Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Sănătate

Campanie de promovare a importanței depistării precoce a cancerului de sân în Alba

Publicat

în

Campanie de promovare a importanței depistării precoce a cancerului de sân în Alba

În luna octombrie se derulează campania de promovare a sănătății cu tema „Importanța depistării precoce a cancerului de sân”.

Direcția de Sănătate Pulblică Alba, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba și Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, organizează în cadrul campaniei de informare și conștientizare două evenimente.

Acestea sunt:

*luni 14 octombrie, de la ora 10.00, la Ambulatoriul de specialitate – punct informativ cu distribuire de pliante.

*joi 17 octombrie, între orele 8.00 și 12.00,  la Ambulatoriul de specialitate – cabinet obstetrică-ginecologie – consultație senologică pentru depistarea precoce a cancerului de sân (gratuită și fără bilet de trimitere) efectuată de de către medicul specialist Cristian Țibea.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Sănătate

Dovleacul, un deliciu de nelipsit din preparatele de toamnă: Care sunt beneficiile consumului

Publicat

în

Dovleacul este deja foarte bine cunoscut pentru beneficiile majore pe care le aduce organismului, dar și pentru utilizările multiple în preparatele culinare

Ideal de consumat în dietă sau în combaterea diabetului, dovleacul este ingredientul de bază care oferă gustul și savoarea unor rețete de excepție. Iată care sunt beneficiile consumului, dar și ce preparate poți încerca cu dovleac.

În funcție de întrebuințări, pe piață există o gamă variată de soiuri de dovleac. Este important de știut că există trei soiuri principale și anume: dovleci comestibili, dovleci de sămânță și dovleci decorativi.
Dovlecii comestibili

Dovleacul plăcintar: Unul dintre cele mai cunoscute soiuri de dovleac cultivate la noi în țară. Îl poți recunoaște după forma lunguiață. Așa cum este și cunoscut, dovleacul plăcintar are un gust foarte dulce și este ideal pentru plăcinte.

Dovleacul american: Este soiul cunoscut adesea peste Ocean, mai ales atunci când se apropie sărbătoarea de Halloween. Dovleacul american este și el comestibil, ideal pentru supe, plăcinte sau alte preparate, dar este și des sculptat pentru decorațiuni. Îl poți recunoaște după forma rotundă și turtită la capete.

Dovlecii pentru semințe

Dovleac Atlantic Giant: Este dovleacul care crește cel mai repede și are o formă impresionantă. Există exemplare de dovleac Atlantic Giant care au depășit chiar câteva sute de kilograme. La acest soi, doar semințele se pot mânca.

Dovleac Styrian: Acesta este crescut exclusiv pentru semințele fără coajă, semințe din care se extrage ulei de foarte bună calitate. Acest soi de dovleac poartă denumirea regiunii austrice Styria.

Dovlecii ornamentali

Dovleac Turk Turban. Este soiul de dovleac care seamănă foarte bine cu un turban turcesc, după cum poartă și denumirea. Dovleacul are mai multe nuanțe atunci când ajunge la maturitate și poate cântări până la șase kilograme. Acesta este cel mai des folosit pentru aranjamente decorative.

Dovleac Crown of Thorns Sau Coroana de țepi, unul dintre soiurile de dovleci cu un aspect diferit, asemenea unei coroane cu zece țepi sau vârfuri. Rolul dovleacului este strict decorativ.

Dovleac Lagenaria Dipper. Este un soi care se usucă repede, coaja devine lemnoasă și are un miros neplăcut. Este recomandat doar pentru decorarea locuințelor și îl poți recunoaște după forma rotundă la bază și ușor rotunjită spre vrej, cu un tub lung și subțire care poate ajunge până la un metru.

Beneficiile consumului de semințe de dovleac

Dovleacul ajută vederea Dovlecii conțin carotenoizi, compușii care dau culoarea portocalie. Unul dintre acești pigmenți este betacarotenul, care este transformat parțial în vitamina A și oferă un avantaj pentru sănătatea ochilor. Consumul de dovleac protejează împotriva apariției degenerării maculare, afecțiune ce apare odată cu înaintarea în vârstă. Consumul de dovleac protejează pielea Carotenoizii din compoziția dovleacului ajută la neutralizarea radicalilor liberi și nu lasă celulele canceroase să se dezvolte, iar asta ajută la menținerea pielii sănătoase și previne îmbătrânirea prematură. Ajută în curele de slăbire Dovleacul este o sursă bogată de fibre, dar cel mai important, are un conținut foarte scăzut de calorii. Consumul de dovleac îți oferă sațietate și nu kilograme în plus. Datorită conținutului ridicat de fibre, dovleacul ajută și la diminuarea poftei de mâncare, iar asta ajută la o siluetă de invidiat. Dovleacul previne febra musculară Consumul de dovleac te ajută să îți revii mai ușor după un efort fizic, dar și să îți păstrezi mușchii funcționali la un nivel maxim, chiar și după ce antrenamentul fizic s-a încheiat. Dovleacul consumat înainte de efort te ajută să previi instalarea durerilor musculare de a doua zi, potrivit libertatea.ro.

Beneficiile consumului de semințe de dovleac

Semințele de dovleac susțin sănătatea inimii Semințele de dovleac, împreună cu nucile sunt foarte bogate în produși chimic pe bază de plante, denumiți și fitosteroli. Aceștia sunt recunoscuți pentru beneficiile în reducerea colesterolului rău. Semințele de dovleac pot alunga depresia Semințele de dovleac conțin l-triptofan, substanță ce este un adjuvant natural pentru un somn liniștit, dar și pentru alungarea depresiei. Consumul de semințe de dovleac te ajută să ai o stare de bine. Semințele previn osteoporoza Pentru că au un conținut bogat de zinc în compoziție, semințele de dovleac ajută la prevenirea apariției osteoporozei. Ele ajută și la reducerea inflamației în cazul artritei și pot ameliora simptomele menopauzei prevenind bufeurile și durerile de cap. Mențin sănătatea prostatei Semințele de dovleac ajută la menținerea sănătății optime a prostatei, datorită conținutului ridicat de zinc. De asemenea, semințele de dovleac sunt și o sursă bogată de Omega 3. Consumul regulat de semințe de dovleac ajută la o funcționare normală a ficatului Este recomandat un amestec de semințe de dovleac și semințe de in deoarece acest amestec conține antioxidanți, grăsimi sănătoase, dar și un conținut ridicat de fibre Atenție, însă, cum se consumă semințele de dovleac! Pentru a-și păstra beneficiile, semințele de dovleac trebuie consumate crude. Sunt indicate semințele organice, care nu au fost contaminate cu substanțe chimice În cazul în care preferi semințele de dovleac prăjite, cel mai indicat ar fi să le prăjești chiar tu acasă, deoarece în felul acesta poți controla temperatura la care le prăjești, scrie libertatea.ro.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Medic nou la Spitalul Orășenesc Cugir

Publicat

în

Medic nou la Spitalul Orășenesc Cugir

Un nou medic atras de echipa managerială a Spitalului Orășenesc Cugir: Anda Szegedi este medic specialist gastroenterologie, fiind absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu„ din Cluj-Napoca, promoția 2015.

Competențele doamnei doctor sunt endoscopia digestivă și ultrasonografia abdominală.

Rezidențiatul l-a efectuat în Clinica Medicală I, respectiv Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Prof. dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca.

De asemenea, a profesat la Spitalul Orășenesc Câmpeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Clădirea Bloc Alimentar și Birouri a Spitalului Orășenesc Cugir, reabilitată

Publicat

în

Clădirea Bloc Alimentar și Birouri a Spitalului Orășenesc Cugir, reabilitată

Clădirea Bloc Alimentar și Birouri a Spitalului Orășenesc Cugir a fost reabilitată.
Este vorba de o investiție de peste 250 de mii de euro, din fonduri proprii ale Spitalului Orășenesc Cugir.
Au fost executate lucrări de refacere finisaje interioare și exterioare, instalații electrice, termice și sanitare și au fost montate tâmplării PVC4 cu geamuri termopan, învelitoare din țiglă ceramică, șarpantă din lemn ecarisat de rășinoase, amplasarea elementelor șarpantei urmând elementele structurale din fier beton armat. Au fost realizate trotuare de protecție de 60 de centimetri, din beton, cu pantă de scurgere, precum și anvelopări.
Blocul alimentar a fost dotat în totalitate cu aparate industriale profesionale, dar și cu mobilier specific nou din inox.
S-au achiziționat un aragaz cu șase ochiuri, plită pe gaz, hotă, mixer profesional, mașină de curățat cartofi, robot industrial pentru tocat și răzuit, sterilizator ouă și altele.
Managerul spitalului din Cugir, Florin Arion, a precizat faptul că „pentru blocul alimentar, spitalul a primit autorizație sanitară de la DSP și respectă toate circuitele obligatorii de igienă specifice și obligatorii pentru spitale, precum și pentru igiena personalului.”

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba