Educație și Cultură
Bursa de studiu „Dragoș Zaharia”, lansată de Rotary Club Alba Iulia
Bursa de studiu „Dragoș Zaharia”, lansată de Rotary Club Alba Iulia
Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis a lansat bursa de studiu „Dragoș Zaharia”.
Bursa a fost oferită tânărului Gabriel Iosif Chirilă, un elev de nota 10, de la Școala Gimnazială „Iuliu Maniu” din Vințu de Jos. Gabriel Iosif Chirilă a fost ales ca prim beneficiar al bursei datorită seriozității, modestiei și implicării sale constante în activitățile școlare și extrașcolare.
Educație și Cultură
Dori Susan, artist plastic din Sebeș, premiu pentru desen la un concurs organizat la Iași
Dori Susan, artist plastic din Sebeș, premiu pentru desen la un concurs organizat la Iași
Dori Susan, artist plastic din Sebeș, a obținut premiul pentru desen acordat la concursul de creație vizuală „Eminesciana”, desfășurat recent la Iași.
Concursul a fost organizat de filiala Iași a Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAPR) și a jurizat lucrările expuse în cadrul unei expoziții internaționale care a fost găzduită de Galeria de Artă „Octav Băncilă” a filialei UAPR Iași.
Dori Susan este președintele Asociației ArtTrad Valea Frumoasei. Această asociație se ocupă de pictură clasică și pictură modernă, dar și de punerea în valoare a tradiţiilor şi a frumuseţilor municipiului Sebeş.
Educație și Cultură
Festivalul „Datină străbună pe Secașe”, în 2 februarie, la Hăpria: Tradiții și obiceiuri din 16 comunități locale, din Alba și Sibiu
Festivalul „Datină străbună pe Secașe” : Tradiții și obiceiuri din 16 comunități locale din Alba și Sibiu
Duminica, 2 februarie 2025, cu începere de la ora 14, satul HĂPRIA din comuna Ciugud, județul Alba, va deveni centrul spiritual al Țării Secașelor, găzduind cea de-a XXXI-a ediție a Festivalului „Datină străbună pe Secașe”.
Evenimentul, dedicat păstrării și promovării obiceiurilor tradiționale, va reuni peste 300 de participanti din 16 comunitati locale din judetele Alba si Sibiu,(Ciugud, Calnic, Cergau, Craciunelul de Jos, Bucerdea Granoasa, Cut, Daia Romana, Dostat, Rosia de Secas, Spring, Valea Lunga, Loamnes, Miercurea Sibiului, Slimnic, Sura Mare si Sura Mica) și va transforma Caminul Cultural din Hapria într-o adevărată scenă a identității culturale.
Încă de la debut, atmosfera va fi încărcată de emoție și autenticitate: fondatorul festivalului, etnograful Ioan Popa, va argumenta public importanța acestui proiect, inițiat încă din anul 1972, subliniind rolul său esențial în conservarea patrimoniului cultural din această regiune.
Discursul său va fi urmat de prelegerea captivantă a prof. univ.dr. habil. Ioan Haplea, originar din Hăpria, care va explora universul folclorului muzical al Țării Secașelor prin prisma relației dintre identitatea individuală și cea colectivă.
Ansamblul Folcloric al judetului Alba, sub conducerea lui Alexandru Pal și alături de soliștii vocali Traian Jurchelea, Roxana Reche, Floricica Moga, Dorina Narita, Nicolae Pluta, Bianca Susman si Cristina Todor vor oferi un cadou muzical de excepție tuturor comunităților participante și publicului spectator.
Festivalul, organizat de Consiliul Judetean Alba si Centrul de Cultura Augustin Bena in parteneriat cu Primaria Ciugud, va demonstra încă o dată că tradițiile și obiceiurile strămoșești nu doar că supraviețuiesc, ci și prosperă, datorită dedicării comunităților locale și susținerii constante din partea autorităților.
Educație și Cultură
Eveniment muzeal dedicat zilei de 24 Ianuarie 1859, la Sebeș
Eveniment muzeal dedicat zilei de 24 Ianuarie 1859, la Sebeș
Joi, 23 ianuarie 2025, începând cu ora 12.00, la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș va avea loc un eveniment dedicat zilei de 24 Ianuarie 1859, intitulat „Generația pașoptistă și Unirea”, organizat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, prin Muzeul Municipal „Ioan Raica”, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Pregătită ca un program de pedagogie muzeală, activitatea va fi un bun prilej pentru elevii școlilor gimnaziale de a participa la o lecție de istorie altfel, diferită de cea din sala de clasă, în care să afle informații noi referitoare la rolul pe care l-a avut generația pașoptistă în crearea și modernizarea statului român.
În cadrul aceluiași eveniment, va fi prezentată participanților expoziția temporară „Serbările Centenarului nașterii lui Avram Iancu (31 august – 2 septembrie 1924)”, în prezența curatorului acesteia, dr. Ioana Rustoiu, de la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.
Expoziția rememorează și prezintă într-un mod accesibil momentele primei celebrări naționale dedicate lui Avram Iancu în România de după Marea Unire.
Expoziția „Serbările Centenarului nașterii lui Avram Iancu (31 august – 2 septembrie 1924)” este organizată de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Sebeș, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Alba al Arhivelor Naționale și Muzeul Județean Satu Mare și va putea fi vizitată, gratuit, în foaierul Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, în perioada 23 ianuarie-7 februarie 2025.
-
Știriacum 2 zile
Cum a evoluat uniforma școlară de-a lungul anilor: În 1897, primele uniforme
-
Știriacum 22 de ore
27 ianuarie 2025: Florin Piersic, unul dintre cei mai iubiţi actori români, împlinește 89 de ani
-
Știriacum 2 săptămâni
16 ianuarie, SânPetru lupilor, sărbătorit în luna lui gerar: Tradiții și obiceiuri
-
Știriacum 4 zile
Curiozități legate de MICA UNIRE din 24 ianuarie 1859: Unirea Principatelor Române, aspecte mai puțin cunoscute
-
Știriacum 4 zile
24 ianuarie 1990: „Deşteaptă-te, române!”, imnul actual al României, stabilit prin decret-lege de Consiliul Frontului Salvării Naţionale
-
Educație și Culturăacum 2 săptămâni
15 ianuarie: Ziua nașterii lui Eminescu, Ziua Culturii Naționale
-
Știriacum o săptămână
Cafeaua, energizantul de dimineață: Care sunt beneficiile consumului dar și riscurile
-
Știriacum 7 zile
21 ianuarie 1648: La Alba Iulia apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament