Rămâi conectat

Știri

Cetatea dacică de la Căpâlna, în patrimoniul UNESCO, al doilea monument din Alba ce se află sub protecția ONU: INP vrea punerea în valoare a monumentului istoric

Publicat

în

Cetatea dacică de la Căpâlna se află în comuna Săsciori, satul Căpâlna, judeţul Alba, în apropierea Sebeşului. Cetatea dacică de la Căpâlna se află în patrimoniul UNESCO şi este al doilea monument din judeţul Alba ce se află sub protecţia Organizaţiei Naţiunilor Unite, celălalt fiind Cetatea ţărănească de la Calnic.

Accesul se poate face pe DN 76C dinspre Sebeş până în satul Căpâlna, iar de aici trebuie urmărit indicatorul spre cetate. Urmează un urcuş prin pădure de vreo doi kilometri.

Amplasarea pe dealul Gărgălău sau dealul Cetăţii, cum îi spun localnicii, îi oferă o poziţie dominantă asupra Văii Sebeşului pe care o străjuieşte de la înălţimea dealului cu pante abrupte. Se ştie că dacii au folosit formele de relief pentru a le a acorda avantajul împotriva atacatorilor.

Cetatea făcea parte din salba de fortificaţii ce apărau Sarmizegetusa, centrul administrativ al Daciei. Cel mai probabil a fost construită în timpul domniei lui Burebista şi era rezidenţa unui nobil dac.

Cetatea de la Căpâlna a avut totuşi o viaţă destul de scurtă, aproximativ 50 de ani. Romanii au asediat-o în ambele războaie dacice. După primul război, cel din 101 – 102, şi-a pierdut o parte a zidurilor ca urmare a condiţiilor în care s-a încheiat pacea. Înaintea celui de al doilea război daco-roman 105 -106, dacii s-au grăbit să întărească cetatea, ridicând zidurile pe care au fost obligaţi să le dărâme cu doar 3 ani în urmă. Deznodământul acestui ultim război daco-roman a fost fatal pentru cetate, care, mistuită de flăcări, a fost distrusă în totalitate.

Nu există nicio înregistrare scrisă din epoca pre-romană care să povestească istoria acestei cetăţi, iar cele mai îndepărtate însemnări datează din Evul Mediu, când se pare că ruinele cetăţii dacice erau folosite ca post de observaţie.

Chiar dacă nu au fost găsite dovezi scrise, săpăturile arheologice autorizate au scos la suprafaţă obiecte ceramice lucrate atât manual, cât şi cu roata de olărit, împodobite cu figuri geometrice, vase de bronz, podoabe de argint, fier şi bronz, unelte, dar şi monede romane ce oferă un volum enorm de informaţie despre viaţa cotidiană a locuitorilor cetăţii.

Bogăţia acestui sit, dar şi lipsa implicării autorităţilor de după Revoluţie au făcut din cetatea dacică de la Căpâlna o Mecca a căutătorilor de comori. Aceştia nu s-au obosit cu săpături minuţioase, ci au săpat gropi adânci oriunde le-au indicat detectoarele de metal, zona fiind împânzită de astfel de cratere.

Astăzi se mai pot vedea ruinele zidurilor falnice de altădată, dar şi rămăşiţele unui turn ce avea şi rol de locuinţă. Obiectele găsite aici de către arheologi pot fi admirate la Muzeul din Sebeş şi la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.

De curând, Institutul Naţional al Patrimoniului anunţă Procedura licitaţie deschisă derulată în vederea atribuirii contractului de prestări servicii de proiectare pentru restaurarea, consolidarea şi punerea în valoare a monumentului istoric Cetatea dacică de la Căpâlna, com. Săsciori, judeţ Alba, cod LMI AB-I-s-A-00020 . Conţinut: este solicitată elaborarea de studii şi investigaţii, DALI, PTE, PAC, DE şi asistenţă tehnică pentru lucrări de restaurare, consolidare şi punere în valoare a monumentului istoric Cetatea dacică de la Căpâlna, com. Săsciori, judeţ Alba, cod LMI AB-I-s-A-00020.

Institutul Naţional al Patrimoniului a demarat în 3 septembrie 2019 o procedură publică prin care se doreşte contractarea unui operator în scopul realizării unor studii şi investigaţii, respectiv documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie, proiect tehnic de execuţie, documentaţie pentru obţinerea autorizaţiei de construire şi asistenţă tehnică pentru lucrări de restaurare, consolidare şi punere în valoare a monumentului istoric. Valoarea estimată a lucrărilor ce urmează a fi contractate se ridică la 784.792 lei, fără TVA. În caietul de sarcini se prevede că semnarea contractului este condiţionată de alocarea bugetară pe care Ministerul Culturii o va avea în anul 2019, iar în caz că nu vor exista sumele necesare licitaţia va fi anulată.

Sursa:turism-transilvania.ro, patrimoniu.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Publicat

în

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.

Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C

Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video

Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D

Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice

Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software

Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier

Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.

Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.

Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Strada Humulești din Alba Iulia va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 de metri: Investiție de peste 930.000 de lei

Publicat

în

O stradă din Alba Iulia va fi asfaltată și modernizată

Administrația albaiuliană a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare ce vizează o stradă din cartierul Arex din Alba Iulia, printr-o investiție de peste 930.000 de lei.

Este vorba despre strada Humulești, care va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 m. Potrivit documentației, în prezent strada este nemodernizată, respectiv este în stadiul de drum pietruit care prezintă gropi și denivelări.

Partea carosabilă nu are asigurată panta transversală necesară, favorizând stagnarea apelor pluviale și infiltrarea acestora la nivelul patului drumului. Pietruirea existentă are grosimi variabile, între 15 și 20 cm. Toate aceste defecțiuni îngreunează foarte mult desfășurarea circulației riveranilor, a mașinilor de intervenție și afectează dezvoltarea economică a zonei. Lucrările în valoare de aproape 935 de lei constau în amenajarea carosabilului cu beton asfalt încadrat cu borduri tip A, realizare de canale tehnice îngropate, realizare de rețea de canalizare cu guri de scurgere pentru preluarea apelor pluviale și realizarea de marcaje rutiere și indicatoare, amenajarea căilor de acces la proprietăți. Termenul de prestare a serviciilor și de execuție a lucrărilor este de 5 luni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba