Rămâi conectat

Știri

Care este bilanțul activităților IPJ Alba în primul semestru din anul 2024

Publicat

în

Bilanț al activităților IPJ Alba în primul semestru din anul 2024

În prima jumătate a anului 2024, obiectivele Inspectoratului de Poliție Județean Alba au rămas creșterea gradului de siguranță și protecție a cetățenilor, asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri și siguranța rutieră.

O altă prioritate a fost implementarea celor două proiecte cu finanțare europeană de care beneficiază Inspectoratul și identificarea de noi linii de finanțare cu fonduri europene.

 Resursele umane: În momentul prezent, procentul de ocupare a posturilor este de 84,44%.

Combaterea criminalității: În primul semestru al anului 2024, infracționalitatea judiciară se află în scădere față de perioada similară a anului 2024, infracționalitatea economică a crescut cu 6,1%, iar infracționalitatea de altă natură a crescut cu 5,35% față de semestrul I a anului 2023.

Polițiștii au descoperit, în flagrant delict, 581 de infracțiuni.

Criminalitatea stradală: În prima jumătate a anului 2024, numărul infracțiunilor stradale a scăzut cu 7,2% față de semestrul I 2023.

Criminalitatea contra patrimoniului a scăzut cu 5% față de primele 6 luni ale anului  2023.

Furturile, cel mai important segment infracțional al acestei categorii, au scăzut cu 18%.

În domeniul silviculturii și pisciculturii, în urma activităților și acțiunilor desfășurate au fost înregistrate 124 de dosare penale, au fost aplicate 449 de sancțiuni contravenționale și a fost confiscată cantitatea de 2.875 de metri cubi de material lemnos.

Centrul operațional: În primele 6 luni ale acestui an, au fost înregistrate 11.609 apeluri primite prin SNUAU 112, cu 1,2% mai multe decât în perioada similară a anului 2023.

Siguranță școlară: Prioritatea inspectoratului a rămas și pentru anul 2024, creșterea siguranției în unitățile de învățământ, sens în care polițiștii cu atribuții în domeniu au desfășurat 1.375 de activități preventiv-informative de care au beneficiat aproape 30.000 de elevi și cadre didactice.

La acestea se adaugă 14 activități informativ-preventive care au fost desfășurate în comunitate, cu prilejul unor manifestări cu public numeros, de care au beneficiat peste 2.300 de persoane.

Au fost derulate 6 proiecte și campanii care au avut ca scop conștientizarea consecințelor faptelor cu violență, bullyingului, al consumului de droguri, alcool, tutun și promovarea unui stil de viață sănătos. Peste 2.600 de persoane au beneficiat de aceste activități.  Un exemplu concludent este Proiectul comun de prevenire a victimizării minorilor intitulat sugestiv „SCUT 2024”, realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Inspectoratul Școlar Județean Alba, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, Agenția Națională Antidrog și Arhiepiscopia Română Ortodoxă Alba Iulia și la care au luat parte elevi din 10 licee din Alba Iulia.

Urmărire și extrădare: În primele 6 luni ale anului 2024, în urma activităților efectuate s-a reușit identificarea a 106 persoane aflate în urmărire (au fost prinse 15 persoane urmărite în baza unor acte penale și depistate 91 persoane dispărute/plecate voluntar).

În aceeași perioadă, au fost înregistrate 52 mandate și sentințe penale și au fost soluționate 43.

În ceea ce privește supravegherile judiciare, au fost înregistrate 88 de persoane cu măsuri preventive, dintre care 76 cu control judiciar și 12 cu arest la domiciliu.

Regimul armelor, explozivilor și substanțelor periculoase: Au fost sesizate 17 infracțiuni în domeniul armelor și munițiilor și ridicate, în vederea confiscării, 12 arme precum și muniție aferentă. În ceea ce privește braconajul cinegetic, au fost constatate 6 infracțiuni  privind vânătoarea și protecția fondului cinegetic.

Au fost constatate două infracțiuni prevăzute de Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, 5 infracțiuni prevăzute de  OUG 195/2005 privind protecția mediului și  două infracțiuni prevăzute de OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor.

Au fost ridicați, în vederea confiscării, 1.833 de litri de deșeuri periculoase, 192,6 kg si 2.154 de litri produse de protecția plantelor expirate.

În anul 2024, au fost emise 32 de dispoziții de suspendare sau anulare a dreptului de port și folosire a armelor.

Criminalitatea economico – financiară: În primul semestru 2024, au fost constatate 515 infracțiuni de natură economico -financiară.

Au fost organizate 11 acțiuni de amploare, iar pentru documentarea activității infracționale a persoanelor vizate de anchete, au fost efectuate 87 de percheziții domiciliare, privind infracțiuni de evaziune fiscală, spălarea banilor, obținere ilegală de fonduri, înșelăciune, silvicultură, proprietate intelectuală, în cadrul a 11 dosare penale, fiind dispuse 10 măsuri preventive.

Activitățile s-au desfășurat pe raza a 5 județe (Alba, Cluj, Sibiu, Botoșani și Mehedinți).

Prin activitățile de urmărire penală desfășurate în cadrul dosarelor penale, s-a reușit recuperarea prejudiciilor în valoare de peste 13.000.000 de lei.

Siguranța traficului rutier: Principalul obiectiv al polițiștilor rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba a fost siguranța traficului rutier pe drumurile publice, asigurându-se continuitatea dispozitivului rutier, precum și reorientarea unor elemente de dispozitiv pentru realizarea unei prezențe active pe principalele drumuri naționale, în punctele cu risc ridicat de accidente și la orele cu trafic intens, în vederea fluidizării circulației și prevenirii evenimentelor rutiere.

În primele 6 luni ale  anului 2024 pe raza județului Alba, s-au înregistrat  24 de accidente grave de circulație, soldate cu decesul a 8 persoane,  rănirea  gravă  a  19 persoane  și rănirea ușoară a 9 persoane.

În cadrul acțiunilor punctuale, polițiștii rutieri au constatat 210 infracțiuni la regimul rutier.

De asemenea, au fost aplicate 16.799 de sancțiuni contravenționale, cele mai multe pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Polițiștii au reținut, în vederea suspendării, 771 de permise de conducere şi au retras 605 certificate de înmatriculare pentru diferite defecțiuni tehnice, lipsa inspecției tehnice periodice sau lipsa RCA.

Principalele  cauze  ale producerii accidentelor grave de circulație, în primele 6 luni 2024, au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, alte preocupări de natură a distrage atenția și abateri ale bicicliștilor.

Pregătirea profesională: În primele 6 luni ale anului 2024, polițiștii de ordine publică și polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au participat la numeroase stagii de pregătire. La acestea stagii de pregătire, au participat și elevii și studenții aflați în stagiul de practică la Inspectoratul de Poliție Județean Alba.

De asemenea, polițiștii au fost instruiți atât cu privire la acordarea primului ajutor, cât și cu privire la recunoașterea substanțelor interzise și a persoanelor care se află sub influența acestora.

Proiecte cu fonduri europene:

 În perioada 2022 – 2023, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență,  Inspectoratul de Poliție Județean Alba a obținut finanțarea pentru reabilitarea și modernizarea sediilor Inspectoratului de Poliție Județean Alba și al  Poliției Orașului Cugir.

Pentru sediul Poliției Orașului Cugir, valoarea contractului de achiziție publică este de 3.760.074 de lei, cu T.V.A. Lucrările au început în anul 2023 și sunt finalizate în proporție de 80 %.

Termenul de execuție a lucrărilor este 5 septembrie 2024.

Pentru sediului Inspectoratului de Poliție Județean Alba, care include Poliția Municipiului Alba Iulia și Pavilionul Ordine Publică, valoarea contractului de execuție este de 32.898.442 de lei.

Lucrările au fost demarate în ianuarie 2024 și sunt într-o fază mai avansată la Pavilionul Ordine Publică, unde lucrările sunt executate în proporție de peste 50 %.

Termenul de execuție a lucrărilor este luna octombrie 2025.

„În perioada următoare, Inspectoratul de Poliție Județean Alba va continua acțiunile ce vizează creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, asigurarea unui climat de siguranță rutieră, reducerea infracționalității stradale, asigurarea climatului de legalitate pentru mediul  de afaceri, siguranța școlară, prevenirea și combaterea  infracțiunilor contra patrimoniului și persoanei.

Totodată, urmărim asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaționale necesare dezvoltării și menținerii capacității operaționale. Ne dorim să dezvoltăm parteneritate instituționale și comunitare solide, în folosul cetățenilor.

Instituția noastră este pregătită atât din punct de vedere profesional, cât și logistic, pentru a-și îndeplini cu succes misiunile și pentru a pune în aplicare prevederile legale, astfel încât siguranța cetățenilor din județul Alba să nu fie afectată.

Vom continua activitățile de prevenire a victimizării minorilor, a violenței domestice și a criminalității informatice.

Viziunea Inspectoratului de Poliție Județean Alba este construită în jurul nevoii de încredere, de securitate și de protecție a cetățeanului”, se arată într-un comunicat de presă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Lucrările continuă la Liceul Teoretic din Teiuș: Pregătiri pentru debutul unui nou an școlar

Publicat

în

Lucrările continuă la Liceul Teoretic din Teiuș: Pregătiri pentru începerea școlii

Lucrările continuă la Liceul Teoretic din Teiuș, cu câteva zile de începerea noului an școlar. După ce a fost finalizată reabilitarea clădirii, zilele acestea se muncește de zor la curățarea terenului de magaziile insalubre și dărăpănate.

”În curtea liceului teoretic reabilitat proaspăt, cu toate instalațiile noi, sigur pentru tinerii noștri și dascălii lor, lucrăm la curățarea terenului de magaziile insalubre și dărăpănate, care ne puneau în pericol și dăm încet, încet, o față nouă curții interioare a liceului nostru!

Bătălia pentru modernizarea școlii teiușene continuă pentru că ne pasă de copiii noștri!”, au transmis reprezentanții administrației locale.

Lucrările de reabilitare termică a Liceului Teoretic din Teiuș au demarat la începutul lunii ianuarie 2023, iar valoarea investiției depășește 3,3 milioane lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Întâlnire regională de lucru, organizată în Alba, pe tematici din domeniul siguranței alimentelor de origine nonanimală

Publicat

în

Întâlnire regională de lucru, organizată în județul Alba, pe tematici din domeniul siguranței alimentelor de origine nonanimală

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba au organizat, în 4-5 septembrie, o întâlnire de lucru pe tematici din domeniul siguranței alimentelor de origine nonanimală.

La întâlnire au participat, pe lângă reprezentanți din cadrul ANSVSA – Direcția Generală Siguranța Alimentelor, Directia Generala Control Oficial și DSVSA Alba, inspectori din cadrul DSVSA Cluj, DSVSA Tmiș, DSVSA Arad, DSVSA Bihor, DSVSA Hunedoara, DSVSA Caraș-Severin și DSVSA Sibiu.
Tematicile abordate au fost de actualitate, relevante și au acoperit aspecte esențiale precum aplicarea flexibilă a cerințelor de igienă și a procedurilor bazate pe principiile analizei de risc (HACCP) în domeniul alimentelor de origine nonanimală.

De asemenea, s-a pus accent pe controlul oficial privind criteriile microbiologice la produsele de origine nonanimală, implicarea în cazurile de toxiinfecții alimentare și gestionarea notificărilor aferente prin sistemele de alertă și cooperare administrativă. Un alt subiect important discutat a fost înregistrarea unităților din domeniul alimentelor de origine nonanimală, aspect esențial pentru asigurarea unei monitorizări eficiente a siguranței alimentelor.
În cadrul întâlnirii au fost analizate documente relevante pe tematica aleasă, care au reflectat modalitatea de implementare de către structurile județene a cerințelor specifice. De asemenea, au fost oferite clarificări și îndrumări punctuale pentru a permite o mai bună înțelegere și abordare unitară privind realizarea controalelor oficiale pe segmentele aferente acestei tematici.
S-au pus în discuție aspecte legate de legislatia si procedurile de lucru specifice domeniului care trebuie respectate în procesul de producție, transport și comercializare a alimentelor de origine nonanimală. Au fost oferite clarificări și îndrumări punctuale, cu scopul de a facilita o mai bună înțelegere și abordare unitară și în mod eficient a problemelor legate de siguranța alimentară.
Totodată, a fost organizată o deplasare la o unitate de obținere a produselor prelucrate din legume și fructe unde s-a realizat observarea și evidențierea aspectelor referitoare la flexibilitatea în aplicarea flexibilă a cerințelor generale de igienă și a procedurilor care au la baza principiilor HACCP.
Întâlnirea de lucru a facilitat realizarea unui schimb util de bune practici care să permită îmbunătățirea activitații de control oficial la nivel judetean si adaptarea, acolo unde este cazul, a legislatiei și procedurilor de lucru în acest domeniu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Lucrări de modernizare la școlile gimnaziale și la Colegiul Tehnic I.D. Lăzărescu din Cugir

Publicat

în

Lucrări de modernizare la școlile gimnaziale și la Colegiul Tehnic I.D. Lăzărescu din Cugir

Se apropie de final modernizarea Școlilor Gimnaziale „I. Pervain”. Lucrările sunt realizate în procent de 95%.

În cadrul evaluării în teren realizată de edilul Adrian Teban, constructorii au dat asigurări că lucrările la școlile gimnaziale se vor încheia în decurs de o lună.
La Școala Gimnazială nr. 3 lucrările se apropie de final. Lucrările la corpul de pe strada Doinei sunt realizate în proporție de peste 95% urmând realizarea finisajelor, a curții, lucrările urmând a se finaliza în decursul acestui an. Tot prin acest proiect s-a realizat modernizarea corpurilor de pe Aleea Constructorului și Vinerea.
La Colegiul Tehnic ID Lăzărescu, lucrările din clădirea cu laboratoarele de specialitate și a sălii de sport sunt realizate în proporție de aproximativ 85%, urmând a fi finalizate până la finalul acestui an.
La Școala Gimnazială Singidava, localul de pe strada Al. Sahia lucrările sunt finalizate în proporție de peste 99%, iar in perioada următoare va fi convocată comisia de recepție.
În ultimii ani, administrația locală a investit peste 14 milioane de euro în modernizarea și dotarea clădirilor de învățământ.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba