Sănătate
Când ar trebui să facem RMN și când CT? Avantaje și dezavantaje
Cu siguranţă, ai auzit măcar o dată despre aceste investigaţii cu denumiri pretenţioase. Hai să aflăm mai multe despre ce boli poţi depista cu ajutorul lor şi cum să te pregăteşti pentru analize. Fiecare are avantaje şi dezavantaje, iar ele nu trebuie efectuate decât la recomandarea medicului. Ambele se pot face la clinicile de stat (gratuit pentru asiguraţi, pe bază de trimitere) sau contra cost, la clinicile private. Află de pe www.radiouniurea.ro totul despre fiecare din ele.
Diagnosticarea sau confirmarea unor afecțiuni presupune în anumite situații realizarea unor investigații suplimentare analizelor de sânge, ecografiilor sau radiografiilor, precum Tomografia Computerizată (CT) sau Rezonanţa Magnetică (RM). Acestea sunt două modalități diagnostice care utilizează tehnici diferite pentru achiziția imaginilor: radiațiile X pentru Tomografia Computerizată și câmpul magnetic pentru Rezonanța Magnetică.
În anumite afecțiuni este preferată una din aceste modalități, alteori ele sunt complementare. Fiecare are avantaje și dezavantaje, ținând cont de informațiile necesare diagnosticului, costul investigației și confortul pacientului.
Tomografia Computerizată (CT) este o metodă iradiantă, folosind raze X. Este mai ieftină, mai rapidă și mai ușor tolerată de către pacient. Cu ajutorul tomografiei computerizate putem obține imagini ale oricărei părți a corpului uman, de la nivel cerebral până la extremități. Printre punctele forte se numără: detectarea fracturilor osoase, a calcificărilor (calcificari intratisulare sau litiaza renală), a hemoragiilor și evaluarea parenchimului pulmonar. Uneori, în special în evaluarea vaselor sangvine sau a organelor interne, este necesară administrarea de substanță de contrast intravenoasă, pe baza de iod, care se excretă la nivel renal.
De aceea, înainte de investigație este necesară efectuarea unor analize de laborator care să ateste o bună funcție renală (uree și creatinină serice).
Principalul inconvenient al CT-ului îl reprezintă faptul că este o metodă iradiantă; de aceea este contraindicat femeilor însărcinate și se recomandă precauție în efectuarea tomografiilor copiilor sau persoanelor tinere. În plus, tomografia computerizată este contraindicată pacienților cu insuficiență renală și celor cu reacții alergice la substanța de contrast. Nu în ultimul rând trebuie menționat faptul că Tomografia Computerizată are o rezoluție de contrast tisulară inferioară Rezonanței Magnetice.
Rezonanța Magnetică (RMN sau IRM) este o metodă neiradiantă, care folosește un câmp magnetic și impulsuri de radiofrecvență pentru obținerea imaginilor. Are o sensibilitate crescută a constrastului tisular (posibilitatea de a distinge între mai multe categorii de țesuturi și, implicit, detectare superioară a leziunilor, comparativ cu alte tehnici imagistice) și permite obținerea unor imagini detaliate în diverse planuri, ceea ce permite o localizare precisă a leziunilor, foarte utilă în planificarea intervențiilor chirurgicale.
Cu ajutorul Rezonanței Magnetice se pot investiga patologii de la nivel cerebral, vertebro-medular, musculo-scheletal, cardio-vascular și abdomino-pelvin. RM este modalitatea imagistică de selecție pentru detectarea leziunilor de la nivelul articulațiilor, fiind singurul examen noninvaziv care oferă o imagine detaliată a structurilor precum meniscuri (genunchi), ligamente sau tendoane. Pentru examinarea glandelor mamare, complementar ecografiei mamare și mamografiei, se efectuează examen IRM, ce poate diferenția uneori între leziuni maligne sau benigne și poate detecta leziuni multifocale.
Uneori este necesară administrarea de substanță de contrast intravenoasă, pe bază de Gadolinium, dar riscul și gravitatea reacțiilor alergine sunt mult reduse comparativ cu cele dezvoltate la substanța de contrast iodată. Fiind o metodă neiradiantă, se poate efectua de către femeile gravide în ultimele două trimestre de sarcină, în special pentru eventuale malformații ale fătului evidențiate la examenul ecografic.
Examenul RM este contraindicat pentru: persoanele cu stimulator cardiac, proteze cardiace de tip vechi, fragmente metalice la nivelul părților moi, insuficiență renală severă, proteze metalice articulare sau materiale de osteosinteză, clipuri anevrismale sau anumite stenturi vasculare. În plus, nu este indicat în primul trimestru de sarcină.
Tendinţa actuală în ţările avansate este de a se renunţa treptat la metodele de investigaţie iradiantă (precum tomografia computerizată) în favoarea examinărilor prin rezonanță magnetică. „Trebuie avut în vedere faptul că tipul investigației imagistice indicate pacientului se alege în funcție de patologia cunoscută sau suspicionată. Uneori se recomandă CT, alteori RM, iar în unele cazuri sunt complementare. De aceea, colaborarea strânsă între radiolog și medicii curanți este foarte importantă pentru alegerea metodei imagistice optime pentru fiecare pacient. Astfel, CT este examenul de primă intenție în afecțiunile traumatice (fracturi osoase, hematoame intracraniene) și în explorarea toracică. În schimb, RM este de preferat în patologia neurologică, vasculară și musculo-scheletală, cu un plus adus de examinările pe aparatul de 3 tesla”, spune Gina Zaharia, medic radiolog.
sursa: digi24.ro
Sănătate
Humus, rețeta minune în perioada de post: Ce este și ce beneficii are
Perioada de post a reprezentat dintotdeauna o provocare pentru creativitatea gospodinelor. Dorința oamenilor de a găsi rețete sănătoase și, în același timp, cu un aport ridicat de nutrienți este din ce în ce mai mare.
Din fericire, gama variată de alimente disponibile pe piață vine în ajutorul nostru și ne aduce un produs pe care îl putem include în dieta noastră: năutul. Dacă iubești năutul, nu ai cum să nu iubești și humusul, rețeta minune adusă din Orientul Mijlociu.
Humus este o specialitate orientală, care este făcută , în mod tradițional, din piure de năut, pastă de susan –tahini, ulei de măsline, suc de lămâie, sare și condimente precum usturoi și, uneori, chimion. Humusul reprezintă o sursă bogată de acizi grași esențiali omega-3, care ajuta la protecția sistemului cardiac, și de nutrienți proveniți din naut și sosul tahini. În plus, humusul conține fier, vitamina B6, acid folic și aminoacizii cu un puternic rol antiiinflamator. Persoanele care suferă de diabet necesită diete speciale și, uneori, acest lucru poate fi greu de gestionat. Humusul este o rețetă potrivită pentru diabetici și poate fi consumat de aceștia fără rezerve. Mai mult decât atât, năutul ajută la reglarea zahărului din sânge, fiind un aliat în managementul diabetului. Datorită conținutului ridicat de fier, calciu și vitamina K, năutul din humus contribuie la dezvoltarea și menținerea unei structuri osoase dense și puternice. Vitamina C, B6, potasiul și fibrele din compoziția năutului fac din acesta un super aliment care contribuie la menținerea sănătății inimii. Fibrele ajută și la scăderea nivelului de colesterol din sânge, scăzând riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, arată studiile.
Humusul te ajută să slăbești. Prin senzația de sațietate pe care o oferă năutul, rețetele care conțin acest ingredient vin în ajutorul persoanelor care se luptă cu kilogramele în plus.
Humusul, perfect pentru diabetici
Ce conține humusul?: Există nenumărate rețete de humus, dar toate au în compoziție ingredientele „cheie” ale rețetei. Acestea se referă la boabele de năut, usturoiul și pasta de susan. Pe lângă acestea se adaugă, după gust, uleiul de măsline, zeama de lămâie și diverse condimente precum: boia sau chimion.
Năutul și beneficiile sale. Năutul conține magneziu, vitamina B1, vitamina B6, vitamina B9, seleniu cupru, fier, zinc, fosfor, mangan și potasiu. Acest aliment minune este o sursă bogată în proteine și fibre, ceea ce contribuie la o digestie sănătoasă. Conform healthline, năutul scade riscul de apariție a bolilor cronice precum cancerul, bolile sistemului cardiovascular și diabetul.
Susanul, sursă de vitalitate. Susanul reprezintă un ingredient important atunci când vrem să pregătim humus. Din fericire, semințele de susan ascund beneficii uimitoare pentru sănătate. Acestea contribuie la vitalitate, promovează sănătatea sângelui, scad tensiunea arterială și susțin sistemul imunitar. Este important de știut, însă, că există persoane alergice la susan. În cazul acestora, consumul semințelor de susan poate avea consecințe grave și este recomandată eliminarea pastei de susan din humus.
Sursa:dcmedical.ro, libertatea.ro
Sănătate
Noi investiții pentru diagnosticul cancerului, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia: Licitație pentru dotarea Laboratorului de Genetică și Diagnostic Molecular
Noi investiții pentru diagnosticul cancerului la spitalul din Alba Iulia
Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o procedură de achiziție de aparatură pentru diagnosticul cancerului pentru Laboratorul de Genetică și Diagnostic Molecular.
Se are în vedere dotarea laboratorului cu tehnologie de ultimă generație, inclusiv analizor de fragmente, sistem PCR, sistem complet de electroforeză şi imagistică GEL, fluorimetru, spectrofotometru, bloc termostat, set de laborator, cititor multimod în plăci, ultracongelator, mini PCR şi sistem de secvențiere.
Achiziția este în valoare de peste 3 milioane de lei.
Se dorește, printr-un proiect mai amplu, asigurarea accesului egal la asistența medicală a pacieților oncologici care sunt trataţi în Spitalul Judeţean de Urgență Alba Iulia cât și a pacienților din județ sau chiar din țară.
Pentru a putea veni în sprijinul pacienților oncologici prin diagnosticarea cancerului sunt necesare, conform reprezentanților unității medicale, suplimentarea gamei de analize medicale de genetică şi diagnostic molecular şi, ulterior, accesarea subprogramului naţional de testare genetică.
Sănătate
Noi investiții, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud: Parc terapeutic pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii și extinderea gamei de servicii medicale
Noi investiții în 2025 la Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud: Parc terapeutic pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii și extinderea gamei de servicii medicale
În ultimii ani Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud a beneficiat de investiții în infrastructură și dotări de aproximativ 15 milioane de lei proveniți atât din fonduri alocate de către Consiliul județean Alba, cât și din fonduri europene, redându-i-se astfel rolul de unitate medicală performantă, care asigură servicii medicale moderne, la cele mai înalte standarde și adaptate nevoilor pacienților.
Investițiile au vizat atât dotări în aparatură și echipamente medicale, cât și amenajarea și modernizarea clădirii, astfel încât să se asigure confortul pacienților, însoțitorilor acestora, precum și al personalului care asigură cu înalt profesionalism actul medical.
Spitalul de Pneumoftiziologie din Aiud, cu o tradiție de peste 100 de ani, a fost inaugurat în vara anului 1923 în prezența Reginei Maria, mereu preocupată de soarta celor bolnavi și suferinzi, care nota în jurnalul său referitor la spitalul din Aiud că este „un foarte frumos și curat spital cu o priveliște încântătoare și pavilioane corespunzătoare pentru bolnavi, dar, din păcate, prea mici pentru cerințele prea mari. Am avut obișnuitul serviciu religios pentru sfințirea clădirii […]. I-am vizitat pe bolnavii care arătau bine în paturile lor curate sau în șezlongurile din galerie”. (Regina Maria a României, Însemnări zilnice, vol. V, București, 2006, p. 208-209).
Investițiile și dezvoltarea Spitalului de Pneumoftiziologie din Aiud vor continua și în anul 2025, propunându-ne amenajarea unui parc terapeutic atât de necesar pacienților cu afecțiuni respiratorii, extinderea gamei de servicii medicale pentru diagnosticarea și tratarea afecțiunilor respiratorii, precum și promovarea paletei de servicii oferite, astfel încât să asigurăm sprijin și tratament de specialitate pentru cât mai mulți pacienți.
-
Știriacum 2 săptămâni
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 7 zile
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum 2 săptămâni
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum 2 săptămâni
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Știriacum 6 zile
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Știriacum o săptămână
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum 7 zile
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului
-
Știriacum o săptămână
Podul de fier de la Ocna Mureș, pentru aproape 100 de ani, singurul din Europa cu trafic rutier, feroviar şi pietonal