Rămâi conectat

Administrație

Centru de colectare deșeuri prin aport voluntar, la Alba Iulia: Se solicită acord de mediu

Publicat

în

Centru de colectare deșeuri prin aport voluntar, la Alba Iulia

A fost solicitat Agenției pentru Protecția Mediului Alba emiterea acordului de mediu pentru proiectul „Înființare centru de colectare prin aport voluntar”, propus a fi amplasat în Alba Iulia, pe str. Gheorghe Șincai, în zona stației de transformare.

Obiectivul acestei componente reprezintă accelerarea procesului de extindere şi modernizare a sistemelor de gestionare a deşeurilor în România, cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenţie, reducere, reutilizare şi valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile şi tranziţiei la economie circulară.  Obiectiv general: Accelerarea procesului de extindere şi modernizare a sistemelor de gestionare a deşeurilor în România cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenţie, reducere, reutilizare şi valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile şi tranziţiei la economia circulară.  Obiectiv specific: Dezvoltarea unui management al deşeurilor eficient, prin suplimentarea capacităţilor de colectare separată, pregătire pentru reutilizare şi valorificare a deşeurilor în vederea continuării procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice şi a tranziţiei la economia circulară.

In prezent, in municipiul Alba Iulia nu există un centru de colectare prin aport voluntar aparținând municipalității ce sa deserveasca cetateni. Persoanele fizice și cele juridice pot aduce deșeurile numai la operatori privați cu costuri mari. Aceste costuri ridicate și lipsa concurenței duc deseori la depozitarea necontrolată pe domeniul public a deșeurilor, fapt care generează disconfort vizual, olfactiv, sunt puncte de atracţie pentru rozătoare, animale fără stăpân și duc la creșterea costurilor pentru salubrizare în municipiu.
Alocare financiară la nivel de proiect Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost de cel mult 778.720 euro/CAV, echivalentul a 3.830.914 lei, fără TVA, în conformitate cu devizul general aferent proiectului – tip, din care costul aferent dotării centrului de colectare prin aport voluntar cu utilaje şi echipamente tehnologice, inclusiv dotări şi active necorporale este de aproximativ 280.000 euro, echivalentul a 1.377.460 lei, fără TVA

Calendarul propus prin PNRR menţionează înfiinţarea şi operaţionalizarea a 250 de centre de colectare cu aport voluntar până la 30.09.2024, iar până la 30.06.2026 vor fi înfiinţate şi operaţionale 565 de noi centre de colectare cu aport voluntar.(CONFORM GHID SPECIFIC din 8 septembrie 2022)

– o descriere a caracteristicilor fizice ale întregului proiect, formele fizice ale proiectului (planuri, clădiri, alte structuri, materiale de construcţie şi altele).
– 16 containere pentru depozitatea temporala a deseurilor;
– copertina pe structura metalica usoara pentru protectia containereleor deschise; – o platforma betonata pentru amplasarea containerelor de tip baraca si separator pentru hidocarburii de pe platforma betonata;
– un cantar carosabil pentru camioane;
– container de tip baraca pentru administratie;
– container pentru supraveghere, prevazut cu un mic depozit de scule si doua grupuri sanitare, unul pentru angajatul platformei, altul pentru cetatenii care aduc deseuri; – doua scari mobile metalice (otel zincat) pentru descarcarea deseurilor in containerele deschise inalte;
– stalpi de iluminat si camere supraveghere (8 bucati);
– imprejmuire a amplasamentului cu gard din panouri bordurate prinse pe stalpi
rectangulari din otel, cu poarta de acces culisanta — actionare manuala; – zona verde cu gazon si plantatie perimetrala de protectie;
Se prezintă elementele specifice caracteristice proiectului propus:
– profilul şi capacităţile de producţie ;
Profilul activitatii este de stocare temporala in containere speciale a deseurilor colectate de la cetateni.
Nu exista capacitate de poductie, activitatea desfasurata de centru nu genereaza un flux de munca.
– descrierea instalaţiei şi a fluxurilor tehnologice existente pe amplasament (după caz);
Nu este cazul. Proiectul este un proiect tip de depozitare temoporala, ce se incadreaza in standardele de siguranta acreditate de Uniunea Europeana.
– descrierea proceselor de producţie ale proiectului propus, în funcţie de specificul
investiţiei, produse şi subproduse obţinute, mărimea, capacitatea; Nu este cazul. Nu exita produse, subproduse obtinute.
– materiile prime, energia şi combustibilii utilizaţi, cu modul de asigurare a acestora; Pentru realizarea centrului de colectare se vor folosi materiale de constructii inofensive in relatia cu mediul inconjurator(platforma betonata, copertina metalica, containere speciale din metal pentru deseuri etc.)
– racordarea la reţelele utilitare existente în zonă;
Energie electrica – se va alimenta prin extindere de retea si bransare a imobilului la reteaua de energie electrica de 0.4kv de pe strada Gheorghe Sincai.
Incalzirea – “Containerul de pază și grupurile sanitare vor fi încălzite cu radiatoare electrice montate pe perete. La cameră pază radiatorul va fi de 1500W, la grupurile sanitare două radiatoare de câte 500W. În camera de pază va fi montat un aparat de aer condiționat cu capacitatea de 9000BTU/h.”- conform proiect tip nr. 4206/2021 elaborat de Multinvest Proiectare.
Alimentarea cu apa potabile – Se va alimenta de la reteaua de apa potabile prin extinderea retelei de apa de pe strada Victor Babes si obiectivul se va racorda la retea.
“Obiectul proiectat va fi racordat la rețeaua publică de alimentare cu apă potabilă a localității printr-un branșament din țeavă de polietilenă Dn32/Pn10. La limita de proprietate a terenului va fi realizat un cămin apomentru din beton monolit. Pe racord se va monta robinet de secționare, filtru de impurități, contor multijet Dn15. În curte se va amplasa un container pentru pază și depozit. În container se vor amenaja două grupuri sanitare cu câte un closet și un lavoar. “- conform proiect tip nr. 4206/2021 elaborat de Multinvest Proiectare.
Canalizare – Se va realiza extinderea retelei de canalizare existenta pe strada Gheorghe Sinacai si se va aracorda imobilul la retea.
“Pentru spălarea curții și stropirea spațiilor verzi se va monta un robinet antiîngheț pe peretele containerului. Grupurile sanitare se vor racorda la rețeaua publică de canalizare menajeră a localității.
Apa caldă menajeră va fi preparat cu un boiler electric cu capacitatea de 10l, putere electrică 2000W/220V. La fiecare grup sanitar va fi montat un uscător de mțini electric cu puterea electrică de 1500W/220V.
Rețeaua exterioară de racordare la canalizare menajeră va cuprinde un tronson de tub PVC de Dn110 și un cămin de racordare.
Apele meteorice de pe platforma betonată se vor colecta prin două rigole prefabricate din beton polimeric acoperite cu grile din fontă cu clasa de încărcare D400, și evacuate printr-o rețea subterană din țevi PVC SN4 în rețeaua publică de canalizare pluvială a localității sau în șanțuri. Pe conducta de evacuare ape pluviale se va amplasa nun separator de hidrocarburi cu capacitatea de 30l/s. .”- conform proiect tip nr. 4206/2021 elaborat de Multinvest Proiectare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana)

Publicat

în

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești

Lucrările înaintează în forță pe Drumul Județean 107K Întregalde-Bârlești (intersecție cu Transapuseana), a anunțat Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba.

Marius Hațegan a revenit pe acest șantier în cursul zilei de miercuri, împreună cu colegul său Ciprian Gatea de la Serviciul de Drumuri Județene.

„Sunt mulțumit de felul în care acționează echipele de muncitori care, în aceste zile, intervin pe partea de rigole. Tragem nădejde să finalizăm totul într-un timp foarte scurt, având în vedere că se lucrează complet mecanizat. Adaug promisiunea că încă un drum din județ va arăta impecabil, a declarat Marius Hațegan.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Lucrările la noua Grădiniță 16 din Alba Iulia, recepționate: Din toamnă, spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari

Publicat

în

Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia au fost recepționate: Spații și dotări moderne pentru 160 de preșcolari

Lucrările la noua Grădiniță cu P.P. nr. 16 din Alba Iulia, prima construită de la zero de Primăria Alba Iulia, au fost finalizate, recepția fiind realizată luni, 24 martie 2025.  Din toamnă, 160 de preșcolari vor beneficia de spații moderne și europene.

După 33 de ani în care a funcționat la parterul unei clădiri a Colegiului „Alexandru Domșa”, improprie din punct de vedere al condițiilor și a spațiului insuficient, cu ajutorul primăriei, grădinița cu program prelungit nr.16 din Alba Iulia, are o locație proprie. Grădinița are două structuri arondate, respectiv grădinița cu program prelungit nr. 14 și grădinița cu program prelungit Bărăbanț.

În noua locație se va muta grădinița nr. 14 și se va forma un tot unitar, grădinița nr. 16, cu un efectiv de 160 de preșcolari distribuiți în 8 grupe, de la grupa mică până la grupa mare. Grădinița va fi dotată conform standardelor europene și va fi o locație în care activitatea se va desfășura conform nivelului de vârstă pe care copiii din grădinița îl vor avea, respectiv de la 3 până la 6 ani. Sălile de grupă vor fi amplasate la etaj, fiecare având vestiar și baie proprie. La parter se va găsi o bucătărie cu sală de mese. De asemenea, vor exista o spălătorie, un cabinet logopedic și un birou de consiliere psihologică pentru copii, părinți și cadre didactice. Grădinița va include și un cabinet medical dotat cu izolator. În exterior, va fi amenajat un spațiu generos de joacă,


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Reîncep lucrările de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos

Publicat

în

A fost dat ordinul de începere a lucrărilor de modernizare pe drumul județean DJ 704 A, DN7 – Pianu de Jos

Acestea au fost iniţiate în septembrie 2024 şi sistate în perioada de iarnă.

Este vorba de un tronson cu o lungime totală de 5097 metri, între localitatea Sebeș, intersecția cu DN7 de la km 0+038 și intersecția cu drumul județean DJ 705B, la km 5+152.
Modernizarea acestui tronson de drum va determina:
creşterea mobilităţii populației din zonele deservite către zone urbane din județul Alba, cum ar fi Municipiul Sebeș, importantă zonă dezvoltată economic, puternic industrializată
diminuarea poluării prin scăderea cantităților de noxe și a prafului generat de traficul auto
reducerea duratei de deplasare prin creşterea vitezei medii de deplasare
posibilitatea circulaţiei pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, în condiţii de siguranţă şi confort
dezvoltarea economică a zonei
crearea de condiţii îmbunătățite de tranzit pentru posibili noi investitori din zonă


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba