Rămâi conectat

Eveniment

Care este exponatul lunii la muzeul din Sebeș

Publicat

în

Diplomă a lui Dorin Pavel, exponatul lunii la muzeul din Sebeș

Exponatul lunii iunie 2024 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş este un exemplar al diplomei care atestă obținerea titlului științific de doctor al inginerului Dorin Pavel (1900-1979), obținut la universitatea din Zürich.
Despre obținerea titlului ne vorbește chiar Dorin Pavel, în lucrarea sa autobiografică, „Arhitectura Apelor”, spunând: „[…] din 1923 şi până în vara anului 1925 am fost asistent al Politehnicii Federale din Zürich şi am elaborat, totodată, în aceeași perioadă teza de doctorat […], m-am prezentat la susținerea Tezei în primăvara anului 1925 […], președintele comisiei era profesorul A. Stodola, decan pe atunci […], iar membrii – profesorii Franz Prášil, I. Kuhlmann şi E. Meissner […], conform uzanței academice […] s-au ridicat cu toții în picioare, iar președintele mi-a strâns solemn mâna: « Felicitări, domnule coleg! » Expresia însemna că fusesem promovat doctor în științe tehnice […]”. Diploma i-a fost eliberată abia în 2 iulie 1925 prin intermediul soției lui, el fiind deja întors în România.
Redăm traducerea integrală din limba germană a textului diplomei: „Universitatea Tehnică Federală din Zürich / conferă prin prezenta / domnului / DORIN PAVEL / inginer mecanic diplomat / din Sebeșul-Săsesc (România) / titlul de / Doctor în Științe Tehnice / după demonstrarea competențelor științifice în cadrul Departamentului de Inginerie Mecanică și Electrotehnică, prin susținerea tezei / Fluxuri plane de potențial transmise prin grătare și roți de tip Kraisel / precum și prin examinare, conform procedurii în vigoare. / Zürich, 2 iulie 1925 / În numele Corpului Profesoral al Universității Tehnice Federale din Zürich / Rector / Semnat: ROHN / Conducerea Departamentului de Inginerie Mecanică și Electrotehnică / Semnat: A. STODOLA”.
Profesorul Dorin Pavel s-a născut în Sebeş, la 31 mai 1900, în familia învățătorului Ioan Pavel din Lancrăm și a Letiției, sora mai mare a lui Lucian Blaga. Primii ani de școală i-a urmat la Sebeș, la gimnaziul săsesc, studiile liceale efectuându-le la Orăștie și la Brașov, iar cele universitare şi doctoratul la Politehnica din Zürich – Elveţia.
A fost, prin excelență, un tehnician desăvârșit, care a desfășurat o activitate uriașă, elaborând schemele a 567 uzine hidroelectrice pe toate râurile țării, dar și un mare dascăl, activând peste 50 de ani la catedră, printre studenții săi numărându-se inclusiv fostul președinte al României, inginerul Ion Iliescu.
La baza realizărilor sale stă lucrarea „Plan general de amenajare a forțelor hidraulice din România”, întocmită în anul 1933, plan perfecționat și completat prin alte numeroase lucrări teoretice și practice de teren, care au dus la finalizarea obiectivelor hidroenergetice din țara noastră, toate incluzând, sub o formă sau alta, și contribuția lui Dorin Pavel. A fost autor sau coautor al proiectelor și al lucrărilor efective de amenajare hidrotehnică a apelor de pe râurile Bârzava, Nera, Semenic, Timiș, Bistrița, Argeș, Lotru, Someș, Drăgan, Sebeș, Râul Mare, Olt și Dunăre.
S-a stins din viață la 6 iulie 1979, la București, dar își doarme somnul de veci în Lancrăm. Post-mortem, în anul 1995, i-a fost conferit titlul de „Cetățean de onoare” al Municipiului Sebeș.
sursa: Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Eveniment

Vernisajul expoziţiei şi prezentarea catalogului „Apuseni, țara de piatră”, la Alba Iulia

Publicat

în

Vernisajul expoziţiei şi prezentarea catalogului „Apuseni, țara de piatră”, la Alba Iulia

La Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia a avut loc vernisajul expoziţiei şi prezentarea catalogului „Apuseni, țara de piatră” din cadrul proiectului Romania Student Tour, fondat de Paul Bordaș, eveniment organizat în seria activităților Festivalului Național Studențesc „Serbările Unirii” – ediția 29-a, dedicat Zilei Naționale a României.

„Apuseni, țara de piatră” introduce privitorul într-o lume fascinantă, care înmănunchează fotografii cu chipuri mai vechi și mai noi din Munții Apuseni, realizate de artiști fotografi sub umbrela concursului „Fotogeografica” al Casei de Cultură Studenților București.

În palmaresul programului Romania Student Tour – program naţional de redescoperire şi promovare a valorilor patrimoniului natural şi cultural – sunt consemnate alte 15 albume de succes: Comorile Olteniei de sub munte; Maramureș, moștenirea unui neam; Ținutul Pădurenilor, inima de fier a Daciei Străbune; Civilzația Mărginimii; Transilvania, inima României; Dobrogea la răscrucea timpurilor; Descoperirea naturii în Gorjul montan; Ținutul Vulcanilor, izvor de civițizație; Pădurea Craiului, Țara dintre Crișuri; Din lumea Banatului; Haţeg, ţinutul dinozaurilor; Din tainele Bucovinei, Ţinutul Neamţului, leagăn de legendă, Enigmele Buzăului și Plaiurile Vrancei.

Catalogul a fost realizat de Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti. sub egida Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 12 decembrie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

Concert de cântece patriotice la Biserica „Buna Vestire” din Alba Iulia: Când va avea loc

Publicat

în

Concert de cântece patriotice la Biserica „Buna Vestire” din Alba Iulia

Pe 1 Decembrie sunteți invitați la celebrarea Zilei Naționale a României printr-un concert de cântece patriotice susținut de corul de copii „Buna Vestire”, dirijat de profesoara Adriana Irimie, alături de venerabilul părinte Doru Gheaja, o voce emblematică a cântecului românesc.

Concertul va avea loc după Sfânta Liturghie la Biserica „Buna Vestire”, din centrul municipiului Alba Iulia.

„Este o ocazie minunată de a ne bucura împreună de frumusețea cântecelor dedicate patriei noastre. Vă așteptăm cu bucurie să fim împreună la acest moment deosebit!”, au transmis organizatorii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Eveniment

„Tinerii și provocările lumii moderne”, conferință susținută de părintele Constantin Necula

Publicat

în

„Tinerii și provocările lumii moderne”, conferință susținută de părintele Constantin Necula

Luni, 2 decembrie, de la ora 19.00, va avea loc, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, conferința cu titlul „Tinerii și provocările lumii moderne”, susținută de părintele Constantin Necula.

Fumatul, alcoolul, drogurile, jocurile de noroc, violența și abandonul școlar afectează foarte mult tinerii din ziua de azi. Părintele Constantin Necula propune o discuție liberă despre aceste provocări, dar și despre rolul important pe care Dumnezeu și Biserica îl are în societate.

Părintele Constantin-Valer Necula este unul dintre cei mai cunoscuți și îndrăgiți preoți ortodocși ai acestor vremuri. Prin intermediul predicilor sale, al cărților, al conferințelor pe care le susține și prin participarea la diverse emisiuni și rubrici difuzate la televiziune, la radio și în online, acesta a ajuns la sufletele oamenilor de toate vârstele, ortodocși – dar nu numai – din țară și din străinătate.

Accesul la conferință este gratuit în limita locurilor disponibile.

Evenimentul este organizat în cadrul Festivalului Național Studențesc „Serbările Unirii”, ediția a 28-a, și este finanțat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba