Rămâi conectat

Știri

Cetatea Alba Iulia, a cărei piatră de temelie s-a pus în 4 noiembrie 1715, cea mai mare fortificație de tip Vauban din România

Publicat

în

Cetatea a carei piatra de temelie s-a pus în 1715 este cea mai mare fortificatie de tip Vauban din Romania si cel mai impozant monument baroc al Transilvaniei. In ultimii ani, a ajuns o „cireasa“ tot mai vizibila pe tortul turistic al Europei

4 noiembrie 1715, Alba Iulia. A fost ziua in care si-au dat intalnire guvernatorul Transilvaniei, comandantul trupelor austriece in Transilvania, arhitectul care intocmise planul fortificatiei, peste 100 de preoti romani, alte notabilitati ale vremii. Reuniunea avea un scop bine definit: punerea pietrei de temelie a bastionului dedicat imparatului de la Viena, Carol al VI-lea.

Carlsburg-Cetatea lui Carol

Alegerea zilei de 4 noiembrie nu a fost intamplatoare, coincidea cu aniversarea imparatului de la Viena.

Lucrarile au căzut in sarcina unei echipe conduse de arhitectul Giovani Visconti, cel mai important inginer militar genist al Imperiului Habsburgic din acea vreme. Tot el şi-a pus, trei ani mai târziu, iscălitura şi pe proiectul pentru noua fortificaţie. Cetatea a fost ridicata peste alte două fortificaţii mai vechi, respectiv castrul roman al Legiunii a XIII-a Gemina şi Cetatea medievală Bălgrad (termen sub care a mai fost cunoscută Cetatea in epoca medievala).

Fortificația ridicată în Alba Iulia a fost gândită ca simbol al puterii politice, economice și militare a curții de la Viena. Este motivul pentru care a primit numele împăratului, respectiv Carlsburg-Cetatea lui Carol. Scopul propagandistic al fortificatiei este evidentiat cel mai bine la Poarta a III-a, denumita si Poarta lui Carol, inzestrata cu sculptura (ronde-bosse şi reliefuri), distribuita pe ambele faţade, estica şi vestica. Viena a cheltuit numai pentru ridicarea acesteia 30.000 florini de aur.

Costurile totale sunt estimate la peste un milion de guldeni de aur, o suma impresionanta in epoca.

Unul dintre elementele ce particularizeaza Cetatea Alba Carolina este dat de succesiunea celor sase porti situate pe axa est-vest, pe flancul sudic al fortificatiei. Doar poarta a saptea este situata pe flancul nordic.

Lucrarile principale s-au incheiat in 1738. Lucrari secundare si renovari au avut in anii 1747, 1764-1765, 1804, 1812, 1825, 1835, 1838, 1849, 1862, 1873.

Ultimele lucrari s-au finalizat in perioada  2009-2014, in mare parte cofinantate din fonduri ale Uniunii Europene. De data aceasta, municipalitatea a avut in centrul atentiei principiul reconstruirii si redarii inimii orasului localnicilor si turistilor de pretutindeni, deopotriva.

Alba Iulia, capitala „ad-hoc“ pentru arte

In paralel cu refacerea fortificatiei, s-a avut in vedere si valorificarea patrimoniului cultural de exceptie. Calendarul evenimentelor culturale s-a imbogatit de la un an la altul. Alba Iulia s-a transformat in orasul cu cea mai mare scena si cel mai mare decor, desfasurate intre zidurile celei mai mari Cetati din Romania.

Spatiul este in ultimii ani locul de desfasurare a unui repertoriu cultural unic in peisajul oraselor din Romania. Intre zidurile fortificatiei s-au auzit orchestre simfonice, s-au proiectat filme, s-au organizat expozitii, festivaluri de folk, jazz si rock. Altfel spus, in „sanul“ fortificatiei poate fi gazduit fiecare palier al artei si culturii. Astfel, un oras caruia îi lipsesc filarmonica, opera, teatrul a ajuns un fel de capitală „ad-hoc“  pentru arte.

Cetatea, brandul orasului

Simbolul Cetatii se regaseste si in logo-ul orasului, alaturi de numele orasului in litere mari, sloganul aflat in partea superioara si promisiunea turistica in partea de jos, sub numele orasului.

Cetatea in cifre:

4 noiembrie 1715-data la care s-a pus piatra de temelie a bastionului Carol

110 hectare-suprafata pe care se intinde fortificatia

12 kilometri-lungimea zidurilor Cetatii

2.000 iobagi-au muncit la ridicarea Cetatii

11.000 de pensii-s-au platit vaduvelor si orfanilor celor care au murit la ridicarea zidurilor

1.000.0000 de guldeni de aur-au cheltuit austriecii cu ridicarea Cetatii

6 porti asigura intrarea in fortificatie, de la est la vest

7 bastioane-dau forma stelata a Cetatii

50 de milioane de euro-suma primita de la UE pentru punerea in valoare a Cetatii

Sursa:viziteazaalbaiulia.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

4 decembrie: Praznicul Sfintei Mari Muceniţe Varvara, ocrotitoarea minerilor

Publicat

în

Date semnificative despre viaţa Sfintei Mari Muceniţe Varvara

Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor, prăznuită în 4 decembrie, a trăit în timpul împăratului Maximian (284-305), la Heliopolis.

Din cauza frumuseţii sale trupeşti este închisă într-un turn, de tatăl său Dioscor. Acest tată păgân considera că poporul nu este vrednic să vadă frumuseţea fiicei sale.

În acest turn, Sfanta Varvara le vesteşte păzitoarelor ei adevărul despre zei: „Zeii pe care îi cinsteşte tatăl meu sunt făcuţi de mâini omeneşti. Pe cei de aur şi de argint i-au facut zlătarul (argintarul) şi pe cei de piatră i-a făcut pietrarul, iar pe cei din lemn i-a cioplit teslarul. Deci, cum acei zei făcuţi au putut zidi această luminată înălţime cerească şi o frumuseţe ca aceasta pământească, neputând ei singuri nici umbla cu picioarele, nici lucra cu mâinile?”

sursa: antena3.ro

foto: huff.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Performanță internațională pentru studenții din Alba Iulia: Echipa Universității ,,1 Decembrie 1918″ în finala unei competiții globale de business

Publicat

în

Performanță internațională pentru studenții din Alba Iulia: Echipa Universității ,,1 Decembrie 1918″ în finala unei competiții globale de business

Studenții Universității ,,1 Decembrie 1918″ din Alba Iulia demonstrează încă o dată că excelența academică nu cunoaște granițe. Echipa InnovateUAB, formată din studenți ai Facultății de Științe Economice, s-a calificat în finala NIBS International Business Simulation Competition, o competiție de elită care reunește tineri talentați de pe patru continente.

Sub îndrumarea conf. univ. dr. Teodora Odett Breaz, două echipe ale universității – InnovateUAB și DinamicUAB – au intrat în arena internațională a simulărilor de business, unde au concurat cu reprezentanți ai unor universități de prestigiu din întreaga lume.

Competiția a pus participanții în postura de manageri executivi ai unei companii virtuale din industria bicicletelor, testându-le abilitățile de leadership, gândire strategică și adaptabilitate în fața provocărilor pieței globale.
„Această performanță nu este doar o confirmare a calității învățământului de la UAB, ci și o dovadă a dedicării și profesionalismului studenților noștri. Ei sunt viitorii lideri ai mediului de afaceri”, subliniază coordonatoarea echipelor, conf. univ. dr. Teodora Odett Breaz.
Calificarea în finală reprezintă o realizare remarcabilă pentru universitatea albaiuliană, confirmând încă o dată că investiția în educație și pregătirea practică a studenților reprezintă cheia succesului în formarea viitorilor lideri ai mediului de afaceri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Laboratoarele din cadrul Liceului Tehnologic „Timotei Cipariu” din Blaj vor fi dotate cu echipamente TIC

Publicat

în

Laboratoarele din cadrul Liceului Tehnologic „Timotei Cipariu” din Blaj vor fi dotate cu echipamente TIC

Administrația Municipiului Blaj a lansat în 28 noiembrie 2024 licitația în SEAP pentru poriectul „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ din Municipiul Blaj”.
Produsele achiziționate vor avea drept scop dotarea laboratoarelor de informatică, săli de clasă și laboratoare multifuncționale apartinând unităților de învățământ din Municipiul Blaj.
Se vor achiziționa:

LOT 1- Echipamente pentru dotare laboratoare de informatică din unități de învățământ din reteaua IPT Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj

-Computere portabile
-Pachete software antivirus
-Videoproiectoare
-Rutere de retea
-Imprimante laser

LOT 2 Echipamente TIC pentru dotarea cabinetului de Religie/Muzică/Arte

-Table electronice cu posibilitate de copiere sau accesorii
-Imprimante laser
-Camera web
-Echipament de sonorizare

LOT 3 Echipamente TIC pentru dotarea cabinetelor de logopedie

-Table electronice cu posibilitate de copiere sau accesorii
-Videoproiectoare
-Rutere de retea
-Echipament de sonorizare
-Dispozitive de stocare cu memorie flash
-Imprimante laser

LOT 4 Echipamente TIC pentru dotarea cabinetului de Geografie

-Table electronice cu posibilitate de copiere sau accesorii (
-Computere portabile
-Imprimante laser
-Camera web
-Echipament de sonorizare
-Rutere de retea
-Videoproiectoare

Valoarea totală estimată a investiției este de 207.400,2 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba