Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Educație și Cultură

Ce sculptură este exponatul lunii august la muzeul din Sebeș

Publicat

în

Ce sculptură este exponatul lunii august la muzeul din Sebeș

Recent, în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş a fost amplasată sculptura „Esenţa luptătorului”, creată de artistul plastic sebeşean Aurel Sârbu, aceasta fiind exponatul lunii august la muzeul amintit.

Realizată în anul 1995, ca monument al eroilor, a fost aşezată în Parcul Tineretului, de unde a fost îndepărtată cu prilejul amenajării parcului în forma actuală. Recent, a fost reamplasată în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş, unde a trecut printr-un proces de restaurare-conservare în timpul celei de-a treia ediţii a workshop-ului „Restaurarea și conservarea bunurilor culturale confecționate din piatră”.

Sculptată în ronde-bosse, dintr-un bloc de marmură de Ruşchiţa, cu dimensiunile de 210 x 120 cm şi greutatea de peste patru tone, sculptura înfăţişează un cal cabrat, cu picioarele din faţă strânse, trădând încordare, atitudine armonios împletită cu un gest de supunere, cu capul lăsat uşor spre dreapta şi botul îndreptat în sus, cu gura şi nările larg deschise, într-o ipostază aproape agonizantă. Este călărit de un personaj masculin redat gol, care are braţul drept strâns în jurul gâtului calului, într-o atitudine prin care parcă doreşte să-l îmblânzească şi să-l supună. Capul bărbatului este aplecat spre dreapta, barba proptită în piept şi ochii larg deschişi, mâna stângă flexată din cot şi palma aşezată în dreptul inimii. Fiecare muşchi al călăreţului, dar şi al calului, este încordat la maximum, întreaga sculptură degajând o energie brută, atât omul, cât şi animalul părând încleştaţi într-o luptă pe viaţă şi pe moarte, senzație îndulcită de frumuseţea celor două trupuri ale căror detalii anatomice sunt minuţios redate. Picioarele din spate ale calului se sprijină pe un soclu pe care sunt redate în basorelief personaje masculine, angajate, la rândul lor, într-o luptă corp la corp.

De acum, lucrarea „Esenţa luptătorului”, alături de celelalte două sculpturi ale artistului – „Tomografie” şi „Tachinare” –, predate în custodie muzeului anul trecut, pot fi admirate în curtea Muzeului Municipal „Ioan Raica” din Sebeş.

Aurel Sârbu s-a născut în localitatea Boz, județul Alba, şi este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, promoţia 1977. Între anii 1977 şi 1980 a fost profesor de desen la Şcoala Generală din localitatea Şanţ, județul Bistriţa-Năsăud, iar apoi la Sebeş, până la pensionare. A participat la expoziţii de grup şi personale la Muzeul Orășenesc Sebeş (1985), Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia (2017), Muzeul Național de Artă din Cluj-Napoca (2021) şi la Galeriile Uniunii Artiştilor Plastici din Bistriţa, Târgu Mureş, Cluj şi Bucureşti (între 1977 și 1980), iar după stabilirea la Sebeş, în galeriile UAP din Alba Iulia (2011-2021) şi Sibiu (2011, 2013 şi 2018). Din anul 2012, este membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România. La Sebeş, i-au fost organizate mai multe expoziţii personale, găzduite de muzeul din localitate (1985), de casa de cultură (1988), precum și în cadrul Festivalului Internaţional „Lucian Blaga” de la Sebeş și Lancrăm (2015).

Aurel Sârbu este, deopotrivă, şi sculptor, lucrări ale artistului regăsindu-se în colecţii din străinătate, în Germania, la München, Augsburg şi Friesenheim, sau ca monumente de for public în România: „David Prodan – bust” amplasat în curtea şcolii „David Prodan” din Săliştea, județul Alba; „Lucian Blaga – bust” amplasat în curtea Colegiului Naţional „Lucian Blaga” din Sebeş, „Alexandru Todea – bust” amplasat în piața cu același nume din municipiul Sebeş, cărora li se adaugă de acum „Esenţa luptătorului”, amplasată în grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeş.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Educație și Cultură

Care este exponatul lunii septembrie la Muzeul de Științele Naturii din Aiud

Publicat

în

Căluțul de mare, exponatul lunii septembrie la Muzeul de Științele Naturii din Aiud

Căluțul de mare este exponatul lunii septembrie la Muzeul de Științele Naturii din Aiud. 

Este un pește marin, cu aspect și comportanment totalatipice entru clasa peștilor, din care face parte.

Există aproximativ 54 de specii de căluți de mare în întreaga lume și, posibil, tot atâtea subspecii. Este adesea dificil pentru oamenii de știință să identifice căluți de mare, deoarece indivizii din aceeași specie pot varia foarte mult ca aspect.

Spre deosebire de majoritatea celorlalți pești, căluții de mare nu au solzi,având în schimb un exoschelet acătuit din plăci dure, externe, osoase.

Corpul este comprimat lateral, capul este fixat pe trunchi în unghi drept, având un bot tubular, astfel că seamănă cu capul unui cal, fenomen unic în clasa peștilor.

În muzeul din Aiud căluții de mare pot fi observați în sala a 2-a , alături de alte specii de pești marini.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

Tarifele de cazare în căminele studențești ale Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, neschimbate

Publicat

în

Tarifele de cazare în căminele studențești ale Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, neschimbate

Tarifele de cazare în căminele studențești ale Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia rămân neschimbate în anul academic 2024 – 2025, iar 22 septembrie este data limită până la care se completează cererile pentru obținerea unui loc în unul dintre cele cinci cămine.

Senatul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a adoptat Hotărârea nr. 30/24.07.2024 prin care au fost aprobate tarifele de cazare în căminele studențești pentru anul academic 2024 – 2025.

Astfel, un student va trebui să achite lunar următoarea sumă, în funcție de căminul în care este cazat: căminele studențești nr. 1 și nr. 2 – 330 de lei, căminul studențesc nr. 3 – 350 de lei, căminul studențesc nr. 4 – 300 de lei și căminul studențesc nr. 5 – 450 de lei.

Practic acestea au fost tarifele practicate la toate căminele studențești și în anul universitar recent încheiat, an când doar la căminul nr. 3 crescuse tariful de cazare cu 20 de lei/student/lună față de anul academic 2022-2023.

Cererile de cazare se completează online până în 22 septembrie, în 25 septembrie, după ora 16.00, vor fi afișate listele cu studenții care vor beneficia de cazare, iar cazarea propriu-zisă în căminele studențești va fi efectuată între 26 și 28 septembrie, zilnic între orele 8.00 și 18.00.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Educație și Cultură

50 de tineri polonezi pe un itinerariu cultural-spiritual în Eparhia Alba Iuliei

Publicat

în

50 de tineri polonezi pe un itinerariu cultural-spiritual în Eparhia Alba Iuliei

În 2 și 3 septembrie, numeroși membri ai unei asociații de tineret din Polonia au poposit în Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei. 

Tinerii polonezi au vizitat Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud. Aici, oaspeții din Polonia au participat la o sinaxă susținută de părintele Pantelimon Șușnea, care a vorbit despre adicțiile din viața tinerilor și despre cum sunt văzuți oamenii prin „ochiul” lui Dumnezeu. Dimineața, vizitatorii polonezi au participat la Sfânta Liturghie, oferind alternativ răspunsurile la strană.

De asemenea, tinerii au poposit la Mănăstirea „Sfânta Cruce” de la Aiud. Aici, părintele stareț Gavriil Vărvăruc le-a vorbit despre suferințele și chinurile celor întemnițați la Aiud în perioada comunistă.

În continuare, oaspeții din Polonia au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării și Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia, precum și Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din orașul Marii Uniri.

Pe tot parcursul acestui periplu minunat, tinerii polonezi au fost însoțiți de către voluntari ai ASCOR Iași – care, la rândul lor, au vizitat Polonia și au legat prietenii cu oaspeții prezenți la Alba Iulia –, alături de care s-au aflat părintele arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu, Alexandru Graur (vicepreședintele ASCOR Alba Iulia), precum și alți câțiva tineri inimoși din asociația studențească.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba