Sănătate
Busuiocul, „planta regală” considerată sfântă în India și folosită adesea în bucătărie: Care sunt beneficiile
Busuiocul transformă orice preparat culinar. „Planta regală” este considerată sfântă în India și este folosită adesea în bucătăria asiatică.
Pe lângă tipul de busuioc cu care suntem familiarizați și pe care îl folosim frecvent, există numeroase alte soiuri cu arome diferite.
Busuiocul este sfânt pentru hinduși. Este considerat o plantă sfântă în India și se află sub protecția zeului Vishnu. Drept urmare, busuiocul este rar utilizat în bucătăria indiană, deși este utilizat în medicina ayurvedică.
Busuiocul este una din plantele esențiale folosite în bucătăria italiană, la fel ca oregano. Frunzele proaspete și uscate conferă unor preparate ca pesto genovez, pizza Margherita și salata Caprese aroma lor specifică dulce-sărată, subtilă de cuișoare.
Busuiocul mediteranean este o divă temperamentală: aromele sale sunt extrem de delicate și pot fi distruse cu ușurință în timpul gătirii. Prin urmare, cel mai indicat este să încălzești busuiocul cât mai puțin posibil și să-l adaugi la preparate chiar înainte de servire. Aroma busuiocului merge foarte bine cu salatele mediteraneene, paste, legume, pește, pui și carne de vită. Busuiocul este folosit și în afara bucătăriei europene: Diferitele soiuri de busuioc thailandez sunt folosite în multe preparate din Asia de Sud-Est, cum ar fi curry și supă iute acrișoară.
Sugestie!
Pentru a obține o aromă mai intensă, îți recomandăm să rupi în bucățele frunzele cu degetele mai degrabă decât să le toci cu un cuțit.
Se consideră că busuiocul provine din Egipt sau India și a fost utilizat în Europa Centrală începând cu secolul al XIII-lea. Este o plantă aromatică stufoasă, înrudită cu măghiranul, menta, oregano, rozmarinul și salvia, și are frunze verzi sau roșii care pot crește până la o lungime de 10 cm. Busuiocul a fost considerat, de fapt, o plantă medicinală în antichitate, deși în Evul Mediu a dobândit o reputație destul de proastă. Considerat plantă toxică, folosită în magia neagră, care a adus ghinion, a generat mai degrabă frică decât apreciere. În prezent, busuiocul este una dintre cele mai populare verdețuri aromatice și este cultivat cu precădere în regiunea mediteraneană și în Europa de Sud-Est.
Busuiocul este o plantă aromatică folosită în special în bucătăria mediteraneană. Pe lângă gustul aparte pe care îl dă preparatelor, busuiocul are nenumărate beneficii asupra sănătăţii datorită conţinutului mare de vitamine şi minerale.
„Busuiocul este o plantă diuretică. Poate fi folosită în infecţii urinare, are acţiune protectoare asupra vaselor de sânge, hipotensoare ca tonic general este foarte bun afordisiac,” spune dr. Daniela Buşneag, medic medicină generală, homeopatie şi apifitoterapie.
De asemenea, planta are proprietăţi antiseptice. În apa în care spălaţi legumele, puteţi pune câteva picături de ulei de busuioc.
„Uleiul de busuioc poate fi folosit şi în enteroviroze. De exemplu, în salmonela sunt nişte bacterii care cedează la acţiunea uleiului de busuioc, numai că trebuie luat cu foarte mare atenţie,” explică dr. Daniela Buşneag.
Macerată la rece, planta este considerată un adevărat elixir al tinereţii fără bătrâneţe.
„Femeile care consumă zilnic un macerat din ceai de busuioc vor rămâne veşnic tinere şi frumoase,” precizează dr. Daniela Buşneag.
Puteţi face şi o infuzie de busuioc. Puneţi într-o cană cu apă fierbinte câteva frunze de busuioc şi lăsaţi la infuzat. Se vor păstra astfel principiile active ale plantei. Beţi o cană de infuzie de busuioc după masa de prânz sau masa de seară, de 3-4 ori pe săptămână. Atenţie însă la cantităţi, mai ales dacă luaţi medicamente care scad tensiunea! Nu este singura contraindicaţie.
„Dacă urmează să facem intervenţie chirurgicală, o extracţie dentară, e bine ca două săptămâni înainte de a face acest lucru să nu consumăm busuioc pentru că poate da sângerare excesivă, la fel ca şi usturoiul,” recomandă dr. Daniela Buşneag.
Busuiocul nu este recomandat nici femeilor însărcinate, celor care alăptează sau copiilor.
Sursa: digi24.ro, kotanyi.com
Sănătate
Ridichile negre, leacul miraculos al sezonului rece: Care sunt beneficiile
Ridichile negre sau de iarnă, deși mai puțin consumate la noi, sunt recomandate de către medicina naturistă în rezolvarea unor probleme de sănătate, dintre care cea mai cunoscută este tusea rebelă
Nutriționiștii o recomandă mai ales în dietele de sezon rece, deoarece conține antioxidanți eficienți împotriva răcelii și gripei, dar benficiile sale nu se opresc aici.
Ridichea neagră are următoarele proprietăți curative: ajută la golirea vezicii biliare, este antiscorbutic (foarte puternic), tonic respirator, sedativ nervos, antialergic, diuretic, aperitiv, digestiv, stimulent al celulei hepatice.
Această legumă conține: esențe sulfurate (rafanol), sinalbină, glucotropaeolină, vitaminele B si C, tucoferol, fibre alimentare, săruri minerale: potasiu, sodiu, fier, iod și magneziu. Aceste proprietăți o transformă într-un elixir cu numeroase beneficii și calități terapeutice asupra stării de sănătate.
Ridichea neagră poate fi folosită cu succes în următoarele afecțiuni:
1. Afecțiuni respiratorii – ridichea neagră este utilă mai ales în cazurile de gripă și răceală, protejând sistemul respirator de infecții. Poate fi folosită cu succes la tuse, nas înfundat, dureri de gât, ajutând la eliminarea substanțelor nocive din bronhii și plămâni.
În cazul tusei, se ia o ridiche potrivită ca dimensiune. Se scobește în interior cu un cuțit și se umple golul cu miere. Se lasă într-un loc cald pentru câteva ore, după care se consumă-se bea sucul obținut și se mănâncă ridichea.
2. Afecțiuni hepatice – are proprietăți depurative și energizante, ajutând la eliminarea toxinelor din ficat. Detoxifiază ficatul, contribuind la regenerarea celulelor hepatice. De asemenea, se reglează producția și fluxul bilei, eliminând excesul de bilirubină din sânge. Efectele benefice se resimt în cazurile de icter, litiază biliară, insuficiență hepatică, colecistită, protejând ficatul și vezica biliară de infecții.
3. Lipsa poftei de mâncare – ridichea neagră este indicată la copii pentru combaterea stărilor de oboseală și anemie. Tot la copii, ridichea neagră poate fi folosită ca remediu împotriva rahitismului, ajutând la fixarea calciului în oase și la fortifierea organismului.
4. Afecțiuni renale – consumul de ridichi ajută la eliminarea toxinelor acumulate în rinichi, reducând posibilitatea formării calculilor renali, inhibând infecțiile urinare. De asemenea, se diminuează senzația de arsură în timpul urinării, datorită proprietăților antiinflamatoare. Consumată regulat, ridichea neagră duce și la mărunțirea calculilor renali sau biliari și la eliminarea lor mai ușoară. Tratamentul cu suc sau sirop din miere și ridiche ar trebui să dureze 6 săptămâni. Se poate opta și pentru o combinație de sucuri formată din suc de ridiche neagră, suc de ridiche roșie, suc de castravete și suc de varză. Efectul energizant și tonic îl va completa pe cel depurativ.
5. Constipație, diaree, balonare, dureri abdominale – consumul de ridichii negre, prin conținutul său bogat de fibre și apă și prin proprietățile sale antibateriene, contribuie la mișcările regulate ale intestinului, ajută la menținerea echilibrului florei intestinale, elimină toxinele din intestine.
6. Eczeme – se recomandă ridichea în cazurile și problemele de piele, precum erupții cutanate, piele uscată, datorită proprietăților sale dezinfectante. O mască cu ridiche neagră curață excelent tenul, având un efect purifiant. În acest sens, se tamponează obrazul cu zeamă proaspată de ridiche neagră, se lasă să acționeze, apoi se clătește obrazul cu apă minerală plată.
Sursa:doctorulzilei.ro
Sănătate
Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj
Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj: Licitația, lansată pe SEAP
Spitalul Municipal Blaj, a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Pubice, care prevede achiziționarea de echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie.
Valoarea investiției este estimată la 1.499.065 de lei, fără TVA.
Potrivit documentației, proiectul vizează furnizarea și instalarea de echipamente în cadrul proiectului „Investiții în infrastructura laboratorului de microbiologie din cadrul Spitalului Municipal Blaj”, finanțat prin Programul Sănătate 2021 – 2027.
Obiectivul general al proiectului este dotarea laboratorului din cadrul spitalului cu echipamente și aparatură medicală care să asigure accesul egal la asistența medicală pentru oamenii din zona județului Alba.
Se vor achiziționa:
-Analizor clinic MDRO și urocultură, lichide puncții – 1 buc.
-Termostat 100 L – 1 buc.
-Centrifuga 24 poziții – 1 buc.
-Centrifugă – 1 buc.
-Hotă – 1 buc.
-Microscop – 1 buc.
-Maldi TOF – 1 buc.
Sănătate
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului
14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului
Află de pe radiounirea.ro că persoanele cu diabet zaharat de tip II pot fi asimptomatice timp de mulți ani sau chiar decade înainte de a fi diagnosticate, deoarece simptomele bolii sunt destul de subtile.
Această afecțiune este atât de răspândită în întreaga lume încât medicii au catalogat-o drept ,,epidemică”. Astfel, prevenirea sau detectarea bolii în stadiu incipient este extrem de importantă, întrucât pot fi evitate complicații majore precum afecțiuni ale rinichilor, pierderea vederii sau chiar amputarea de membre.
Iată cum îți dai că suferi de diabet zaharat de tip 2!
Cum îți dai seama că suferi de diabet – urinare frecventă
Urinarea frecventă sau în cantități mai însemnate decât de obicei reprezintă un simptom comun al diabetului – acesta este modul prin care corpul ,,scapă” de excesul de zahăr.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – sete persistentă
Datorită urinării frecvente, corpul pierde mai multe lichide într-o perioadă scurtă de timp, astfel încât deshidratarea este inevitabilă.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – apetit crescut
În cazul diabetului netratat, nivelul glicemiei poate varia în funcție de momentul zilei; când nivelul glicemiei este scăzut, apare și senzația intensă de foame.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – gura uscată
Senzația apare ca urmare a urinării excesive și a deshidratării organismului, acesta fiind unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – fluctuații ale greutății
Pierderea în greutate este un alt indiciu al bolii. Atunci când celulele organismului sunt private de glucoza din sânge, corpul reacționează ca și cum ar fi înfometat și începe să consume din rezervele de proteine pentru a-și conserva nivelul de energie.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – lipsă de energie
Oboseala cronică și lipsa de energie apar ca urmare a încercării organismului de a compensa lipsa glucozei din celule.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – vedere încețoșată
Mulți dintre pacienții cu diabet dezvoltă în timp manifestări oculare, dintre care retinopatia diabetică este cea mai importantă. Diabetul determină afectări ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o componentă a ochiului situată în partea posterioară a acestuia, care are rol de a capta imaginile și de a trimite informațiile la creier).
Retinopatia diabetică se poate manifesta prin tulburări de vedere. Se poate preveni apariția retinopatiei prin menținerea glicemiei în limite normale sau aproape de normal.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – rănile și zgârieturile care se vindecă mai greu
Reprezintă un indiciu clasic în ceea ce privește prezența diabetului și asta pentru că boala slăbește vasele de sânge, făcând mai greu transportul lui către rană, implicit îngreunarea procesul de vindecare a rănii.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – risc crescut de infecții
Organismul este mult mai vulnerabil în fața infecțiilor și a microbilor atunci când diabetul este netratat.
Sursa:clicksanatate.ro si realitatea.net
-
Știriacum 2 săptămâni
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 săptămâni
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 săptămâni
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 2 zile
1 decembrie 1918: Cum s-a făcut Marea Unire
-
Știriacum o săptămână
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum 10 ore
3 decembrie: Ziua internațională pentru persoanele cu dizabilități: Statisticile spun că 15% din populaţia lumii trăieşte cu anumite forme de dizabilitate
-
Știriacum 4 zile
Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este specială pentru fetele de măritat, ele își pot afla ursitul
-
Știriacum 2 zile
Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“ din 1918: Un singur fotograf printre 100.000 de români