Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri

Biserica din Bucium Cerbu, terminată de o figură legendară a Munţilor Apuseni, Mihăilă Gritta, din banii pe care i-a obţinut pe aurul găsit în mina sa

Publicat

în

Biserica ortodoxă „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Bucium Cerbu, judeţul Alba, este una dintre cele şapte biserici ctitorite de minerul şi proprietarul de mină Mihăilă Gritta din Roşia Montană.

Este amplasată în mijlocul satului, pe malul drept al văii Cerbului, în apropierea şoselei Alba Iulia-Abrud. A fost ridicată până în anul 1832 până la ferestre de către locuitorii din sat şi a fost terminată de Mihăilă Gritta, din banii pe care i-a obţinut pe aurul găsit în mina sa.

Pe turnul bisericii sunt iniţialele „MG-1832”, iar sub clopotniţă, pe tavan, stă scris: „Cu vrerea Tatălui, Cu ajutorul Fiului şi săvârşirea Sf. Duh, ziditu-s-a această biserică cu hramul Sf. Arh. Mihail şi Gavril în satul Bucium Verbu, judeţul Alba, în anul 1832, ctitor fiind Mihail Gritta, din Roşia Montană…”.

Biserica este construită din piatră intercalată cu cărămidă, având forma de navă cu trei bolţi. Are două intrări, una pe sub clopotniţă şi una laterală. Turnul bisericii adăposteşte două clopote. Iconostasul este construit din lemn.

De jur-împrejurul bisericii se află cimitirul satului. La intrarea în curtea bisericii, pe partea dreaptă se află Căminul Cultural, iar pe cea stângă este casa parohială. Între cele două construcţii se află o troiţă de piatră cu următoarea inscripţie: pe o parte – „Insetat de libertate poporul românesc. De la tine doamne cere rugându-te fierbinte creştei altă soartă demnă de a lui ginte şi nu-l lăsa pradă celor ce crucei tale nu ţi se închină”, iar pe cealaltă parte – „De câte ori române. Acestu Sfânt semn. Te vei închina. Gândeştete totdeauna. La Ginteata. Şi jură Sfintei Cruci. Că în veci. Român vei rămânea. In memoria zilei de 11/23 iulie 1893”.

Minerul din Roşia Montană care a trăit în urmă cu mai bine de 200 de ani a devenit o figură legendară a Munţilor Apuseni. Proprietar de mine de aur, Mihăilă Gritta a folosit banii câştigaţi la construirea unor biserici şi şcoli în Apuseni. În paginile cărții se face referire și la aurul extras de Mihăilă Gritta din mina care-i poartă numele, în Muntele Cetate, în imediata apropiere a drumului comunal. Autorul vorbește despre „17 măji metrice”, ceea ce este echivalent cu 1700 kilograme! Potrivit documentelor cercetate de autorul cărții, cantitatea impresionantă de aur a fost folosită pentru construirea a șapte biserici și tot atâtea școli confesionale. Totul s-ar fi întâmplat la cumpăna secolelor XVIII-XIX.

Sursa:http:enciclopediaromaniei.ro, stirisireportajealba.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

22 septembrie, termen pentru cererile de cazare în căminele studențești la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Publicat

în

La Universitatea „1 Decembrie 1918”  din Alba Iulia, 22 septembrie, termen pentru cererile de cazare în căminele studențești

Studenţii şi masteranzi înmatriculaţi la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia trebuie să transmită până pe 22 septembrie, inclusiv, prin aplicația Cazare cămine de pe site-ul www.uab.ro, cererile de înscriere în vederea obţinerii unui loc de cazare în căminele studențești în noul an academic.

Solicitanții trebuie să aibă cont în aplicația cazari.uab.ro, separat pentru studenți și masteranzi. În 23 septembrie vor fi verificate mediile studenţilor de către secretariatele facultăților, iar în 25 septembrie, după ora 16.00, vor fi afişate listele cu studenţii care vor primi cazare. Cazarea propriu-zisă va fi efectuată între 26 – 28 septembrie, între orele 8.00 – 18.00. Locurile rămase vacante vor fi redistribuite în 2 octombrie.

Senatul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a adoptat Hotărârea nr. 30/24.07.2024 prin care au fost aprobate tarifele de cazare în căminele studențești pentru anul academic 2024 – 2025.

Astfel, un student va trebui să achite lunar următoarea sumă, în funcție de căminul în care este cazat: căminele studențești nr. 1 și nr. 2 – 330 de lei, căminul studențesc nr. 3 – 350 de lei, căminul studențesc nr. 4 – 300 de lei și căminul studențesc nr. 5 – 450 de lei.

Practic acestea au fost tarifele practicate la toate căminele studențești și în anul universitar recent încheiat, an când doar la căminul nr. 3 crescuse tariful de cazare cu 20 de lei/student/lună față de anul academic 2022-2023.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

ALBA GREEN ENERGY: Târg de soluții pentru energie verde și eficiență energetică, în perioada 21-22 septembrie

Publicat

în

ALBA GREEN ENERGY: Târg de soluții pentru energie verde și eficiență energetică

În perioada 21-22 septembrie 2024 va avea loc Târgul ALBA GREEN ENERGY pe Esplanada Carolina Mall din Alba Iulia. În cadrul evenimentului vor fi prezentate soluții pentru energie verde și eficiență energetică.

Evenimentul își propune dezvoltarea pieței locale în domeniul aplicațiilor la scară mică vizând atât energia din surse regenerabile cât și eficiența energetică și se adresează atât publicului larg cât și firmelor și instituțiilor, potențiali utilizatori de astfel de sisteme.

Târgul este organizat de către Consiliul Județean Alba în parteneriat cu Agenția Locală a Energiei Alba iar expoziția va fi amenajată pe Esplanada Carolina Mall unde firmele vor fi prezente cu soluții privind creșterea eficientei energetice, producerea de energie din surse regenerabile, reciclarea deșeurilor dar și mobilitate electrică.

PROGRAM

Sâmbătă, 21 septembrie 2024

Ora 10.00 Deschiderea oficială a târgului
Orele 10.30 – 19.00 Vizitarea standurilor
Ora 12.00 Eco spectacolul grădinițelor
Ora 14.00 Ora de inventică
Ora 19.00 Finalul primei zile a târgului

Duminică, 22 septembrie 2024

Orele 10.00 – 17.00 Vizitarea standurilor
Ora 15.00 Extragerile câștigătorilor la tombole
Ora 17.00 Închiderea târgului


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Spectacolul susținut de Garda Apulum, în fața Porții a IV-a, se va desfășura, de la ora 18.00

Publicat

în

Începând de vinerea aceasta, tradiționalul spectacol susținut de Garda Apulum în fața Porții a IV-a se va desfășura de la ora 18.00

Garda Apulum este o trupă de reconstituie istorică antică care grupează patru formații – Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Nemesis.

Având în componența sa în principal voluntari albaiulieni, trupa încercă să reconstituie aspecte militare și civile ale istoriei daco-romane, având accentul pus pe promovarea patrimoniului cultural antic al orașului Alba Iulia, care se întinde astăzi peste anticul Apulum.

Având o experiență de 12 ani în acest domeniu, Garda Apulum a participat de-a lungul timpului la numeroase manifestări de reenactment antic din țară sau străinătate. De asemenea, ea este implicată direct în organizarea unor importante festivaluri de profil din țară, dintre care se remarcă Festivalul Roman Apulum, poate cel mai important eveniment de acest gen din România.

Evenimentul este oferit de Primăria Municipiului Alba Iulia cu sprijinul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba