Sport
Care sunt cele mai iubite sporturi
În România, cele mai iubite sporturi la nivel general sunt fotbalul şi tenisul. Primul, dintr-o „moştenire strămoşească”, iar cel de-al doilea facilitat de rezultatele bune obţinute de româncele noastre, în acest moment ţara având cinci jucătoare situate în primele 100 de clasate la nivel mondial. Dar pe glob cum stă situaţia? Iată care sunt cele mai iubite sporturi din lume, prezentate în ordinea descrescătoarea a popularităţii lor.
10. Baschet
Aproximativ 400 de milioane de oameni îşi rezervă timp să urmărească măcar un meci din acest sport, care se numără printre preferatele lumii. Începuturile baschetului datează din 1981, iar istoria îl leagă de numele lui James Naismith din SUA, care propunea pe atunci o formulă cu nouă jucători.
9. Fotbal american
Cu 450 de milioane de persoane amatoare de el, conceptul de fotbal american a apărut în 1869, cel dintâi meci istoric aducându-le în prim-plan pe Rutgers şi Princeton.
8. Golf
Singurul sport individual din topul nostru are o origine controversată, aproximându-se existenţa lui în urmă cu un mileniu. Cert este că se bucură de atenţia a 500 de milioane de oameni.
7. Baseball
Similar cu poziţia anterioară, baseball-ul are 500 de milioane de susţinători. Pilonul acestui sport este considerat Alexander Cartwright, iar istoria îi consemnează începutul în 1845.
6. Tenis de masă
Situat aproape de jumătatea clasamentului, sportul este foarte popular în zona asiatică, mai exact în China. Numit şi ping-pong, tenisul de masă a fost practicat prima dată în zonele elitiste ale Angliei, în 1880.
5. Volei
De la jumătatea clasamentului apar şi sporturile în care România are ceva de spus. Un miliard de persoane urmăresc anual voleiul, care la origini a fost cunoscut sub denumirea de „mintonette”, fiind inventat de William Morgan în 1985.
4. Tenis
Fanii „sportului alb” depăşesc un miliard la număr. Tenisul derivă din „paume”, un joc franţuzesc, iar primul meci oficial datează din 1859, în Birmingham, Anglia.
Citește și Cresc indemnizaţiile sportivilor şi antrenorilor de lot olimpic
3. Hochei
Aproximativ două miliarde de persoane urmăresc sportul care, surprinzător, este originar din Egiptul antic. Presupunerile indică faptul că hocheiul se practica acolo în urmă cu două mii de ani.
2. Cricket
Sport naţional în India, unde se bucură de o „trecere” uriaşă, cricketul numără trei miliarde de fani în întreaga lume. Primele informaţii despre el îl plasează în Anglia, în jurul anilor 1850.
1. Fotbal
La fel ca în România, şi-n lume fotbalul e „sportul rege”, bucurându-se de atenţia a 3,5 miliarde de oameni de pe glob. Începutul jocului cu balonul este consemnat la Universitatea Cambridge, din Marea Britanie, în 1863. La acea dată a luat fiinţă Asociaţia de Fotbal, care a pus baza sportului modern pe care-l cunoaştem cu toţii astăzi.
Sursa:activenews.ro
Sport
Un nou meci în grupele Cupei României pentru CSM Unirea Alba Iulia
Un nou meci în grupele Cupei României pentru CSM Unirea Alba Iulia
Divizionara terță CSM Unirea Alba Iulia este înaintea celui de-al doilea meci din faza grupelor din Cupa României la fotbal.
Uniriștii vor întâlni în nocturnă pe Stadionul „Cetate” liderul ligii secunde, FK Csikszereda.
Partida se va disputa miercuri 4 decembrie, de la ora 17.00.
Ambele formații au punctaj maxim după prima etapă a fazei grupelor.
foto: facebook CSM Unirea Alba Iulia
Sport
Încă o victorie pentru Volei Alba Blaj în Divizia A1 la volei feminin
Încă o victorie pentru Volei Alba Blaj în Divizia A1 la volei feminin
Volei Alba Blaj a obținut încă o victorie, la finalul turului din prima fază a întrecerii, în Divizia A1 la volei feminin.
Liderul campionatului s-a impus la pas cu 3-0 în jocul din deplasare cu CSM București.
Anterior Volei Alba Blaj câștigase cu 3-1 partida din Cupa CEV disputată în Cehia.
foto: facebook CSM Bucuresti Volei
Sport
CSU Alba Iulia, victorioasă pe teren propriu
CSU Alba Iulia, victorioasă pe teren propriu
CS Universitar din Alba Iulia a câștigat meciul pe care l-a disputat în penultima etapă a anului din liga a treia de fotbal.
A fost 2-0 pe teren propriu, la Sebeș, cu ACSM Codlea.
Golurile au fost marcate de Mihalcea și Sucitu.
Studenții au o serie imbatabilă de 13 jocuri (nouă victorii și patru remize).
CS Universitar din Alba Iulia este calificată matematic în play-off cu patru etape înaintea încheierii sezonului regular.
foto: facebook Csu Alba Iulia
-
Știriacum 2 săptămâni
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 săptămâni
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 săptămâni
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 2 zile
1 decembrie 1918: Cum s-a făcut Marea Unire
-
Știriacum o săptămână
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum 11 ore
3 decembrie: Ziua internațională pentru persoanele cu dizabilități: Statisticile spun că 15% din populaţia lumii trăieşte cu anumite forme de dizabilitate
-
Știriacum 4 zile
Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este specială pentru fetele de măritat, ele își pot afla ursitul
-
Știriacum 2 zile
Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“ din 1918: Un singur fotograf printre 100.000 de români