Știri
„Ce dietă să urmez ca să scap de ruşine ?” , temă a scrisorilor primite de medici de la pacienți, acum un secol
Află de pe radiounirea.ro despre un medic internist care a rupt barierele pudorii şi a redactat una dintre cele mai utile lucrări în care au fost cuprinse învăţături pentru adolescenţi şi pentru părinţi, pornind de la experienţa sa medicală, de la cazurile pe care le-a avut în îngrijire, dar şi de la fapte de viaţă.
Eraclie Sterian, „intern şi medic cu concurs al Eforiei Spitalelor civile din Bucureşti”, publica în 1908 „Educatia sexelor”, o carte dedicată celor cinci copii ai lui: „Când vor fi de 15 ani au îngăduiala să o citească cu luare aminte şi nădăjduiesc că vor avea în ea o călăuza pentru mai târziu, ce eu n-am avut-o în cele dintâi vremi ale adolescenţei mele”, notează cugetliber.ro „Educaţia sexelor”, o călăuză pentru mai târziu. În cartea „Educaţia sexelor” apar şi o serie de scrisori pe care medicul le-a primit de la pacienţi şi care îi cereau ajutorul în diverse probleme de sănătate. Una dintre ele vine de la femeie care a călcat „strâmb”, s-a îmbolnăvit şi nu ştie cum să-şi mai salveze căsnicia. Ruşinată că a păcătuit şi s-a ales cu o boală venerică, în timp ce bărbatul era plecat într-o călătorie, femeia a ales să-i trimită o scrisoare medicului, neputându-se prezenta la un alt cabinet din Capitală, deoarece “sunt cunoscută de mai toţi doctorii cu cari bărbatul meu are legături de prietenie, nu îndrăznesc să mă arăt la niciunul”. Astăzi, scrisoarea este doar amuzantă, iar problema medicală, o adevărată nenorocirea la acea dată, se poate rezolva la orice cabinet medical. Iată ce-i scria femeia acum 100 de ani medicului de la care aştepta salvarea ei şi a copilului nenăscut: „Stimate domnule doctor, primul cuvânt pe care vi-l adresez e: sunt nenorocită. Bărbatul meu a plecat în călătorie acum două luni şi urmând a se înapoia la… mă face să tremur gândind la această zi. Ca o nenorocită ce sunt, m-am luat după îndemnul unei false prietene şi am păcătuit, iar ca şi consecinţă am căpătat o blenoragie care de vreo 15 zile curge cu abundenţă. N-am luat nicio măsură, deoarece n-am ştiut ce este, până nu mi-a spus altcineva. Tot ceea ce mă îngrijeşte e că fiind ştiută ca femeie cinstită şi cum sunt cunoscută de mai toţi doctorii cu cari bărbatul meu are legături de prietenie, nu îndrăznesc să mă arăt la niciunul. Afară de aceasta sunt însărcinată în a şaptea lună. Vă rog, ce să fac ca să pot să mă vindec fără să periclitez viaţa fătului. Ce spălături pot face şi ce dietă să urmez ca să scap de ruşine. Mi-e teamă că nu voi putea să mă lecuiesc până la epoca naşterii şi ştiu că pe copil în acest caz îl pândeşte un inamic teribil: oftalmia. În numele cerului şi pentru scăparea a două victime (eu şi viitorul copil) învăţaţi-mă ce să fac şi cum să procedez să ies cu faţa curată din această nenorocire. Mulţumesc din suflet, Nenorocita
Cine a fost Eraclie Sterian? Eraclie Sterian a văzut lumina zilei la 23 noiembrie 1872, în Galaţi, dar a făcut cursul secundar în oraşul părinţilor, Craiova, la Liceul „Carol I”, absolvit în 1891. A urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Bucureşti între 1891 şi 1897. S-a căsătorit cu Alexandrina, fiica florarului piteştean C. Gulimănescu. În lunga sa carieră, medicul va publica numeroase articole, broşuri şi volume, unele de popularizare a igienei ori de educaţie sexuală (acestea într-un număr impresionant de ediţii), altele reflectînd propriile cercetări în combaterea bolilor venerice, a tuberculozei şi a tifosului. A participat la războiul mondial (1916-1918) în calitate de medic (la sfîrşit, cu grad de colonel), la un moment dat fiind el însuşi bolnav de tifos. Într-o vreme, se ocupase şi de teatru, o piesă, Tout pour l’enfant!, fiindu-i pusă în scenă la Théâtre „Antoine” din Paris, în 1913, apoi tipărită şi în româneşte, în 1915, sub titlul Copilul, împreună cu o altă comedie, O invenţie ciudată (Luneta magnetică). Târziu, prin 1939-1940, dădea la lumină, sub pseudonimul Ave Caesar, broşura Încercări de etimologie.
Sursa:adevarul.ro
Știri
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.
Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C
Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video
Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D
Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice
Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software
Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier
Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2
Știri
22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.
Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.
Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Știri
Strada Humulești din Alba Iulia va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 de metri: Investiție de peste 930.000 de lei
O stradă din Alba Iulia va fi asfaltată și modernizată
Administrația albaiuliană a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare ce vizează o stradă din cartierul Arex din Alba Iulia, printr-o investiție de peste 930.000 de lei.
Este vorba despre strada Humulești, care va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 m. Potrivit documentației, în prezent strada este nemodernizată, respectiv este în stadiul de drum pietruit care prezintă gropi și denivelări.
Partea carosabilă nu are asigurată panta transversală necesară, favorizând stagnarea apelor pluviale și infiltrarea acestora la nivelul patului drumului. Pietruirea existentă are grosimi variabile, între 15 și 20 cm. Toate aceste defecțiuni îngreunează foarte mult desfășurarea circulației riveranilor, a mașinilor de intervenție și afectează dezvoltarea economică a zonei. Lucrările în valoare de aproape 935 de lei constau în amenajarea carosabilului cu beton asfalt încadrat cu borduri tip A, realizare de canale tehnice îngropate, realizare de rețea de canalizare cu guri de scurgere pentru preluarea apelor pluviale și realizarea de marcaje rutiere și indicatoare, amenajarea căilor de acces la proprietăți. Termenul de prestare a serviciilor și de execuție a lucrărilor este de 5 luni.
-
Știriacum o zi
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o zi
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 22 de ore
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului