Știri
Cătina – remediu străvechi și superaliment modern
Ca si alte superalimente, catina contine numerosi antioxidanti puternici care ajuta corpul sa se apere de radicalii liberi (asociati in prezent cu aproape orice boala si cu procesul de imbatranire). Dar catina are si alte proprietati, este o sursa excelenta de Omega 7. Ai auzit probabil de acizii grasi Omega 3, 6 si 9, dar si acizii grasi Omega 7 sunt importanti. Iar catina este una dintre sursele cele mai bune a acestor acizi grasi esentiali.
Catina est o uzina de nutrienti
Catina contine peste 190 de nutrienti si fitonutrienti, ceea ce o transforma intr-un superaliment extrem de puternic. Contine numeroase flavonoide—fitonutrienti despre care s-a demonstrat prin studii ca impiedica multiplicarea celulelor canceroase reducand in acelasi timp durerea si inflamatia si contribuind la pierderea in greutate a persoanelor obeze. Superfructul mai contine si cantitati importante din enzima necesara procesului de vindecare superoxid dismutaza (SOD)—de patru ori mai mari decat ginseng-ul, o alta sursa importanta de SOD.
Afectiuni respiratorii si boli de inima
Astmul, tusea cronica, alte afectiuni respiratorii si probleme dermatologice sunt doar cateva afectiuni pentru care se foloseste catina in mod traditional, dar s-a demonstrat ca poate imbunatati si sanatatea oculara, bucala si a membranelor mucoasei. Alte studii arata ca reduce semnificativ nivelul colesterolului si a proteinei C-reactiva, cunoscuta pentru capacitatea de a inflama si deteriora celulele, fiind asociata cu boli precum cele de inima.
Vindeca afectiunile gastrointestinale (GI)
Compusii sai anti-ulcer in combinatie cu proprietatile naturale antiinflamatorii fac din catina o alegere perfecta pentru problemele gastrointestinale. Uleiul acopera stomacul si tractul gastrointestinal (GI) cu un strat protector si vindecator, reducand efectele unor microbi daunatori precum E-coli.
Regenereaza pielea
In ceea ce priveste afectiunile pielii, s-a dovedit eficienta intr-o varietate de boli, precum: acnee, arsuri, dermatita, eczema, rozaceea, vergeturi si rani. Multi dintre cei 190 de nutrienti contribuie la vindecare, dar cantitatea mare de acizi grasi Omega 7 are contributia principala la regenerarea celulelor pielii, precum si la atenuarea ridurilor si a aspectului de piele imbatranita. Conform studiilor publicate in revista Comunicari Stiintifice Biochimice si Biofizice, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca fructele de catina pot fi utilizate cu scop terapeutic contra afectiunilor inflamatorii ale pielii.
Combate Cancerul
Abilitatile catinei de combatere a cancerului sunt impresionante. Intr-un studiu publicat in ISRN Farmacologie, cercetatorii au descoperit eficienta catinei in uciderea celulelor canceroase si a leucemiei limfatice. Alte studii publicate in revistele Fitoterapia si Nutritia si Cancerul au demonstrat ca fructele de catina manifesta o activitate antitumorala remarcabila si efecte anticanceroase.
Pierderea in greutate
Ca si cum cele mentionate pana acum nu ar fi fost suficiente ca sa iubesti catina, iata ca acest superfruct superdotat ajuta si la pierderea in greutate. Putine alimente egaleaza catina in continutul sau de Omega 7, care opresc organismul din stocarea grasimilor. Ajuta, in acelasi timp, ca persoanele care au pierdut in greutate sa si-o poata mentine.
Deteriorarea cognitiva si motorie
Numeroase studii demonstreaza eficienta catinei in reducerea deteriorarii cognitive si in tratarea afectiunii denumita diskinezie. Diskinezia este o afectiune neurologica degenerativa care implica deteriorarea motorie. Studii publicate in Monitorul Stiintei Medicale au descoperit ca extractul din fructele de catina are un efect protector contra diskineziei.
Super-imunitate, energizant, protectie UV
Ca orice aliment atat de bogat in nutrienti, nu este surprinzator ca stimuleaza sistemul imunitar si nivelul de energie. Uleiul de catina este si un foarte bun protector contra efectelor solare.
Recomandari de achizitionare
Hexanul este utilizat in procesarea majoritatii catinei de pe piata, chiar si de catre firmele care sustin ca folosesc „uleiuri vegetale” la extragerea compusilor terapeutici ai catinei. Alege o firma redutabila care nu face compromisuri cu calitatea. Exista multe produse pe baza de catina: ulei de catina, capsule cu ulei de catina, ulei din seminte de catina, capsule din seminte de catina, concentrate din catina sub forma de praf, precum si capsule, si multe produse cosmetice de ingrijire a pielii. Cel mai bine este insa sa folosesti catina cruda, proaspata intreaga si sa te bucuri de ea cat mai mult in sezonul de toamna. Catina este un aliment ideal pentru anotimpul rece.
Sursa: viataverdeviu.ro
Știri
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.
Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C
Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video
Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D
Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice
Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software
Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier
Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2
Știri
22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.
Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.
Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Știri
Strada Humulești din Alba Iulia va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 de metri: Investiție de peste 930.000 de lei
O stradă din Alba Iulia va fi asfaltată și modernizată
Administrația albaiuliană a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare ce vizează o stradă din cartierul Arex din Alba Iulia, printr-o investiție de peste 930.000 de lei.
Este vorba despre strada Humulești, care va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 m. Potrivit documentației, în prezent strada este nemodernizată, respectiv este în stadiul de drum pietruit care prezintă gropi și denivelări.
Partea carosabilă nu are asigurată panta transversală necesară, favorizând stagnarea apelor pluviale și infiltrarea acestora la nivelul patului drumului. Pietruirea existentă are grosimi variabile, între 15 și 20 cm. Toate aceste defecțiuni îngreunează foarte mult desfășurarea circulației riveranilor, a mașinilor de intervenție și afectează dezvoltarea economică a zonei. Lucrările în valoare de aproape 935 de lei constau în amenajarea carosabilului cu beton asfalt încadrat cu borduri tip A, realizare de canale tehnice îngropate, realizare de rețea de canalizare cu guri de scurgere pentru preluarea apelor pluviale și realizarea de marcaje rutiere și indicatoare, amenajarea căilor de acces la proprietăți. Termenul de prestare a serviciilor și de execuție a lucrărilor este de 5 luni.
-
Știriacum o zi
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o zi
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 24 de ore
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie