Rămâi conectat

Știri

Banca pentru Alimente dă start apelului de voluntari pentru cea mai mare campanie de solidaritate în Alba și alte județe: Cum funcționează Colecta de Alimente

Publicat

în

Banca pentru Alimente dă start apelului de voluntari pentru cea mai mare campanie de solidaritate la nivel național, cu un impact semnificativ în viața celor nevoiași.

Colecta de Alimente se va desfășura în 15-17 decembrie 2023 în câteva sute de magazine din toată țara, iar în județele Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud, deservite de Banca pentru Alimente Cluj, sunt implicate 94 magazine și supermarketuri.

Înscrierile ca voluntari în cadrul colectei se încheie joi, 30 noiembrie.

„Colecta de Alimente este un moment în care învățăm să fim mai atenți la nevoile celorlalți și să ne implicăm prin propriul nostru gest de solidaritate. Îi invităm pe toți cei care vor să ajute să devină voluntari, iar împreună să hrănim speranța.

Alături de persoanele care donează și de organizațiile partenere ale Băncii pentru Alimente, voluntarii sunt inima campaniei noastre de colectare de alimente. Ei sunt legătura directă dintre generozitatea comunității noastre și persoanele care au mai mare nevoie de ajutor”, declară Andreea Bobiș, vicepreședintele Băncii pentru Alimente Cluj.

Cum funcționează Colecta de Alimente
În fiecare regiune din România unde activează cele nouă Bănci Regionale pentru Alimente, voluntari dedicați se implică la nivel local, în cadrul magazinelor partenere, iar aici se strâng alimente de bază ce sunt donate de clienții magazinelor.
În toate unitățile de alimentație incluse în program sunt amplasate cutii speciale, după casele de marcat, unde clienții pot face un gest concret de solidaritate, prin cumpărarea și donarea unor alimente de bază neperisabile. Cu ajutorul voluntarilor, clienții magazinelor află detalii despre campanie.
Cum poți deveni voluntar
Persoanele interesate să se implice trebuie să completeze până la finalul lunii formularul de înscriere online disponibil pe https://bancapentrualimente.ro/voluntariat-colecta-nationala-de-alimente/.
Se pot înscrie persoanele majore, iar tinerii care au împlinit 16 ani au nevoie de acordul scris al părinților. Pentru cei care doresc să participe împreună cu prietenii, colegii de la serviciu sau de la școală, înscrierea se poate face în grup.
Nu se cer anumite cunoștințe sau abilități specifice, tot ceea ce contează este ca persoanele care se înscriu să dorească să se implice cu pasiune și bucurie și să fie disponibile pentru deplasarea fizică în magazinele partenere în perioada 15-17 decembrie.
Fiecare voluntar va putea alege județul și orașul în care vrea să se implice.

„Voluntarii ne ajută să transmitem partea umană a campaniei, ei vor putea comunica direct cu clienții despre colectă. Interacțiunea de la om la om e altfel față de prezența unui pliant. Ne dorim ca cei care pășesc în magazinele partenere să înțeleagă la cald care e impactul pe care ei îl pot avea dacă aleg să doneze alimente.

Experiența ne-a demonstrat că cele mai multe alimente au fost donate acolo unde au fost prezenți voluntari, acolo unde oamenii au întâlnit alți oameni care i-au încurajat prin propriul gest concret de ajutor. Putem spune că oamenii au donat pentru că au întâlnit alți oameni”, spune vicepreședintele Băncii pentru Alimente Cluj, Andreea Bobiș.

Patru motive ca să devii voluntar în cadrul Colectei Naționale de Alimente:
• Voluntariatul îți va hrăni sufletul, iar alimentele colectate cu ajutorul tău vor hrăni speranța celor în nevoie.
• Vei face astfel o diferență reală în viața celor nevoiași din comunitate și vei fi împlinit să știi că mii de oameni vor avea o masă demnă de sărbători și datorită ție.
• Vei avea ocazia să întâlnești oameni cu inimă mare și îți vei dezvolta abilități de comunicare.
• Vei avea satisfacția că ai contribuit la combaterea foametei și a sărăciei în rândul celor mai vulnerabili din comunitatea ta.
Înscrierea ca voluntar se face online completând acest formular, până cel târziu în 30 noiembrie:
https://bancapentrualimente.ro/voluntariat-colecta-nationala-de-alimente/.
Persoanele care vor să ajute, însă nu reușesc să se implice ca voluntari la campania din 15-17 decembrie, pot ajuta printr-o donație lunară de 2 euro pe lună, printr-un sms cu textul HRANA la numărul 8845. Astfel, fiecare donator ajută la salvarea de la risipă a unei cantități de aproximativ 9 kilograme de mâncare/lună, hrană care ajunge la ONG-uri care deservesc oameni în nevoie din județele Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud.
Federația Băncilor pentru Alimente din România cuprinde nouă Bănci Regionale pentru Alimente în București, Cluj, Roman, Oradea, Brașov, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați.

Aceasta este o mare rețea națională de solidaritate la dispoziția societății, organizațiilor caritabile și a celor mai vulnerabili dintre noi, o punte între existența surplusului de alimente și cei care au mai multă nevoie de hrană.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Alexandru Borza, pionierul ecologiei și conservării mediului în România

Publicat

în

Alexandru Borza, pionierul ecologiei și conservării mediului în România

Alexandru Borza, născut în 21mai 1887, la Alba Iulia, renumit botanist, întemeietor al Grădinii Botanice din Cluj și al geobotanicii din România, a fost și membru al Academiei Române, precum și preot român unit, protopop onorar al Clujului.
A fost printre primii specialiști europeni care au realizat cercetări sistematice în etnobotanică.
Pasiunea sa pentru natură a început încă din școala primară, continuând cu studiile la Seminarul Central Catolic din Budapesta (1904-1908) și, ulterior, la Facultatea de Științe din Budapesta, unde a obținut licența în 1911 și doctoratul în științe naturale în 1913, cu teza intitulată „Studii asupra genului Cerastium din spațiul carpatic și balcanic”.
Realizările lui Alexandru Borza includ:
*Fondarea Grădinii Botanice din Cluj-Napoca (1920): Aceasta a devenit un important centru pentru cercetarea botanică și educație în biologie, fiind astăzi una dintre cele mai mari și diversificate grădini botanice din Europa de Est.
*Contribuții semnificative în taxonomie și floristică: Alexandru Borza a descris numeroase specii de plante și a avut un rol crucial în aprofundarea cunoașterii florei României, fiind un promotor activ al cercetărilor botanice.
*Implicare în conservarea mediului: A fost un pionier al protejării ariilor naturale din România, contribuind la înființarea unor rezervații naturale și susținând cu tărie conservarea biodiversității.
*Activitate didactică: Ca profesor universitar, Borza a format numeroase generații de botaniști și a fost un promotor dedicat al educației publice privind importanța naturii și protejarea mediului.
Alexandru Borza rămâne o figură emblematică pentru ecologia și conservarea mediului în România, lăsând în urmă o moștenire valoroasă pentru generațiile viitoare.
sursa: facebook Consiliul Județean Alba

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Lucrările continuă la Liceul Teoretic din Teiuș: Pregătiri pentru debutul unui nou an școlar

Publicat

în

Lucrările continuă la Liceul Teoretic din Teiuș: Pregătiri pentru începerea școlii

Lucrările continuă la Liceul Teoretic din Teiuș, cu câteva zile de începerea noului an școlar. După ce a fost finalizată reabilitarea clădirii, zilele acestea se muncește de zor la curățarea terenului de magaziile insalubre și dărăpănate.

”În curtea liceului teoretic reabilitat proaspăt, cu toate instalațiile noi, sigur pentru tinerii noștri și dascălii lor, lucrăm la curățarea terenului de magaziile insalubre și dărăpănate, care ne puneau în pericol și dăm încet, încet, o față nouă curții interioare a liceului nostru!

Bătălia pentru modernizarea școlii teiușene continuă pentru că ne pasă de copiii noștri!”, au transmis reprezentanții administrației locale.

Lucrările de reabilitare termică a Liceului Teoretic din Teiuș au demarat la începutul lunii ianuarie 2023, iar valoarea investiției depășește 3,3 milioane lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Întâlnire regională de lucru, organizată în Alba, pe tematici din domeniul siguranței alimentelor de origine nonanimală

Publicat

în

Întâlnire regională de lucru, organizată în județul Alba, pe tematici din domeniul siguranței alimentelor de origine nonanimală

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba au organizat, în 4-5 septembrie, o întâlnire de lucru pe tematici din domeniul siguranței alimentelor de origine nonanimală.

La întâlnire au participat, pe lângă reprezentanți din cadrul ANSVSA – Direcția Generală Siguranța Alimentelor, Directia Generala Control Oficial și DSVSA Alba, inspectori din cadrul DSVSA Cluj, DSVSA Tmiș, DSVSA Arad, DSVSA Bihor, DSVSA Hunedoara, DSVSA Caraș-Severin și DSVSA Sibiu.
Tematicile abordate au fost de actualitate, relevante și au acoperit aspecte esențiale precum aplicarea flexibilă a cerințelor de igienă și a procedurilor bazate pe principiile analizei de risc (HACCP) în domeniul alimentelor de origine nonanimală.

De asemenea, s-a pus accent pe controlul oficial privind criteriile microbiologice la produsele de origine nonanimală, implicarea în cazurile de toxiinfecții alimentare și gestionarea notificărilor aferente prin sistemele de alertă și cooperare administrativă. Un alt subiect important discutat a fost înregistrarea unităților din domeniul alimentelor de origine nonanimală, aspect esențial pentru asigurarea unei monitorizări eficiente a siguranței alimentelor.
În cadrul întâlnirii au fost analizate documente relevante pe tematica aleasă, care au reflectat modalitatea de implementare de către structurile județene a cerințelor specifice. De asemenea, au fost oferite clarificări și îndrumări punctuale pentru a permite o mai bună înțelegere și abordare unitară privind realizarea controalelor oficiale pe segmentele aferente acestei tematici.
S-au pus în discuție aspecte legate de legislatia si procedurile de lucru specifice domeniului care trebuie respectate în procesul de producție, transport și comercializare a alimentelor de origine nonanimală. Au fost oferite clarificări și îndrumări punctuale, cu scopul de a facilita o mai bună înțelegere și abordare unitară și în mod eficient a problemelor legate de siguranța alimentară.
Totodată, a fost organizată o deplasare la o unitate de obținere a produselor prelucrate din legume și fructe unde s-a realizat observarea și evidențierea aspectelor referitoare la flexibilitatea în aplicarea flexibilă a cerințelor generale de igienă și a procedurilor care au la baza principiilor HACCP.
Întâlnirea de lucru a facilitat realizarea unui schimb util de bune practici care să permită îmbunătățirea activitații de control oficial la nivel judetean si adaptarea, acolo unde este cazul, a legislatiei și procedurilor de lucru în acest domeniu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba