Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri

Casa Memorială „Avram Iancu”, locul unde s-a născut și a trăit „Crăișorul Munților”. 2024 este dedicat eroului națiunii române

Publicat

în

Una dintre atracțiile turistice ale Munților Apuseni, este Casa Memorială „Avram Iancu”, un adevărat monument de arhitectură tradițională, casa natală a celui care a fpst supranumit „Crăișorul Munților”.

Aflată în satul Incești din județul Alba, este o casă tipic moțească, construită din bârne de brad, lipite și văruite în alb, pe o temelie de piatră.

Acoperișul este țuguiat și terminat cu patru arcade semicirculare, iar ferestrele sunt extrem de mici.

Construită în jurul anului 1800 de părinții lui Avram Iancu, Alexandru și Maria, casa a fost lăsată de Avram Iancu, prin testament, în 1850, „în folosul națiunii române” împreună cu toată averea sa spre a se întemeia o Academie de drept:

Casa Memorială are două încăperi separate de un hol și păstrează o parte din mobilierul și decorațiunile originale precum și obiecte personale ale lui Avram Iancu între care se remarcă fluierul, săbiile, briciul și armele. Una dintre încăperi este camera familiei, o odaie unde pot fi admirate lavițe, o masă pe colț, pat înalt motesc, podișori, blide, icoane, lingurar, ștergare, sau țesături de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Cea de a doua încăpere este mult mai spațioasă și adăpostește o sobă mare, un pat cu perine acoperit cu cergă moțească, leagănul copilului atârnat de grindă.

Aici pot fi admirate și obiecte casnice între care linguri și furculițe de lemn, sau un ceaun.Tot în această încăpere se află fluierul lui Avram Iancu și copia portretului acestuia pictat de Barbu Iscovescu.

În 1924 Casa Memorială a fost deschisă publicului, în cadrul unor manifestări prilejuite de comemorarea a 100 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, manifestări organizate de Societatea „Astra”, la care a participat și regele Ferdinand I al României. Tot în 1924 Societatea „Astra” a construit și anexele Casei Memoriale și a întemeiat și o fundație formată din școală, bibliotecă, biserică toate fiind cuprinse, în prezent, în Complexul Muzeal „Avram Iancu”. Anexele casei cadrează pe trei laturi vechiul edificiu, armonizându-se cu acesta, având demisol și parter. Ele au servit, până în anul 1972, ca săli de clasă pentru școala primară din Incești. În 1972, la un secol după moartea lui Avram Iancu, în anexă au fost deschise noi expoziții de istorie și etnografie unde pot fi admirate: certificatele școlare ale lui Avram Iancu de la Gimnaziul Regal din Zlatna, protocolul regal unde i-a fost înregistrat numele și testamentul, documente privind pregătirea și dezvoltarea Revoluției Transilvane din 1848 — arme, drapele, documente—, dar și costume din regiunea Munților Apuseni, ceramică specifică zonei, unelte, dar și tulnice, butoaie sau căruța încărcată de ciubere. De asemenea, în aceste spații sunt prezentate îndeletnicirile tradiționale, păstoritul, agricultura, pescuitul, vânătoarea, cu accent pe principala activitate a zonei și anume prelucrarea lemnului.

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Ziua Mondială a Turismului, marcată și în Alba

Publicat

în

Ziua Mondială a Turismului, marcată și în Alba

Ca în fiecare an al ultimului deceniu, Consiliul Judeţean Alba marchează Ziua Mondialî a Turismului în 27 septembrie, printr-un eveniment dedicat celor care pun umărul la dezvoltarea turismului în judeţul nostru.

Cu acest prilej, organizatorii au invitat actori din industria turismului să descopere Cetatea Alba Carolina aşa cum nu o ştiu, cu micile ei secrete seculare, prin intermediul unui tur ghidat.

La finalul acestui tur, toţi invitaţii vor fi aşteptaţi la Sediul Administrativ al Judeţului Alba pentru o serie de prezentări începând cu Standul expoziţional al judeţului Alba şi Ghidul turistic digital, albumul Alba Etnografică – singurul judeţ din România cu cel puţin o expoziţie etnografică în fiecare comună şi nu în ultimul rând prezentarea celor de la Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism intitulată Incoming turistic în România – Alba interconectată şi strategii inovatoare pentru dezvoltarea turismului durabil.

Începând cu ora 19.30 programul va continua cu Porţi deschise la Sediul Administrativ al Judeţului Alba până la ora 21.00, timp în care atât invitaţii cât şi publicul doritor pot vizita noul sediu al Consiliului Judeţean Alba cu sala Atrium Centurionum şi expoziţia de artă fotografică Transapuseana. Cadrul festiv va fi asigurat de un scurt recital cameral susţinut de Cvartetul de coarde al Judeţului Alba şi de o prezentare a soiurilor autohtone de vin – Feteştile româneşti – asigurată de Asociaţia Ţara Vinului.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului, Consiliul Judeţean Alba îşi reafirmă angajamentul de a susţine şi promova turismul din judeţ, de a contribui în permanenţă la dezvoltarea unui turism durabil şi de calitate şi de a încuraja participarea comunitară pe scară largă la activităţile turistice, culturale, socio-economice şi de conştientizare a moştenirii identitare, se arată într-un comunicat de presă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia au sărbătorit Ziua Europeană a Limbilor

Publicat

în

Elevii militari au sărbătorit Ziua Europeană a Limbilor

Ziua Europeană a Limbilor, zi celebrată în fiecare an în data de 26 septembrie, începând cu anul 2001, la inițiativa Consiliului Europei, a fost marcată de elevii claselor a XI-a printr-un concurs de cultură generală în limbile engleză și franceză.

Întrebările au acoperit mai multe domenii ale celor două state europene Anglia și Franța: istorie, geografie, cultură și civilizație, sport, elevii clasei a XI-a E, oferind cele mai multe răspunsuri corecte.
Activitatea didactică s-a desfășurat sub coordonarea doamnelor profesoare de la catedra de limbi străine: Carmen Roman, Lucia Lupu, Cornelia Bratu, Alina Chiorean, Anca Haţegan și Ioana Lupșa, fiind una motivantă, implicându-i pe elevi în mod activ.
Ziua Europeană a Limbilor își propune să promoveze diversitatea lingvistică, să încurajeze învățarea limbilor străine și să sublinieze importanța limbilor în promovarea înțelegerii interculturale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

La Blaj, lucrările de reabilitare a străzilor Arțarului și Mugurel, finalizate înainte de termen

Publicat

în

Lucrările de reabilitare a străzilor Arțarului și Mugurel, finalizate

Cu aproximativ două săptămâni înaintea termenului estimat, au fost finalizate lucrările de reabilitare completă a străzilor Arțarului și Mugurel. Ambele străzi au fost modernizate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

Pe strada Arțarului, în lungime de 369 m, au fost amenajate rigolele și a fost turnat un strat de asfalt, valoarea investiției fiind de 402.000 lei.
Pe strada Mugurel, în lungime de 139 m, au fost efectuate reparații capitale la fundația străzii, carosabilul rutier, canalizarea pluvială și trotuare, valoarea investiției fiind de 249.000 lei.
Odată cu încheierea lucrărilor de reparații capitale de pe străzile Arțarului și Mugurel, am reușit să finalizăm, tot înainte de termen, cele 12 străzi din municipiul Blaj incluse în etapele 6 și 7 de reabilitare, finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, valoarea totală a lucrărilor fiind de 5.778.629,71 lei (cu TVA), finanțate exclusiv de la bugetul de stat!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba