Totuși, prețul de pornire este de 295.000 de euro. Amplasat pe un teren de 8800 de metri pătrați, castelul, cu o suprafață construită de 1385 de metri pătrați și numărând 19 camere, a devenit platou de filmare pentru celebra peliculă ”Noi, cei din linia întâi”, regizată de Sergiu Nicolaescu.
Se întâmpla asta în 1985 când liniștea locului a fost spulberată de agitația filmărilor. La Breaza, cârciuma care astăzi nu mai există, puteau fi văzuți la o bere actori de renume, precum Ion Besoiu, Valentin Uritescu, Colea Răutu sau Ștefan Iordache. Oamenii de prin partea locului povestesc, amuzați, cum, conform tradiției, la nota de plată chelnerița aduna și data, să iasă o cifră mai rotundă.
Se spune că, în urma scenelor filmate în interiorul castelului, edificiul a avut serios de suverit. Pe atunci, toate cascadoriile, efectele speciale și loviturile de tun erau reale. Au fost promiși bani de reparații, dar, chiar dacă au fost alocați, aici nu au ajuns niciodată. Nici italianul care l-a cumpărat acum 15 ani nu a făcut nimic. Acum, castelul din Izvorul Ampoiului se vinde.
Castelul de la Izvorul Ampoiului a fost construit între cele două războaie mondiale și a fost folosit ca reședință de vară și birouri administrative pentru cei care se ocupau de afacerile miniere din zonă. În acea perioadă, castelul avea 19 camere, alimentare proprie cu energie electrică şi apă potabilă. După anul 1950, o perioadă clădirea a fost folosită ca şcoală şi pentru tabere şcolare pe timpul verii. La începutul anilor ’80, clădirea a fost dată în folosință unei unităţi militare. În anul 1985, aici au fost filmate scene din filmul „Noi, cei din linia întâi”. Unele scene au presupus incendierea castelului. Atunci s-au produs mari distrugeri. O perioadă de mai bine de 20 de ani nimeni nu s-a mai îngrijit de starea castelului, până când a fost preluat de Consiliul Județean Alba şi în anul 2003 a fost scos la vânzare.
În anul 2004, Castelul de la Izvorul Ampoiului a fost cumpărat, prin licitaţie, de o firmă italiană din Alba Iulia. Patronatul firmei a dorit să-l renoveze din temelii şi să-l introducă în circuitul turistic, ca hotel şi loc de agrement în zona Zlatnei, fiind impresionat de frumuseţea arhitectonică a castelului. Criza financiară a pus capăt proiectului vast de renovare şi reconstrucţie, firma italiană din Alba Iulia scoțându-l la rândul ei la vânzare. Firma italiană a realizat, totuși, o serie de lucrări de consolidare: izolarea fundaţiei, compartimentare interioară, înlocuirea acoperişului, montarea scocurilor de scurgere a apei de ploaie.
În prezent, Castelul de la Izvorul Ampoiului este, din nou, la vânzare. Istoria sa, faptul că a aparţinut unui prim-ministru al României şi că a fost scena unui film istoric foarte iubit de români, iar în prezent este doar o ruină înconjurată de buruieni și populată de câini vagabonzi și de vaci crează un sentiment de deznădejde și o imagine deziluzionantă.
Sursa:dcbusiness.ro și turistprinromania.com