Rămâi conectat

Știri

Campanie derulată în Alba pentru prevenirea cancerului de col uterin: 45 de asistenți medicali comunitari, la prima activitate

Publicat

în

Direcția de Sănătate Publică Alba, în contextul în care cancerul de col uterin rămâne o preocupare cheie în sănătate, consideră campania de promovare a Săptămânii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, 22-28 ianuarie 2017, momentul potrivit pentru a acționa potrivit direcțiilor și planului de acțiuni asumate în Strategia Județeana de Sănătate 2017-2020. Mai mult, pentru DSP este important de a nu lasa strategia sa ramana un simplu document, ci de a acţiona.
 
În acest context, masa rotundă organizată joi, 26 februarie, la sediul OAMGMAMR, având ca grup ţintă intermediar asistenţii medicali comunitari şi mediatorii sanitari de la nivelul judeţului 45 (participanţi), a fost prima activitate în cadrul campaniei şi prima acţiune din strategie.
 
Activitatea a fost coordonată de Direcţia de Sănătate Publică Alba în colaborare cu: OAMGMAMR – filiala Alba, Spitalul Judeţean de Uregenţă Alba Iulia, Centrul de Resurse Academia Doamnelor, dezvoltarea de parteneriate și valorificarea expertizei specialiștilor în sănătate publică aducând plus valoare activităţii.
 
Agenda activităţii a fost diversificată având ca scop promovarea beneficiile screeningului pentru cancerul de col uterin şi ale vaccinării anti-HPV.
 
Dr. Olimpia Candrea, Coordonator Program Evaluare şi Promovare a Sănătății, din cadul Direcţiei de Sănătate Publică Alba, a deschis evenimentul prin prezentarea campaniei, informaţii generale privind cancerul de col uterin şi, factorii de risc şi de protecţie precum şi modalităţile de accesare a serviciilor medicale preventive. În aceleşi timp a subliniat importanța rolului asistentului medical comunitar în diseminarea informațiilor către comunități, și promovarea comportamentelor favorabile sănătăţii.
 
Dovezile științifice pe care le are vaccinarea în reducerea riscului de apariție a cancerului de col uterin, au fost  prezentate de catre Dr. Dana Popa Dreghici – medic primar epidemiolog al Direcţiei de Sănătate Publică. Mai mult d-na dr. a subliniat  că nu există altă formă de cancer pentru prevenirea căreia impactul metodelor de prevenire să fie atât de eficient.
 
Coordonatorul sub-programului de screening Dr. Cabulea Simona, medic primar epidemiolog, Spitalul Județean de Urgentă Alba Iulia , a menţionat că la nivelu judeţului programul şi-a atins parţial scopul  datorită aderenţai relativ reduse a medicilor de familie la program şi interesului  scăzut al populației din grupul țintă pentru program.
Accesarea sectorului primar al serviciilor de sănătate reprezintă opţiunea de elecţie, în depistarea precoce a cancerului de col uterin, a subliniat Preşedintele OAMGMAMR Graţiela Indreica. Complementar a pus accentul pe calitatea serviciilor de asistenţă medicală comunitară  şi profesionalizarea asistentului medical.
 
D-na Ec. Ana Cosma, coordonator Centrul de Resurse Academia Doamnelor, s-a adresat asistenţilor medicali comunitari subliniind importanţa dezvoltării parteneriatelor locale care cresc vizibilitatea şi impactul mesajelor prosanogene în comunitate. În plus, a insistat pe spiritul de iniţiativă, creativitate, implicare şi împărtăşirea informaţiilor către grupurile ţintă, ca modalitate de a produce schimbări reale.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR

Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.

În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.

Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Publicat

în

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.

Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C

Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video

Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D

Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice

Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software

Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier

Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.

Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.

Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba