Connect with us

Știri

Bunele maniere și vizita la noul-născut

Published

on

Venirea pe lume a unui nou membru al familiei reprezintă un motiv de bucurie și sărbătoare. Cu această ocazie, rudele și prietenii proaspeților părinți vor dori să vadă noul născut, iar acest lucru impune o serie de reguli de bun-simț pentru toată lumea.

Sfaturi pentru mămici și rude:

Nu sunteți obligați să răspundeți imediat la telefon, la ușă, felicitărilor primite via email sau la mesajele de pe telefon. Timpul alocat micuțului este prioritar, iar cei din jur trebuie să înțeleagă și faptul că oboseala și necesitățile bebelușului sunt cauza pentru care nu vor primi un răspuns imediat.

Vizitele la spital trebuie să fie moderate astfel, membrii familiei trebuie să limiteze accesul în camera proaspetei mămici și a noului născut. Afișarea pe ușă a unui semn Nu deranjați! este de foarte multe ori util. Condiția mamei imediat după naștere și imunitatea bebelușului încă slab dezvoltată sunt motive serioase pentru care vizitatorii nu pot avea acces înăuntru.

Alăptarea este un moment intim și un subiect destul de sensibil astfel că, discreția în acest sens trebuie să fie luată în considerare. Mămicile trebuie să folosească haine potrivite și accesorii pentru această activitate și să alăpteze într-un loc cât mai ferit de privirile indiscrete ale celor din jur. O eșarfă sau un șal care acoperă este o idee foarte bună pentru a nu vă expune în mod direct pieptul. Rețineți că toaleta nu reprezintă un loc pentru consumarea mesei astfel, nu trebuie să alăptați în accest loc plin de bacterii și mirosuri neplăcute. Întrebați localurile dacă au prevăzut un loc pentru alăptat iar dacă nu există, îndreptați-vă către un loc retras și alăptați cu discreție.

Nu vă sfiiți să refuzați o invitație de a ieși în oraș sau a participa la un eveniment dacă sunteți extenuată. Situația va fi repede înțeleasă, însă nu este cazul nici de exagerări alegând să vă izolați de restul lumii. Grija pentru bebeluș nu trebuie să vă facă să uitați complet de dumneavoastră și de necesitățile unei femei. Mămica poate apela la ajutorul rudelor sau a unei bone pentru câteva ore.

Citește și Bunele maniere la cinema, teatru, concerte şi expoziţii

Nu vă aduceți copiii mici la spital pentru a vizita proaspăta mămică și noul născut. Ei nu sunt întotdeauna controlabili și de cele mai multe ori fac gălăgie, ceea ce dăunează mamei extenuate după travaliu.

Dacă doriți să-i faceți o vizită mamei la spital, asigurați-vă că acest lucru este permis, întrebând tatăl sau rudele proaspetei mămici. Aceștia au dreptul de a restricționa numărul de vizite pentru a nu expune mama la o oboseală în plus, iar prietenii trebuie să înțeleagă situația. Puteți trimite în schimb un buchet de flori sau o plantă în ghiveci care să-i transmită mamei gândurile bune și a-i înfrumuseța ziua.

Bebelușul nu este o minge pentru a fi pasat de la unul la altul, mai ales la câteva zile de la naștere când poate fi foarte ușor expus la bacterii. Cereți permisiunea mamei pentru a lua noul născut în brațe sau așteptați o dată ulterioară după ce acesta a mai crescut.

Nu vă uitați insistent la o mamă care alăptează. Cel mai bine este să vă schimbați privirea în altă parte sau chiar să vă retrageți din cameră.

Atenție la cadouri! Dacă oferiți un cadou bebelușului nu uitați și de mamă. De cele mai multe ori cadourile reprezintă jucării sau hăinuțe pentru bebeluș neluând în considerare că și mama s-ar putea bucura de o mică atenție. Un coș cu fructe proaspete, un ulei sau o loțiune de corp naturale, o eșarfă, un set de îngrijire a pielii sau o trusă de machiaj, o pijama sau cămasă de noapte specifică anotimpului, un capot, o pereche de papuci de casă, o pernă de alăptat sunt atenții foarte potrivite pentru a o face să se simtă mai bine.

Feriți-vă de comentarii! Felul în care arată o femeie care tocmai a născut sau impresia despre noul născut nu sunt subiecte pe care să le discutați – veți da dovadă de răutate și proastă creștere. Se știe că un nou născut nu arată întotdeauna cum vă așteptați iar forma și aspectul acestuia se va schimba în următoarele săptămâni. De asemenea, o femeie extenuată nu are cum să arate ca proaspăt ieșită de la un salon de frumusețe, fapt pentru care trebuie să vă abțineți să faceți orice fel de comentariu legat de aceste subiecte.

bunele-maniere.com


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Published

on

Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc

Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.

Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.

Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.

In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.

Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.

Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.

Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar

Citește și crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului

Published

on

Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal

Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.

Servus!

Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.

Etimologie

Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).

Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).

„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).

Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.

În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.

 De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.

Sursa:sibiunews.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Published

on

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană

Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.

Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.

Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!

În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.

Termenul de finalizare este anul 2030.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Continue Reading

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba