Știri
Aveţi curaj să căraţi în spate ghiozdanul unui elev? PROVOCARE pentru miniștrii Educației și Sănătății
Recent, Bănicioiu și Cîmpeanu au emis un ordin comun, având ca teme prioritare triajul epidemiologic și imunizarea copiilor prin vaccinare. Ordinul nr. 1002MS/5057MECS/2015 modifică și completează alt ordin, „pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preșcolarilor și elevilor din unităţile de învăţământ de stat și particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite și pentru promovarea unui stil de viaţă sănătoasă”.
Naivii ar putea crede că Bănicioiu și Cîmpeanu nu mai pot dormi de grija copiilor noștri. Că visele le sunt bântuite de planuri pentru „promovarea unui stil de viaţă sănătoasă” și că în fiecare dimineaţă se trezesc murmurând „mens sana in corpore sano”. Ȋn realitate însă, cei doi miniștri doar mimează preocuparea. Pentru că, dacă ar fi cu adevărat sinceri, Bănicioiu și Cîmpeanu n-ar face o obsesie doar din numărarea înţepăturilor de vaccin, ci s-ar întreba, de pildă, și cum rezistă copiii în școli, fără hrană, cu un orar de la 13:00 la 19:00? Sau cum poate căra un elev, kilometri întregi, de acasă la școală și retur, un ghiozdan ce cântărește o treime din greutatea lui?
Ȋn clasa a III-a, de pildă, un copil e nevoit să ducă în spate și câte 7 kg, zilnic. Asta deși medicii avertizează că ghiozdanul nu trebuie să depăşească 10% din greutatea școlarului. La invitaţia unei învăţătoarea dintr-o școală bucureșteană, un medic specialist i-a evaluat pe cei 22 de elevi dintr-o clasă a III-a și a ajuns la o concluzie surprinzătoare: niciunul dintre copii nu mai avea coloana vertebrală dreaptă! 8 elevi au fost diagnosticaţi cu scolioza, 1 – cu cifoză, 1 – cu cifoscolioză, 7 – cu atitudine scoliotică, 3 – cu atitudine cifotică, 2 – cu atitudine cifoscoliotică.
Citește și 30 la sută dintre elevii de la sate abandonează școala
Dacă Bănicioiu și Cîmpeanu nu ar putea dormi de grija copiilor noștri, ar încerca să care ei înșiși un ghiozdan de clasa de a III-a! Măcar cu rândul. Măcar de la ministerul Sănătăţii și până la Teatrul Naţional.
Să simtă pe spinarea lor cum școala ne cocoșează de-adevăratelea copiii, întru prosperitatea editurilor care scot, semestrial, zeci de mii de culegeri și de caietele speciale, îndesate apoi pe gâtul elevilor, „facultativ, dar obligatoriu”. Ȋn 2011, ministrul Educaţiei de atunci, Daniel Funeriu, a cerut să nu li se mai impună elevilor să cumpere auxiliare, caiete de exerciţii, culegeri și alte materiale didactice neobligatorii. „Am solicitat să se evite astfel de lucruri, pentru că școala nu este un târg”, declara Funeriu.
Ȋnsă școala a rămas același iarmaroc. Doar agenţii de vânzări, adică onoratele cadrele didactice, și-au mai nuanţat discursul: „vă recomand culegerea X. Şi Y. De la editura Z. Nu sunt obligatorii, dar e bine să le aveţi.” Ȋn marea majoritatea a cazurilor, „e bine să le aveţi” înseamnă, într-o traducere exactă, „veţi primi temă din ele”.
Sunt manualele depășite, așa cum susţin profesorii? Schimbaţi-le! Şi introduceţi în ele elemente de complexitate, astfel încât copiii să lucreze la nivel de olimpiade internaţionale, pentru ca, la examenul de capacitate, să se blocheze în faţa unui exerciţiu de tipul „10.2 – 20 este egal cu…”.
Nu are ministerul bani de manuale noi? Cereţi-le părinţilor să cumpere manualele și scoateţi din Constituţie gluma cu „învăţământul este gratuit”. Oricum, dintotdeauna părinţii cumpără și manuale, și culegeri, și auxiliare, și bănci în clasă, și paza școlii…
Domnule Bănicioiu, domnule Cîmpeanu, căraţi în spate ghiozdanul unui elev, dacă aveţi curajul! Apoi, dovediţi-ne că aveţi cu adevărat coloană vertebrală și nu ne mai cocoșaţi copiii!
Sursa:activenews.ro
Știri
Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP
Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR
Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.
În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.
Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.
Știri
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.
Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C
Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video
Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D
Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice
Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software
Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier
Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2
Știri
22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.
Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.
Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
-
Știriacum 2 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 6 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 6 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum o zi
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului