Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Societate

Cerbul carpatin, nelipsit din fauna județului Alba: Perioada boncănitului

Publicat

în

Cerbul carpatin, nelipsit din fauna județului Alba

Cerbul carpatin este nelipsit din fauna județului Alba. 

De la golul alpin până pe malul Dunării, într-o zonă predominant montană și de dealuri înalte, se află una dintre cele mai sălbatice populații de cerbi comuni din Europa. Acești magnifici mamiferi erbivori, cu blană brun-roșcată, prezintă un dimorfism sexual pronunțat.

Masculii, numiți cerbi sau tauri, sunt mai mari și au coarne caduce, în timp ce femelele, numite ciute sau cerboaice, și puii, denumiți viței, nu au coarne.

În perioada echinocțiului de toamnă, boncănitul cerbilor este în toi. Această perioadă, cunoscută și ca perioada împerecherii, începe în jur de 15 septembrie la munte, atinge apogeul între 23 și 25 septembrie și se încheie în jur de 10-15 octombrie.

La câmpie, boncănitul începe cu 10-15 zile mai devreme, iar la deal cu câteva zile înainte de declanșarea acestuia la munte.

sursa: facebook Consiliul Județean Alba

foto: ajvpsconstanta.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

28 septembrie: Ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie

Publicat

în

Zi internațională dedicată accesului universal la informație

La 28 septembrie este marcată Ziua internaţională pentru accesul universal la informaţie.

În fiecare an, această zi este celebrată pentru a sublinia importanţa unei guvernări deschise, transparente şi responsabile.

La 17 noiembrie 2015, Conferinţa Generală a UNESCO a stabilit instituirea la data de 28 septembrie a Zilei internaţionale pentru accesul universal la informaţie.

Adunarea Generală a ONU a adoptat, în 15 octombrie 2019, cu prilejul celei de-a 74-a sesiuni, marcarea la 28 septembrie a Zilei internaţionale pentru accesul universal la informaţie, UNESCO a fost desemnată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite drept agenţie custode pentru monitorizare globală privind accesul liber la informaţie, pentru ca statele să asigure „accesul public la informaţii şi protecţia libertăţilor fundamentale, în deplin acord cu legile naţionale şi cu acordurile internaţionale”.

foto: iesalc.unesco.org


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

Excursii pentru copii organizate de Parohia Loman

Publicat

în

Excursii pentru copii organizate de Parohia Loman

În zilele de 20 și 21 septembrie 2024, parohia Loman, protopopiatul Sebeș, a organizat două excursii pentru cei 24 de copii care au obținut premii în cadrul competiției „Jocuri de vară 2024”.

Excursia de la Alba Iulia i-a cuprins pe câștigătorii locurilor II și III care au parcurs, cu mult curaj, traseele din Parcul de Aventură „Dynamis” al Asociației Filantropia, sub atenta supraveghere a instructorului. La final, copiii și voluntarii au socializat și au servit împreună prânzul în spațiul de agrement din apropiere.

Excursia de la Târgu Mureș i-a adus pe copii în fața unei provocări inedite, și anume cățărarea pe traseele verticale de la Sala de Escaladă Blokx Mureș. După ore întregi petrecute la înălțime sub îndrumarea instructorilor, copiii și voluntarii au reușit să înțeleagă principiile escaladei și să urce încrezători tot mai sus cu fiecare încercare. Explorarea înălțimilor a continuat în sfera duhovnicească, prin închinarea în biserica „Înălțarea Domnului” – Catedrala Mare din municipiu, dar și în sfera culturală, prin vizitarea Pieței Teatrului unde se desfășura un festival.

Cu prilejul acestor excursii, copiii și voluntarii au experimentat activități benefice pentru un stil de viață sănătos, descoperind frumusețea petrecerii timpului în comuniune cu ceilalți, avându-L în centru pe Hristos.

Pe această cale, aducem mulțumire voluntarilor, instructorilor și tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a acestor excursii, a transmis preotul paroh Mihai-Claudiu Roșca.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

21 septembrie: Ziua internațională a păcii

Publicat

în

21 septembrie: Ziua internațională a păcii

Ziua Internațională a Păcii este sărbătorită în fiecare an pe 21 septembrie. 

Sărbătorită anual, pe plan mondial, această zi a fost instituită în 1981, prin adoptarea în unanimitate a Rezoluţiei 36/67 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite. Această zi este marcată pentru a creşte la nivel internaţional angajamentul în slujba păcii dincolo de orice fel de diferenduri şi pentru a contribui în plus la edificarea unei culturi a păcii, potrivit www.un.org. Cu acest prilej, se urmăreşte şi consolidarea idealurilor păcii în interiorul şi în relaţiile dintre naţiuni, precum şi în rândul oamenilor.

Ziua internaţională a păcii a fost marcată, pentru prima dată, în septembrie 1982, după adoptarea Rezoluţiei 55/282 a ONU, la 7 septembrie 2001, care a stabilit celebrarea acestei zile, începând cu anul 2002, la data de 21 septembrie.

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba