită pericolului pe care îl presupune intrarea în această peșteră, ea a fost închisă vizitării publicului în anul 2013, singurii care o mai pot vizita, cu autorizație, sunt speologii.
Aceste locuri sunt considerate cele mai frumoase în județul Alba și merită vizitate dacă ajungi pe acolo.
Sursa:bunadimineata.ro
Știri
Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP
Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR
Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.
În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.
Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.
Știri
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.
Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C
Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video
Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D
Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice
Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software
Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier
Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2
Știri
22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.
Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.
Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
-
Știriacum 2 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o zi
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 6 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 6 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum o zi
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului