Rămâi conectat

Știri

Bărbatul de 71 de ani, din comuna Fărău, diagnosticat cu virusul West Nile, a decedat, vineri, la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia

Publicat

în

UPDATE: Bărbatul de 71 de ani, din comuna Fărău, județul Alba, diagnosticat cu virusul West Nile, a decedat, vineri, la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia. Pacientul avea și alte afecțiuni medicale, iar starea sa de sănătate s-a înrăutățit treptat.

Al doilea caz de infecție cu virusul West Nile a fost confirmat în județul Alba, la un bărbat în vârstă de 71 de ani, din comuna Fărău. Acesta este internat la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia pe secția Anestezie și Terapie Intensivă.

Direcția de Sănătate Publică Alba a primit confirmarea existenței infecției cu virusul West Nile, joi, de la Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj, în urma analizelor de laborator.

Pacientul avea și alte afecțiuni medicale, iar starea sa de sănătate s-a înrăutățit treptat.

Primul caz de infecție cu virusul West Nile în Alba a fost confirmat la sfârșitul lunii august, la o femeie de 64 de ani, care între timp a fost externată din spital, starea sa de sănătate fiind bună.

DSP Alba reamintește primăriilor din județ că măsurile de dezinsecție sunt foarte importante pentru prevenirea răspândirii infecției cu acest virus. În ultimele săptămâni, asistenții medicali comunitari, coordonați de personalul de specialitate din DSP, au desfășurat acțiuni ample de informare, prin distribuirea de materiale informative privind prevenirea infecției.

Ce este virusul West Nile ?

Virusul West Nile este un potențial factor declanșator al unor afecțiuni serioase (meningite, encefalite, meningoencefalite), principala cale de transmitere în rândul oamenilor fiind înțepătura tânțarilor infectați.

Perioada de incubație: de regulă, pacienții dezvoltă simptomele după 3 – 15 zile de la contactarea virusului (înțepătura țânțarului).

Care sunt simptomele contactării virusului West Nile:

Aproximativ 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală:

  • febră mare;
  • dureri de cap;
  • rigiditate la nivelul gâtului (redoarea cefei);
  • stupoare (simptom ce apare de regulă în psihoze: deprimare, insensibilitate, amuțire);
  • dezorientare;
  • comă;
  • tremor și convulsii;
  • slăbiciune musculară;
  • pierderea vederii;
  • amorțeală și paralizie.

Simptomele pot persista pe perioada mai multor săptămâni, iar efectele neurologice pot fi permanente.
Recuperarea este caracterizata de o perioadă lungă de convalescență și extenuare.

Cum se transmite virusul?

Cel mai adesea, virusul West Nile se transmite prin înțepătura tânțarilor infectați, care la rândul lor îl contactează prin înțeparea păsărilor infectate.

Virusul NU se transmite prin atingere!  Virusul West Nile nu poate fi transmis prin contact fizic obișnuit, cum ar fi sărutul.

Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile.
În cazul simptomelor severe, se recomandă prezentarea de urgență la camera de gardă; în general, este necesară spitalizarea pacientului.

Informaţii şi recomandări generale pentru populaţie privind prevenirea infectării

Unde se înmulțesc tânțarii?

  • În apa acumulată în subsolurile blocurilor;
  • În apa care nu se scurge din canalizarea înfundată;
  • În bălţile care se formează în apropierea locuinţelor, din apa care curge din conductele sparte şi din alte instalaţii neîntreţinute;
  • În apa de ploaie păstrată în butoaie/vase în curte;
  • În apa acumulată în recipiente vechi aruncate la întamplare în preajma locuinţelor (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucării etc);
  • În apa din gropile şi şanturile de pe şantiere sau din locuri unde s-a lucrat la instalaţii;

Cum putem împiedica ţânţarii să se înmulţească în preajma noastră?

  • Prin evacuarea apei din subsoluri;
  • Prin repararea instalaţiilor de apă şi canalizare din subsoluri şi din apropierea locuinţelor;
  • Prin renunţarea la păstrarea apei în butoaie în curte sau să le protejăm de accesul ţânţarilor acoperindu-le bine cu capace potrivite;
  • Prin evitarea aruncării la întamplare a obiectelor care nu ne mai trebuie şi în care apa poate stagna (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucării etc);
  • Prin îndepărtarea permanentă a gunoaielor menajere în care se adăpostesc ţânţarii;

Cum să evităm înţepăturile de ţânţari?

  • purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, dacă  ieşim seara din locuinţe sau ieşim seara în parc la plimbare sau când mergem în pădure, la pescuit, în Deltă;
  • utilizând substanţe chimice repelente împotriva tânţarilor comercializate în farmacii (DEET, icaridin/ picardin, IR 3535), în concordanţă cu instrucţiunile de pe etichetă, pe care să le aplicăm pe parţile descoperite ale corpului;
  • împiedicând pătrunderea ţânţarilor în casă (plase protecţie la ferestre/uşi);
  • utilizând substanţe insecticide în locuinţă/în jurul locuinţei;
  • utilizând în locuinţă aerul condiţionat;
  • utilizând plase împotriva ţânţarilor în jurul paturilor în cazul în care nu sunt disponibile celelalte măsuri menţionate anterior sau dacă dormiţi în aer liber.
  • acoperind patuţul copilului sau căruciorul cu plase împotriva ţânţarilor.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Publicat

în

Asteptam cu multa nerabdare perioada Craciunului pentru a ne bucura impreuna de venirea in lume a Celui mult asteptat de intreg neamul omenesc

Una dintre cele mai mari bucurii ale Craciunului este sa ascultam colinde, sa primim colindatorii, sau chiar sa mergem noi insine la colindat.

Fara a ne uita in ograda altora, pentru ca nu este aici locul pentru aceasta, putem fi recunoscatori stramosilor nostri pentru mostenirea extraordinara pe care ne-au lasat-o; avem sute si sute de colinde, unele precrestine, altele increstinate si altele pur crestine, toate de o valoare inestimabila.

Totusi, perioada aceasta in care se canta colinde ramane foarte scurta si am vrea sa facem intr-un fel sa ne bucuram cat mai mult de aceste valori inestimabile pe care le avem. Exista prin traditie perioada dintre Sfantul Nicolae (6 decembrie) si Sfantul Ioan (7 ianuarie) in care se canta colinde – atat cele referitoare la Nasterea Domnului, cat si cele de Anul Nou.

In unele zone, de pilda, se colinda din 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, pana imediat dupa Craciun. Potrivit traditiei, e voie a se canta despre nasterea Domnului nostru, Iisus Hristos, din 21 noiembrie, odata cu sarbatorirea Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.

Dar Biserica ne da un raspuns foarte clar in legatura cu timpul in care cantam colindele; astfel, gasim in slujba Utreniei din ziua Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului (21 noiembrie) urmatoarea Catavasie: „Hristos Se naste, mariti-L, Hristos din ceruri, intampinati-L, Hristos pe pamant, inaltati-va!”, cu nota: din aceasta zi, aceste Catavasii se canta pana la intaia zi a lui Ianuarie.

Deci Sfintii Parinti, „care le-au randuit pe toate bine”, au facut o legatura telogica foarte clara intre Praznicul Intrarii in Biserica a Maicii Domnului – cand cea aleasa de Dumnezeu sa-I fie Maica a intrat in Templu pentru a primi in pantecele sau cel preacurat, la plinirea vremii, pe Insusi Fiul lui Dumnezeu – si Praznicul Nasterii Domnului, cand Soarele dreptatii ne-a rasarit.

Ca sa rezumam, colindele se canta intre 21 noiembrie si 1 ianuarie, putandu-se prelungi aceasta perioada fara frica de a gresi pana pe 7 ianuarie. Preot Costin Butnar

Citește și crestinortodox.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului

Publicat

în

Este salutul specific sibienilor şi ardelenilor, în general…No, aşa îşi românii, saşii, maghiarii din Ardeal

Nu este o modă sau un moft, ci o tradiţie, un semn de respect faţă de cel care-ţi iese în cale. Iată istoria.

Servus!

Să luaţi aminte: Servus (în germană „servus”, în cehă „servus”, în maghiară „szervusz”, în croată „serbus” sau „servus”, în poloneză „serwus”) este o formă de salut folosită în mod familiar în Europa Centrală şi de Est, extrem de agreată, chiar împământenită în zona Ardealului.

Etimologie

Cuvântul provine din latinescul „servus”, care înseamnă „servitor”. Este o elipsă a expresiei latineşti „ego sum servus tuus” (în traducere ad litteram „eu sunt servitorul tău”, tradus şi ca „Sunt la dispoziţia ta”).

Deşi am fi tentaţi să credem că termenul „servus” provine din latină, lingviştii consideră că formula de salut, fără îndoială latinească la bază, a fost preluată la noi mult mai târziu, din limba germană (prin influenţa saşilor şi a şvabilor).

„Servus humillimus” era o formulă de salut folosită de romani şi însemna „sluga dumitale preaplecată!”. Salutul era utilizat doar între bărbaţi şi numai de la cei inferiori către superiori, termenul „servus” având semnificaţia de sclav sau rob (şerb).

Majoritatea specialiştilor consideră că termenul ar fi fost preluat în română, abia în perioada Imperiului Austro-Ungar, din germană. Aşa se explică şi faptul că formula de salut se utilizează încă, nu doar la noi, în Ardeal, ci şi în sudul Germaniei, Austria, Ungaria şi Polonia. În plus, este de remarcat că doar în Germania cuvântul şi-a păstrat forma grafică similară cu a noastră: „servus”, pe când ungurii scriu „szervusz”, iar polonezii „serwus”.

În schimb, de la maghiari am preluat formula de salut „servus tok” (atunci când se face referire la un grup de cunoscuţi) sau „szia”, formule care s-au încetăţenit.

 De la cuvântul latinesc înrudit sclavus (în traducere tot „slujitor”, „servitor”) este derivat şi salutul italian ciao (din schiavo), româniazat în „ceau”, pe la Sibiu sau Timişoara.

Sursa:sibiunews.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Publicat

în

Municipiul Blaj a depus la ADR Centru proiectul pentru mobilitate urbană

Proiect pentru mobilitate urbană de 6 milione de euro, la Blaj: Străzi reabilitate și modernizate, parcare supraetajată și depou pentru autobuze și microbuze

Municipiul Blaj a depus proiectul pentru mobilitate urbană prin care mai multe străzi vor fi modernizate și reabilitate. Vor fi construite și o parcare supraetajată (Park&Ride) și un depou pentru autobuze și microbuze.

Primăria Municipiului Blaj a depus, în data de 15 noiembrie 2024, la Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru (ADR), proiectul „Coridor Mobilitate Urbană prin Traseu Mobilitate Urbană, Amenajare Depou și Construire Park&Ride în Municipiul Blaj”.
Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de euro, este finanțat prin Programul Operațional Regional (Regio) 2021-2027.

Fondurile europene pe această linie de finanțare sunt alocate DOAR MUNICIPIILOR, iar Blajul este al doilea municipiu, din cele peste 20 arondate ADR Centru, care a depus cerere de finanțare pe mobilitate, punctajul obținut de proiectul nostru fiind de 97 (din 100)!

În cadrul acestui proiect, vor fi reabilitate și modernizate complet străzile Clujului, Gheorghe Doja, Gării și Eroilor, va fi construită o parcare supraetajată (Park&Ride) și va fi amenajat, la intersecția străzii Clujului cu Stația de epurare, un depou pentru autobuze și microbuze.

Termenul de finalizare este anul 2030.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba