Sport
Blajul își continuă modernizarea! În scurt timp vor începe lucrările la o nouă punte pietonală peste Târnava Mare
În scurt timp, va începe la Blaj construcţia noii punţi pietonale de pe râul Tîrnava Mare, din zona cartierului Plopilor. Investiţia este necesară deoarece actualul pod, amplasat în urmă cu peste 40 de ani, se află într-o stare avansată de uzură. Lucrările vor dura aproximativ doi ani de zile, sunt finanţate din bugetul local al municipiului Blaj, costurile totale fiind de aproximativ 2,5 milioane de lei (fără TVA).
La fel ca actuala pasarelă din zonă, noua punte pietonală va face legătura între strada Clujului (arteră principală a DN 14B) şi cartierele Veza, Berc, Ciufud şi satul Tiur, localitate aparţinătoare a municipiului Blaj, dar şi cu târgul de animale, recent modernizat. Contractul cu firma constructoare a fost semnat deja, perioada de execuţie fiind de 24 de luni, astfel încât se aşteaptă ca în martie 2020 noua punte pietonală să fie finalizată.
Noua punte pietonală, ce va fi amplasată în vecinătatea actualei pasarele, la o distanţă de 9 m în amonte, va fi fixă şi va fi construită pe piloni de beton. Lungimea pasarelei va fi de 122,20 m, iar lăţimea totală va fi de 2,75 m. Lăţimea este compusă din zonă de circulaţie, de 2,25 m, plus două grinzi de parapet, de câte 25 cm fiecare. Suprafaţa punţii va fi compusă din beton armat, pe cele două laturi ale sale urmând a fi montaţi parapeţi de protecţie. Accesul pe ambele capete se va face pe scări pietonale, care vor fi prevăzute şi cu rampe, astfel încât pe puntea pietonală să poată circula atât persoanele cu dizabilităţi, cât şi cei care au copii mici.
Actuala punte pietonală, care va fi funcţională pe toată durata lucrărilor la noua pasarelă, a fost construită, de către Armată, după inundaţiile din anul 1977 şi se află într-o stare avansată de degradare, din această cauză oficialităţile locale excluzând din start orice reabilitare. Vechea punte, cu lungimea de 150 m şi lăţimea de 1,50 m, cu suprafaţa din lemn, este suspendată pe cabluri de oţel, ancorate în zona coronamentului digurilor de pe cele două maluri ale Târnavei Mari.
Construirea unei punţi pietonale peste Târnava Mare, care va deservi aproximativ 6.000 locuitori, este un obiectiv care face parte din proiectul „Blaj 2016-2020”, derulat de administraţia publică blăjeană.
Sport
Medalie de bronz pentru secția de taekwondo a CS Unirea Alba Iulia, la Campionatul European de Tineret
Medalie de bronz pentru secția de taekwondo a CS Unirea Alba Iulia, la Campionatul European de Tineret
Alecsandru Boloage, luptător legitimat la CS Unirea Alba Iulia și pregătit de instructorul Alin Moldovan, a obținut medalia de bronz la Campionatul European de Tineret, desfășurat în 16 martie la București.
Alecsandru Boloage are 17 ani și a concurat la categoria de greutate – 63 de kilograme. El s-a clasat pe locul 3 la Campionatul European de Tineret după ce a obținut 3 victorii în fața unor sportivi din Cipru și Turcia.
Alecsandru Boloage practică taekwondo de peste 8 ani, fiind pregătit de instructorul Alin Moldovan. În această perioadă, el a obținut mai multe medalii la competiții naționale și internaționale, reușind să-și mențină parcursul ascendent, fiind unul dintre tinerii sportivi cu mare potențial din județul Alba.
De asemenea, în aceeași perioadă, a avut loc competiția București Open 2025. La această competiție, sportivii secției de taekwondo ai CS Unirea Alba Iulia au obținut 3 medalii, după cum urmează:
Vas Karina – locul 2;
Grapa Andrei – locul 3;
Alecsandru Boloage – locul 3.
„Mulțumesc Federației Romane de Taekwondo, în special domnului președinte Constantin Apostol, pentru efortul depus în desfășurarea competiției și pentru șansa dată sportivului nostru de a participa. De asemenea, în spatele acestor rezultate se află sprijinul constant al conducerii CS Unirea Alba Iulia. Medalia de bronz obținută de Alecsandru la competiția europeană vine ca o recunoaștere a eforturilor sale și a potențialului său de a deveni un nume important în lumea sportului de performanță. Îi felicit și pe Karina și Andrei, pentru rezultatele obținute. Avem mult de muncă în continuare”, a transmis Alin Moldovan
Sport
Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, pasionații de șah, întâlnire cu maestrul internațional Mihnea Costachi
Pasionații de șah, întâlnire cu maestrul internațional Mihnea Costachi
Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, care sunt pasionați și practicanți ai șahului, au avut posibilitatea de a-l cunoaște pe șahistul albaiulian Mihnea Costachi, maestru internațional.
Acesta le-a prezentat elevilor câteva exerciții de șah, cu diferite niveluri de dificultate, care să-i ajute să gândească rapid cele mai bune mutări pe care să le facă în partidele viitoare.
Tânărul maestru internațional le-a oferit elevilor militari și câteva sfaturi pentru abordarea cu succes a următoarelor competiții de profil: concentrare, gestionarea eficientă a timpului și a emoțiilor.
„Sunt onorată de întâlnirea cu maestrul internațional Mihnea Costachi și sunt convinsă că lecțiile și sfaturile primite de la acesta mă vor ajuta să îmi îmbunătățesc jocul de șah și să obțin rezultate cât mai bune”, a spus elev fruntaș Bianca Salati-Dragoș.
Șahiștii se pregătesc sub coordonarea locotenentului Alexandru Simion, reușind să obțină premii frumoase la concursurile de șah la care participă.
Sport
Prima medalie la judo pentru CS Unirea Alba Iulia în 2025: Laura Bogdan – AUR la Campionatul Național U21
Prima medalie la judo pentru CS Unirea Alba Iulia în 2025. Laura Bogdan – AUR la Campionatul Național U21
Clubul Sportiv (CS) Unirea Alba Iulia obține, prin sportiva Laura Alexia Bogdan, medalia de aur la Campionatul Național Individual U21, desfășurat în 7-9 martie la București. Aceasta este prima medalie obținută de către secția de judo a CS Unirea Alba Iulia în acest an.
Laura Bogdan a concurat la categoria de greutate – 48 de kilograme și a câștigat toate cele 3 meciuri pe care le-a avut de disputat.
Judoka Laura Bogdan este elevă a Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia (director Daniela Mateica) și o sportivă care a reușit să demonstreze că atunci când munca se îmbină cu disciplina și seriozitatea, succesul se obține în timp.
Sportivii secției de Judo sunt pregătiți de către profesorii Dinu Alin și Dinu Cristian. Campionatul Național Individual U21 a fost organizat de către Federația Română de Judo și Agenția Națională pentru Sport.
Mult succes sportivilor CS Unirea Alba Iulia la viitoarele competiții!
-
Știriacum 2 săptămâni
Ăștia sunt ardelenii: Care sunt expresiile folosite în Ardeal
-
Știriacum 5 zile
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum 2 săptămâni
Țara Moților, inima Apusenilor: Cătune, peșteri, legende, obiceiuri, atrag turiștii aflați în căutare de peisaje de poveste
-
Știriacum 2 săptămâni
Nume românești despre care nu știai că simbolizează flori
-
Știriacum 4 zile
APRILIE, Prier: Datini, tradiții și obiceiuri românești
-
Știriacum 7 zile
Cugireana, trenul care a făcut naveta 100 de ani între Teiuș și Cugir: Cândva, cel mai lung tren de călători din Europa, ducea zilnic până la 10.000 de navetişti
-
Știriacum 6 zile
Povestea lui Mihăilă Gritta, legenda din Apuseni: Minerul din Roșia Montană a extras din baia ”Despicata” tone de aur, ridicând biserici și școli pentru românii din partea locului
-
Știriacum 2 săptămâni
23 martie, Ziua Mondială a Meteorologiei: La Alba Iulia a funcționat cea mai veche stație meteo din România, mai bine de 100 de ani